Author Topic: Gewang Buatan Sendiri  (Read 29586 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Gewang Buatan Sendiri
« on: April 01, 2009, 07:46:03 PM »
Ade sesiapa yang pernah membuat gewang sendiri??
share2 ler cara pembuatan dengan lebih pedat...
nanti boleh gak business gewang hand made dari malaysia...  ;D

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #1 on: April 01, 2009, 11:15:38 PM »
ni bukan kawan punya le... cuma kawan cuma guna hikmat klepet peringkat kelapan dari forum lain... lama dah kawan simpan buat pekasam... belek2 jumpa... tengok takdak lagi kat sini so kawan pun tepek la...




peralatan yang diperlukan :
1. Kayu - Kayu Jelutung digunakan kerana ia mudah untuk diukir (saya guna carving wood tetapi tak tau kayu jenis apa, kayu yang saya gunakan ini mudah utk di"kerja"kan)
2. Gergaji tangan
3. Pisau kecil
4. Dawai tahan karat
5. Kertas pasir
6. Playar
7. Pembaris besi
8. Pensil
9. Exopy
10. Pisau utk mengukir (carving tools)
11. Cat



potong la kayu tu agar menjadi bentuk bentuk gewang yang dihajati.. kat sini saya memilih bentuk minnow



gunakan kreativiti anda untuk membentuk dawai tahan karat agar menjadi seperti ini atau yang lebih kurang dengan bentuk yang ini. Dawai ni korang taukan utk apa. Bila dah siap masukkan dawai ni kat dalam gewang kemudian gam. Untuk melekatkan dawai tu kat dalam badan gewang, saya gunakan Devcon Exopy 30 minutes. Biarkan ia mengeras selama lebih kurang 3-4 jam sebelum proses mengecat dijalankan.



Ada 2 kaedah ut memasukkan dawai kat dalam lure.. cara pertama lure yang telah siap bentuknya, digergaji utk buat alur pada bahagian bawah lure tersebut agak² dawai boleh dibenamkan didalam longkang tersebut... cara ini efektif untuk lure yang panjang² saiznya



Cara Kedua
satu lagi kaedah ialah dengan membuat satu lubang pada bahagian utk dawai tersebut ditanam. Macamana nak buat lubang yang sekecil tu?? Mudah.. hanya gunakan screwdriver yg kecil sahaja. Pusingkan screwdriver perlahan-lahan supaya badan lure tidak pecah. Cara ini lebih efektif utk lure yang kecil² saiznya..



Dawai dipintal dan kemudian diukur sama dalam dengan lubang dan dilekatkan dengan epoxy 5 minute..



Sekarang dah tiba proses mengecat.. saya gunakan cat berwarna putih sebagai "undercoat" dan pemegangnya itu saya gunakan chopstik buluh. Cat la berhati-hati agar cat tidak meleleh. Kalau meleleh, tak cun la gewang kita nanti. (maaf gewang ninnow saya belum ada yang dicat, jadi saya gunakan gewang jenis lain sebagai contoh). Bila cat "undercoat" dah kering, cat la gewang itu dengan warna yang dikehendaki. So pandai-pandai la pilih warna.



plastik nak buat lip beli kat kedai buat signboard.. mintak yang jenis clear setebal 3mm/4mm.. nama dia kalau tak silap polycarbonate/acrylic

semasa memotong ikut kehendak kita mesti lah berhati-hati sebab kalau kasar sangat plastik ni mudah serpih...

PS/: kawan cuma nak share ja... kalau tetuan punya thread sana tu ada kat sini kawan mintak mahap banyak2 la ye...

copy from.... kakipancing.net

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #2 on: April 01, 2009, 11:17:10 PM »
tapi kawan buat x chantek la..... tadak seni tul


first touch....




2nd touch




3rd touch




yang ni belum taruk kaler ngan mata lagi.....



Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #3 on: April 03, 2009, 02:03:33 AM »
thx bro...
mesti susah nak buat gewang hand made sendiri kan....
tetapi kita berpuas hati dengan apa yang kita hasilkan...
good job bro...

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #4 on: April 03, 2009, 01:16:49 PM »
itu mcm lures.. Rod nyer manes?  :P

 ;D ;D ;D ;D

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #5 on: April 03, 2009, 01:41:28 PM »
itu mcm lures.. Rod nyer manes?  :P

 ;D ;D ;D ;D



rod ape??  ???
blurr pulak aku...

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #6 on: April 03, 2009, 02:23:19 PM »
Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  ???
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #7 on: April 03, 2009, 02:27:30 PM »
Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  ???

rod custom made ker?
ehehehe

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #8 on: April 03, 2009, 02:35:51 PM »
Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  ???

eh... gewang bukan rod ler...
gewang tu lures
rod tu batang joran...

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline ciunci

  • Pelata
  • *
  • Posts: 113
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #9 on: April 03, 2009, 03:07:24 PM »
Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  ;D ;D ;D ;D ;D
FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #10 on: April 04, 2009, 09:34:52 PM »
takpe bro...
hehehe...

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #11 on: April 05, 2009, 12:03:43 PM »
sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  ;D

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?
Banner Bersih Sungai

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #12 on: April 05, 2009, 01:32:55 PM »
sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  ;D

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?


kawan pun tak pandai tune... buat hiasan ja...

kawan guna kayu jambu batu... lembut bila masih segar.. tapi keras bila dah kering...

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #13 on: April 05, 2009, 08:35:09 PM »
sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  ;D

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?


kawan pun tak pandai tune... buat hiasan ja...

kawan guna kayu jambu batu... lembut bila masih segar.. tapi keras bila dah kering...

patut le hilang pokok jambu aku !!!  ;D

sy dah try kayu getah. ok gak tapi keras sikit.  nak cari kayu yg digunakan utk buat "chopping board".  nampak tak le keras sangat.

Rasanya tuan Volvo kita pernah buat project2 ni. mungkin dia boleh beri sedikit pertolongan.
Banner Bersih Sungai

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #14 on: April 05, 2009, 08:37:17 PM »
kayu jelutung lembut la... senang nak ukir.... bila dah letak epoxy kuat la tu...

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #15 on: April 05, 2009, 08:56:01 PM »


patut le hilang pokok jambu aku !!!  ;D

sy dah try kayu getah. ok gak tapi keras sikit.  nak cari kayu yg digunakan utk buat "chopping board".  nampak tak le keras sangat.

Rasanya tuan Volvo kita pernah buat project2 ni. mungkin dia boleh beri sedikit pertolongan.

sori sori... kawan ingat pokok tu pokok liar... rupanya tuan hamba punya la pulak... sori ek...

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #16 on: April 06, 2009, 03:25:02 PM »
sy ada terbaca dlm satu forum.  dia orang guna kayu jelutung.  sy mmg tak kenal kayu2 ni.
nanti sy cari info lagi mlm nanti.
Banner Bersih Sungai

Offline wanjoker

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 834
  • Gender: Male
  • Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!
    • Make Sure That Your Website Is Secure Or Not. Im Just Security
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #17 on: April 06, 2009, 04:19:14 PM »
saya pun tak tahu jenis2 kayu ni...
nak buat gewang sendiri pun belum try lagi ni..
ehehehe

(016-8596595 / 012-8826696)

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #18 on: April 06, 2009, 05:42:54 PM »
..nanti boleh lar member2 p.net order taruk nama memasing.. ::)
lps ni kita cuba buat besi jig dan popper plak..cm ner tuan tanah?

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2064
  • Gender: Male
    • Email
Banner Bersih Sungai

Offline apiszmayong

  • Bilis
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #20 on: July 17, 2009, 01:26:05 PM »
Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  ;D ;D ;D ;D ;D
dbro, dah brp la dah lu dah slh anggap ni? kira lu ni otai dlm bab2 slh anggp mganggap ni?....jgn mare.....gurau je ;D

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #21 on: July 17, 2009, 05:34:17 PM »
sy ada terbaca dlm satu forum.  dia orang guna kayu jelutung.  sy mmg tak kenal kayu2 ni.
nanti sy cari info lagi mlm nanti.

kayu jelutung paling mudah sebab lembut.....

kayu jelutung biasanya digunakan untuk ukiran kayu.. (budak2 sekolah banyak guna sebab senang nak ukir)

x pun leh cari kayu yang budak2 dok main susun2 tu... ada kat kedai mainan rasanya... tapi kawan dok cari x jumpa lagi...

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #22 on: July 17, 2009, 05:35:21 PM »
Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  ;D ;D ;D ;D ;D

tu la pasal... ada member kawan panggil gewang tu reel....

Offline siful

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1425
  • Gender: Male
  • ' Carilah Diri..Di Dalam Diri '
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #23 on: July 17, 2009, 06:17:31 PM »
Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  ;D ;D ;D ;D ;D

tu la pasal... ada member kawan panggil gewang tu reel....

Ooooo..... :o
Sesaat Berangan Terlepaslah Habuan, Ikan Tak Dapat Umpan Pula Hilang " 

Offline jebatjohor

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2131
  • Gender: Male
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #24 on: July 21, 2009, 10:32:25 AM »
pok dik, awk x nak kwn test kan gewang awk ke? nak tgk alu2 atau siakap layan x gewang tu... kaler biru spesel punye letak cheese lebih... err, apsal ada mcm bunyi burger ejoy ni  ;D
From Angler To Angler For angler.. hasnol 012-7353543
JFT angler

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #25 on: July 21, 2009, 03:44:40 PM »
tengah cari kayu jelutung.... x tau nak beli kat mana.....

Offline euhammer

  • (BEST FORUMER)
  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 3701
  • Gender: Male
  • EuHammer
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #26 on: July 22, 2009, 06:45:01 PM »
kat kedai ukir banyak bro...tanya jer kayu ape..silap2 kayu pine pon ader...
 :D...kayu getah x ler ker wat gewang?

Offline pok dik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3271
  • Gender: Male
  • jika ke rinduan call 0162826501
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #27 on: July 22, 2009, 09:59:34 PM »
kat kedai ukir banyak bro...tanya jer kayu ape..silap2 kayu pine pon ader...
 :D...kayu getah x ler ker wat gewang?

boleh kot.... tapi konturnya mudah hancur....

Offline utan.ujan

  • Bilis
  • *
  • Posts: 5
  • Gender: Male
  • Apo yang ponting?..... (kojosamo)
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #28 on: July 27, 2009, 08:06:21 AM »
kayu jelutung yg budak2 sekolah dok buat ukiran.ada jual kat kedai peralatan menulis & melukis..kalu kat area kl,yang teman tahu la ada satu kedai kat area CM.depan bus stop metro16.teman ada ternampak ari tu waktu teman ndak beli kanvas melukis.sesapa yang dok kat area kl try la p usha-usha tgk..
ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ

Offline ir_hunter55

  • Pelata
  • *
  • Posts: 138
    • Email
Re: Gewang Buatan Sendiri
« Reply #29 on: November 04, 2009, 08:58:08 PM »
pok dik camner nk wat gewang 2 kasi kilat2 sikit y cam jual kat kedai 2..
tgk y ang punye kilat semcam jer