Pancing.Net
July 30, 2014, 12:47:32 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Down
  Print  
Author Topic: teknik balingan joran pantai  (Read 26897 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #60 on: June 19, 2009, 04:40:08 PM »

kita suruh ja aji bawak bot dia tu..buleh ngail tgh laut free..x pun kita wat surf atas bot aji tu... Grin
Logged

ketaq lutut...
Pancing.Net
« Reply #60 on: June 19, 2009, 04:40:08 PM »

 Logged
kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #61 on: June 19, 2009, 04:46:16 PM »

hihihihihi....
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
ag.karuk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 308



Email
« Reply #62 on: June 24, 2009, 12:26:19 PM »

aku pun dah lama tgak mancing pantai, masalah yg tu la, balingan tak jauh & umpan berkecai bila baling2 kuat sgt. Pasni nak test pendulum surfcast lak  Grin Grin

kat area aku ni mmg tak penah nampak org guna teknik ni, bole jd org pertama ni hehe.. Grin Grin
Logged
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #63 on: June 25, 2009, 11:10:26 AM »

aku pun dah lama tgak mancing pantai, masalah yg tu la, balingan tak jauh & umpan berkecai bila baling2 kuat sgt. Pasni nak test pendulum surfcast lak  Grin Grin

kat area aku ni mmg tak penah nampak org guna teknik ni, bole jd org pertama ni hehe.. Grin Grin

umpan berkecai tu disebabkan x pakai impact shield ... biasanya dah letak perambut pada baitclip, then cangkuk ke bawah pada impact shield pulak ... tujuannya bila balingan jatuh ke sasaran, impact jatuhan akan diserap pada impact shield tu dan bukan pada umpan... so umpan x berkecai.

kalu tgk pada siri cd pancingan pantai yg kat kuantan tuh ... dorang x pakai baitclip dan impact shield ni ... dan cara balingan dorang x sebrutal pendulum omputih ... cara dorang lebih kepada macam overhead cast tapi tambah ayun2 sket ... lebih mudah untuk dipraktikkan.

for safety precautions masa surfcast especially pendulum ... ketatkan drag, kalu x masa ayun2 tu nanti tali terkeluar, jari boleh terkoyak  Shocked , bila dah baling adjust balik drag ... tapi kalu malas nak adjust ketat longgar drag ... buat je satu cangkuk pakai dawai/mata kail lama (tumpulkan dulu) ikat pada batang reel, bila nak baling cangkukkan dawai/mata kail tu pada lubang spool so masa ayun2, tali x terkeluar.

my two cents worth  Smiley
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #64 on: June 25, 2009, 09:40:26 PM »

4hb ni ada pertandingan mancing pantai kat pantai teluk lipat dungun... mai lah... amber wase mcm nak masuk je..he..he..he
Logged

wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #65 on: June 26, 2009, 05:02:51 AM »

impact shield tu mcm na ek  Tongue leh tunjuk gambar tak?ambe bru blajar... Grin
Logged

ketaq lutut...
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #66 on: June 26, 2009, 09:45:19 AM »

impact shield tu mcm na ek  Tongue leh tunjuk gambar tak?ambe bru blajar... Grin


impact shield


cara pakai
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #67 on: June 26, 2009, 09:46:54 AM »

per...dasyat jugak caranye ek.......poning jgk nengoknye..thanks bro
Logged

              
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #68 on: June 26, 2009, 04:20:50 PM »

pening jugak ni...diantara bnyk2 perambut,perambut surfcasting la yang paling komplek skali kan
Logged

ketaq lutut...
KKU
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #69 on: July 01, 2009, 03:36:54 PM »

Salam utk semua,

Kebetulan pagi tadi takda keje tadi terjumpa site ni, terus daftar diri. Saya tertarik dgn topik ni kerana saya mmg main surfcasting sejak  dulu2 lagi. Banyak benda yg saya rasa perlu dipebetulkan ttg Surf Casting, baik dlm segi balingan, Perambut, Assesori nya.

Kalu bole saya rasa adalah lebih tepat kalu En.Moderator buat Tajuk yg specific utk Surf Casting atau Pancing Pantai ni pasal banyak benda atau topik yg bole kita bincang bersama.

Tentang baling jauh ni, ada beberapa teknik yg kami guna pakai iaitu:

1. Pendulum,
2. OTG (Off The Ground)
3. Unitech
4. Overhead

Dalam teknik ni pulak kita ada pecahan lagi e.g. teknik Pendulum , ada kita nama Flat, High Swing dan Dead Swing, ni semua ikut pada kesesuaian caster itu.

Pendulum dan OTG bole dikatogorikan sebagai Power Cast dan oleh yg demikian kami selau nasihatkan org ingin belajar supaya cari caster yg kompeten dan berlatih bersama, adalah ditidak digalakan belajar sendiri atau melalui video bahaya pada org lain dan juga diri sendiri. Kalu video kat sini nampak mmg senang swing batu dan kemudian pusing tetapi sebarnya ada penerangan yg perlu diajar secara direct semasa casting ni.

Padangan Saya aje.



