Pancing.Net
October 21, 2014, 09:29:29 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Ryobi Aquila LPBC - saper yg dah pernah guna yaaa??  (Read 10907 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« on: December 25, 2011, 10:30:19 PM »




Salam semue warga P-net!!!

teman nak tanya saper yg pernah guna yer model nei, pengalaman saya kalau ryobi spinning memang marvelesss quality dan keselesaannya!! tapi LPBC ryobi..tak pernah laakkk guna..
tolong review yer kengkawannnn...TQ
Grin Grin


RYOBI AQUILA
Metal star-shaped handle
Star-shaped handle rough aluminum pull rod material , processed by turning,high stre-
ngth and has metallic luster,that is elegant and practical.

High-speed rotation of the roll-line wheel system
Coil diameter than the clutch gear shaft hole diameter is small,so ehether it is in any s-
tate,the roll-line axle and the friction between the clutch gears are to zero ,increased
volume lines rounds of freedom,improved the performance of the long shot.

Dual brake system
Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking),the two system will allow
 you to just gently turning the adjustment knob on the cover A is free to adjust volume
lines rounds of speed ,reducing the chance of explosion-line , in the investment fishing
can be achieved in the process ,referring to vote where

Ti-coated wire loop
Ti-coated wire ring magnetic ring after treatment ,not only elegant ,but also wear-resis-
tant ,smooth surface treatment also make appear smooth.






Logged

Pancing.Net
« on: December 25, 2011, 10:30:19 PM »

 Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #1 on: December 25, 2011, 10:31:19 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???
Logged

lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #2 on: December 25, 2011, 10:33:39 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #3 on: December 25, 2011, 10:37:35 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??


infinity ada magnetic brake ke..?? heheh
Logged
lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #4 on: December 25, 2011, 10:47:35 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #5 on: December 25, 2011, 10:50:16 PM »

ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #6 on: December 25, 2011, 10:52:42 PM »

tak tau laakkk..bro lemanspring..saya ponn carik kat internet jerrr... best ke mesin neeeeiiii Huh Huh Huh
Logged

asam pedas
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2058


017-2486293..sms/call for casting..hehe


« Reply #7 on: December 25, 2011, 10:53:56 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..



oh..xsilap saya seahawk infinity ada NFBS(Nest Free Brake System) lebih kurang centrifugal..klu salah minta tolong betolkan..
Logged
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #8 on: December 25, 2011, 10:55:16 PM »

bro.gym.. saya ader banyak koleksi reell spinning ryobi..semuenyer best-best belaka rega pun murahhh...tapi lpbc tak pernah lak guna...ok.. ke ko?? hehehee
Logged

lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #9 on: December 25, 2011, 10:57:45 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..

oh..xsilap saya seahawk infinity ada NFBS(Nest Free Brake System) lebih kurang centrifugal..klu salah minta tolong betolkan..


sama-sama la kita..mana otai2 nie..leh komen sikit , apa dia?
a)centrifugal system - apa kelebihan?
b)magnetic system - apa kelebihan?
kalau 2-2 ada apa jadi pada mesin tue?
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #10 on: December 25, 2011, 11:05:23 PM »

system yg 2-2 yg ader..rasenyer abu revo mgx!!.. pemenang icast 2011 Grin Grin Grin
Logged

lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #11 on: December 25, 2011, 11:16:25 PM »

system yg 2-2 yg ader..rasenyer abu revo mgx!!.. pemenang icast 2011 Grin Grin Grin

Icast 2011 Winner



yup..abu revo mgx untuk kategori freshwater reels...

Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
lee82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1733


Fish On!!!!


« Reply #12 on: December 25, 2011, 11:26:21 PM »

ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...

ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Logged

Cast away your troubles,Go fishing!!!
lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #13 on: December 25, 2011, 11:31:04 PM »

ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi T1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
jman
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 644


« Reply #14 on: December 25, 2011, 11:56:02 PM »

Rasanya reel Ryobi tu T-1, tuan. Salah satu kaedah am saya guna untuk membeli reel bc ni (lpbc atau rbc) ialah masa kita nak beli, cuba pusingkan pengayuhnya dan tekan sedikit spoolnya. Karauan menjadi kasar, selepas diberi tekanan pada spool, saya letak balik reel tu. Tapi kena tengok juga harganya. Kalau harganya bawah seratus ringgit, susah jugak nak cari reel yg masih licin karauan selepas diberi tekanan pada spool  Grin
Logged
k_rulez
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1431



Email
« Reply #15 on: December 25, 2011, 11:56:14 PM »

ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi P1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )

shhhhhhhh...!!!! jangan cakap siapa tau...
Logged
lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #16 on: December 26, 2011, 12:02:41 AM »

ryobi spinning, insyaAllah best guna... ryobi baitcasting ni first timer tgk... harap terbaik la... disamping Abu Garcia, Shimano & Daiwa...
ryobi mmg dah ada keluarkan lpbc sebelum model nih..kawan baik saya ada satu model oldskool..handle boleh tukar kiri-kanan anytime...mmg klasik.hehehe.
Vote for klasik lpbc ryobi P1 .. handle memang leh tukar kanan @ kiri .
member den ado binatang nie..harga market barang ini(antik) = Rm300 lebey sekarang.
mula2 keluar rega RM99.00 je...siap dalam plastik "blister pack" ( packing macam boli battery )
shhhhhhhh...!!!! jangan cakap siapa tau...
20% tuan penasihat..huhuhu!!
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #17 on: December 26, 2011, 12:08:31 AM »

Rasanya reel Ryobi tu T-1, tuan. Salah satu kaedah am saya guna untuk membeli reel bc ni (lpbc atau rbc) ialah masa kita nak beli, cuba pusingkan pengayuhnya dan tekan sedikit spoolnya. Karauan menjadi kasar, selepas diberi tekanan pada spool, saya letak balik reel tu. Tapi kena tengok juga harganya. Kalau harganya bawah seratus ringgit, susah jugak nak cari reel yg masih licin karauan selepas diberi tekanan pada spool  Grin

Yup , betoi.. T1 bukan P1 .. macam nie rupanye..kalau x salah



-
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
k_rulez
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1431



Email
« Reply #18 on: December 26, 2011, 08:30:31 PM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

kat pj kedai mana ada jual reel ini yer dan brape harganyer...?
Logged
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #19 on: December 26, 2011, 11:25:16 PM »

kalau bagus macm spining dia.... mesti ramai newbie akan guna lpbc ryobi ni...
Logged
pukau2002
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 389



Email
« Reply #20 on: December 27, 2011, 10:17:31 AM »

revo mgx tak pakai sistem brek magnetik atau centrifugal biasa, dia pakai IVCB
Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #21 on: December 27, 2011, 10:19:53 AM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..


xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #22 on: December 27, 2011, 10:26:18 AM »

aquila mmg smooth. dah test mesin nie kat kedai minggu lepas.   Grin
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
lemanspring
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 8757


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #23 on: December 27, 2011, 10:29:04 AM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..

xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..

deviljinz...hang dah test ke infinity yang dah "super tuned"..
minima berapa gram lures boleh baling dalam 40kaki keatas?
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #24 on: December 27, 2011, 10:56:52 AM »

ryobi T1 tur boleh masuk muzeum.... Grin Grin Grin Grin Grin saper yg pernah guna ryobi aquila nei ya!!??
Logged

joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #25 on: December 27, 2011, 11:04:17 AM »

nei die sikit lagi info dan gamba zoomming dari internet.:: Wink CUN ooo.. gigil wallet temannnn Grin Grin

Pastikan tuan..scroll down page dibawah untuk view keseluruhan spec dan photo..

http://www.aliexpress.com/product-fm/496577149-RYOBI-All-Metal-Bait-casting-Fishing-Reel-Aquila-Low-Profile-Reel-6-3-1-8-1-wholesalers.html?tracelog=back_to_detail_a
Logged

deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #26 on: December 27, 2011, 11:05:35 AM »

ryobi T1 tur boleh masuk muzeum.... Grin Grin Grin Grin Grin saper yg pernah guna ryobi aquila nei ya!!??

pakai aje mesin nie bro..mmg ok reel nie. Smiley
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
joran huduh
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2051


huduh lagi hina tapi mau yg terhebat!

maarof7@gmail.com
WWW Email
« Reply #27 on: December 27, 2011, 11:11:04 AM »

bro..dj dah pernah pakai ker?? sedap ke msin nei?? lonratan die jauh tak? tepat tak lontaran die? rod aper yg sesuai..b?? bro.deviljins
Logged

deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #28 on: December 27, 2011, 11:11:29 AM »

Rega dalam lingkungan RM220-250(ipoh)...boleh guna kat air masin ker???

"Dual brake system(centrifugal braking and magnetic braking)" -
sistem ni mcm den punyo Seahawk infinity joo..tapi mantop design nyo..bearing pun banyak..
drag berapa(kg) yer TT ??

infinity ada magnetic brake ke..?? heheh

berdasarkan tuan deviljinz , rasa nya ada ..
cuba refer kat sini : http://www.pancing.net/index.php?topic=14359.330
den pun baru belajar ttg "lpbc" nie..

xsama bro..yg magnetic tu bass, yg infinity tu centrifugal.. kikiki..

deviljinz...hang dah test ke infinity yang dah "super tuned"..
minima berapa gram lures boleh baling dalam 40kaki keatas?



lum pernah test lagik untuk model infinity...tunggu ko punye aje la...member den reel die ntah mana die simpan..kikiki
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
k_rulez
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1431



Email
« Reply #29 on: December 27, 2011, 11:11:58 AM »

kat pj kedai mana ada jual reel ini yer dan brape harganyer...?
Logged
Pages: 1 2 3 4 5 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal