Author Topic: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !  (Read 90595 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
santan kotak cap ayam brand,mauripan 1 pakat,ingu (boleh di dapati di kedai runcit harian)

cara2 penyediaan :

tuangkan santan kedalam bekas tanpa mencampur air ..
kemudian masukkan mauripan 1/2 paket kedalam santan tersebut.
bancuh sehingga sebati ..
langkah seterusnya cairkan ingu dengan menggunakan air panas..
* nisbah sukatan :ingu sebesar ibu jari tangan,setengah gelas air panas
lenyek-lenyekkan ingu didalam air panas senhingga cair.
kemudian campurkan ketiga-tiga bahan tersebut dengan memasukkan kedalam botol...
dan goncangkan sehingga sebati !

--> peramkan selama 1/2 hari ( paling awal ) , sebelum pergi memancing...

langkah terakhir : peram bersama roti yang dipotong DADU ! ( 2 jam sebelum memancing )
* boleh juga ditambah dengan perisa pandan  @ strawbery :)

sebelum memancing campakkan lebihan ingu yang digunakan tadi ke spot yang anda aim untuk balingan umpan :) !
kemudain balingkan umpan ke arah tersebut ...

"SELAMAT MENCUBA "
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline jakataksombong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 76
  • Gender: Male
  • PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #1 on: November 30, 2011, 11:50:24 PM »
Tuan, ingu tu apa ye??? ??? ??? pirst time den dongar perkataan ni..
Macam mana rupanya.. berapa pulak reganya sekilo/ sepeket??

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #2 on: December 01, 2011, 12:13:08 AM »
wslm..ingu tu bentuk ny petak & warna nya coklat ke hitam
die dalam kotak..kotak die warna orange biru !
harganya lbh krg dlm RM 1.50 sekotak..
cuba cari di kedai2 india..tny jangan segan :) !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline jakataksombong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 76
  • Gender: Male
  • PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #3 on: December 01, 2011, 12:25:21 AM »
Umpan ni dah try di kolam area mana?? macam mana pulak hasilnya?

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #4 on: December 01, 2011, 12:33:45 AM »
hasilnya agak memberangsangkan ! setakat ni baru cuba di kolam pancing area selangor .. jika berhasil sila infrm sy !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline jakataksombong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 76
  • Gender: Male
  • PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #5 on: December 01, 2011, 12:40:25 AM »
Baik tuan. kalau KDN tak bersalin lagi (tgh tunggu hari...huhuhu), sabtu ni saya try di seri bayu, semenyih.

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #6 on: December 01, 2011, 12:57:03 AM »
Baik tuan. kalau KDN tak bersalin lagi (tgh tunggu hari...huhuhu), sabtu ni saya try di seri bayu, semenyih.


lahaiii ape pon semoga selamat semua ny ! ok2..selamat berjaya tuan !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #7 on: December 01, 2011, 01:03:03 AM »
ikan apa makan ni tuan...? patin makan tak ni...? tongsan...? makasih sharing... ;D

Offline FFY

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2223
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #8 on: December 01, 2011, 01:49:26 AM »
boleh try gak,thanks for sharing.
Allah itu maha kaya,biarlah kita hidup sederhana tapi jiwa kita tenang,daripada hidup mewah tapi jiwa kita sengsara.

Offline Kelemboy_utara

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2662
  • Gender: Male
  • Asyik mimpi mancen jer....
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #9 on: December 01, 2011, 02:14:35 AM »
;D ;D ;D

Offline aifamok

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 312
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #10 on: December 01, 2011, 02:18:35 PM »
Tuan Tanah, sila ikan Patin ikan apa lg yg mkn umpan ni?

Offline paewag

  • Bilis
  • *
  • Posts: 14
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #11 on: December 01, 2011, 02:43:38 PM »
wah.sempoi gak umpan ni..target patin abah ke ni tuan?

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #12 on: December 01, 2011, 03:02:45 PM »
CAM SEMPOI JER...LUM CUBA LUM TAU..DAH CUBA BARU HANG TAU... :D :D

INGU TU MEMANG KAT KEDAI INDIA JER ADA JUAL EH...??

X PERNAH DGR DA...
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline afiq46

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 365
  • Gender: Male
  • terbaikk...ikan besar punya
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #13 on: December 01, 2011, 05:42:30 PM »
sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... ;D ;D dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu ;D ;D

Offline along_penn

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1628
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #14 on: December 01, 2011, 06:55:01 PM »
sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... ;D ;D dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu ;D ;D

ingu nie ragi ker? ???
- campak aje umpan...makan atau x belakang cite -

Offline jakataksombong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 76
  • Gender: Male
  • PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #15 on: December 01, 2011, 07:12:36 PM »
sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... ;D ;D dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu ;D ;D

ingu nie ragi ker? ???

bukan ragi kot sebab di awal2 rancangan Tuan Tanah kata pakai ngan Mauripan... Bentuknya segi empat..
Kalau ada kengkawan yg ada gambar ingu ni blh tolong tempekkan kat cni???
Saya pun teringin nak tgk camne agaknya rupa benda iglu/ingu nih....

Offline along_penn

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1628
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #16 on: December 01, 2011, 08:13:58 PM »
sya biasanya beli inggu ni kat pasar borong je....cuba cari kat tempat jual jual sayur.bawang semua tu..tapi pastikan orang yg menjual tu india... ;D ;D dulu ada gak try umpan mcm ni..tp lain sket ada campur minyak sapi..ada dapat tp sekor je sebab time tu baru first time mancing..huhu ;D ;D

ingu nie ragi ker? ???

bukan ragi kot sebab di awal2 rancangan Tuan Tanah kata pakai ngan Mauripan... Bentuknya segi empat..
Kalau ada kengkawan yg ada gambar ingu ni blh tolong tempekkan kat cni???
Saya pun teringin nak tgk camne agaknya rupa benda iglu/ingu nih....

hah tuan2 tlg la tempek kan pix ingu nie....
- campak aje umpan...makan atau x belakang cite -

Offline afiq46

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 365
  • Gender: Male
  • terbaikk...ikan besar punya
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #17 on: December 01, 2011, 08:30:09 PM »
mcm ni la rupa inggu tu..

Offline SunnyGTS

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #18 on: December 01, 2011, 08:31:29 PM »
wahh...umpan bru  ;D ;D
“If you give a man a fish you feed him for a day. If you teach a man to fish you feed him for a lifetime.”

Offline budakjiwang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3031
  • Gender: Male
  • ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #19 on: December 01, 2011, 08:43:48 PM »
 :o :o :o
:DIMULAKAN DENGAN BISMILLAH, DISUDAHI DENGAN ALHAMDULILLAH:

Offline afiq46

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 365
  • Gender: Male
  • terbaikk...ikan besar punya
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #20 on: December 01, 2011, 08:58:42 PM »
nanti sya kasi repot ye....sya try umpan ni pada 10/12/2011.

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #21 on: December 01, 2011, 09:05:59 PM »
rohu pon mkn juga...tp main kosong...tanpa tambah perisa!!!guna mata bom...dekat spring letak dedak 929 yg dibancuh menggunakan air inggu yang dah cair!! lepastu letak roti tersebut dekat mata kail...
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline jakataksombong

  • Siakap
  • *
  • Posts: 76
  • Gender: Male
  • PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU PACU PATIN ROHU...
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #22 on: December 01, 2011, 10:18:52 PM »
Mcm best jek umpan Iglu/Inggu/Pinggu nih.. multipurpose lagi..
Kompom sabtu ni teman try.
Nak buat pun mcm tak susah jerrr... ;D ;D ;D

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #23 on: December 01, 2011, 11:03:16 PM »
Mcm best jek umpan Iglu/Inggu/Pinggu nih.. multipurpose lagi..
Kompom sabtu ni teman try.
Nak buat pun mcm tak susah jerrr... ;D ;D ;D

try tuan jangan tak try ! berhasil bg tau ya !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #24 on: December 01, 2011, 11:05:09 PM »
mcm ni la rupa inggu tu..

terima kasih untuk gambar tuan...boleh kongsi pengetahuan dengan rakan-rakan !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline afiq46

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 365
  • Gender: Male
  • terbaikk...ikan besar punya
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #25 on: December 01, 2011, 11:12:56 PM »
sama sama bro..nanti sya try umpan bro ni..terima kasih bagi resepi..minta halal kan tuan..dan izinkan sya try ye... ;D

Offline armaged

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1565
  • Gender: Male
  • bawa joran..sembang pelan pelan.....
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #26 on: December 02, 2011, 12:57:01 AM »
Ingu ni diguna dlm masakan kari kaum india, kari jenis ni masam2 sket. kira mcm yogurt masam.
jadi umpan tuan ni umpan masam lah yer   ;D ;D
The Alpha and The Omega

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #27 on: December 02, 2011, 01:25:08 AM »
sama sama bro..nanti sya try umpan bro ni..terima kasih bagi resepi..minta halal kan tuan..dan izinkan sya try ye... ;D

hahaha jangan risau tuan tanah halal kn ! selamat mencuba !
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline umpan biasa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 332
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #28 on: December 02, 2011, 01:26:04 AM »
Ingu ni diguna dlm masakan kari kaum india, kari jenis ni masam2 sket. kira mcm yogurt masam.
jadi umpan tuan ni umpan masam lah yer   ;D ;D

lebih kurang macam tu la :) ! xpenah masuk mulut lagi ! hehe
TRY N ERROR-*tawakal INNAHU dok try tok tahu*

Offline PejuangPutih

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 241
  • Gender: Male
  • ewan , 0182279738
Re: umpan patin terbaik untuk kegunaan memancing harian/ pertandingan !
« Reply #29 on: December 02, 2011, 03:37:10 AM »
tuan camne dgn umpan bru tuan tempek lah racun report sikit  8)
hehehe
Berdesup Cahaya .