Pancing.Net
September 18, 2014, 03:39:04 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Gewang yg sesuai untuk P.9 bulan OCT 2011  (Read 8890 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« on: September 02, 2011, 11:17:48 PM »

Salam Raya semue warga P.net!!

Teman ingin bertanya kepada kengkawan sama-ada yg otai atau amatur, menngenai..
gewang apakah yg seseuai digunakan untuk lokasi pancing di Pulau sembilan..

1) Gewang selaman dalam - jenis,brand, size, panjang,berat & warna
2) Gewang Popper - jenis,brand, size, panjang,berat & warna
3) Gewang Yg sesuai - jenis,brand, size, panjang,berat & warna
3) JIG Yg sesuai - jenis,brand, size, panjang,berat & warna

Spesis gadang-gadang aper yg banyak menghuni di sana yer kengkawan semue..

minta-minta aderlah yg bagi review..... sekian.. comment ya!!!

Logged

Pancing.Net
« on: September 02, 2011, 11:17:48 PM »

 Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #1 on: September 02, 2011, 11:19:01 PM »

kalau boleh..nak tau kat maner leh beli gewang-geawng tur!! area PERAK..ipoh lagi bagus.. Grin Grin Grin
Logged

abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #2 on: September 03, 2011, 10:03:26 AM »

Jig camni laku,dapat warna seakan2 bilis,spoon bakau je kira dah la,popper saya tak pasti,tu je yg saya boleh bagi pendapat

Logged
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #3 on: September 03, 2011, 11:30:03 AM »

 P 9 bln okt? Habis dah ikan kena kaut dlm Sept ni kot... ehehehe

Naik bot kayu atau fiber? Durasi, pegi pg balik ptg @ bermlm? Tekong? Maklumat ni akan tentukan teknik mancing.

Kalau casting biasa guna
-  spoon 12 - 16gm jenama mcm2 nak murah ke mahal ikut poket, warna gold, green dan blue
- minnow, elok yg 6 cm ke atas, warna terang, kalau sanggup beli Jackson Pintail, lg baik, tp ikan sana suka buat anting2 pintail ni, seketoi  RM65 ke atas  Grin
- popper, terbaik halco roosta warna terang saiz 5cm ke atas
- ratlin, Rapala Ratlin chrome, yg full chrome @ ada bintik hitam, dpt warna pink lg baik
- jig, dr mikro ke saiz 60gm warna biasa atau matelik pink, hijau, biru dan warna ikan bilis, sbb ikan bilis merupakan diet utama ikan P 9 ni.
- bulu, kena order dgn geng utara, ratio reel kena tinggi sebab gt suka hambat bulu yg dikarau laju

Penghuni P 9 ni mcm2 ada, feberet kaki casting, marlin singapore (todak), gt, talang, dan cencaru kuda. Saiznya kalau ada rezeki jumpa ler berbondong-bondong talang pelbagai saiz sampai 4-5kg, cam tu gak gt, todak ni paling besar pernah teman naikkan besar betis org dewasa badannya dan hampir sedepa panjang, cencaru kuda baya-baya sekilo lebih pun ada.

Nak tau cerita lengkap tengok balik Kembara Kail sejak isu jan tahun ni  Grin Grin

Cara casting bg setiap jenis lure yg digunakan pula berbeza teknik dan ikut tempat keliling pulau, bila masa nak guna spoon, ratlin dll. Tu sbb bila org biasa pi tau dah nak pakai lure apa bila tiba tempat tertentu, tu pasal teman biasa guna 3-4 set utk layan P 9 ni, satu pasang minnow, satu pasang spoon, dan seterusnya. Ni blom lg citer kalau time tu ujan dgn air jernih, kena tukar gewang warna natural dan pudar le pulak. Sebaik-baiknya utk casting ni biarle dlm group mike tu ada sorang yg dah biasa, kalau tak da tengok lak tekong. Tekong bot fiber di Manjung dan Lumut tu banyak dah mahir  dgn teknik casting dan jigging.

Nak cari gewang kat mana2 kedai pancing pun ada.

