Author Topic: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai  (Read 10466 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
assalamualaikum tuan-tuan semua di p.net ini............... maaf nak bertanya saya ini teringin sekali nak memancing siakap tp dari tepian pantai............... nak tahu jugaklah dari pengalaman tuan-tuan sekelian nak berkongsi ilmu dari segi set pancing, umpan dan lokasi yg sesuai................. maaf ya, cuma saya tak pernah memancing siakap lagi ni................... ;D

Offline teinmomo

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • "love it learn it "
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #1 on: July 22, 2011, 09:40:23 AM »
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!



Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #2 on: July 22, 2011, 09:44:11 AM »
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
hehehehe....teman pun nak tahu juga cara2/teknik nya... ;D
mancing tepi pantai blm pernah cuba lg.... ;D
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #3 on: July 22, 2011, 09:47:00 AM »
bgtulah tuan, semoga ade yg sudi membantu................bukan ape kadang-kadang tersampailah kat tepian pantai teringin jugak nak mencubanya................. ;D
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #4 on: July 22, 2011, 09:47:31 AM »
semoga ada yg sudi membantu kita nanti................ ;D
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
hehehehe....teman pun nak tahu juga cara2/teknik nya... ;D
mancing tepi pantai blm pernah cuba lg.... ;D

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #5 on: July 22, 2011, 09:48:45 AM »
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? ;D
nak juga tau nei... ;D
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #6 on: July 22, 2011, 09:50:12 AM »
maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... ;D
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? ;D
nak juga tau nei... ;D

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #7 on: July 22, 2011, 09:55:33 AM »
maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... ;D
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? ;D
nak juga tau nei... ;D
sy kalau mancing laut tu memang ade lah tp kalau mancing pantai tu memang x pernah....hehehehe ;D
Fear No Fish

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #8 on: July 22, 2011, 09:55:41 AM »
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #9 on: July 22, 2011, 09:57:23 AM »
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  
jenis ikan???? mata kail size aper plng sesuai??? ;D
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #10 on: July 22, 2011, 09:58:13 AM »
oh begitu......... ;D
maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... ;D
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? ;D
nak juga tau nei... ;D
sy kalau mancing laut tu memang ade lah tp kalau mancing pantai tu memang x pernah....hehehehe ;D

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #11 on: July 22, 2011, 09:59:24 AM »
oh nama teknik bottom ini maksudnya guna pelampungkah tuan................. ::)
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup. 

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #12 on: July 22, 2011, 10:02:54 AM »
dan bagaimana pula cara penggunaan pelampung dgn batu pula.................... ::) maaflah banyak pula saya bertanya ni.................. ;D
oh nama teknik bottom ini maksudnya guna pelampungkah tuan................. ::)
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #13 on: July 22, 2011, 10:05:10 AM »
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... ;D
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #14 on: July 22, 2011, 10:06:52 AM »
oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan ;D
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... ;D

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #15 on: July 22, 2011, 10:10:10 AM »
oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan ;D
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... ;D
tp tak pe kita tunggu tuan deviljinz reply....maner tau dia ade teknik baru...hehehehe ;D
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #16 on: July 22, 2011, 10:14:11 AM »
ok................. ;D
oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan ;D
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... ;D
tp tak pe kita tunggu tuan deviljinz reply....maner tau dia ade teknik baru...hehehehe ;D

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #17 on: July 22, 2011, 10:33:18 AM »
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline Miebauk

  • Marlin
  • *
  • Posts: 676
  • Gender: Male
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #18 on: July 22, 2011, 10:34:56 AM »
Selalunya siakap ni byk main area muara sgai. Ramai yg guna teknik casting. Ada gak yg guna umpan hidup cm udang n belanak.
Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...

Offline Miebauk

  • Marlin
  • *
  • Posts: 676
  • Gender: Male
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #19 on: July 22, 2011, 10:39:31 AM »
 ;D
Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #20 on: July 22, 2011, 10:43:37 AM »
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)
noted. ;D
Fear No Fish

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #21 on: July 22, 2011, 03:30:03 PM »
wahhhhhhh.. farid bukak topik baruuuuuuuuuu hehehehe ;D ;D ;D

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #22 on: July 22, 2011, 03:30:56 PM »
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe ;) ;) ;) ;D ;D ;D
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #23 on: July 23, 2011, 10:04:25 AM »
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe ;) ;) ;) ;D ;D ;D
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  ;) slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #24 on: July 23, 2011, 10:14:58 AM »
anak gelama pun blh guna ker??? ;D
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe ;) ;) ;) ;D ;D ;D
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  ;) slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.
Fear No Fish

Offline farid_kubu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 533
  • Gender: Male
  • kampung gajah
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #25 on: July 27, 2011, 02:37:46 PM »
tuan kalau teknik bottom dgn mengunakan teknik/umpan anak belanak hidup ini perambut sekurang-kurangnya panjang berapa ya................ ::)
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe ;) ;) ;) ;D ;D ;D
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  ::)

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  ;) slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #26 on: July 27, 2011, 03:04:25 PM »
 ::) ::) ::) ;D ;D ;D

Offline ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13747
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #27 on: July 27, 2011, 08:47:58 PM »
rasanya agak mustahil nk dpt siakap dr tepi pantai ni...siakap suka air payau..kat sungai2, muara2 @ paya bakau bnyak laa.. :)

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #28 on: July 28, 2011, 09:01:19 AM »
rasanya agak mustahil nk dpt siakap dr tepi pantai ni...siakap suka air payau..kat sungai2, muara2 @ paya bakau bnyak laa.. :)
;D ;D ;D
Fear No Fish

Offline Drain_MastaWek

  • Siakap
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
    • Email
Re: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai
« Reply #29 on: August 10, 2011, 11:02:08 AM »
 :D :D..
struktur geografi pantai nya mau d liat bro..
kalo pantai nya landai..susah la
pantai yg d maksud nya bersiakap ni biasanya beralur dlm (pantai mulut muara)
pilih jam kedua waktu air pasang
mtakail ikut saiz umpan
batu pon ikut deras arus..ni janji lekat jer bro hehe
perambut kira2 sedepa lh..nk aktifkan lg pgerakan umpan hidup
yg lainya, ikut sedap hati lar bro haha..xde pantang nye

Gud luck & tight lines