 
Logged
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #70 on: July 01, 2009, 04:07:49 PM »

wah otai surf rupanya kku ni...bro dok belah mana bro?nak blajar dgn bro ni
Logged

ketaq lutut...
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #71 on: July 01, 2009, 04:27:26 PM »

Salam utk semua,

Kebetulan pagi tadi takda keje tadi terjumpa site ni, terus daftar diri. Saya tertarik dgn topik ni kerana saya mmg main surfcasting sejak  dulu2 lagi. Banyak benda yg saya rasa perlu dipebetulkan ttg Surf Casting, baik dlm segi balingan, Perambut, Assesori nya.

Kalu bole saya rasa adalah lebih tetap kalu En.Moderator buat Tajuk yg specific utk Surf Casting atau Pancing Pantai ni pasal banyak benda atau topik yg bole kita bincang bersama.

Tentang baling jauh ni, ada beberapa teknik yg kami guna pakai iaitu:

1. Pendulum,
2. OTG (Off The Ground)
3. Unitech
4. Overhead

Dalam teknik ni pulak kita ada pecahan lagi e.g. teknik Pendulum , ada kita nama Flat, High Swing dan Dead Swing, ni semua ikut pada kesesuian caster itu.

Pendulum dan OTG bole dikatogorikan sebagai Power Cast dan oleh yg demikian kami selau nasihatkan org ingin belajar supaya cari caster yg kompeten dan berlatih bersama, adalah ditidak digalakan belajar sendiri atau melalui video bahaya pada org lain dan juga diri sendiri. Kalu video kat sini nampak mmg senang swing batu dan kemudian pusing tetapi sebarnya ada pernerangan yg perlu diajar secara direct semasa casting ni.

Padangan Saya aje.



 



kalau boleh la bro terangkan la pelan2 teknik2 diatas tu...saya yakin kawan2 lain pun nak tau gak ni...
Logged

ketaq lutut...
abu cardinal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1616


Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..

ezzy887
Email
« Reply #72 on: July 01, 2009, 05:41:53 PM »

Bilalah nak buat kelas surf cast P.Net ni ye...teori dpt dh...pe2 pun kena praktikal jgk.. Grin
Logged


Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339
KKU
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #73 on: July 01, 2009, 07:49:18 PM »

Salam,

Gini la kalau ada peminat Surf Casting boleh datang ke Bandar Suajana Putra tempat kami berlatih casting setiap pagi Sabtu dan Ahad. Insyaallah kami bole tunjukan cara casting yg betul. Belajar casting bukan bole sekali dua, ia mesti ada minat. Bila cast jauh nanti bole join Distance Casting Tournament. Kita mmg ada Casting tourney setiap tahun sejak 2003 lagi dan biasa nya casters dari Singapura turn utk bertanding. For the record jarak baling terjauh ialah 220 meter dibuat oleh budak Malaya/Selayang pada 2005. Sampai sekarang tak lagi caster yg bole break record ni.
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13684


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #74 on: July 01, 2009, 08:29:07 PM »

mak aih.............2oo meter........

terer.....
Logged


k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #75 on: July 01, 2009, 09:20:53 PM »

220 meter kalu... jauh bangat...

apa setting rod, reel, line ngan sinker dia tu???
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
KKU
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #76 on: July 01, 2009, 09:37:11 PM »

220 meter kalu... jauh bangat...

apa setting rod, reel, line ngan sinker dia tu???

Setup dia masa tu joran Zziplex LT14, Katogori 125g/0.28mm line. Utk makluman semua dlm tanding baling jauh ni ada ketogori tentu iaitu:

1. 100g/0.28mm (skrg di tukar pada 0.25mm).
2. 125g/0.28mm
3. 250gm/0.30 atau 0.31mm (mana 2 yg ada stok).

Standard diatas dipandukan dari UKSF iaitu UK Surf Casting Federation
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #77 on: July 01, 2009, 11:44:28 PM »

wahhhh... tabik springlah!!! saya pun x lepas lagi 150m pakai teknik otg... tempat saya biasa mancing tak berani guna pendulum sebab tak mahir... takut terlibah ladung kat orang or kat kepala sendiri dan tambah plak 2 try saya gagal (hampir makan tuan)... saya kurang jelas dengan cara swing ladung sebelum launch dalam teknik pendulum ni.
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
KKU
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #78 on: July 01, 2009, 11:58:24 PM »

wahhhh... tabik springlah!!! saya pun x lepas lagi 150m pakai teknik otg... tempat saya biasa mancing tak berani guna pendulum sebab tak mahir... takut terlibah ladung kat orang or kat kepala sendiri dan tambah plak 2 try saya gagal (hampir makan tuan)... saya kurang jelas dengan cara swing ladung sebelum launch dalam teknik pendulum ni.
Sebab keselamatan la kami selalu galakan belajar secara direct dgn caster yg kompeten bukan dari sumber yg meragukan macam dari U tube, lain le kalu kita dah pandai dan mempunyai asas, kita bole paham apa yg dia org buat.

Saya sebenar nya bukan tak ajar kat sini tapi takut org salah paham nanti.
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13684


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #79 on: July 02, 2009, 07:16:02 AM »

klau camtu....brader KKU iklankan dlm ruangan pertandingan dan aktiviti.....

mesti ada yg nak join.....

p/s: kat sini rmai gak geng yg guna rod jolok kelapa ni...........hehehe
Logged


si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #80 on: July 02, 2009, 03:34:59 PM »

wah..hebat bangat nie bro...kne belajar nie...patut lah diman bling x menjadi je..bnyak teknik rupanye...terima kasih bro..
Logged

              
sato
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22


Mancing sampai dpt hasil......

gtti1916@yahoo.com
Email
« Reply #81 on: July 02, 2009, 03:59:53 PM »

Salam,

sokong sgt ngan saranan kwn2 suh bro KKU buat kelas casting ni....heheheh.....negok kan perambut tu terus berserabut pala jap di buatnya......heheheh

apa2 pun tahniah atas usaha yg di buat....and thankx for the info....

p/s makin byk membaca makin ....byk lak x faham nya....heheheh
Logged
karim
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 42


Email
« Reply #82 on: July 02, 2009, 04:34:10 PM »

Terima kasih banyak pada bro KKU sudi berkongsi ilmu dengan kami di sni
Logged
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #83 on: July 05, 2009, 04:42:31 PM »

organize la bro kku untuk geng p.net ni mesti terhangat di pasaran...
Logged

ketaq lutut...
si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #84 on: July 11, 2009, 11:44:43 PM »

ha...betul tue wawi.....dan abg CD mesti ramai join kelas nie nanti
Logged

              
Ateng
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 34



« Reply #85 on: July 13, 2009, 01:38:24 PM »

Salam,

Maaf lah menyampuk plak...
Saya Ada satu DVD pancing Pari di pantai kat Area pahang..( Majalah Sirip tahun 2008 kot)
dalam DVD tu ada tunjuk cara2 balingan, n mcm ada..heheh
masalahnye ..
- dalam dvd tu ada tunjuk skill harung air ar, seret n balik ar
 saya tak tau nak upload kan kat P.Net.
tak berapa celik IT skit... ada sesapa yang boleh tolong ajarkan.


thank..
Logged
KKU
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #86 on: July 17, 2009, 09:57:16 PM »

Salam semua,

Ingin buat pengumuman bawah pada Ahad pagi jam 830 - 12.00 ptg kita akan adakan Pertandingan Baling Jaug (Distance Casting) di Bandar Saujanana Putra. Katogeri 112g dan 125g. Kalu nak datang kena guna Lebuhraya Elite iaitu arah ke KLIA, ada signboard.

Nak ke padang ia dekat aje dgn TOL, selepas keluar tol, dlm 200/300m meter akan jumpa roundabout. Ambil jam 3 ptg (bukan 9pg), gi terus nanti jumpa bonggol selepas tu disebelah kiri tuan2 pasti nampak kita parking kat situ.

Sapa2 yg berminat nak tgk secara live boleh lah datang, nak bawa joran dan reel pun bole, cuma reel tuan2 spool nya dibiarkan kosong. Kita bole isikan tali yg kita pakai utk tourney bersama Shockeader bersama ladung. Bole le tuan2 test jauh mana yg tuan2 bole baling.

Salam.

KKU
Logged
si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #87 on: July 18, 2009, 09:59:51 AM »

aduh jauh tue...bro..tmbh bz ngan kje lak...mungkin ade member p.net yg lain ade p nanti kot..terima kasih lah atas pngimuman ini bro...
Logged

              
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #88 on: July 18, 2009, 03:19:43 PM »

Salam,

Maaf lah menyampuk plak...
Saya Ada satu DVD pancing Pari di pantai kat Area pahang..( Majalah Sirip tahun 2008 kot)
dalam DVD tu ada tunjuk cara2 balingan, n mcm ada..heheh
masalahnye ..
- dalam dvd tu ada tunjuk skill harung air ar, seret n balik ar
 saya tak tau nak upload kan kat P.Net.
tak berapa celik IT skit... ada sesapa yang boleh tolong ajarkan.


thank..


bro ateng kau burn la cd tu bnyk2 nanti geng p.net bleh order dkt kau... Grin
Logged

ketaq lutut...
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #89 on: July 20, 2009, 11:15:30 AM »

Salam,

Maaf lah menyampuk plak...
Saya Ada satu DVD pancing Pari di pantai kat Area pahang..( Majalah Sirip tahun 2008 kot)
dalam DVD tu ada tunjuk cara2 balingan, n mcm ada..heheh
masalahnye ..
- dalam dvd tu ada tunjuk skill harung air ar, seret n balik ar
 saya tak tau nak upload kan kat P.Net.
tak berapa celik IT skit... ada sesapa yang boleh tolong ajarkan.


thank..


bro ateng kau burn la cd tu bnyk2 nanti geng p.net bleh order dkt kau... Grin

saya pung ade cd tu ... nanti saya burn bulehla p.net tgk sape lagi murah offer antara saya dgn ateng ... heheheh ...

jgn marah ateng bergurau jer  Grin
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal