Author Topic: Dedak ayam hitam  (Read 7300 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dcm60

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
    • Email
Dedak ayam hitam
« on: July 10, 2011, 11:39:44 PM »
Assalamualaikum semua
Selalu sgt tgk thread orang kata guna dedak ayam hitam ni, tu yang nak tanya, bagaimana rupenya dedak ayam hitam tu??
mane nak dapat nya??? dedak ayam hitam tu memang warna hitam ke?? atau kelabu2 taik anjing je??
heheh ada gak gi survey2 kat kedai haiwan, pon tarakkk..kepada sesape yang pernah guna,pernah beli, kot nak share2 gambar2 nya ke leh la kongsi2 kat sini..kalo ada alamat kedai dia lagi beshh
hehehhe tq

Offline budak_rohu

  • Siakap
  • *
  • Posts: 57
  • Gender: Male
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #1 on: July 11, 2011, 05:42:21 PM »
Assalamualaikum semua
Selalu sgt tgk thread orang kata guna dedak ayam hitam ni, tu yang nak tanya, bagaimana rupenya dedak ayam hitam tu??
mane nak dapat nya??? dedak ayam hitam tu memang warna hitam ke?? atau kelabu2 taik anjing je??
heheh ada gak gi survey2 kat kedai haiwan, pon tarakkk..kepada sesape yang pernah guna,pernah beli, kot nak share2 gambar2 nya ke leh la kongsi2 kat sini..kalo ada alamat kedai dia lagi beshh
hehehhe tq

mike ni budak baru dalam p.net ke?...
dedak ayam hitam tu cuba tgk dalam isu minyak klebang....dalam tu ade tunjuk pic nya....harap dapat membantu anda.....
Asyik2..Bangau je...Asyik2...Mangkor je...

Offline dcm60

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #2 on: July 11, 2011, 07:49:23 PM »
hehehe budak baru la ni..tu yg tak tau tu..
mekaseh la kawan  :P

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1430
  • Gender: Male
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #3 on: July 13, 2011, 12:09:01 AM »
salam bro... tumpang mencelah... kat pj ni mana nak dapat dedak tuh...

Offline Garcia01

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 277
  • Gender: Male
  • Make Yourlife Simple
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #4 on: August 26, 2011, 12:17:40 AM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c
Is a Trademark

Offline cooyard

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2428
  • Gender: Male
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #5 on: August 26, 2011, 09:10:21 AM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c

Dedak ayam hitam tak sama ngan dedak 920c.
Dedak ayam hitam sekg = RM2.20
Dedak 920c          sekg = RM9.00

correct me if wrong ;D
CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.

Offline Garcia01

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 277
  • Gender: Male
  • Make Yourlife Simple
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #6 on: August 26, 2011, 04:08:30 PM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c

Dedak ayam hitam tak sama ngan dedak 920c.
Dedak ayam hitam sekg = RM2.20
Dedak 920c          sekg = RM9.00

correct me if wrong ;D


Ye ke bro? .. X salah ari tu dedak neacafe a.k.a dedak ayam hitam a.k.a 920c - abez dedak ayam hitam bape ek no ni? Hehe
Is a Trademark

Offline mrmie276

  • Bilis
  • *
  • Posts: 25
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #7 on: August 26, 2011, 04:13:29 PM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c

dedak ayam itam ngan dedak nescafe lain bang...

dedak ayam itam nie selalu dijadikan makanan untuk anak ayam yg masih kecil... klu tak salah keluaran cargill..

k-rulez - aku pernah jmpe dekat klang... dekat kedai runcit mamak

Offline Garcia01

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 277
  • Gender: Male
  • Make Yourlife Simple
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #8 on: August 26, 2011, 04:54:48 PM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c

dedak ayam itam ngan dedak nescafe lain bang...

dedak ayam itam nie selalu dijadikan makanan untuk anak ayam yg masih kecil... klu tak salah keluaran cargill..

k-rulez - aku pernah jmpe dekat klang... dekat kedai runcit mamak

hehe.. Serius je .. G tanye kedai mancing tengok. Dedak ayam hitam tu dedak nescafe la hehe.. Sama gak ngan dedak untuk ayam makan tu hehe
Is a Trademark

Offline Abey79

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 391
  • Gender: Male
  • Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #9 on: August 26, 2011, 05:33:23 PM »
Assalamualaikum semua
Selalu sgt tgk thread orang kata guna dedak ayam hitam ni, tu yang nak tanya, bagaimana rupenya dedak ayam hitam tu??
mane nak dapat nya??? dedak ayam hitam tu memang warna hitam ke?? atau kelabu2 taik anjing je??
heheh ada gak gi survey2 kat kedai haiwan, pon tarakkk..kepada sesape yang pernah guna,pernah beli, kot nak share2 gambar2 nya ke leh la kongsi2 kat sini..kalo ada alamat kedai dia lagi beshh
hehehhe tq
Ari tu aku ada beli kat kedai haiwan, diorg jual RM3 sekilo... Kedai tu kat jalan Kuching... Dari KL, sebelum susur ke Bulatan Batu Caves, ada kedai haiwan sebelah kiri..
Kedai tu letak ayam, itik, angsa, iguana kat luar kedai...sebijik mcm mini zoo...
Staff diorg cakap, dedak ayam itam ni mempunyai kandungan protein lebih (sbb campur dgn kepala ikan bilis)...
Bau pun kuat... dari dedak kuning..
Jangan biarkan kesilapan mekanikal menghantui komplot anda...

Offline dcm60

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #10 on: September 07, 2011, 09:41:07 AM »
aku pon tak tau betol ke tak dedak hitam yang aku beli..kalo area kajang, aku beli kat sg.chua ada kedai ayam itik burung, hamsterrr pon adaa..haa aku tanya dedak adaa??? dia tunjuk la dedak tu..ala2 hitam jgk la...kasar2 skit..bila bancuh rasa cam ngah lenyek taik ayam je..hahahah tp bleh tahan la...patin suka tu..rohu pon ape kurang nya

Offline Abey79

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 391
  • Gender: Male
  • Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #11 on: September 07, 2011, 04:49:18 PM »
Ha..ahh!!!!  Betul tu, cam taik ayam keras kena air... camana result?...ok ke hasilnya?..
Jangan biarkan kesilapan mekanikal menghantui komplot anda...

Offline Pengail Baru

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2777
  • Gender: Male
  • 013.244.8847 (KL)
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #12 on: September 07, 2011, 04:54:31 PM »
Kat sebelah kedai Kepong Tackle ada kdai jual burung.. kat situ pon ada jual dedak ayam hitam nie..  ;D ;D
DiE FoR SoMeThIng or Live FoR NothInG..

Offline mrmie276

  • Bilis
  • *
  • Posts: 25
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #13 on: September 07, 2011, 04:55:14 PM »
sokong statement abey79... bile dah bancuh ngan air lembut je..

saye dah try mase raye yang 3 hr tu.. dekat kolam seremban 2... so far ok la jgk first strike patin 2kg pastu ikan sultan, leeko n keli...

umpan pun murah

Offline Abey79

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 391
  • Gender: Male
  • Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #14 on: September 07, 2011, 04:59:13 PM »
kat Kota Bharu, 3 tempat straight ada game dari raya ke 3, 4, 5... nak lepas gian pun x bley... last2 mancing dlm tali air umah mentua..ilang sket gigil tangan... yg satu tmpt tu (apa nama-Kolam Jati Solution kot..), tiap2 Jumaat , pengeras RM20 sejoran, hadiah RM2K..
Jangan biarkan kesilapan mekanikal menghantui komplot anda...

Offline dcm60

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #15 on: September 09, 2011, 09:14:11 AM »
resultnya?? xpnah2 dpt patin bla aritu pakai umpan ni dpt patin 2kg hahaha mmg best

Offline Abey79

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 391
  • Gender: Male
  • Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #16 on: September 09, 2011, 09:26:12 PM »
esok nak gi ngetest kat kolam big boss...tgk hasil camana...
Jangan biarkan kesilapan mekanikal menghantui komplot anda...

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1430
  • Gender: Male
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #17 on: October 01, 2011, 02:49:56 AM »
Kebiasaab org panggil dedak ni.. Dedak nescafe.. Sebab macam nescafe bentuk dan colour dia.. Kalau tak salah dedak ni jenis 920c

dedak ayam itam ngan dedak nescafe lain bang...

dedak ayam itam nie selalu dijadikan makanan untuk anak ayam yg masih kecil... klu tak salah keluaran cargill..

k-rulez - aku pernah jmpe dekat klang... dekat kedai runcit mamak

minta maaf dah lama tak sheck thread ni... mrmie276... klang kat mana bole dapat dedak ni yer...?

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #18 on: June 27, 2012, 06:44:46 PM »
sape2x yg dok mencari area tronoh perak nie... kedai pancing tronoh sebelah shell(sebelah kanan traffic light)ade jual  :o :o :o
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline Abey79

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 391
  • Gender: Male
  • Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #19 on: June 28, 2012, 06:45:58 PM »
Dah lama x mancing kolam...
Mesin katak dah ilang suara...
Rod freshwater dah berdebu...
Resepi umpan pun dah lupa, yang ingat pun pallet kepal main apung je...
huhu..   :'( :'( :'(
Nak pegi kolam, takot bini marah...
Jangan biarkan kesilapan mekanikal menghantui komplot anda...

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #20 on: June 28, 2012, 08:37:44 PM »
 ;D ;D ;D
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline kuma18

  • Bilis
  • *
  • Posts: 29
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #21 on: July 22, 2012, 09:57:26 AM »
Bab bini marah ini mmng dah besa dlm dunia mancing bro. Saya dipaksa b'henti m'mancing selama 7 tahun kerana wife saya x suka hobi saya. Tapi skrg dah lain... Saya x kisah lagi kalau dia marah ;D ;D ;D
Ok, saya budak baru dlm pnet. Nama saya Kumar@Kumarasamy. Saya duk PD NS. Saya mmng hairan cam mane caranya gunakan dedak ayam hitam nie untuk pancing patin. Saya pernah campurkn dedak ayam hitam nie dengan dedak 929  &  tu power bait untuk pancing patin tapi kumpau selama 5jam. Yang usik umpan saya hanya sang keli... Dimana mistakenya?

Offline man_kaloi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 418
  • Gender: Male
  • mancing-bangau-mancing
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #22 on: July 22, 2012, 09:16:18 PM »
Bab bini marah ini mmng dah besa dlm dunia mancing bro. Saya dipaksa b'henti m'mancing selama 7 tahun kerana wife saya x suka hobi saya. Tapi skrg dah lain... Saya x kisah lagi kalau dia marah ;D ;D ;D
Ok, saya budak baru dlm pnet. Nama saya Kumar@Kumarasamy. Saya duk PD NS. Saya mmng hairan cam mane caranya gunakan dedak ayam hitam nie untuk pancing patin. Saya pernah campurkn dedak ayam hitam nie dengan dedak 929  &  tu power bait untuk pancing patin tapi kumpau selama 5jam. Yang usik umpan saya hanya sang keli... Dimana mistakenya?
cuba bancuhan tuan tu peram dulu 1malam. Bagi dia ada bau masam2 skit. Patin ni biasanya suka bau2 masam.
meMaNcinG hAya sEkAdaR HoBbY. CaRi mAkaN g dApUr bUkA pRiOook.

Offline myswatch

  • Bilis
  • *
  • Posts: 2
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #23 on: July 22, 2012, 10:57:23 PM »
ooo patin ske umpan yang masam2 eh?
thanks. nanti leh try. huhuhu  ;D

Offline man_kaloi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 418
  • Gender: Male
  • mancing-bangau-mancing
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #24 on: July 23, 2012, 07:29:52 AM »
ooo patin ske umpan yang masam2 eh?
thanks. nanti leh try. huhuhu  ;D
try jangan tak try...
meMaNcinG hAya sEkAdaR HoBbY. CaRi mAkaN g dApUr bUkA pRiOook.

Offline Miebauk

  • Marlin
  • *
  • Posts: 676
  • Gender: Male
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #25 on: July 23, 2012, 08:03:14 AM »
Papa member2 yg akan/pernah beli nanti tolong2 la tengokkan no. dedak kt guni tu yer... Nanti senang sikit kami nak p beli, sebut ja dedak aym itam no. berapa... Kalu kat sini yg selalu nampak no. 201c
Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #26 on: July 23, 2012, 11:59:48 PM »
lamo benar tak posting.. ;D ;D
dedak ayam hitam jagung = 201c,  yg kureng jagung 5110.
The Alpha and The Omega

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #27 on: July 24, 2012, 12:17:51 AM »
ooo ada jagung ke tuan ;D

lamo benar tak posting.. ;D ;D
dedak ayam hitam jagung = 201c,  yg kureng jagung 5110.
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #28 on: July 24, 2012, 02:21:30 AM »
ooo ada jagung ke tuan ;D

lamo benar tak posting.. ;D ;D
dedak ayam hitam jagung = 201c,  yg kureng jagung 5110.

ye la tu...lagi byk jagung lagi masam kan  ;) ;D ;D
The Alpha and The Omega

Offline r.hanif

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 193
  • Kangiaq, Perliss komplot - 0125080528
    • Email
Re: Dedak ayam hitam
« Reply #29 on: July 26, 2012, 10:39:17 AM »
dedak ayam itam ngn kuning mane power lagi utk rohu kolam? camne setting dier ek?