Pancing.Net
April 23, 2014, 05:17:03 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Daiwa PhantomJ 4500 vs Shimano Nasci c5000 vs Ryobi Oasis 5000  (Read 2795 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« on: January 07, 2012, 04:38:20 PM »

salam tuan2

den tongah konpius ni antara 3 reel ni mana yg terbaekk 4 light jigging
rega phantom j n nasci lebey krg je
oasis plg murah tp ada power knob
phantom j n oasis den dah belek2
nasci x penah tengok..
den nk combine ngan rod pioneer power jig pe 1.2-2
den dh ado sejibik ryobi applause 4000 tp nk cr sebijik lg spinning spool besor ckit.. Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


Pancing.Net
« on: January 07, 2012, 04:38:20 PM »

 Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #1 on: January 07, 2012, 10:23:08 PM »

x do sapo nk jwb ke Huh Huh
suma nengok jee.....
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


Tiong Mas
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 67



Email
« Reply #2 on: January 07, 2012, 10:27:12 PM »

otai2 jigging bagi pandangan sikit...
Logged

komplot area jb???
ON.....0106646592
hadrabad
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 426


Orang Baik Aku Baik,orang jahat aku jahat 100x


Email
« Reply #3 on: January 07, 2012, 11:28:16 PM »

sekadar tengok jer... nak tolong pun sendiri tak reti baru 2x jig tp tak pernah dapat pun.... kita tunggu otai jig jap gi..
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #4 on: January 07, 2012, 11:32:35 PM »

harganya dalam julat berapa RM ek?
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #5 on: January 07, 2012, 11:57:22 PM »

den bajet bawah rm500..
daiwa n shimano lam range 400 je..
oasis below 300 leh dpt..
nk cdg reel lain lg ok ke tn kopi???
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


zest
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 225


alhamdulillah-ReZeki dari ALLAH SWT


« Reply #6 on: January 08, 2012, 10:36:27 AM »

salam tuan2

den tongah konpius ni antara 3 reel ni mana yg terbaekk 4 light jigging
rega phantom j n nasci lebey krg je
oasis plg murah tp ada power knob
phantom j n oasis den dah belek2
nasci x penah tengok..
den nk combine ngan rod pioneer power jig pe 1.2-2
den dh ado sejibik ryobi applause 4000 tp nk cr sebijik lg spinning spool besor ckit.. Grin Grin


cuba try banax extreme 3000...berat pn sama ngan daiwa phantom..performance lagi baik...
pendapat sekupang hamba la.... Grin Cheesy
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #7 on: January 08, 2012, 08:51:21 PM »

den bajet bawah rm500..
daiwa n shimano lam range 400 je..
oasis below 300 leh dpt..
nk cdg reel lain lg ok ke tn kopi???

Daiwa PhantomJ tu dah ok, member pun ada guna dan tak komplen apa-apa problem untuk menjigging. Nasci & Oasys saya tak tahu sebab tak pernah ada komentar dari member atau pakai sendiri, tapi kalo nak rekemen yang ok saya pakai (sedang pakai), dan berpuashati - Shimano Aceration SW4000 (Malaysia). Sebab,... ringan (300gm), dan ratio jigging yang sederhana (5.1) dengan drag max 10kg (ideal - 7kg), so bleh sumbat braid 20lb - 200M+. Harga dibeli : RM420.

Tapi saya rasakan... kalo dah ada Applause 4000 tu dah cun untuk PE1-2, kalo nak jimat, tak perlu beli reel baru... cuma upgrade tombol pemutar ke jenis powerknob (pernah tengok ada Arctica 4000 pakai powerknob Opass) untuk mudahkan lagi kendalian masa jigging. Kalo nak upgrade jugak, Soron STX60 pun sangatlah ok sebab line PE2 (spec VarivasPE) bleh sumbat 200M (dari komen beberapa kaki jigging kat sini), cuma harganya saya x pasti.... pernah tanya tapi lupa... 400+ jugak kot... kalo sesapa lain buleh update rega SoronSTX...
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #8 on: January 09, 2012, 12:33:30 PM »

den bajet bawah rm500..
daiwa n shimano lam range 400 je..
oasis below 300 leh dpt..
nk cdg reel lain lg ok ke tn kopi???

Daiwa PhantomJ tu dah ok, member pun ada guna dan tak komplen apa-apa problem untuk menjigging. Nasci & Oasys saya tak tahu sebab tak pernah ada komentar dari member atau pakai sendiri, tapi kalo nak rekemen yang ok saya pakai (sedang pakai), dan berpuashati - Shimano Aceration SW4000 (Malaysia). Sebab,... ringan (300gm), dan ratio jigging yang sederhana (5.1) dengan drag max 10kg (ideal - 7kg), so bleh sumbat braid 20lb - 200M+. Harga dibeli : RM420.

Tapi saya rasakan... kalo dah ada Applause 4000 tu dah cun untuk PE1-2, kalo nak jimat, tak perlu beli reel baru... cuma upgrade tombol pemutar ke jenis powerknob (pernah tengok ada Arctica 4000 pakai powerknob Opass) untuk mudahkan lagi kendalian masa jigging. Kalo nak upgrade jugak, Soron STX60 pun sangatlah ok sebab line PE2 (spec VarivasPE) bleh sumbat 200M (dari komen beberapa kaki jigging kat sini), cuma harganya saya x pasti.... pernah tanya tapi lupa... 400+ jugak kot... kalo sesapa lain buleh update rega SoronSTX...

kalu bley nak yg spool besor sket sbb dh ada spool 4000
stx60 tu abu kan Huh
berapa rega power knob 4 applause Huh
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #9 on: January 09, 2012, 12:35:04 PM »

salam tuan2

den tongah konpius ni antara 3 reel ni mana yg terbaekk 4 light jigging
rega phantom j n nasci lebey krg je
oasis plg murah tp ada power knob
phantom j n oasis den dah belek2
nasci x penah tengok..
den nk combine ngan rod pioneer power jig pe 1.2-2
den dh ado sejibik ryobi applause 4000 tp nk cr sebijik lg spinning spool besor ckit.. Grin Grin


cuba try banax extreme 3000...berat pn sama ngan daiwa phantom..performance lagi baik...
pendapat sekupang hamba la.... Grin Cheesy

berat wooo banax..jd lengan popeye den nanti..
ado sejibik sx2000 pun dh berat kan mainnn..hehehe Grin Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9677


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #10 on: January 09, 2012, 02:47:36 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #11 on: January 09, 2012, 02:52:51 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


marsuji
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 259


jom layan


Email
« Reply #12 on: January 09, 2012, 02:57:29 PM »

nasci pun best jugak tuk layan light jigging.saya sendiri ada guna nasci C5000 mmg best kayuh cuma yg tak best xde lesen lagi ngn nasci nie..yg kecik2 tu ada la tp yg betul2 untuk menguji keupayaan reel nie x dapat lg..bagi saya 3 star la utk nasci. phantomj ngn oasis x penah guna...
Logged
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9677


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #13 on: January 09, 2012, 04:57:05 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Kawan tak minat Shimano..sebab membesar dgn Abu rbc dan Daiwa spinning jer...dok minat Stella 4000...heheh berangan je lebih...paling rega kawan mampu setakat la ni Aceration 8000sw...ni agak minat ler...kerapu tikus jer...kecik jer dlm 500gm keh3...lesen December 2011..besar sikit 2kg jer...kerapu panau@celoreng
Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #14 on: January 09, 2012, 06:28:35 PM »

kalu bley nak yg spool besor sket sbb dh ada spool 4000
kalo camtu, terpulang pado bro... pandangan saya antara PhantomJ atau Nasci C5, tapi lebih pada Nasci sebab drag & body waterproofed sealed dan lebih ringan dari PhantomJ, kelebihan PhantomJ... dah siap jigging knob

stx60 tu abu kan Huh
yep...

berapa rega power knob 4 applause Huh
tak pasti... sebab semua reel jigging saya dah siap jigging knob, jadi... tak bagi perhatian kat harga powerknob, cuma tertengok Arctica4000 dah siap powerknob Opass atau SeaHawk kat beberapa kedai pancing.... saya agaklah... dalam 25-60 hengget kalo yang sekurang-kurangnya ada bearing cantek.
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22898


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #15 on: January 09, 2012, 06:59:20 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Kawan tak minat Shimano..sebab membesar dgn Abu rbc dan Daiwa spinning jer...dok minat Stella 4000...heheh berangan je lebih...paling rega kawan mampu setakat la ni Aceration 8000sw...ni agak minat ler...kerapu tikus jer...kecik jer dlm 500gm keh3...lesen December 2011..besar sikit 2kg jer...kerapu panau@celoreng
man ...cam mana bunyi stella 4000 kena gan ikan kerapu 600-700 gn ..
semalamm..ggreekkk gereekk...pastu iakn tu berhennti..hehhee
Logged



k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #16 on: January 09, 2012, 07:11:05 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Kawan tak minat Shimano..sebab membesar dgn Abu rbc dan Daiwa spinning jer...dok minat Stella 4000...heheh berangan je lebih...paling rega kawan mampu setakat la ni Aceration 8000sw...ni agak minat ler...kerapu tikus jer...kecik jer dlm 500gm keh3...lesen December 2011..besar sikit 2kg jer...kerapu panau@celoreng
man ...cam mana bunyi stella 4000 kena gan ikan kerapu 600-700 gn ..
semalamm..ggreekkk gereekk...pastu iakn tu berhennti..hehhee

hahahahahahha... aduii...
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #17 on: January 10, 2012, 11:54:22 AM »

kalu bley nak yg spool besor sket sbb dh ada spool 4000
kalo camtu, terpulang pado bro... pandangan saya antara PhantomJ atau Nasci C5, tapi lebih pada Nasci sebab drag & body waterproofed sealed dan lebih ringan dari PhantomJ, kelebihan PhantomJ... dah siap jigging knob

stx60 tu abu kan Huh
yep...

berapa rega power knob 4 applause Huh
tak pasti... sebab semua reel jigging saya dah siap jigging knob, jadi... tak bagi perhatian kat harga powerknob, cuma tertengok Arctica4000 dah siap powerknob Opass atau SeaHawk kat beberapa kedai pancing.... saya agaklah... dalam 25-60 hengget kalo yang sekurang-kurangnya ada bearing cantek.

tq tn..very helpful info Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9677


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #18 on: January 10, 2012, 12:00:13 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Kawan tak minat Shimano..sebab membesar dgn Abu rbc dan Daiwa spinning jer...dok minat Stella 4000...heheh berangan je lebih...paling rega kawan mampu setakat la ni Aceration 8000sw...ni agak minat ler...kerapu tikus jer...kecik jer dlm 500gm keh3...lesen December 2011..besar sikit 2kg jer...kerapu panau@celoreng
man ...cam mana bunyi stella 4000 kena gan ikan kerapu 600-700 gn ..
semalamm..ggreekkk gereekk...pastu iakn tu berhennti..hehhee
Awat bang ajie nak juai ker cik ella tuh kawan booking dulu....heheh
Logged
zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #19 on: January 10, 2012, 12:21:51 PM »

Yg den guna utk bottom ler tak pernah try jigging lagi Ryobi Oasys 5000 dgn power knob orig (save duit tak yah upgrade)...ada 2 spool...guna utk main bottom kat Pulo Ketam...semalam dah dapat lesen kerapu...ni pun ok gak rega murah RM165.00 jer...tapi Phantom J paling cun dan sedap mengayuh...pendapat kawan ler Grin

ryobi oasis mmg cun siap power knob n murah..
penah try shimano nasci ke Huh
kerapu boron ke tn Huh
Kawan tak minat Shimano..sebab membesar dgn Abu rbc dan Daiwa spinning jer...dok minat Stella 4000...heheh berangan je lebih...paling rega kawan mampu setakat la ni Aceration 8000sw...ni agak minat ler...kerapu tikus jer...kecik jer dlm 500gm keh3...lesen December 2011..besar sikit 2kg jer...kerapu panau@celoreng
man ...cam mana bunyi stella 4000 kena gan ikan kerapu 600-700 gn ..
semalamm..ggreekkk gereekk...pastu iakn tu berhennti..hehhee
Awat bang ajie nak juai ker cik ella tuh kawan booking dulu....heheh

tggu abis edah baru leh pinang tn man...hehehe Grin Grin
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9677


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #20 on: January 10, 2012, 12:24:29 PM »

Kalu minat Ryobi Oasys 5000 dgn power knob kawan der nak tolak RM150.00 dah ler semua cam baru..dah 2 kali guna kat Pulo Ketam...last naik kerapu 500gm hari ahad ritu dgn bang ajie JM....hehe
Logged
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #21 on: January 10, 2012, 12:56:37 PM »

salam smua...
rasanya kalo minta pandangan sebegini memang sukar utk membuat pilihan...
cukup sekadar kerkongsi pengalaman melalui setiap pgguna mengikut jenama....
hehehe...
shimano daiwa ryobi....jenama yg dikenali.....kekadang org beli disebabkan jenama...
Logged

zed
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3760


Fishing is an obsession...


« Reply #22 on: January 10, 2012, 01:26:31 PM »

tengah kongsi pengalaman la ni tn pt yg encem..hehehe Grin Grin
sebolum boli kono gak tanyo sapo yg dh guno...
bia alah membeli menang memakai...hehe

p/s: x kan nk boli cap ayam kot nk lyn ikan bosa...hehehe
Logged

MANCING MANCING JUGAK SOLAT JANGAN DIABAIKAn..0126214495

Born to Fish…Forced to Work!
A bad day of fishing is still better than a good day at the office!


sayur30
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 108


« Reply #23 on: January 10, 2012, 01:52:17 PM »

daiwa exceller 4000 dan ryobi artica 4000 pun ngam gak tuan..nak lagi syahdu exceller 3500 dan acceration 4000...mmg mantop kalu di ganding ngan ngan PE1-2..saya pakai tuk light jig eupro salty fighter PE0.8-2 ganding ngan ryobi artica 4000..ringan dan mantop.. Grin Grin..sekadar pendapat 10sen dari pemancing yg baru memegang joran mcm saya ni..terpulang pada diri sendiri dan poket tuan2.. Grin Grin
Logged
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #24 on: January 10, 2012, 02:18:20 PM »

dari segi teknologi gear shimano lebih maju...
dari kekuatan daiwa...
dari segi kosmetik ryobi...

so pilih ler mana yg sesuai utk pancingan anda...
Logged

apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1224


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #25 on: January 10, 2012, 03:04:57 PM »

dari segi teknologi gear shimano lebih maju...
dari kekuatan daiwa...
dari segi kosmetik ryobi...

so pilih ler mana yg sesuai utk pancingan anda...

setuju above statement..
kawan suka shimano..pasal speed dia laju..
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #26 on: January 10, 2012, 03:12:29 PM »

dari segi teknologi gear shimano lebih maju...
dari kekuatan daiwa...
dari segi kosmetik ryobi...

so pilih ler mana yg sesuai utk pancingan anda...

setuju above statement..
kawan suka shimano..pasal speed dia laju..
utk laju daiwa pun ade gak...tapi kurang lancar...hehehe
Logged

apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1224


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #27 on: January 10, 2012, 03:17:57 PM »

dari segi teknologi gear shimano lebih maju...
dari kekuatan daiwa...
dari segi kosmetik ryobi...

so pilih ler mana yg sesuai utk pancingan anda...

setuju above statement..
kawan suka shimano..pasal speed dia laju..
utk laju daiwa pun ade gak...tapi kurang lancar...hehehe

ye ke tuaN PT,saya tak expert ttg daiwa tp mmg ada sebiji caldia kix,kalau nak compare stradic 2nd generation dgn caldia..rasa bagus stradic lagi..
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9677


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #28 on: January 10, 2012, 03:30:11 PM »

IKut selera masing2 dan ketebalan poket masing2...senang jer
Logged
apai pelata
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1224


say yes!!! if you strong men.


Email
« Reply #29 on: January 10, 2012, 03:34:16 PM »

IKut selera masing2 dan ketebalan poket masing2...senang jer

jawapan yang paling tepat abg man. Grin
Logged

CnR Yes tapi untuk buntal dan beling,yang lain masuk tong...
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal