Author Topic: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??  (Read 15475 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« on: December 25, 2011, 10:30:19 PM »



Salam semue warga P-net!!!

teman nak tanya saper yg pernah guna yer model nei, pengalaman saya kalau ryobi spinning memang marvelesss quality dan keselesaannya!! tapi LPBC ryobi..tak pernah laakkk guna..
tolong review yer kengkawannnn...TQ
;D ;D


RYOBI AQUILA
Metal star-shaped handle
Star-shaped handle rough aluminum pull rod material , processed by turning,high stre-
ngth and has metallic luster,that is elegant and practical.

High-speed rotation of the roll-line wheel system
Coil diameter than the clutch gear shaft hole diameter is small,so ehether it is in any s-
tate,the roll-line axle and the friction between the clutch gears are to zero ,increased
volume lines rounds of freedom,improved the performance of the long shot.

Dual brake system
Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking),the two system will allow
 you to just gently turning the adjustment knob on the cover A is free to adjust volume
lines rounds of speed ,reducing the chance of explosion-line , in the investment fishing
can be achieved in the process ,referring to vote where

Ti-coated wire loop
Ti-coated wire ring magnetic ring after treatment ,not only elegant ,but also wear-resis-
tant ,smooth surface treatment also make appear smooth.







Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #1 on: December 25, 2011, 10:31:19 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #2 on: December 25, 2011, 10:33:39 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #3 on: December 25, 2011, 10:37:35 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??


infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #4 on: December 25, 2011, 10:47:35 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #5 on: December 25, 2011, 10:50:16 PM »
ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #6 on: December 25, 2011, 10:52:42 PM »
tak tau laakkk..bro lemanspring..saya ponn carik kat internet jerrr... best ke mesin neeeeiiii ??? ??? ???

Offline asam pedas

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2058
  • Gender: Male
  • 017-2486293..sms/call for casting..hehe
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #7 on: December 25, 2011, 10:53:56 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..


oh..xsilap saya seahawk infinity ada NFBS(Nest Free Brake System) lebih kurang centrifugal..klu salah minta tolong betolkan..

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #8 on: December 25, 2011, 10:55:16 PM »
bro.gym.. saya ader banyak koleksi reell spinning ryobi..semuenyer best-best belaka rega pun murahhh...tapi lpbc tak pernah lak guna...ok.. ke ko?? hehehee

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #9 on: December 25, 2011, 10:57:45 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..
oh..xsilap saya seahawk infinity ada NFBS(Nest Free Brake System) lebih kurang centrifugal..klu salah minta tolong betolkan..

sama-sama la kita..mana otai2 nie..leh komen sikit , apa dia?
a)centrifugal system - apa kelebihan?
b)magnetic system - apa kelebihan?
kalau 2-2 ada apa jadi pada mesin tue?
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #10 on: December 25, 2011, 11:05:23 PM »
system yg 2-2 yg ader..rasenyer abu revo mgx!!.. pemenang icast 2011 ;D ;D ;D

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #11 on: December 25, 2011, 11:16:25 PM »
system yg 2-2 yg ader..rasenyer abu revo mgx!!.. pemenang icast 2011 ;D ;D ;D

Icast 2011 Winner



yup..abu revo mgx untuk kategori freshwater reels...

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline lee82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1736
  • Gender: Male
  • Fish On!!!!
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #12 on: December 25, 2011, 11:26:21 PM »
ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...

ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Cast away your troubles,Go fishing!!!

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #13 on: December 25, 2011, 11:31:04 PM »
ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi T1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline jman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 728
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #14 on: December 25, 2011, 11:56:02 PM »
Rasanya reel Ryobi tu T-1, tuan. Salah satu kaedah am saya guna untuk membeli reel bc ni (lpbc atau rbc) ialah masa kita nak beli, cuba pusingkan pengayuhnya dan tekan sedikit spoolnya. Karauan menjadi kasar, selepas diberi tekanan pada spool, saya letak balik reel tu. Tapi kena tengok juga harganya. Kalau harganya bawah seratus ringgit, susah jugak nak cari reel yg masih licin karauan selepas diberi tekanan pada spool  ;D

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1430
  • Gender: Male
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #15 on: December 25, 2011, 11:56:14 PM »
ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi P1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )

shhhhhhhh...!!!! jangan cakap siapa tau...

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #16 on: December 26, 2011, 12:02:41 AM »
ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi P1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )
shhhhhhhh...!!!! jangan cakap siapa tau...
20% tuan penasihat..huhuhu!!
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #17 on: December 26, 2011, 12:08:31 AM »
Rasanya reel Ryobi tu T-1, tuan. Salah satu kaedah am saya guna untuk membeli reel bc ni (lpbc atau rbc) ialah masa kita nak beli, cuba pusingkan pengayuhnya dan tekan sedikit spoolnya. Karauan menjadi kasar, selepas diberi tekanan pada spool, saya letak balik reel tu. Tapi kena tengok juga harganya. Kalau harganya bawah seratus ringgit, susah jugak nak cari reel yg masih licin karauan selepas diberi tekanan pada spool  ;D
Yup , betoi.. T1 bukan P1 .. macam nie rupanye..kalau x salah



-
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1430
  • Gender: Male
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #18 on: December 26, 2011, 08:30:31 PM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

kat pj kedai mana ada jual reel ini yer dan brape harganyer...?

Offline hadrabad

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 426
  • Gender: Male
  • Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #19 on: December 26, 2011, 11:25:16 PM »
kalau bagus macm spining dia.... mesti ramai newbie akan guna lpbc ryobi ni...

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #20 on: December 27, 2011, 10:17:31 AM »
revo mgx tak pakai sistem brek magnetik atau centrifugal biasa, dia pakai IVCB

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #21 on: December 27, 2011, 10:19:53 AM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..

xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #22 on: December 27, 2011, 10:26:18 AM »
aquila mmg smooth. dah test mesin nie kat kedai minggu lepas.   ;D
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8811
  • Gender: Male
  • Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #23 on: December 27, 2011, 10:29:04 AM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..
xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..
deviljinz...hang dah test ke infinity yang dah "super tuned"..
minima berapa gram lures boleh baling dalam 40kaki keatas?
"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #24 on: December 27, 2011, 10:56:52 AM »
ryobi T1 tur boleh masuk muzeum.... ;D ;D ;D ;D ;D saper yg pernah guna ryobi aquila nei ya!!??

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #25 on: December 27, 2011, 11:04:17 AM »
nei die sikit lagi info dan gamba zoomming dari internet.:: ;) CUN ooo.. gigil wallet temannnn ;D ;D

Pastikan tuan..scroll down page dibawah untuk view keseluruhan spec dan photo..

http://www.aliexpress.com/product-fm/496577149-RYOBI-All-Metal-Bait-casting-Fishing-Reel-Aquila-Low-Profile-Reel-6-3-1-8-1-wholesalers.html?tracelog=back_to_detail_a

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #26 on: December 27, 2011, 11:05:35 AM »
ryobi T1 tur boleh masuk muzeum.... ;D ;D ;D ;D ;D saper yg pernah guna ryobi aquila nei ya!!??

pakai aje mesin nie bro..mmg ok reel nie. :)
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline joran huduh

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2052
  • Gender: Male
  • huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!
    • www.duprexevent.blogspot.com
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #27 on: December 27, 2011, 11:11:04 AM »
bro..dj dah pernah pakai ker?? sedap ke msin nei?? lonratan die jauh tak? tepat tak lontaran die? rod aper yg sesuai..b?? bro.deviljins

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #28 on: December 27, 2011, 11:11:29 AM »
Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..
xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..
deviljinz...hang dah test ke infinity yang dah "super tuned"..
minima berapa gram lures boleh baling dalam 40kaki keatas?


lum pernah test lagik untuk model infinity...tunggu ko punye aje la...member den reel die ntah mana die simpan..kikiki
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline k_rulez

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1430
  • Gender: Male
    • Email
Re: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??
« Reply #29 on: December 27, 2011, 11:11:58 AM »
kat pj kedai mana ada jual reel ini yer dan brape harganyer...?