Author Topic: umpan terbaik pancing kat kolam!!!  (Read 21504 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline samurai

  • Pelata
  • *
  • Posts: 105
  • Gender: Male
  • manhttp://www.pancing.ncin sampai lebam!!!!!!!!!!!
    • Email
umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« on: April 17, 2009, 09:21:43 PM »
salam otai2 sumer......ni saya nak tanyer sikit,ape umpan terbaek kalu nak pancing kat kolam air tawar dan masin?ade saper2 boleh tulun jawab....selalu pegi mancin asyik kumpau jer. ???
ngail sokmo!!!!!!!!Hait........

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #1 on: April 18, 2009, 02:05:18 AM »
salam bro samurai san...nk mancen kt ikan air tawar dan ikan masin air masin tu target ikan pe bro.. ???
lain jenis ikan lain plak jenis umpannye beb...kasi detail sket..setahu sy yg x brp tahu ni kalau siakap,casting udang kopek atau ikan sardin(selayang) lar biasanye..x pe,nanti otai2 kolam kt sini yg peramah lagi ensem leh bg jwpn nyer...saya ni kurang arif sket bab2 kolam nih...haitttt!!! ;D ;D

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18237
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #2 on: April 23, 2009, 08:19:57 AM »
Samurai,

Saya pun jarang gi gail kolam bayar, tapi yang i tau, bila gi kolam camni, jangan terus bayar dan mancing. Mula-mula, berhatikan orang lain terutama yang selalu naik ikan tu, cara dia gail, umpan apa, cast kat mana[port], waktu, cara ikatan dll ......

Tanya beliau tapi bukan dengan cara interbiew !

Salam dulu
abang dari mana?
selalu gail sini ke?
kalu dia layan gan baik, teruskan acara kamu slow-slow........mancing dia punya ilmu gitu !
takda peduli, hentam saja

Offline samurai

  • Pelata
  • *
  • Posts: 105
  • Gender: Male
  • manhttp://www.pancing.ncin sampai lebam!!!!!!!!!!!
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #3 on: April 26, 2009, 10:23:11 AM »
Samurai,

Saya pun jarang gi gail kolam bayar, tapi yang i tau, bila gi kolam camni, jangan terus bayar dan mancing. Mula-mula, berhatikan orang lain terutama yang selalu naik ikan tu, cara dia gail, umpan apa, cast kat mana[port], waktu, cara ikatan dll ......

Tanya beliau tapi bukan dengan cara interbiew !

Salam dulu
abang dari mana?
selalu gail sini ke?
kalu dia layan gan baik, teruskan acara kamu slow-slow........mancing dia punya ilmu gitu !
ngail sokmo!!!!!!!!Hait........

Offline summer196

  • Siakap
  • *
  • Posts: 55
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #4 on: April 27, 2009, 02:11:09 PM »
hehe tuh dia ajaran yg berguna dr bro manba..... akan dipraktikn nanti... thankz bro..  ;)

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18237
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #5 on: April 27, 2009, 07:05:17 PM »
Tak perlu sebut thankz, kita sama-sama belajar.

Kalau ada baca majalah pun ok juga, pengetahuan dan pengalaman yang dimiliki otai2 hebat2 memang best ! Yang paling penting - jangan malu bertanya dan ingin cuba/belajar terutama cara2 dan teknik2 baru !
takda peduli, hentam saja

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #6 on: May 21, 2009, 01:48:51 PM »
sila rujuk info kat post NAK TAU CARE PIKAT
saya dah post umpan untuk kolam air tawar..........
air masin guna udang jer.......casting udang kopek
Hampa Sungguh

Offline Awei

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3003
  • Gender: Male
  • Be Better Fishing!!
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #7 on: May 21, 2009, 01:58:50 PM »
udang kopek tesco ke, giant?
kopek dia punya isi ke AJIBANAX? ;) ;)

Offline AJIB_banax

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1388
  • Gender: Male
  • Team Impian Lake Fishing @ FB
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #8 on: May 21, 2009, 02:10:54 PM »
ikut ar mana2 pasaraya.......agak2 sokong israel leh beli kat tesco
kalau sokong islam beli kat pasar segar jer huhuhuhuhu
kopek tang kepala sampai suku ekor........kira2 dua ruas jari dari ujung ekor n then cangkuk kat pangkal selepas kepala dibuang kerana lagi saving dari cangkuk kat ekor.......so kita bleh casting banyak kali tanpa udang tu melayang di sedekahkan kat kolam tu huhuuuu .......
Hampa Sungguh

Offline Awei

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3003
  • Gender: Male
  • Be Better Fishing!!
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #9 on: May 21, 2009, 02:23:31 PM »
oooOOo.. cam2 ka? kira udang separuh bogel la.. hehehe  ;D ;D ;D

Offline siakap_78

  • Marlin
  • *
  • Posts: 710
    • Email
Re: umpan terbaik pancing kat kolam!!!
« Reply #10 on: May 21, 2009, 05:23:58 PM »
rajin2 ushaa pemancing lain yg selalu naik ikan...jeling2 dulu lepas 2 dok sebelah borak2..lepas2 belanja makan...insyaallah dpt la ilmu & amalkakan..setakat KOYAK/KUMPAU 2 biasa la... :) :)