Harap mike leh bgtau naik tekong mana, kalau bot kayu tak sesuai himpit tepi pulau dgn injin bot bising, nampak ikan boiling dok tengok je ler dr jauh, kalau bot fiber tu deme hambat group ikan boiling tu
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #4 on: September 03, 2011, 12:55:31 PM »

ramai pulak yang tgk pemandangan kat pulau sembilan ......lawa betol Grin Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #5 on: September 04, 2011, 11:00:07 AM »

ni nak kena tanya otai2x baru dpt jawapannya.. Grin Grin
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #6 on: September 04, 2011, 11:05:47 AM »

jejakapemalu kerap turun p9... kena tanya dia... tt
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
kopytiam
Assistant Global Mod
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4517



Email
« Reply #7 on: September 04, 2011, 11:19:34 AM »

jangan terpedaya dengan status 'Jemuduk' tuan nakdesa tu...
Logged

Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #8 on: September 04, 2011, 01:14:26 PM »

jangan terpedaya dengan status 'Jemuduk' tuan nakdesa tu...


mmg otai pun Grin Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #9 on: September 04, 2011, 01:18:06 PM »

Tima kasih tuan-tuan semue.info yg bernad.... Tuan nak desa otai tahap power ranggers jig... Tekong rusli tudm... Bot nanti saya upload gambo...baru 1st time ngan tekong nei.... Poppoer aper yg mantop yer bro?Huh
Logged

joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #10 on: September 04, 2011, 01:20:03 PM »

Tuan abu..nanti saya cari kat kedai jig kler bilis tur..brapa gram yg sesuai???
Logged

abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #11 on: September 04, 2011, 01:58:53 PM »

Mcm kata Nakdesa saiz 60gm,kalau rasa nak cuba bawa jig 40-80 gm sebagai persediaan takde masalah,maklum la kita main air laut ada arus  Grin
Logged
putri84
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 69



WWW Email
« Reply #12 on: September 04, 2011, 02:11:18 PM »


Buat sesapa yang nak ke P9 boleh try Rapala Redhead, pasal adik aku yang kerap gi sana inilah lure paling mujarab, menurut kata adik aku kalau nak try jenama selain Rapala boleh try yang paling hampir serupa dengan Redhead, tapi masaalahnya ada ke?

Logged

nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #13 on: September 04, 2011, 02:44:41 PM »

ahahaha... memang agak dah setengah org tengok status pos... teman bukan otai sangat pun tapi kengkawan rapat ada nak letakkan gelaran Duta P 9... tu tinggi sangat sebab teman hanya mula kerap ke P 9 sejak 2007, ada lg yg lebih awal dari teman... Grin

Nak minta izin dari tuan tanah pasal nak cerita sikit...ehehehe.. gambar teman layan P 9 ni banyak majalah Kembara Kail ambik...so jarang ler nak buat report kat forum-forum... Kembara Kali ni org Melayu punya... jd tolong kaum la gak.... sejak 2009 gambar dah kuar....

ni ha kebetulan lak ambik bot kayu dari blakang Marina Cove Telok Batik tu, naik bot Man Kanji ke Pulau Jarak ada lak majalah KK ni gambor teman....



gambor asal... rekod banang ni tak pecah lg....



Tahun ni tengok isu bln Feb sampai Jun... Grin

Ada untung juga berkawan dgn wartawan Joran BH ni... saudara Zulhilmi... Grin



Selain tu gak teman selalu bawak kaki baru nak mencuba tarikan gt ni... cam geng ni... ajor awek ... last last dia menang dok tarik gt 3 ekor... sampai berbalut lengan katanya lenguh layan gt...

   

satu lg teman layan ikan P 9 dgn setup light, mainline 8lb, reel shimano Biomaster 1000, rod Lemax Platinum 5-12lb, cencaru kuda dan talang guna Ratlin Rapala chrome




ni video masa strike gt dgn setup tu...

<a href="http://www.youtube.com/v/4QFWdCXKT3M&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/4QFWdCXKT3M&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


gitu ler serba serbi hal teman... minggu depan 10 September teman bawak rombongan ke P 9 ni.... semua 5 bot dgn 20 org pemancing... sebahagian baru 1st time turun .... nak merasa... kebetulan pulak tarikh tu teman check air pasangnya cukup cantik...dlm setahun hanya beberapa kali je area P 9 ni pasang 2 kali surut 1 kali......

Tekong Rusli TUDM tu teman pernah jumpa kat Kpg Permatang sana.... blom pernah naik dgn dia.... tp dia pun sama naik gak dgn tekong P 9 sana.... mcm Rosli satu lg, Faizal, Mat Rafi, Zamri, Mael Lebai, Ja'a...dll... kalau tanya deme nakdesa... deme tak kenal.... 'pokcik' deme kenal....ekekekeke

so teman cdg kan mike banyak bertanya tekong.... jgn segan... sebab deme lg biasa dgn penghuni P9 dan kehendaknya... tunjuk gewang... tanya apa elok pakai

Popper beli jenis Halco Roosta saiz 5cm. 7cm warna fire tiger... lagi terang lagi elok...

putri84... P 9 takda gewang killer... semua killer ... mcm geng Lubuk.net diketuai Ujang Kartunis... mereka guna spoon Yozuri Altima 14 gm... pernah satu ketika...sampai habis stok kat Lembah Klang ni dek meriahnya spoon ni.... yg biasa pi sana akan sedia sebarang kemungkinan... ada masa gt tak makan atas permukaan... dia dok lepak kat bawah...kat dasar... tu yg guna jig.... mcm teman apa saja ada dlm toolbox blasah je... ikut situasi gak.... kalau drop off tepi pulau tu dalam.... pakai spoon, ratlin takpun deep dive.... deep dive tak usah ler... penat karau je... tiba time air jernih...sampai nampak dasar.... kena tukau lak gewang natural colour...
 
nak killer lg... ambik Jackson pintail.... ni ikon P 9 selalu guna kalau ingat lg la dlm keluaran SIRIP 2007/2008 ...

mintak maaf ler teman celoteh panjang ni... insyaAllah minggu depan blh ler teman inform lagi perkembangan terkini... si JP pun ikut gak trip ni.... tp gambar tak leh kuar le...nak buat artikel pasal beraya dgn gt kat tengah laut....ekekekeke...
Logged
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #14 on: September 04, 2011, 03:08:41 PM »

tuan joran huduh punya trip brapa haribulan.... nak refer carta air pasang surut ... dah tau leh buat plot utk bila akan all out casting... dan bila patut berehat utk jimat tenaga.... maklumla nak lawan ombak dgn cuaca panas

Ilmu tengok air laut utk cari ikan ni payah benor nak jelaskan kat org lain.... kadang2 pun tak brapa tepat... kalau tepat tu yg seronok....
Logged
pelatung_parit
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2942


janji ada air.... zazzzz!!!............


« Reply #15 on: September 04, 2011, 03:21:00 PM »

assalamualaikom....
tompang lalu... nk rompak ilmu sket.........  Grin Grin Grin Grin

tq otai nakdesa.... byk sggh ilmu yg dpt ken rampok...
dlm pala dok terbayang dh apa lure yg nk kwn rembat...  Grin Grin Grin
Logged

jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #16 on: September 04, 2011, 08:18:08 PM »

Tuan nakdesa.. Trip 3hb oct..hehehe..cun tak tarikh tur?Huh
Logged

hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #17 on: September 04, 2011, 08:50:52 PM »

Bro Joran huduh, teman tertarik ngan gambar pemandangan pulau 9 yg tuan post tu, errr... nak tanya amoi tui ikut skali ker..? teman nak ikut trip mike ek..... Grin
Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #18 on: September 04, 2011, 08:55:03 PM »

Bro Joran huduh, teman tertarik ngan gambar pemandangan pulau 9 yg tuan post tu, errr... nak tanya amoi tui ikut skali ker..? teman nak ikut trip mike ek..... Grin

prengggggggggggg........pantang tgk amoi Grin
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #19 on: September 04, 2011, 09:00:02 PM »

Tuan nakdesa.. Trip 3hb oct..hehehe..cun tak tarikh tur?Huh


3rd Oct 2011
Sun:
Rise: 7:05 AM
Transit: 1:07 PM
Set: 7:09 PM
Moon:
Rise: 12:30 PM
Transit: 6:36 PM
Under Foot: 7:35 AM
Set: (s)
Moon Phase:
Waxing Crescent
40% Illuminated

Good Activity:
--:-- - --:--
11:30 AM - 1:30 PM

Excellent Activity:
6:05 AM - 9:05 AM
5:06 PM - 8:06 PM

Day Rating:
**


Data ni teman ambik dari satu laman web... maaf teman tak dpt nak bgtau dulu sebab dalam kajian lg kebarangkalian tepat data yg di ambil.... setakatni 85% data tersebut telah terbukti tepat hasil dari trip dr teman dan kengkawan lain... ini bukan ramalan, ini hanyalah usaha sampingan bg meningkatkan tangkapan.

Kalau mengikut data tersebut, kita boleh menumpukan aktvt casting pada waktu tertentu saja.... misalannya yg paling bagus...awal pagi dan lewat petang.... juga dr jam 11.30 pg hingga 1.30 ptg... waktu yang lain tu rehat sikit... save tenaga.... kalau jumpa boiling lain cerita

keseluruhan pd 3 okt ni agak bagus...  kita hanya merancang dan berusaha, Tuhan yg memberi kita rezeki,,, ni lah tekad usaha kita guna pelbagai kaedah.....

Oleh tu teman berharap nanti tuan joran huduh dpt membuat catatan tangkapan hasil P9 seperti,

1. waktu landed,
2. jenis gewang
3. cuaca - berawan ke tak
4. alun ombak
5. arus
6. keadaan air - jernih atau keruh

kalau ikutkan banyak lg data teman nak kumpul, malangnya alat macam barometer (alat menyukat tekanan udara) susah nak dpt kat Malaysia ni... dan harga mahal lak order luar... alat ni boleh bgtau tekanan udara semasa, suhu dan kadar kelembaban udara

nampak macam lawak je kan... tp sebenarnya pemancing barat lg advance dr kita....

paling mudah ramai pemancing guna jam Casio Fishing gear cam ni... cth je


jam ni boleh diselaraskan longitude tempat kita memancing utk memberikan panduan bila masa ikan makan melalui ikon ikan ....

     
     

Logged
ras
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19081

ras@pancing.net

2147483647 haruan+ketutu
Email
« Reply #20 on: September 04, 2011, 09:01:10 PM »

berapa haraga jam tu tuan???
Logged

TO LOVE SOMEONE IS NOTHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE IS SOMETHING,
TO BE LOVED BY SOMEONE YOU LOVE IS EXCITING,BUT....
TO BE LOVED BY ALLAH IS EVERYTHING!!!

page Kaki Pancing UTeM
http://www.facebook.com/pages/Kaki-Pancing-UTEM/188380094525766?fref=
gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2671


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #21 on: September 04, 2011, 09:21:44 PM »

tq tn nkdesa....byk knowledge & info...dpt di pelajari......
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
nakdesa
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 710


« Reply #22 on: September 04, 2011, 09:26:09 PM »

berapa haraga jam tu tuan???


sekarang boleh dpt dlm harga RM 100 ke bawah rasanya... sebab ni model lama... itu pun kalau ada stok lg... cuba tanya kedai jam ada tak stok baru jenis fishing gear ni...

tak pun kalau anda pengguna android phone yg dilengkapi GPS... leh download kat market Tiem2fish Lite ni



ni versi lama... yg terbaru layout cam ni...



perisian ni mengesan kedudukan kita melalui sistem GPS android phone tersebut dan akan memaklumkan maklumat berkaitan....
Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #23 on: September 04, 2011, 09:54:44 PM »

makk oii.. saya nak download android ke henphom teman sekarang jugak..tuan anak desa.. kui.kui kui.... tuan hadrabad..bukan ker tuan yg jadi Co-skipper trip neii..hehehehe
Logged

joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #24 on: September 04, 2011, 10:12:34 PM »

Tuan nakdesa saya pun jam tangan yg ader cume jadual air pasang surut jer...cam dalam gambar bawah yg caler hitam bitu empat segi... yang jam utk fish ON tur ader 1 jer kat ipoh dah gi survey cuma tinggal kat IPOH PARADE Tingkat 1 KEDAI JAM(nama kedai dah lupa lakkk) ader fishh level lagi tur.... Tuan nakdesa jadual air pasang surut nei leh yg dalam jam nei ngan fish on nei berapa % ketepatan nyer???
Logged

joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #25 on: September 04, 2011, 10:19:39 PM »

tuan nakdesa..mantop betul awek hasil dalam report tuan..kuikui kui Grin Grin
Logged

abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15694


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #26 on: September 04, 2011, 10:29:29 PM »

Lagi satu nak pesan pergi P9 ni jgn cakap sebarangan Grin Grin
Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #27 on: September 04, 2011, 10:37:52 PM »

petua ke LAUT dan ke HUTAN..sopan santun di amalkan..posan mak teman.. Grin Grin tima kasih abu melayu Grin Grin
Logged

bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #28 on: September 04, 2011, 10:50:34 PM »

tu dia pokcik dah bersuara.........kalau P9 jgn risau...selok belok P9 pokcik dah tau insya'allah.......kalau siapa ikut trip pokcik insya'allah akan ada hasil yg memberangsangkan......jarang kecewa.........

cc: pokcik.......semoga sukses minggu depan Grin
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #29 on: September 04, 2011, 11:19:37 PM »

terbaiklah nakdesa ni... lain kali if ada trip bleh follow nekdesa. nak nuntut nie.. tapi teman ni virgin lagi mancing laut nie... gewang pun ada dua bijik jer (1 beli, 1 lagi kawan bagi)... tu pun utk PB tapi xpernah dapat...
Logged
Pages: 1 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal