Pancing.Net
September 23, 2014, 04:17:12 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Down
  Print  
Author Topic: mcm mana nak buat umpan tepung patin  (Read 41984 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« on: July 27, 2011, 01:53:52 PM »

 salam otai2 semua saya nak bertanya ade ke otai2 yg tahu nak buat umpan tepung patin.....kolam yg saya selalu gi dh x jln roti le semua otai kat sana main tepung ...apa bila tnya otai2 akan jwp ala beli kat kolam aje heheheheh(jawapan  glamor)....kepada otai2  tolong la saya bg la resepi umpan ni tqvm
Logged
Pancing.Net
« on: July 27, 2011, 01:53:52 PM »

 Logged
abdullahh
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 903



Email
« Reply #1 on: July 27, 2011, 02:04:09 PM »

Salam tuan..

Ni nak kongsi..Umpan nie dpt dari pakcik org umah den kek segamat...
Tapi belom pernah test  lagi..
 bahan2nya:
1. perut ayam
2. Mauripan
3.tepung.

cara2...
1.bersihkan usus ayam tu..
2.blender perut ayam dan masukkan mauripan sekali...
3.campurkan tepung ngan perut ayam blender..pastu buat mcm org wat roti canai tu..Uli cantik2...
4.Peram 3-4 jam...pastu try la..den tak pernah try lagi...tak sanggup buat wehh...

Tu yg dpt share..tapi hasil tak tau la..maklum la tak pernah buat....
Logged
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #2 on: July 27, 2011, 02:10:28 PM »

 tima kasih tuan ...nanti saya try ek n kasi report ...tepung yg diaorang buat berminyak n lembut aje baling pn x bole baling keras2 ....bau kalu duduk kat sebelah memang xde bau ...apa kah yg diaorg bubuh ek ....dan yg membengang kn lg ialah asyik pacak aje la org kiri kanan yg pakai tepung pakai roti semua mkn angin tepi kolam
Logged
abdullahh
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 903



Email
« Reply #3 on: July 27, 2011, 02:33:42 PM »

tima kasih tuan ...nanti saya try ek n kasi report ...tepung yg diaorang buat berminyak n lembut aje baling pn x bole baling keras2 ....bau kalu duduk kat sebelah memang xde bau ...apa kah yg diaorg bubuh ek ....dan yg membengang kn lg ialah asyik pacak aje la org kiri kanan yg pakai tepung pakai roti semua mkn angin tepi kolam
Tak pasti la tuan....maybe diorang ada umpan killer sendiri kot..yer la umpan power la katakan....hehehe
Logged
cooyard
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2412



« Reply #4 on: July 27, 2011, 02:39:01 PM »

salam otai2 semua saya nak bertanya ade ke otai2 yg tahu nak buat umpan tepung patin.....kolam yg saya selalu gi dh x jln roti le semua otai kat sana main tepung ...apa bila tnya otai2 akan jwp ala beli kat kolam aje heheheheh(jawapan  glamor)....kepada otai2  tolong la saya bg la resepi umpan ni tqvm
Kolam maner?
Logged

CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #5 on: July 27, 2011, 02:44:39 PM »

 bro cooyard kolam area n9 skrg top main tepung .....roti dh x jln ...diaorg dh bwk umpan ni main kat bayu n 7 lake ...so jap lg roti x laku la jwp nya hehehehhe
Logged
Apik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1329


ade chuck!


« Reply #6 on: July 27, 2011, 03:14:23 PM »

bro cooyard kolam area n9 skrg top main tepung .....roti dh x jln ...diaorg dh bwk umpan ni main kat bayu n 7 lake ...so jap lg roti x laku la jwp nya hehehehhe


betul la tu...skrg sy nampak ramai dah yang gune umpan style tepung nie..
bila depa baling umpan putih gebu je nampak..pakai mata dua.mcm main patin.
persembahan umpan sgt cantek..nak lagi cun..dirg gaulkan umpan yg telah
dikepal tu dgn serbuk kelapa .bila baling serdak2 tepung nie akan bertebaran jatuh..
dari situ ikan dibawah akan mula kutip.
erm...sy nak cuba la..tq bro Abdullahh sbb kasi share.
Logged



"adaa cara diaa! "
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #7 on: July 27, 2011, 03:16:36 PM »

kolam belah2 pahang ni glamer benor org duk pakai umpan yg dipanggil omega..ala2 tepung gak..cantik je nmpk..kui3..target ikan mmg patin..kot2 sape taw resepi umpan omega ni boleh la bgtaw

p/s: sory tuan tanah menyimpang sikit..huhu
Logged

cooyard
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2412



« Reply #8 on: July 27, 2011, 03:19:51 PM »

yg kawe tau,
tepung ubi + tepung megi(blender megi) + telur + mauripan + perisa pandan or stoberi
Logged

CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.
abdullahh
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 903



Email
« Reply #9 on: July 27, 2011, 03:41:41 PM »

bro cooyard kolam area n9 skrg top main tepung .....roti dh x jln ...diaorg dh bwk umpan ni main kat bayu n 7 lake ...so jap lg roti x laku la jwp nya hehehehhe


betul la tu...skrg sy nampak ramai dah yang gune umpan style tepung nie..
bila depa baling umpan putih gebu je nampak..pakai mata dua.mcm main patin.
persembahan umpan sgt cantek..nak lagi cun..dirg gaulkan umpan yg telah
dikepal tu dgn serbuk kelapa .bila baling serdak2 tepung nie akan bertebaran jatuh..
dari situ ikan dibawah akan mula kutip.
erm...sy nak cuba la..tq bro Abdullahh sbb kasi share.

Nanti jgn lupa kasi report...Kalo bleh dptkan minyak sawit yg baru proses tu lagi cun...kasi letak sikit...
Logged
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #10 on: July 28, 2011, 11:52:34 AM »

yg kawe tau,
tepung ubi + tepung megi(blender megi) + telur + mauripan + perisa pandan or stoberi
abe mu dah try ke umpan ni .....tq aku nk try la n x pyah peram ke ..HuhHuh
Logged
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #11 on: July 28, 2011, 11:57:49 AM »

btul apik ...baru2 ni bayu buat game otai seremban yg naik podium ...dia pakai tepung la plak heheheheheh jap lg sapa main roti semua makan angin kuar asap la jawap nya
Logged
cooyard
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2412



« Reply #12 on: July 28, 2011, 12:03:24 PM »

yg kawe tau,
tepung ubi + tepung megi(blender megi) + telur + mauripan + perisa pandan or stoberi
abe mu dah try ke umpan ni .....tq aku nk try la n x pyah peram ke ..HuhHuh
x try lg....umpan ni buat pg, guna mlm, kena peram 2~3 jam bg mauripan naik.
Logged

CHRonic ANgleRs oF KELantAN(CRANK77)
019 empat kosong enam lima tiga dua sembilan.
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #13 on: July 28, 2011, 01:30:01 PM »

mana otai2 tepung ni semua diam aje ...kongsi la sama kwn2 heheheheh kwn2 nak rasa juga naik podium
Logged
hanyir
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 95



Email
« Reply #14 on: July 29, 2011, 04:26:47 PM »

selalu dok tengok otai2 guna tepung camni, tapak guna jajan yang lemau nak bagi pegang tepung kalu lembik dan ringan umpan....
Logged
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #15 on: August 01, 2011, 01:56:51 PM »

selalu dok tengok otai2 guna tepung camni, tapak guna jajan yang lemau nak bagi pegang tepung kalu lembik dan ringan umpan....

sifu yang e2 tau dah cuma bahan tepung aje yg x tau nya heheheheh ade idea ke sifu kasi la skit
Logged
eddy jawa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 737



Email
« Reply #16 on: August 01, 2011, 03:32:21 PM »

hahaha..... dah MULA DAH ekspidisi Umpan Berasal dari N9.....

Sila2 lah share pada kwn kite ni....

x boley.... huhuhuhu Tongue
Logged

dah jumpa umpan yg cun... xyah lg research... YEAH!!!!
SunnyGTS
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426



Email
« Reply #17 on: August 01, 2011, 06:23:07 PM »

haha...ajar la den skali camno nak buek umpan tepung nie.
Logged

“If you give a man a fish you feed him for a day. If you teach a man to fish you feed him for a lifetime.”
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #18 on: August 01, 2011, 09:43:11 PM »

td ade try gune umpan tepung..hampir strike tp hampa..lucut..hoho

tepung+dedak omega pandan(TCE tackle punye tu)+telur sebiji+majerin sikit+minyak tebu sikit+air

p/s: tepung 1sudu..dedak dlm 3 sudu
Logged

eddy jawa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 737



Email
« Reply #19 on: August 02, 2011, 09:38:18 AM »

td ade try gune umpan tepung..hampir strike tp hampa..lucut..hoho

tepung+dedak omega pandan(TCE tackle punye tu)+telur sebiji+majerin sikit+minyak tebu sikit+air

p/s: tepung 1sudu..dedak dlm 3 sudu

hampir tepat tu bro... hehehe
Logged

dah jumpa umpan yg cun... xyah lg research... YEAH!!!!
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #20 on: August 02, 2011, 09:48:35 AM »

td ade try gune umpan tepung..hampir strike tp hampa..lucut..hoho

tepung+dedak omega pandan(TCE tackle punye tu)+telur sebiji+majerin sikit+minyak tebu sikit+air

p/s: tepung 1sudu..dedak dlm 3 sudu

hampir tepat tu bro... hehehe

Hampir tepat..? kasilah clue skit bro Eddy apa yg tertinggal tu.. hehe..
Logged
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #21 on: August 02, 2011, 12:03:45 PM »

bro eddy kasi la skit rahsia......hehehehhehe
Logged
eddy jawa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 737



Email
« Reply #22 on: August 02, 2011, 12:12:00 PM »

MR. O pny tu, guna Kuning Telur Itik (4Biji). Pandan PASTE. (bukan COCONUT/EMULCO).
PERAM 3 MGU. utk IBU.

dah dpt IBU : top up la bahan yg biasa tu, kalu nk ejaz bau lembut skit... pastu nk tmbh Pandan Coconut skit pun xpe...
Logged

dah jumpa umpan yg cun... xyah lg research... YEAH!!!!
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #23 on: August 03, 2011, 09:03:57 AM »

usus ayam ni mane nk cekau ye?..sume kedai jual ayam ade juai ka?
Logged

Miebauk
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674



« Reply #24 on: August 03, 2011, 09:20:24 AM »

Kalu kt sini amik je prut aym tu. P kat tempat sembelih aym mintak je...
Logged

Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...
eddy jawa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 737



Email
« Reply #25 on: August 03, 2011, 09:55:07 AM »

usus ayam ni mane nk cekau ye?..sume kedai jual ayam ade juai ka?

jgn ssh2... wat yg leh dpt je...
maaf pada kwn2 yg minat perut ayam... Grin sy krg minat umpan guna perut ayam, sbb bg sy, ia simple, Basic, org pun tau ttg tu...  Wink
ramai pemancing yg berikhtiar untuk wat umpan Perut Ayam..

utk sy, sy mahu kelainan, pelik, tp jadi...

begitu gak kelapa, basic, org tau dan x unik... guna Susu pun sy dah mula boring.. hahaha

umpan tepung ni mmg unik, dulu ade tny pakcik (EMBUNG) yg jaga kolam kt terachi...
sy cium hidu sedut bau umpan dia... bau minyak dan seakan ade perut ayam gak...
tp dia kate, umpan Embung x pnh guno porot ayam doo... ekau nk mkn umpan den pun buleh..

bau mmg kuat... the best bro... maaf kwn2...  cume pandangan sy je ni...
Logged

dah jumpa umpan yg cun... xyah lg research... YEAH!!!!
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #26 on: August 03, 2011, 11:19:53 AM »

cer share skit umpan cik embung tu bang eddy..hohoh..masalah skt kolam belah pahang ni,roti dilarang pn..hajat dihati nk tarik ikan jackpot..miskin dah ni asyik kumpau je.huhu
Logged

pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #27 on: August 03, 2011, 11:30:09 AM »


bro eddy skrg ni otai kolam kat sini semua pkai tpung la..dari jauh xde bau sngt kalu dkt2 bau best ...mcm bau majerin pn ade bau nye.....hehehhe bila tnya beli kat kolam kat seremban .....puas di selidiki ......tapi xdpt2 lg la heheheheh tngh ayat otai2 kat sini.kot2 bole dpt heheheheh
Logged
eddy jawa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 737



Email
« Reply #28 on: August 03, 2011, 11:52:47 AM »

baik lah... tp kalu x berhasil maaf ye... ni x mtk bahan pun kt Embung, tp sy nmpk mase dia proses...

bahan2 :

1) tepung gandum
2) minyak sapi (minyak sapi btol)
3) kuning telur itik 4biji
4) pandan paste (bukan coconut@emulco, ape yg aku tgk dia bancuh la)
5) santan perah pekat (sukat agak2)

ini je bahan yg aku dpt intip... kalu ade kurang maaflah...

korg gaul la sume tu, jd mcm cuinggam...

syaratnye PERAM lebih 3 MINGGU.
Logged

dah jumpa umpan yg cun... xyah lg research... YEAH!!!!
pin_pin
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 248


Email
« Reply #29 on: August 03, 2011, 01:19:48 PM »


tq bro addy nanti aku try umpan ni ...mybe lpas raya masak dh  kot umpan ni....posa kena stop la plak hehehehe
Logged
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal