Author Topic: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..  (Read 9690 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« on: October 20, 2011, 08:18:53 AM »
salam tn2 suma..

Teman nak minta tunjuk ajar sifu2 kat cni pasal mancen tenggiri kat tuas yan. Insyaallah teman akan join trip ke sana ahad ni(23/10). teman x penah ngorat tenggiri lg so mintak sapa penah mancen tenggiri kat sana bagitau setting untuk mancen pakai bait, jigging and casting dan apa2 teknik lain..

1. teknik drifting

   a. perambut - brp lb? brp panjang? brand?
   b. steel - brp lb? panjang? brand?
   c. hook - saiz? brand?
   d. lain-lain...?

2. jigging

   a.jig brp gram?
   b. colour peberet?
   c. brand?
   d. panjang shock leader?

3. casting

   a. brand gewang?
   b. kaler gewang peberet?
   c. panjang shock leader?

mintak tunjuk ajar sifu2 tenggiri..tunjuk ajarku sifu... ;D ;D ;D




MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #1 on: October 24, 2011, 08:25:19 AM »
allooooooooooooooo...sunyi je umah den ni. x dak org sudi nak singgah ke??? ???
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline Goutfish

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #2 on: October 24, 2011, 04:01:39 PM »
allooooooooooooooo...sunyi je umah den ni. x dak org sudi nak singgah ke??? ???

salam,
 Bro wa pun tgh tunggu jawapan soalan nihhh...nak g 19/11.
berjaya tak? bro info ckit pasal casting tenggiri, tkt nih tekong mklum kai bulu ayam ngan rapala maxrap 17"(kalu x silap).
tq

Offline ismikayz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4299
  • Gender: Male
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #3 on: October 24, 2011, 04:29:44 PM »
Salam Zed..adoii nak ckp saya ni pun bukan tau ape2 pasal tenggiri....tggu otai..otai lak tak jengah2....jd cmne hasil semalam?
'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #4 on: October 25, 2011, 09:08:49 AM »
allooooooooooooooo...sunyi je umah den ni. x dak org sudi nak singgah ke??? ???

salam,
 Bro wa pun tgh tunggu jawapan soalan nihhh...nak g 19/11.
berjaya tak? bro info ckit pasal casting tenggiri, tkt nih tekong mklum kai bulu ayam ngan rapala maxrap 17"(kalu x silap).
tq


trip kami kureng berjaya sbb dpt 2 ekor je. teknik yg kami guna:
1. casting pakai umpan kembung, bulu ayam, spoon n gewang
2. jigging
3. drifting

dpt seko ngan drifting n seko lg casting kembung

Salam Zed..adoii nak ckp saya ni pun bukan tau ape2 pasal tenggiri....tggu otai..otai lak tak jengah2....jd cmne hasil semalam?

x dak otai tenggiri sudi jengah rumah ni..huhuhu :-\ :-\

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline Goutfish

  • Bilis
  • *
  • Posts: 35
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #5 on: October 25, 2011, 04:32:59 PM »

trip kami kureng berjaya sbb dpt 2 ekor je. teknik yg kami guna:
1. casting pakai umpan kembung, bulu ayam, spoon n gewang
2. jigging
3. drifting

dpt seko ngan drifting n seko lg casting kembung
[/quote]


tq.. takpe kite coba sampai penuh satu bot lepas nih...cuaca sana hujan juga mcm kat perak ke?




Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #6 on: October 27, 2011, 11:45:56 AM »

trip kami kureng berjaya sbb dpt 2 ekor je. teknik yg kami guna:
1. casting pakai umpan kembung, bulu ayam, spoon n gewang
2. jigging
3. drifting

dpt seko ngan drifting n seko lg casting kembung


tq.. takpe kite coba sampai penuh satu bot lepas nih...cuaca sana hujan juga mcm kat perak ke?

cuaca ari tu mmg cantekk betuii..ayaq macam tasik, alun pun x dak, cuaca pun cerah tp ikan x mo makan..huhu :'( :'( x merasa tarik tenggiri lagi nih..




[/quote]
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #7 on: October 27, 2011, 11:53:28 AM »


pi sailang benda alah kat ataih nie...cari yg 40gram...baling jejauh,biaq separuh ayaq,baru karau...kalu casting temenung,kalu dia culas,buang spinner tu...pakai ja rigging yg xdak spinner...pendapat budak baru 2 3 hari mancing...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #8 on: October 27, 2011, 12:04:59 PM »


pi sailang benda alah kat ataih nie...cari yg 40gram...baling jejauh,biaq separuh ayaq,baru karau...kalu casting temenung,kalu dia culas,buang spinner tu...pakai ja rigging yg xdak spinner...pendapat budak baru 2 3 hari mancing...

dok belek dah halco itu hari tp x jd angkat sbb nak cast temenung, bulu ayam n abu koster. lenkali p mmg nk kena ada lam tool box halco tuh..kalu buang spinner lg menjadi ke tn rs ??? ???
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #9 on: October 27, 2011, 12:25:41 PM »
kawan dok perati tekong2 buat,biasanya ok ja...try la,kawan pun main try-try ja... ;)

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #10 on: October 27, 2011, 12:40:10 PM »
kawan dok perati tekong2 buat,biasanya ok ja...try la,kawan pun main try-try ja... ;)

beress...dia mmg kena try je macam2 ye x..hehe ;D ;D lenkali p kena ada halco n max rap lam tool box. awat mike trn pangkat lak bkn ari 2 dh marlin ke ???
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline Maxx Peacock

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2175
  • SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #11 on: October 27, 2011, 12:49:12 PM »
salam tn2 suma..

Teman nak minta tunjuk ajar sifu2 kat cni pasal mancen tenggiri kat tuas yan. Insyaallah teman akan join trip ke sana ahad ni(23/10). teman x penah ngorat tenggiri lg so mintak sapa penah mancen tenggiri kat sana bagitau setting untuk mancen pakai bait, jigging and casting dan apa2 teknik lain..

1. teknik drifting

   a. perambut - brp lb? brp panjang? brand?
   b. steel - brp lb? panjang? brand?
   c. hook - saiz? brand?
   d. lain-lain...?

2. jigging

   a.jig brp gram?
   b. colour peberet?
   c. brand?
   d. panjang shock leader?

3. casting

   a. brand gewang?
   b. kaler gewang peberet?
   c. panjang shock leader?

mintak tunjuk ajar sifu2 tenggiri..tunjuk ajarku sifu... ;D ;D ;D






Salam, Nampaknya tuan dah tertinggal satu teknik yang paling popular digunakan bila di Tuas...Casting menggunakan umpan ikan Kembung mati..

Setting matakail..



..

hasil di tuas menggunakan teknik ni..


harap membantu...

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #12 on: October 27, 2011, 01:23:00 PM »
tq tn maxx tp sebenornya teknik tu la yg 90% digunakan hari tu..teman belajo kat atas bot teknik tu..hehe ;D ;D hampir suma ahlul komplot pakai teknik 2 tp tenggiri tetap meminggirkan diri..hehe. x dak rezeki agaknya. dpt 2 ekor seko teknik drift satu casting kembung
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #13 on: October 27, 2011, 01:23:36 PM »
kawan dok perati tekong2 buat,biasanya ok ja...try la,kawan pun main try-try ja... ;)

beress...dia mmg kena try je macam2 ye x..hehe ;D ;D lenkali p kena ada halco n max rap lam tool box. awat mike trn pangkat lak bkn ari 2 dh marlin ke ???

tuan zed silap org kot....hehehehehe

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #14 on: October 27, 2011, 01:33:43 PM »
kawan dok perati tekong2 buat,biasanya ok ja...try la,kawan pun main try-try ja... ;)

beress...dia mmg kena try je macam2 ye x..hehe ;D ;D lenkali p kena ada halco n max rap lam tool box. awat mike trn pangkat lak bkn ari 2 dh marlin ke ???

tuan zed silap org kot....hehehehehe

agaknya ler..hehe ;D ;D mike dh bnyk kali ke tuas yan ke ??? ???
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!



Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #15 on: October 27, 2011, 01:39:59 PM »
xdak la byk kali...byk kali kumpau tu ada la... ;D tu tuan maxx peacock dah tulong tepek gambo...cuma buang spinner ja,yg lain2 suma sama...

Offline Maxx Peacock

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2175
  • SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #16 on: October 27, 2011, 02:11:59 PM »
tq tn maxx tp sebenornya teknik tu la yg 90% digunakan hari tu..teman belajo kat atas bot teknik tu..hehe ;D ;D hampir suma ahlul komplot pakai teknik 2 tp tenggiri tetap meminggirkan diri..hehe. x dak rezeki agaknya. dpt 2 ekor seko teknik drift satu casting kembung

satu lagi tips saya bagi masa guna teknik nie...
pastikan ikan kembung mati yg digunakan mulutnya tertutup...kalo terbuka..cuba ikat dgn cable atu apa cara sekali pon...
perasan tak masa tuan casting ikan ni..mulut ikan akan terbuka pasal melawan arus...
tenggiri boleh dapat bezakan ikan mati dgn ikan hidup...ikan mati yang mulut terbuka memang tenggiri tidak minat utk makan...
tenggiri lebih berminat dengan umpan hidup daripada umpan mati...

harap membantu..

Offline zed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3794
  • Gender: Male
  • Fishing is an obsession...
Re: Settting untuk mancing tenggiri di tuas yan..
« Reply #17 on: October 27, 2011, 03:15:19 PM »
tq tn maxx tp sebenornya teknik tu la yg 90% digunakan hari tu..teman belajo kat atas bot teknik tu..hehe ;D ;D hampir suma ahlul komplot pakai teknik 2 tp tenggiri tetap meminggirkan diri..hehe. x dak rezeki agaknya. dpt 2 ekor seko teknik drift satu casting kembung

satu lagi tips saya bagi masa guna teknik nie...
pastikan ikan kembung mati yg digunakan mulutnya tertutup...kalo terbuka..cuba ikat dgn cable atu apa cara sekali pon...
perasan tak masa tuan casting ikan ni..mulut ikan akan terbuka pasal melawan arus...
tenggiri boleh dapat bezakan ikan mati dgn ikan hidup...ikan mati yang mulut terbuka memang tenggiri tidak minat utk makan...
tenggiri lebih berminat dengan umpan hidup daripada umpan mati...

harap membantu..

tq tn..ari tu pun ada teringat nak balut mulut kembung ngan steel cam guna julung mancen sekap. tp tngk suma org cakuk hook je kat mulut ikan x jd buat la..next time p mmg nak praktikkan..hehe ;D ;D
MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!