Pancing.Net
October 23, 2014, 10:26:14 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Gewang Buatan Sendiri  (Read 22611 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« on: April 01, 2009, 07:46:03 PM »

Ade sesiapa yang pernah membuat gewang sendiri??
share2 ler cara pembuatan dengan lebih pedat...
nanti boleh gak business gewang hand made dari malaysia...  Grin
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
Pancing.Net
« on: April 01, 2009, 07:46:03 PM »

 Logged
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #1 on: April 01, 2009, 11:15:38 PM »

ni bukan kawan punya le... cuma kawan cuma guna hikmat klepet peringkat kelapan dari forum lain... lama dah kawan simpan buat pekasam... belek2 jumpa... tengok takdak lagi kat sini so kawan pun tepek la...




peralatan yang diperlukan :
1. Kayu - Kayu Jelutung digunakan kerana ia mudah untuk diukir (saya guna carving wood tetapi tak tau kayu jenis apa, kayu yang saya gunakan ini mudah utk di"kerja"kan)
2. Gergaji tangan
3. Pisau kecil
4. Dawai tahan karat
5. Kertas pasir
6. Playar
7. Pembaris besi
8. Pensil
9. Exopy
10. Pisau utk mengukir (carving tools)
11. Cat



potong la kayu tu agar menjadi bentuk bentuk gewang yang dihajati.. kat sini saya memilih bentuk minnow



gunakan kreativiti anda untuk membentuk dawai tahan karat agar menjadi seperti ini atau yang lebih kurang dengan bentuk yang ini. Dawai ni korang taukan utk apa. Bila dah siap masukkan dawai ni kat dalam gewang kemudian gam. Untuk melekatkan dawai tu kat dalam badan gewang, saya gunakan Devcon Exopy 30 minutes. Biarkan ia mengeras selama lebih kurang 3-4 jam sebelum proses mengecat dijalankan.



Ada 2 kaedah ut memasukkan dawai kat dalam lure.. cara pertama lure yang telah siap bentuknya, digergaji utk buat alur pada bahagian bawah lure tersebut agak² dawai boleh dibenamkan didalam longkang tersebut... cara ini efektif untuk lure yang panjang² saiznya



Cara Kedua
satu lagi kaedah ialah dengan membuat satu lubang pada bahagian utk dawai tersebut ditanam. Macamana nak buat lubang yang sekecil tu?? Mudah.. hanya gunakan screwdriver yg kecil sahaja. Pusingkan screwdriver perlahan-lahan supaya badan lure tidak pecah. Cara ini lebih efektif utk lure yang kecil² saiznya..



Dawai dipintal dan kemudian diukur sama dalam dengan lubang dan dilekatkan dengan epoxy 5 minute..



Sekarang dah tiba proses mengecat.. saya gunakan cat berwarna putih sebagai "undercoat" dan pemegangnya itu saya gunakan chopstik buluh. Cat la berhati-hati agar cat tidak meleleh. Kalau meleleh, tak cun la gewang kita nanti. (maaf gewang ninnow saya belum ada yang dicat, jadi saya gunakan gewang jenis lain sebagai contoh). Bila cat "undercoat" dah kering, cat la gewang itu dengan warna yang dikehendaki. So pandai-pandai la pilih warna.



plastik nak buat lip beli kat kedai buat signboard.. mintak yang jenis clear setebal 3mm/4mm.. nama dia kalau tak silap polycarbonate/acrylic

semasa memotong ikut kehendak kita mesti lah berhati-hati sebab kalau kasar sangat plastik ni mudah serpih...

PS/: kawan cuma nak share ja... kalau tetuan punya thread sana tu ada kat sini kawan mintak mahap banyak2 la ye...

copy from.... kakipancing.net
Logged

pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #2 on: April 01, 2009, 11:17:10 PM »

tapi kawan buat x chantek la..... tadak seni tul


first touch....




2nd touch




3rd touch




yang ni belum taruk kaler ngan mata lagi.....


Logged

wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #3 on: April 03, 2009, 02:03:33 AM »

thx bro...
mesti susah nak buat gewang hand made sendiri kan....
tetapi kita berpuas hati dengan apa yang kita hasilkan...
good job bro...
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #4 on: April 03, 2009, 01:16:49 PM »

itu mcm lures.. Rod nyer manes?  Tongue

 Grin Grin Grin Grin

Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #5 on: April 03, 2009, 01:41:28 PM »

itu mcm lures.. Rod nyer manes?  Tongue

 Grin Grin Grin Grin



rod ape??  Huh
blurr pulak aku...
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #6 on: April 03, 2009, 02:23:19 PM »

Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  Huh
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #7 on: April 03, 2009, 02:27:30 PM »

Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  Huh

rod custom made ker?
ehehehe
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #8 on: April 03, 2009, 02:35:51 PM »

Gewang bukan rod ker... batang pancing 2...  Huh

eh... gewang bukan rod ler...
gewang tu lures
rod tu batang joran...
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
ciunci
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 113



Email
« Reply #9 on: April 03, 2009, 03:07:24 PM »

Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

FisHinG UnTill Fishes finIsH.. 4EveR
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #10 on: April 04, 2009, 09:34:52 PM »

takpe bro...
hehehe...
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #11 on: April 05, 2009, 12:03:43 PM »

sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  Grin

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?
Logged

Banner Bersih Sungai
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #12 on: April 05, 2009, 01:32:55 PM »

sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  Grin

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?


kawan pun tak pandai tune... buat hiasan ja...

kawan guna kayu jambu batu... lembut bila masih segar.. tapi keras bila dah kering...
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #13 on: April 05, 2009, 08:35:09 PM »

sy buat mmg tak pernah jadi. mmg tak ada seni langsung  Grin

kayu apa yg terbaik?  susah gak nak pilih kayunya.  kalau lembut sangat senang pecah. keras susah nak buat kerja.

2-3 bln lepas ada satu article buat lure dari mamat Begium kat R&L.  nak sy carikan. kalau berkesempatan sy scan dan kongsi kat kwn2 disini.

pokdik jgn lupa kongsi hasil kerja tangan anda  kat sini. macam mana hang tune lure tu?


kawan pun tak pandai tune... buat hiasan ja...

kawan guna kayu jambu batu... lembut bila masih segar.. tapi keras bila dah kering...

patut le hilang pokok jambu aku !!!  Grin

sy dah try kayu getah. ok gak tapi keras sikit.  nak cari kayu yg digunakan utk buat "chopping board".  nampak tak le keras sangat.

Rasanya tuan Volvo kita pernah buat project2 ni. mungkin dia boleh beri sedikit pertolongan.
Logged

Banner Bersih Sungai
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #14 on: April 05, 2009, 08:37:17 PM »

kayu jelutung lembut la... senang nak ukir.... bila dah letak epoxy kuat la tu...
Logged

pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #15 on: April 05, 2009, 08:56:01 PM »



patut le hilang pokok jambu aku !!!  Grin

sy dah try kayu getah. ok gak tapi keras sikit.  nak cari kayu yg digunakan utk buat "chopping board".  nampak tak le keras sangat.

Rasanya tuan Volvo kita pernah buat project2 ni. mungkin dia boleh beri sedikit pertolongan.

sori sori... kawan ingat pokok tu pokok liar... rupanya tuan hamba punya la pulak... sori ek...
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #16 on: April 06, 2009, 03:25:02 PM »

sy ada terbaca dlm satu forum.  dia orang guna kayu jelutung.  sy mmg tak kenal kayu2 ni.
nanti sy cari info lagi mlm nanti.
Logged

Banner Bersih Sungai
wanjoker
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 834


Jenama Bukanlah Tuah! Sambaran Yang Dikira!

wanjoker69
WWW Email
« Reply #17 on: April 06, 2009, 04:19:14 PM »

saya pun tak tahu jenis2 kayu ni...
nak buat gewang sendiri pun belum try lagi ni..
ehehehe
Logged


(016-8596595 / 012-8826696)
abu cardinal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1616


Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..

ezzy887
Email
« Reply #18 on: April 06, 2009, 05:42:54 PM »

..nanti boleh lar member2 p.net order taruk nama memasing.. Roll Eyes
lps ni kita cuba buat besi jig dan popper plak..cm ner tuan tanah?
Logged


Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #19 on: April 07, 2009, 02:39:58 AM »

<a href="http://www.youtube.com/v/AqYFZLRnJu0&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/AqYFZLRnJu0&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/3LoPd6Z2fyk&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/3LoPd6Z2fyk&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>
Logged

Banner Bersih Sungai
apiszmayong
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37



Email
« Reply #20 on: July 17, 2009, 01:26:05 PM »

Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  Grin Grin Grin Grin Grin
dbro, dah brp la dah lu dah slh anggap ni? kira lu ni otai dlm bab2 slh anggp mganggap ni?....jgn mare.....gurau je Grin
Logged
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #21 on: July 17, 2009, 05:34:17 PM »

sy ada terbaca dlm satu forum.  dia orang guna kayu jelutung.  sy mmg tak kenal kayu2 ni.
nanti sy cari info lagi mlm nanti.

kayu jelutung paling mudah sebab lembut.....

kayu jelutung biasanya digunakan untuk ukiran kayu.. (budak2 sekolah banyak guna sebab senang nak ukir)

x pun leh cari kayu yang budak2 dok main susun2 tu... ada kat kedai mainan rasanya... tapi kawan dok cari x jumpa lagi...
Logged

pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #22 on: July 17, 2009, 05:35:21 PM »

Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  Grin Grin Grin Grin Grin

tu la pasal... ada member kawan panggil gewang tu reel....
Logged

siful
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1425


' Carilah Diri..Di Dalam Diri '


Email
« Reply #23 on: July 17, 2009, 06:17:31 PM »

Haha.. mengikut kefahaman teman, gewang 2 batang pancing... ermmm..

Teman slh anggap la nie selama nie..  Grin Grin Grin Grin Grin

tu la pasal... ada member kawan panggil gewang tu reel....

Ooooo..... Shocked
Logged

Sesaat Berangan Terlepaslah Habuan, Ikan Tak Dapat Umpan Pula Hilang " 
jebatjohor
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2131



Email
« Reply #24 on: July 21, 2009, 10:32:25 AM »

pok dik, awk x nak kwn test kan gewang awk ke? nak tgk alu2 atau siakap layan x gewang tu... kaler biru spesel punye letak cheese lebih... err, apsal ada mcm bunyi burger ejoy ni  Grin
Logged

From Angler To Angler For angler.. hasnol 012-7353543
JFT angler
pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #25 on: July 21, 2009, 03:44:40 PM »

tengah cari kayu jelutung.... x tau nak beli kat mana.....
Logged

euhammer
(BEST FORUMER)
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3703


EuHammer

nnaq27@yahoo.com
« Reply #26 on: July 22, 2009, 06:45:01 PM »

kat kedai ukir banyak bro...tanya jer kayu ape..silap2 kayu pine pon ader...
 Cheesy...kayu getah x ler ker wat gewang?
Logged

pok dik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3272


jika ke rinduan call 0162826501

syukur5669
WWW Email
« Reply #27 on: July 22, 2009, 09:59:34 PM »

kat kedai ukir banyak bro...tanya jer kayu ape..silap2 kayu pine pon ader...
 Cheesy...kayu getah x ler ker wat gewang?

boleh kot.... tapi konturnya mudah hancur....
Logged

utan.ujan
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5


Apo yang ponting?..... (kojosamo)

rainforest4x4@yahoo.com
Email
« Reply #28 on: July 27, 2009, 08:06:21 AM »

kayu jelutung yg budak2 sekolah dok buat ukiran.ada jual kat kedai peralatan menulis & melukis..kalu kat area kl,yang teman tahu la ada satu kedai kat area CM.depan bus stop metro16.teman ada ternampak ari tu waktu teman ndak beli kanvas melukis.sesapa yang dok kat area kl try la p usha-usha tgk..
Logged

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ
ir_hunter55
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 138



Email
« Reply #29 on: November 04, 2009, 08:58:08 PM »

pok dik camner nk wat gewang 2 kasi kilat2 sikit y cam jual kat kedai 2..
tgk y ang punye kilat semcam jer
Logged
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal