Pancing.Net
November 29, 2014, 05:27:13 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Down
  Print  
Author Topic: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !  (Read 64042 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« on: November 30, 2011, 11:32:41 PM »

santan kotak cap ayam brand,mauripan 1 pakat,ingu (boleh di dapati di kedai runcit harian)

cara2 penyediaan :

tuangkan santan kedalam bekas tanpa mencampur air ..
kemudian masukkan mauripan 1/2 paket kedalam santan tersebut.
bancuh sehingga sebati ..
langkah seterusnya cairkan ingu dengan menggunakan air panas..
* nisbah sukatan :ingu sebesar ibu jari tangan,setengah gelas air panas
lenyek-lenyekkan ingu didalam air panas senhingga cair.
kemudian campurkan ketiga-tiga bahan tersebut dengan memasukkan kedalam botol...
dan goncangkan sehingga sebati !

--> peramkan selama 1/2 hari ( paling awal ) , sebelum pergi memancing...

langkah terakhir : peram bersama roti yang dipotong DADU ! ( 2 jam sebelum memancing )
* boleh juga ditambah dengan perisa pandan  @ strawbery Smiley

sebelum memancing campakkan lebihan ingu yang digunakan tadi ke spot yang anda aim untuk balingan umpan Smiley !
kemudain balingkan umpan ke arah tersebut ...

"SELAMAT MENCUBA "
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
Pancing.Net
« on: November 30, 2011, 11:32:41 PM »

 Logged
jakataksombong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76

PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...


« Reply #1 on: November 30, 2011, 11:50:24 PM »

Tuan, ingu tu apa ye??? Huh Huh pirst time den dongar perkataan ni..
Macam mana rupanya.. berapa pulak reganya sekilo/ sepeket??
Logged
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #2 on: December 01, 2011, 12:13:08 AM »

wslm..ingu tu bentuk ny petak & warna nya coklat ke hitam
die dalam kotak..kotak die warna orange biru !
harganya lbh krg dlm RM 1.50 sekotak..
cuba cari di kedai2 india..tny jangan segan Smiley !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
jakataksombong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76

PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...


« Reply #3 on: December 01, 2011, 12:25:21 AM »

Umpan ni dah try di kolam area mana?? macam mana pulak hasilnya?
Logged
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #4 on: December 01, 2011, 12:33:45 AM »

hasilnya agak memberangsangkan ! setakat ni baru cuba di kolam pancing area selangor .. jika berhasil sila infrm sy !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
jakataksombong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76

PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...


« Reply #5 on: December 01, 2011, 12:40:25 AM »

Baik tuan. kalau KDN tak bersalin lagi (tgh tunggu hari...huhuhu), sabtu ni saya try di seri bayu, semenyih.
Logged
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #6 on: December 01, 2011, 12:57:03 AM »

Baik tuan. kalau KDN tak bersalin lagi (tgh tunggu hari...huhuhu), sabtu ni saya try di seri bayu, semenyih.


lahaiii ape pon semoga selamat semua ny ! ok2..selamat berjaya tuan !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #7 on: December 01, 2011, 01:03:03 AM »

ikan apa makan ni tuan...? patin makan tak ni...? tongsan...? makasih sharing... Grin
Logged
FFY
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2218



Email
« Reply #8 on: December 01, 2011, 01:49:26 AM »

boleh try gak,thanks for sharing.
Logged

Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.
Kelemboy_utara
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2656


Asyik mimpi mancen jer....


« Reply #9 on: December 01, 2011, 02:14:35 AM »

Grin Grin Grin
Logged
aifamok
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 312


Email
« Reply #10 on: December 01, 2011, 02:18:35 PM »

Tuan Tanah, sila ikan Patin ikan apa lg yg mkn umpan ni?
Logged
paewag
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 14


Email
« Reply #11 on: December 01, 2011, 02:43:38 PM »

wah.sempoi gak umpan ni..target patin abah ke ni tuan?
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #12 on: December 01, 2011, 03:02:45 PM »

CAM SEMPOI JER...LUM CUBA LUM TAU..DAH CUBA BARU HANG TAU... Cheesy Cheesy

INGU TU MEMANG KAT KEDAI INDIA JER ADA JUAL EH...??

X PERNAH DGR DA...
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
afiq46
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 340


terbaikk...ikan besar punya


Email
« Reply #13 on: December 01, 2011, 05:42:30 PM »

sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... Grin Grin dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu Grin Grin
Logged
along_penn
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1625


Email
« Reply #14 on: December 01, 2011, 06:55:01 PM »

sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... Grin Grin dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu Grin Grin

ingu nie ragi ker? Huh
Logged

- campak aje umpan...makan atau x belakang cite -
jakataksombong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76

PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...


« Reply #15 on: December 01, 2011, 07:12:36 PM »

sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... Grin Grin dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu Grin Grin

ingu nie ragi ker? Huh

bukan ragi kot sebab di awal2 rancangan Tuan Tanah kata pakai ngan Mauripan... Bentuknya segi empat..
Kalau ada kengkawan yg ada gambar ingu ni blh tolong tempekkan kat cni???
Saya pun teringin nak tgk camne agaknya rupa benda iglu/ingu nih....
Logged
along_penn
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1625


Email
« Reply #16 on: December 01, 2011, 08:13:58 PM »

sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... Grin Grin dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu Grin Grin

ingu nie ragi ker? Huh

bukan ragi kot sebab di awal2 rancangan Tuan Tanah kata pakai ngan Mauripan... Bentuknya segi empat..
Kalau ada kengkawan yg ada gambar ingu ni blh tolong tempekkan kat cni???
Saya pun teringin nak tgk camne agaknya rupa benda iglu/ingu nih....

hah tuan2 tlg la tempek kan pix ingu nie....
Logged

- campak aje umpan...makan atau x belakang cite -
afiq46
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 340


terbaikk...ikan besar punya


Email
« Reply #17 on: December 01, 2011, 08:30:09 PM »

mcm ni la rupa inggu tu..
Logged
SunnyGTS
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426



Email
« Reply #18 on: December 01, 2011, 08:31:29 PM »

wahh...umpan bru  Grin Grin
Logged

“If you give a man a fish you feed him for a day. If you teach a man to fish you feed him for a lifetime.”
budakjiwang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3029


~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~


« Reply #19 on: December 01, 2011, 08:43:48 PM »

 Shocked Shocked Shocked
Logged

:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:
afiq46
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 340


terbaikk...ikan besar punya


Email
« Reply #20 on: December 01, 2011, 08:58:42 PM »

nanti sya kasi repot ye....sya try umpan ni pada 10/12/2011.
Logged
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #21 on: December 01, 2011, 09:05:59 PM »

rohu pon mkn juga...tp main kosong...tanpa tambah perisa!!!guna mata bom...dekat spring letak dedak 929 yg dibancuh menggunakan air inggu yang dah cair!! lepastu letak roti tersebut dekat mata kail...
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
jakataksombong
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 76

PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...


« Reply #22 on: December 01, 2011, 10:18:52 PM »

Mcm best jek umpan Iglu/Inggu/Pinggu nih.. multipurpose lagi..
Kompom sabtu ni teman try.
Nak buat pun mcm tak susah jerrr... Grin Grin Grin
Logged
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #23 on: December 01, 2011, 11:03:16 PM »

Mcm best jek umpan Iglu/Inggu/Pinggu nih.. multipurpose lagi..
Kompom sabtu ni teman try.
Nak buat pun mcm tak susah jerrr... Grin Grin Grin

try tuan jangan tak try ! berhasil bg tau ya !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #24 on: December 01, 2011, 11:05:09 PM »

mcm ni la rupa inggu tu..

terima kasih untuk gambar tuan...boleh kongsi pengetahuan dengan rakan-rakan !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
afiq46
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 340


terbaikk...ikan besar punya


Email
« Reply #25 on: December 01, 2011, 11:12:56 PM »

sama sama bro..nanti sya try umpan bro ni..terima kasih bagi resepi..minta halal kan tuan..dan izinkan sya try ye... Grin
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1556


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #26 on: December 02, 2011, 12:57:01 AM »

Ingu ni diguna dlm masakan kari kaum india, kari jenis ni masam2 sket. kira mcm yogurt masam.
jadi umpan tuan ni umpan masam lah yer   Grin Grin
Logged

The Alpha and The Omega
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #27 on: December 02, 2011, 01:25:08 AM »

sama sama bro..nanti sya try umpan bro ni..terima kasih bagi resepi..minta halal kan tuan..dan izinkan sya try ye... Grin

hahaha jangan risau tuan tanah halal kn ! selamat mencuba !
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
umpan biasa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 321


Email
« Reply #28 on: December 02, 2011, 01:26:04 AM »

Ingu ni diguna dlm masakan kari kaum india, kari jenis ni masam2 sket. kira mcm yogurt masam.
jadi umpan tuan ni umpan masam lah yer   Grin Grin

lebih kurang macam tu la Smiley ! xpenah masuk mulut lagi ! hehe
Logged

TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*
PejuangPutih
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 238


ewan , 0104281783


« Reply #29 on: December 02, 2011, 03:37:10 AM »

tuan camne dgn umpan bru tuan tempek lah racun report sikit  Cool
hehehe
Logged

Berdesup Cahaya .
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal