Pancing.Net
November 28, 2014, 10:22:38 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: perambut paternoster dengan udang hidup  (Read 1721 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Logesh
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 164


there is never enough equipment for an angler...


Email
« on: January 16, 2012, 06:36:01 PM »

Salam otai otai semua, nie eden nak tambah pengetahuan sedikit. Sebelum ni tak pernah guna umpan hidup... so kalau nak gunakan udang hidup, perambut yang macam mana sesuai...

Kalau guna jenis paternoster / apollo dua mata, sesuai tak??

Ataupun guna cara flying fox... nie nak pancing di Angler Resort...
Logged

Fishy, fishy in the brook,
come and bite my dainty hook.
No Tel: 012 300 9466 (SMS SEBELUM CALL, KALAU TAK UNKNOWN NUMBER AUTO BLOCK..)
Pancing.Net
« on: January 16, 2012, 06:36:01 PM »

 Logged
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #1 on: January 17, 2012, 08:36:01 AM »

Salam...
  Kawan cuba jawapkan walau tak tau ikan apa kat angler resort tu...
 Biasa Paternoster guna udang idup untuk main area karang dan target spesis ketarap..
 Tapi kawan praktikkan tali anak tu agak panjang..
 
 Biasanyer kawan guna perambut yang guna straw tu (ladung idup)..
 Kalau kawasan kurang berarus pakai pelampung...
 Kalau cari senangin...layangkan aje udang idup (batu kecik / tak perlu batu-ikut keadaan arus)..

 Rerajin selongkar Pnet untuk cari lebih informasi..

p/s: sekadar pendapat pemancing rakit..bukan otai pun.. Grin
Logged

shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #2 on: January 17, 2012, 08:48:21 AM »

Assalamualaikum w.b.t.

tuan logesh.....nih sy bg tips mudah utk menjerat senangin kat AR.....paling mudah....cume perlu kuar duit je.....carenye.....pi beli apollo saiz 12-16 kaler apepon x kisah.......taruh udang kopek sekoq tiap satu mata......pakai batu ikut kesesuaian arus......baling menghala ke laut lepas....pehtu tarik pelan2.....kire cam casting gak la.....sesuai digunapakai ketika air bunga pasang.....Insya-Allah akan ade senangin ngap.....

tang sekap plak....susah skit mau citer....pasai sy pon x khatam lg kat AR nih....ada yg main perambut batu idup....ada gak yg pakei batu mati a.k.a paternoster....yg terbaik blom jumpe lagi.....hehehehehehehehehhehe...

main pari plak.....guna batu idop ikut kesesuaian arus.....perambut dlm setengah depa dah cukup.....tp baling kene btol2 jauh menghala ke laut lepas.....duduk kat belah tanjung sana.....paling cun time air gerak pasang n gerak surut.....
Logged

Logesh
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 164


there is never enough equipment for an angler...


Email
« Reply #3 on: January 17, 2012, 10:00:05 AM »

Salam otai otai, member dah cuba mencari info yang diperlukan, tapi info tak seberapa ataupun tidak complete. Gambar selalunya tidak ada. A picture speaks a thousand words....

Perambut batu hidup ini yang member tak sure sangat.... especially kalau guna udang hidup... Batu kecil ke atau batu ikut arus air??

batu masuk pada perambut atau main line?? saya nampak setengah gambar dimana batu kecil berdekatan dengan mata kail...

Ini yang buat member tak sure nie...
Logged

Fishy, fishy in the brook,
come and bite my dainty hook.
No Tel: 012 300 9466 (SMS SEBELUM CALL, KALAU TAK UNKNOWN NUMBER AUTO BLOCK..)
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #4 on: January 17, 2012, 01:28:20 PM »

Agak2 kalau guna batu tu udang tak ada kat permukaan air (arus laju) & takde kat dasar (batu terlalu berat)..ok lah tu...
Perambut batu idup...ada yang guna batu buah kana..letak kat mainline..ada jugak yang letak kat perambut (cast)
Atau cara biasa guna 'straw'..
Logged

Logesh
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 164


there is never enough equipment for an angler...


Email
« Reply #5 on: January 17, 2012, 02:58:43 PM »

hmmm, cara guna straw nie pulak macam mana yek??
Logged

Fishy, fishy in the brook,
come and bite my dainty hook.
No Tel: 012 300 9466 (SMS SEBELUM CALL, KALAU TAK UNKNOWN NUMBER AUTO BLOCK..)
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #6 on: January 17, 2012, 03:58:16 PM »

actually straw tu tanduk ringkas yang diperbuat dari plastik...kadang2 kat kedai ada yang diperbuat dari besi tembaga...dia ada part yang boleh kita sangkutkan ladung dan tanduk tersebut bergerak bebas pada main line...biasa digunakan apabila menggunakan umpan hidup...
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Logesh
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 164


there is never enough equipment for an angler...


Email
« Reply #7 on: January 17, 2012, 04:20:31 PM »

Ahhh, dah paham dah....  Cool Cool

terima kasih guru guru yang sudi tunjuk ajar...  Grin Grin
Logged

Fishy, fishy in the brook,
come and bite my dainty hook.
No Tel: 012 300 9466 (SMS SEBELUM CALL, KALAU TAK UNKNOWN NUMBER AUTO BLOCK..)
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #8 on: January 17, 2012, 04:23:10 PM »

hmmmmmmmmmmm....tuan logesh....utk pemahaman yg lebey baik berkenaan perambut nih....better tuan logesh turun berkomplot dgn otai2 Pnet nih.....pasainya....citer kadang x paham.....tunjuk gambau pon kdang kompius.....the best way is.....turun komplot sama2....x rugi apepon....ilmu tuh lg senang nak diturunkan.....
Logged

Logesh
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 164


there is never enough equipment for an angler...


Email
« Reply #9 on: January 17, 2012, 04:43:19 PM »

Haaa, Ahad nie 22 haribulan Januari, saya nak turun Angler Resort dengan seorang rakan baru, king kavien (Face Book)... dari pukul 7 ~ 7:30 pagi hingalah 5 ~ 6 petang, sesiapa nak join boleh turun komplot sama sama.... hehehe.... nie first time turun untuk diri saya...

Jom lah, sesiapa ahli PNET yang nak join... kita meetup di petronas kat pandamaran sebelum masuk pulau indah selepas higway kesas... time meet up, pukul 7 pagi...  Grin Grin Grin

Logged

Fishy, fishy in the brook,
come and bite my dainty hook.
No Tel: 012 300 9466 (SMS SEBELUM CALL, KALAU TAK UNKNOWN NUMBER AUTO BLOCK..)
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal