Author Topic: Teknik casting........  (Read 26922 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Teknik casting........
« on: March 27, 2009, 04:29:38 PM »
 Assalamualaikum Bro-bro semue,\
Saya org baru dalam forum ni............
salam perkenalan saya hulurkan.

Nak tanya ckit, mcm mana teknik casting gewang???
saya dah cuba sendri (Mcm pandai) tapi x penah strike pn,
Mcm 2 saya baca "Walk the dog " la dan mcm2 lai.
mcm mana buatnya sume tu>
?????

Harap bro - bro yang lama dapat mengajar saya....
Chow.

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #1 on: March 31, 2009, 11:58:14 AM »
bro bnyk cara bro klu nak mainkan gewang ni cume kiter kene bnyk blajar dr org2 lama n bnykkan bertnya jgn ckp walk he dog stop n jerk pun bole jgk blaja bro :D
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #2 on: March 31, 2009, 03:02:34 PM »
ada 4 element penting yg kita perlu dalami dan mahir.  masa, tempat, peralatan dan teknik.

masa memancing amat penting terutamanya kalau kita nak memancing di muara sg atau laut.  ikan air tawar mungkin tak cerewet sangat. kalau tak kena pada masanya mood ikan utk mengejar umpan amat berkurangan. kebangkalian utk mendapatkan ikan juga akan berkurangan. jadi cari masa yg sesuai.  tak pasti tanya kawan yg dan biasa.

keduanya tempat. ini amat jelas.  kalau tempat tu kurang penghuninya sudah pasti keputusannya juga kurang menarik. kalau memancing kat kuala cari tempat2 yg berstruktur.  masalahnya majority kita ni takut kat payu atau pokok2 yg tumbang. takut sangkut. tapi itu lah banglow ikan.

peralatan amat penting.  kalau kurang/tak sesuai tentulah juga ia akan memberikan keputusan yg kurang memberansangkan. bayangkan kalau nak cast lure guna rod sepanjang 10 kaki.  tentu sahaja ia amat memenatkan. begitu juga umpan.  lure ada pelbagai jenis dan rupa.  bergantung pada waktu,  warna tertentu lebih menyegat dari warna2 lain. ini satu subjek yg amat luas. selalunya hanya pengalaman yg dapat mengajar kita.

teknik juga memainkan peranan, terutamanya kalau kita casting. tapi teknik sahaja tidak dapat menjanjikan apa2. nasihat sy tak payah guna teknik yg susah. cari yg mudah. kalau dah master 3 element yg lain tu barulah kita menambah teknik2 yg ada.

pandangan sy. mungkin ada ahli2 lain boleh tambah lagi.
Banner Bersih Sungai

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #3 on: March 31, 2009, 03:20:04 PM »
sy setuju...kalau nk casting siakap kt muara contohnye jgnlah pakai mesin yg sama besar mesin udang plak..nanti siakap atau kurau saiz kasar rembat gewang,seksa woo mau layann... ;D ;D..
kenal pasti spot dulu...selidik dgn pemancing yg biasa kt area tu ttg gewang yg bersesuaian..keadaan air..dan lain2 lg...bro2 lain sila ler tamboh jgk ye.. ;)

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #4 on: April 01, 2009, 08:23:50 PM »
Tima kasih bro bro sume,
info yang ditrima amat membantu...
harapan agar dapat strike ikan
segala ilmu dan pengalaman bro2 otai suma amat saya hargai..... ;D ;D

Offline wanjoker

  • Marlin
  • *
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #5 on: April 01, 2009, 08:29:41 PM »
lain gewang, lain teknik nya...
rod,reel,line main peranan untuk casting...
dan rajin2 lah mempraktikan cara mengilat mengikut gewang yang berlainan, tempat, dan ikan yang dicari..

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #6 on: April 01, 2009, 11:05:32 PM »
Apa jenis tali yg sesuai utk main kat tasik???
lure apa yg sesuai ???

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #7 on: April 02, 2009, 07:40:18 AM »
biasanyer aku suka guna tali braided bro sbb lmbut n senang nak gayakan gewang sbb xder memory lgpun sensitif bila ikan ragut trus jer strike  n hook bnyk brand ada di pasaran cam jerry brown suffix stren just pilih jer pas2 diameter dia halus tp kuat bro :D
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #8 on: April 02, 2009, 11:50:08 PM »
roger...roger,
info baik nih, thanks bro.
maklumlah baru nak menceburi dunia casting ni. :D

Offline wanjoker

  • Marlin
  • *
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #9 on: April 02, 2009, 11:58:56 PM »
roger...roger,
info baik nih, thanks bro.
maklumlah baru nak menceburi dunia casting ni. :D

takpe bro... slow2...
hehehehee....
hari minggu ni saya nak casting di kuala miri....
nak cari ikan raja muara ( barra )

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #10 on: April 03, 2009, 07:33:12 PM »
Peh best tu brader wan,]
Dah lama tgk majalah mancing kt miri.......best gila.
bila la dapat test kt situ.....geram gila tgk gambar :P

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #11 on: April 09, 2009, 12:20:37 AM »
Tali braided ni nak beli yang mcm mana???
Kalau nk casting toman ngan sebarau lures apa yang best???
Utk Siakap ada teknik yg baik x???

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #12 on: April 09, 2009, 09:58:20 AM »
bnyk bro braided yg best tp aku suka guna jerry rown line one dgn stren lama dah aku guna braidedni bgus xde memory pas2 halus tp kuat gila

gewang ni merupakan subjek yg subjektif sbb bnyk gewang yg bole dguna utk lyn toman aku suka guna gewang dr rapala sbb best  dlm menipu toman ni bro mcm the legendary shad rap peh mmg killer siakap pun sama suka baham gewang ni
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #13 on: April 09, 2009, 06:19:49 PM »
yupp..rapala shad rap..mmg a killer beb... 8)

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline Bondiana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 783
  • Gender: Male
  • ....Org Offshore....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #14 on: April 13, 2009, 11:15:44 PM »
Salam bro sume...
cammana lak ngan rod, kalau nk casting yg mana yg lebih sesuai?
maksud saya saiz, panjang, jenis...????

Offline wanjoker

  • Marlin
  • *
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #15 on: April 14, 2009, 01:02:23 AM »
Salam bro sume...
cammana lak ngan rod, kalau nk casting yg mana yg lebih sesuai?
maksud saya saiz, panjang, jenis...????

untuk result yang lebih baik..
rod, reel , line dan lure memainkan  peranan...
pemilihan rod adalah bersesuaian dengan tempat yang kita hendak casting..
jika rod berkekuatan 10 hingga 25 lbs, main line 10 - 25 sudah memadai untuk menahan asakan ikan..
sama juga dengan reel yang hendak dipakai... set itu mesti dah bersesuaian dan mempunyai chemistry...

p/s : correct me if im wrong.

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline aku_zoul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 687
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #16 on: April 14, 2009, 12:31:42 PM »
kalau nak pilih lure,macam mana?
ada orang ckp kena pilih ikut warna air...
selaman pun kena ambik kira....
ada yang boleh bantu?...

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #17 on: April 14, 2009, 01:12:02 PM »
aku suka guna rod yg poundage dia kecil2 jer cam 3-6lb, 6-10lb xpun 8-12lb peh mmg lyn pas2 rod dlm 5'6 ke 6' kira cun la tali dlm 10-14lb shock laeder 20lb peh mmg gerek seh aku skrg gunakan rod custom dr pak abu balok kuantan mmg masyuk beb

gewang pula bnyk jenis beb susah nak diterangkan tp aku mmg minat gewang2 dr rapala sbb sesuwai dgn diet ikan pemangsa kat negara kiter ni antohnyer shadrap x-rap fatrap taildancer dan berbagai lg (ni pendapat peribadi aku jer )
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #18 on: April 15, 2009, 09:38:15 AM »
ni antara gewang yg dah diuji n terbukti berkesan menjerat ikan pemangsa









live.....life.....cool....hardcore caster

Offline aku_zoul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 687
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #19 on: April 16, 2009, 01:29:47 PM »
kalau dah guna gewang yang betul,
tp cara tarik tak kena,
susah jgk nak strike...
ada sesapa boleh ajar cara yang betul.....

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Teknik casting........
« Reply #20 on: April 16, 2009, 02:22:45 PM »
aduss ko torex..penternak gewang berjaya ni....ade baka2 yang dah expired tu tolak ar kat aku..ekeke... ;D
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline Dawie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1645
  • Gender: Male
  • Yang penting...Jangan lupa asal usul kita....
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #21 on: April 16, 2009, 02:27:52 PM »
banyaknye ko punye koleksi bro torex....dah mcm kedai pancengggg
tel den...019 7007032

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #22 on: April 16, 2009, 02:52:56 PM »
Tuan Torex..leh x listkan skit nama2 lures tue,brp cm...etc..;)

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline aku_zoul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 687
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #23 on: April 16, 2009, 04:35:45 PM »
KESIAN KAT SAYA.TAK ADA ORANG NAK JAWAB ..
WAAAA.....

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #24 on: April 17, 2009, 07:58:12 AM »
bnyk cara nak menggayakan gewang ni cam walk the dog, stop n jerk, slow retrive dan paling biasa ialah retrive biasanyer bila ikan dah telan gewang kiter akan dpt rasa beb nak lg ca toman sbb dia pnya strike mmg ganas bnyk dah gewang aku berlubang kene gigit dgn toman senang citer bnda ni suma dt dr pengalaman pelan2 blaja mesti ko bole pnyer


live.....life.....cool....hardcore caster

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #25 on: April 17, 2009, 08:13:36 AM »
ok gambar pertama
strike pro fat cat -4cm goldfish red
rapala taildancer-7cm gfr
shad rap deep dive-7cm gfr
rapala lngcast-7cm gfr
shadrap-5n7cm shad, blue gill,hot head
yozuri arm popper-5&7cm crystal pink , read head,gold,natural
rapala popper-5&7cm limefrog & firetiger
owner cultiva-3cm litepink
daichi hambug-5cm crystal white n yellow blue
jackson mudsucker-firetiger
rapala flotin-5&7cm hot head n shad
yozuri crystal minnow-7cm
strike pro albino7cm
seahawk minnow7cm
river 2sea pencil-&7cm
strikepro pendafloor 7cm
mann poper-7cm
storm chugbug-8cm
abu termentor 8cm
heddon super spook 9cm
rapala skitter walk
heddon baby gt
rapala skitter prop
owner 7cm nama dah lupa
ni suma yg biasa aku guna yg dlm kotak x bulka lg smpn wat stok
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Teknik casting........
« Reply #26 on: April 17, 2009, 09:29:35 AM »
AS'KUM,,,,,

BRO TOREX BILA NAK LAYAN SIAKAP KAT PT KLANG

EDEN CUBO 2 NAK BELAJAR CAST NI ,,,, 8) 8) 8)

JIKA DIA TAK MAKAN GEWANG KITO GAIL GELAMA JEK KWANG KWANG,,, HEHEHHE ;D ;D



Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #27 on: April 17, 2009, 10:11:51 AM »
aku wat masa ni ada bz skit la nak mancing ujung mggu pun xdpt sbb ada kuliah maklum la org blaja lg nak kene tggu cuti sek panjg bru dpt g lama dah aku x kesana dulu selalu jgk g cast dgn member aku rindu pun ada rasanyer
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Teknik casting........
« Reply #28 on: April 17, 2009, 08:36:10 PM »
timo kasih bnyk ye tuan torex susah pyh listkan sume lure2 tu.. ;) ;)

p/s: ..btw aji saari aka joran maluri tu dh level pakcik orgnya...bahasakan diri sbgi saya lebih bagus skit kot..jgn amik ati yup bro..peace!! ;D ;D

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Teknik casting........
« Reply #29 on: April 17, 2009, 08:52:41 PM »
AS,KUM

ABU CARDINAL

TOREX BAHASA KAN DIRI DIO AKU - SOBAB DIO RASO DEN NI

MACAM KEKAWAN DIO IO-LAH DAH MESRA HEHEHHE... 8) 8) 8)

DEN TAK AMBIK ATI KITO NAK HAPPY JO... NAK BUAT APA

SERIUS SANGAT TU YANG EDEN TENGUK APA APO DEN NYO

PENDAPAT KALAU DAH MACAM NAK PANAS 2 SANGAT- JE DEN MALEH

NAK MASUK LAGI.. SOBAB KITO NANTI ORG LAIN GADOH - KOCIK ATI

TU YANG DEN MALEH TUU... HEHEHHEEH 8) 8) 8) 8) 8)

KITO NAK BERKAWAN - NAK BERKUMPUL - TOLONG MENOLONG

DAN HAPPY MANCIN SESAMO BETOL TAK.. APO KITO KATO ORANG

TAKNAK IKUT TAK PO LAH . KITO ONTOK 2 JE... :D :D :D :D