Pancing.Net
August 27, 2014, 10:51:47 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Reel Tica Taurus  (Read 2919 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« on: September 20, 2011, 09:45:00 PM »

Salam
Tuan2 semua. nak tanya sikit pendapat tuan2 tentang kualiti reel eca taurus. kalau tuan2 pernah atau ada reel ni
boleh kongsikan serba sedikit tentang perestasi reel ni.
Logged
Pancing.Net
« on: September 20, 2011, 09:45:00 PM »

 Logged
shafiq
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 469



Email
« Reply #1 on: September 20, 2011, 10:31:29 PM »

pengalaman kawan...

yang xbest:

Reel yang berat....spool mudah 'corrosion"-xtahan air masin....kopom 9 dari 10 akan masalah dekat bail arm..hasilnya...bnyk kawan2 yang pakai cakap xbrapa lasak.harga pon agak mahal....pendek kata kawan mmg da jual  Grin

Yang best
Ratio tinggi (sedap wat main bulu....) ...ada extra spool.

penyelesaian...dengan harga Taurus..baik angkat Penn Sargus@Battle...harga pon lagi murah...


P/S: Ni pendapat peribadi hasil dari pengalaman kawan  Grin
Logged

"Ikan xmakan,Aku Makan"
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #2 on: September 20, 2011, 10:46:23 PM »

 Shocked Shocked Shocked
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #3 on: September 21, 2011, 11:13:21 AM »

mcm tu ke tuan shafiq..saya pun ada juga reel ni...baru pakai sekali kat pulau9. memang x tahan air masin. colour pun dah tertanggal.tapi best main casting.
Logged
abu_melayu
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15692


اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ


« Reply #4 on: September 21, 2011, 12:39:55 PM »

Tak cerita pasal servis lagi tu Grin Grin
Logged
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #5 on: September 21, 2011, 03:34:08 PM »

cer citer tang servisnya tuan Abu..
Logged
shafiq
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 469



Email
« Reply #6 on: September 22, 2011, 03:21:59 PM »

Tak cerita pasal servis lagi tu Grin Grin
Cry Undecided Embarrassed Sad Angry
Logged

"Ikan xmakan,Aku Makan"
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #7 on: September 22, 2011, 03:25:09 PM »

senyum je shafiq....nak tanya sikit la, reel apa yg sederhana tapi boleh masuk tali 300m.
Logged
Zam84
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 559


« Reply #8 on: September 22, 2011, 04:04:03 PM »

kna ler ngan hrga tuh  Grin Grin
Logged
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #9 on: September 22, 2011, 07:55:56 PM »

Agak2 jenis apa tuan zam84.
Logged
Zam84
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 559


« Reply #10 on: September 22, 2011, 08:10:11 PM »

Agak2 jenis apa tuan zam84.
tmn mksudkn tica taurus
kna ler ngn hrga dia tuh
hi speed pun tggi kn
hrga pun eko
hehehehe
jgn mare  Grin
Logged
jazadin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 38


jaza
Email
« Reply #11 on: September 23, 2011, 12:08:30 AM »

sedang hangat dipasaran PENN Sargus...ratio tinggi..kalau xsilap 6:3:1
memang cantik...sesuai sngt untuk casting tenggiri , GT & cencaru kuda..kena pakai bulu ayam...
Logged

Jaza Fishing Shop
Kg Gajah Perak
019 5940900
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #12 on: September 23, 2011, 09:24:57 AM »

Yang ratio 6.3.1 tu penn sargus 4000, tapi susah nak cari. saya ada penn sargus 5000.
Logged
Zam84
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 559


« Reply #13 on: September 24, 2011, 09:08:45 AM »

Yang ratio 6.3.1 tu penn sargus 4000, tapi susah nak cari. saya ada penn sargus 5000.
hrga penn skg dh naik
hjg thn ni mbe naik lg.....
tica ler eko sket.....  Grin
Logged
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #14 on: September 24, 2011, 10:11:24 AM »

ya ke naik rege...tapi penn memang x di nafikan tahan lasak.
Logged
Zam84
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 559


« Reply #15 on: September 24, 2011, 10:13:02 AM »

ya ke naik rege...tapi penn memang x di nafikan tahan lasak.
mmg thn lasak
pgg pun dh rsa body kukuh
Logged
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #16 on: September 24, 2011, 10:30:52 AM »

betul tu zam84...lepas ingat nak ambik penn conquer pulak, apa pendapat tuan2.
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #17 on: September 24, 2011, 11:02:16 AM »

betul tu zam84...lepas ingat nak ambik penn conquer pulak, apa pendapat tuan2.

tanya poket bro. bagi den mesin tica taurus pun dah kira ok. yg penting kena pandai jaga ngan servis la. beli mesin murah atau mahal kalau xjaga ngan servis pun jahanam pastu komplen cakap mesin nie xtahan lasak le apa le. tul x? kalau nak jenis tahan lasak beli banax triton. bearing pun tinggi tapi berat la. yg nie nak letak 300m pun no hal punye.
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
Zam84
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 559


« Reply #18 on: September 24, 2011, 12:07:04 PM »

betul tu zam84...lepas ingat nak ambik penn conquer pulak, apa pendapat tuan2.
skg nih tmn dok usha penn captiva
heheheehe  Grin Grin
Logged
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #19 on: September 24, 2011, 05:26:19 PM »

nak servis, saya takut ler nak bukak, takut nanti xleh pasang semula.kalau setakat letak minyak dari spool tau ler.
Logged
jazadin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 38


jaza
Email
« Reply #20 on: September 24, 2011, 07:59:03 PM »

nak servis, saya takut ler nak bukak, takut nanti xleh pasang semula.kalau setakat letak minyak dari spool tau ler.
kalau takut nk servis...anto kedai pancing yg berdekatan..dh tentu selamat..

PENN REEL dh naik hingga 30%...ape yg teman tahu..tahun depan naik lagi..hampas betoi.. Angry
Logged

Jaza Fishing Shop
Kg Gajah Perak
019 5940900
jazadin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 38


jaza
Email
« Reply #21 on: September 24, 2011, 08:00:49 PM »

size 3000HP akan sampai minggu...
Logged

Jaza Fishing Shop
Kg Gajah Perak
019 5940900
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #22 on: September 24, 2011, 10:49:52 PM »

Tuan jazadin tokey kedai mancing ke.ingat nak cari reel yg boleh masuk tali lebih 300mtr, blh suggest kan reel jenis apa x, budjet bawah rm400.
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #23 on: September 25, 2011, 12:14:18 AM »

nak servis, saya takut ler nak bukak, takut nanti xleh pasang semula.kalau setakat letak minyak dari spool tau ler.
kalau takut nk servis...anto kedai pancing yg berdekatan..dh tentu selamat..

PENN REEL dh naik hingga 30%...ape yg teman tahu..tahun depan naik lagi..hampas betoi.. Angry

kenapa lak eh....USD kan dok menurun ..
Logged

The Alpha and The Omega
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #24 on: September 25, 2011, 12:30:07 AM »

tica ni ok. titanum coat pada line roller dan bail arm nya tops.

nak jaga reel, tiap kali turun laut, rendam dlm baldi air.
keesokkan baru angkat dan keringkan. kendian oiling/grease balik.
....cara old timers yg sgt berkesan.

tica camry dh 10thn pakai, baru tukar skali bearing utk line roller dan spool.
titanuim coat masih merlit.

2sen ambo 
Logged

The Alpha and The Omega
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #25 on: September 25, 2011, 12:37:01 AM »

nak oilling gan greas balik tu yg x berani, takut nak bukak, nnt xleh pasang balik.
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #26 on: September 25, 2011, 03:50:51 AM »

nak oilling gan greas balik tu yg x berani, takut nak bukak, nnt xleh pasang balik.


sllnya di cover blakang ade lobang, dan celah handle tu pon boleh(kena bukak handle)
beli grease jenis spray(toyo, dll), jadilah. roller bearing jgn lupa.
atau jantar kedai jer.. Wink
Logged

The Alpha and The Omega
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #27 on: September 25, 2011, 11:18:41 AM »

nak oilling gan greas balik tu yg x berani, takut nak bukak, nnt xleh pasang balik.

bro sume nie bleh hantar kat kedai la kalu takut sangat nak operate.
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
Sebarau_Chanis
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 306



« Reply #28 on: September 25, 2011, 02:43:09 PM »

kalau kat area tuan2 tica taurus ni bape regenya.
Logged
jazadin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 38


jaza
Email
« Reply #29 on: September 27, 2011, 12:01:54 AM »

Tuan jazadin tokey kedai mancing ke.ingat nak cari reel yg boleh masuk tali lebih 300mtr, blh suggest kan reel jenis apa x, budjet bawah rm400.
banyak model yg ada...banax xtreme, penn sargus, daiwa 4500J
survey la dulu...mane yg berkenan..nnti hello abg..
Logged

Jaza Fishing Shop
Kg Gajah Perak
019 5940900
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal