Pancing.Net
November 27, 2014, 09:29:57 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: camana teknik berkesan nak memancing siakap dari tepi pantai  (Read 8311 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« on: July 22, 2011, 09:39:18 AM »

assalamualaikum tuan-tuan semua di p.net ini............... maaf nak bertanya saya ini teringin sekali nak memancing siakap tp dari tepian pantai............... nak tahu jugaklah dari pengalaman tuan-tuan sekelian nak berkongsi ilmu dari segi set pancing, umpan dan lokasi yg sesuai................. maaf ya, cuma saya tak pernah memancing siakap lagi ni................... Grin
Logged

Pancing.Net
« on: July 22, 2011, 09:39:18 AM »

 Logged
teinmomo
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10856


"love it learn it "


Email
« Reply #1 on: July 22, 2011, 09:40:23 AM »

sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
Logged



warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #2 on: July 22, 2011, 09:44:11 AM »

sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
hehehehe....teman pun nak tahu juga cara2/teknik nya... Grin
mancing tepi pantai blm pernah cuba lg.... Grin
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #3 on: July 22, 2011, 09:47:00 AM »

bgtulah tuan, semoga ade yg sudi membantu................bukan ape kadang-kadang tersampailah kat tepian pantai teringin jugak nak mencubanya................. Grin
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
Logged

farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #4 on: July 22, 2011, 09:47:31 AM »

semoga ada yg sudi membantu kita nanti................ Grin
sama la kita......xpenah pancing sekap lg!
hehehehe....teman pun nak tahu juga cara2/teknik nya... Grin
mancing tepi pantai blm pernah cuba lg.... Grin
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #5 on: July 22, 2011, 09:48:45 AM »

kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? Grin
nak juga tau nei... Grin
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #6 on: July 22, 2011, 09:50:12 AM »

maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... Grin
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? Grin
nak juga tau nei... Grin
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #7 on: July 22, 2011, 09:55:33 AM »

maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... Grin
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? Grin
nak juga tau nei... Grin
sy kalau mancing laut tu memang ade lah tp kalau mancing pantai tu memang x pernah....hehehehe Grin
Logged

Fear No Fish
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #8 on: July 22, 2011, 09:55:41 AM »

kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #9 on: July 22, 2011, 09:57:23 AM »

kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  
jenis ikan?Huh mata kail size aper plng sesuai??? Grin
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #10 on: July 22, 2011, 09:58:13 AM »

oh begitu......... Grin
maaflah saya sendiri tak pernah memancing ke laut lagi......................cuma tengok orang memancing sahaja..................... Grin
kalau mancing tepi pantai tu ikan apa blh dapat yer??? Grin
nak juga tau nei... Grin
sy kalau mancing laut tu memang ade lah tp kalau mancing pantai tu memang x pernah....hehehehe Grin
Logged

farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #11 on: July 22, 2011, 09:59:24 AM »

oh nama teknik bottom ini maksudnya guna pelampungkah tuan................. Roll Eyes
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup. 
Logged

farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #12 on: July 22, 2011, 10:02:54 AM »

dan bagaimana pula cara penggunaan pelampung dgn batu pula.................... Roll Eyes maaflah banyak pula saya bertanya ni.................. Grin
oh nama teknik bottom ini maksudnya guna pelampungkah tuan................. Roll Eyes
kalau pakai teknik bottom paling berkesan guna umpan hidup macam udang putih ngan anak ikan (belanak lagik bagus), pakai pelampung ngan ladung size 5-6 (dah cukup). panjang perambut dalam 1 depa dah cukup.  
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #13 on: July 22, 2011, 10:05:10 AM »

setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... Grin
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #14 on: July 22, 2011, 10:06:52 AM »

oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan Grin
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... Grin
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #15 on: July 22, 2011, 10:10:10 AM »

oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan Grin
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... Grin
tp tak pe kita tunggu tuan deviljinz reply....maner tau dia ade teknik baru...hehehehe Grin
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #16 on: July 22, 2011, 10:14:11 AM »

ok................. Grin
oh ye ka....................maaflah, saya silap bacalah tuan Grin
setau sy teknik bottom nie tak guna pelampung lah tuan farid.... Grin
tp tak pe kita tunggu tuan deviljinz reply....maner tau dia ade teknik baru...hehehehe Grin
Logged

deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #17 on: July 22, 2011, 10:33:18 AM »

batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
Miebauk
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674



« Reply #18 on: July 22, 2011, 10:34:56 AM »

Selalunya siakap ni byk main area muara sgai. Ramai yg guna teknik casting. Ada gak yg guna umpan hidup cm udang n belanak.
Logged

Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...
Miebauk
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674



« Reply #19 on: July 22, 2011, 10:39:31 AM »

 Grin
Logged

Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...
warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #20 on: July 22, 2011, 10:43:37 AM »

batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes
noted. Grin
Logged

Fear No Fish
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34771



Email
« Reply #21 on: July 22, 2011, 03:30:03 PM »

wahhhhhhh.. farid bukak topik baruuuuuuuuuu hehehehe Grin Grin Grin
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34771



Email
« Reply #22 on: July 22, 2011, 03:30:56 PM »

perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe Wink Wink Wink Grin Grin Grin
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #23 on: July 23, 2011, 10:04:25 AM »

perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe Wink Wink Wink Grin Grin Grin
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  Wink slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #24 on: July 23, 2011, 10:14:58 AM »

anak gelama pun blh guna ker??? Grin
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe Wink Wink Wink Grin Grin Grin
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  Wink slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.
Logged

Fear No Fish
farid_kubu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 533


kampung gajah


Email
« Reply #25 on: July 27, 2011, 02:37:46 PM »

tuan kalau teknik bottom dgn mengunakan teknik/umpan anak belanak hidup ini perambut sekurang-kurangnya panjang berapa ya................ Roll Eyes
perghhhhh bestlah info dari tuan DJ ni, boleh kongsi2kan hehehehe Wink Wink Wink Grin Grin Grin
batu ladung kena pakai sebab untuk tahan arus ombak bro kalu ada jenis ladung sauh pun ok lagik baik (yg ada besi). teknik bottom nie bleh guna untuk spesis ikan apa2 pun bleh. yg penting kena tau jenis ikan apa yg ada kat sesuatu tempat dan jenis umpan pun amat penting sebab lain umpan lain target ikan. pelampung tu guna untuk biarkan umpan hidup berenang dengan mudah. kalu xumpan tu mati cepat akibat lemas la. jenis mata kail bergantung pada jenis ikan (target) dan jenis umpan (size). kalu umpan besar pakai kail besar xkan nak pakai kail kecik kan.  Roll Eyes

bukan apa bro. yg nie salah satu teknik den guna la mancing kawasan pantai.  Wink slalu membottom kalu dapat anak ikan gelama hidup truss aje wat umpan guna cara tu.
Logged

Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34771



Email
« Reply #26 on: July 27, 2011, 03:04:25 PM »

 Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Grin Grin Grin
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12364


Email
« Reply #27 on: July 27, 2011, 08:47:58 PM »

rasanya agak mustahil nk dpt siakap dr tepi pantai ni...siakap suka air payau..kat sungai2, muara2 @ paya bakau bnyak laa.. Smiley
Logged
warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #28 on: July 28, 2011, 09:01:19 AM »

rasanya agak mustahil nk dpt siakap dr tepi pantai ni...siakap suka air payau..kat sungai2, muara2 @ paya bakau bnyak laa.. Smiley
Grin Grin Grin
Logged

Fear No Fish
Drain_MastaWek
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 72



Email
« Reply #29 on: August 10, 2011, 11:02:08 AM »

 Cheesy Cheesy..
struktur geografi pantai nya mau d liat bro..
kalo pantai nya landai..susah la
pantai yg d maksud nya bersiakap ni biasanya beralur dlm (pantai mulut muara)
pilih jam kedua waktu air pasang
mtakail ikut saiz umpan
batu pon ikut deras arus..ni janji lekat jer bro hehe
perambut kira2 sedepa lh..nk aktifkan lg pgerakan umpan hidup
yg lainya, ikut sedap hati lar bro haha..xde pantang nye

Gud luck & tight lines
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal