Author Topic: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel  (Read 7271 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AnakKedak

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 350
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #30 on: February 15, 2012, 11:30:11 PM »
berapa harga sebiji?


2500=RM50

4000=RM58..

ni rega 2-3 bulan lepas kwn beli..skrg tak tau kot naik skit...masa mula2 beli 2500 rega dia rm 48 sama rega dengan 4000..tp lepas beberapa bulan,rega dah lain2 n naik skit..byk permintaan kot..ada dua kaler dah skrg..ni yg kwn tgk kat pudu la..tpt lain tak tau rega brapa... ;D

Pudu kat kedai mana?
Young Trading?

x ingat nama kedai dia..yg tepi jalan..staff dia pakai baju warna ijau....

kt situ ada 2 kdai,young trading kdai yg hujung sblh bomba pudu...
rasenya kedai LPM sbb teman pn bli kat situ. kedai hujung skali xde mesin tu kalo x silap.
memancing bukanlah segalanya... tapi seadanya...

Offline maxpancing

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1102
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #31 on: February 16, 2012, 10:05:46 AM »
Semalam saya ada pergi Young Trading.
Dia punya FX2500 harga RM70

Offline orga

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 199
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #32 on: February 16, 2012, 10:28:31 AM »
Semalam saya ada pergi Young Trading.
Dia punya FX2500 harga RM70

uiiiiiiii cpt rega dia naik..sib bek kwn dah beli masa rega dia murah.... ;D..tak lama lg mau cecah kat seratus rega dia....

Offline jongkong

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #33 on: February 16, 2012, 03:59:45 PM »
kedai sebelah balai bomba tu ada gak jual tadi kawan tgok harga dia murah sikit rm 65 je..
 :)

Offline EdenYo

  • Pelata
  • *
  • Posts: 132
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #34 on: February 28, 2012, 04:32:21 PM »
Assalamualaikum tuan2 semua,

Kalau kat N9, FX 2500 nie regenya RM 48 kat kedai Mei Jia, Bukit Palong, Lukut. Kalau nak ke sepang dari lukut akan lalu depan kedai nie. Itu belum tawar lagi, ingat dalam RM 45 boleh dapat kut...saya baru tgk 2 hari lps.
Ahli Warigh Batu Kikir Jambatan Bosi

Offline AnakKedak

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 350
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #35 on: March 01, 2012, 01:21:47 AM »
Assalamualaikum tuan2 semua,

Kalau kat N9, FX 2500 nie regenya RM 48 kat kedai Mei Jia, Bukit Palong, Lukut. Kalau nak ke sepang dari lukut akan lalu depan kedai nie. Itu belum tawar lagi, ingat dalam RM 45 boleh dapat kut...saya baru tgk 2 hari lps.
murah tu bro. kalo dr lukut ke sepang, kedai die sblh mne..kiri @ kanan? ade ape2 marking sblm nk sampai kedai tu?
memancing bukanlah segalanya... tapi seadanya...

Offline jongkong

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #36 on: March 02, 2012, 10:26:30 AM »
murah tu bro...
rembat 1 biji......

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #37 on: March 02, 2012, 02:58:14 PM »
murah tu bro...
rembat 1 biji......

jgn rembat...x baik bro... ;D ;D ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline warsaw grouper

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6439
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #38 on: March 02, 2012, 03:02:55 PM »
murah tu bro...
rembat 1 biji......

jgn rembat...x baik bro... ;D ;D ;D
hehehehee.... ;D ;D ;D
Fear No Fish

Offline adxchye

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 180
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #39 on: March 02, 2012, 03:04:39 PM »
salam semua.. teman pn ade 3 biji model ni tp fx1000 buat mancing udang. setakat mancing udang mmg xde masalah ler.. .nanti teman nk buat test mancing sekap kolam plak camner prestasinya.

Teman pun ada sebijik 2500 camni.. ari tu tarik sekap 3 kelo kat sentul ok jer.. sesuai ler dgn rege dia la kot..  8) 8)
riding n fishing.. still got the ummmpphh.. stairway to heaven

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #40 on: March 04, 2012, 07:33:13 PM »
klu dapat tuan ajarkan cara dan mana nak beli spare part dia lagi best ni... ;)

nak senang bawak ke kedai pancing, diorang boleh buat. kalau rajin bawak bushing tu ke kedai jual bearing
den dah modified 2 bijik mesin shimano den ke ball bearing, tp pastikan mesin tu baru lagi, takut bushing tu dah makan main gear, nk modified dah payah..
Pancing Sampai Lebam

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #41 on: March 06, 2012, 12:20:47 PM »
bushing makan gear? bukan bushing tu plastik ke?

Offline maxpancing

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1102
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #42 on: March 08, 2012, 02:40:54 PM »
klu dapat tuan ajarkan cara dan mana nak beli spare part dia lagi best ni... ;)

nak senang bawak ke kedai pancing, diorang boleh buat. kalau rajin bawak bushing tu ke kedai jual bearing
den dah modified 2 bijik mesin shimano den ke ball bearing, tp pastikan mesin tu baru lagi, takut bushing tu dah makan main gear, nk modified dah payah..

Saya pun nak carik kedai jual ballbearing. Tuan beli ballbearing kat ner ye?

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #43 on: March 08, 2012, 06:14:07 PM »
bushing makan gear? bukan bushing tu plastik ke?
bushing tu mmg plastik tp bushing tu mmg mkn gear. kalo xcaye cube bukak mesin shimano lama. Bushing menyebabkan blaku geseran kt gear
Pancing Sampai Lebam

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #44 on: March 08, 2012, 07:07:44 PM »
bushing makan gear? bukan bushing tu plastik ke?
bushing tu mmg plastik tp bushing tu mmg mkn gear. kalo xcaye cube bukak mesin shimano lama. Bushing menyebabkan blaku geseran kt gear
apa2 benda yang bergerak pasti ada geseran. bushing dibuat menggunakan samada pakai self-lubricating copper/brass atau yang lebih murah pakai plastik, sebab taknak merosakkan komponen yang bergeser. kalau gear rosar bukan sebab bushing, tapi memang beban terlebih, kalau shaft yang rosak pun bukan sebab bushing, tapi sebab takda pelincir.

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #45 on: March 08, 2012, 07:14:18 PM »
bushing makan gear? bukan bushing tu plastik ke?
bushing tu mmg plastik tp bushing tu mmg mkn gear. kalo xcaye cube bukak mesin shimano lama. Bushing menyebabkan blaku geseran kt gear
apa2 benda yang bergerak pasti ada geseran. bushing dibuat menggunakan samada pakai self-lubricating copper/brass atau yang lebih murah pakai plastik, sebab taknak merosakkan komponen yang bergeser. kalau gear rosar bukan sebab bushing, tapi memang beban terlebih, kalau shaft yang rosak pun bukan sebab bushing, tapi sebab takda pelincir.
maksud bergeser tu pada shaft bukan pada gigi gear. bila shaft kene makan, tolerance shaft & bush dah jauh, boleh sebabkan kedudukan gear tak tepat & rosakkan gear. Penyelesaiannya pakai bearing je. memang xde geseran pada shaft gear ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline kroll922

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 283
  • Gender: Male
  • Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #46 on: March 08, 2012, 09:19:29 PM »


saya ada sebijik kawin dgn rod abu garcia tournamet 6" 10-20lb..
nak tnya sesuai x rod tu dgn reel ni klau nak main bottom kat muara sungai?


Offline kuchai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 646
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #47 on: March 11, 2012, 01:15:26 PM »
Assalamualaikum tuan2 semua,

Kalau kat N9, FX 2500 nie regenya RM 48 kat kedai Mei Jia, Bukit Palong, Lukut. Kalau nak ke sepang dari lukut akan lalu depan kedai nie. Itu belum tawar lagi, ingat dalam RM 45 boleh dapat kut...saya baru tgk 2 hari lps.
murah tu bro. kalo dr lukut ke sepang, kedai die sblh mne..kiri @ kanan? ade ape2 marking sblm nk sampai kedai tu?

kalo dari sepang sebelah kiri..jumpa petronas sebelah kanan depan sket belok kiri..ada deret rumah kedai..kedai ni bnyak mesin + rod... ;D ;D

Offline maie69

  • Siakap
  • *
  • Posts: 64
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #48 on: March 12, 2012, 12:12:37 AM »
cuba cari siri AX. .. saya ada satu AX4000 + rod torikumu-umi 7'. satu set ni rm135.00. .. kegunaan sekarang ialah casting haruan dan bottom kat muara /laut.

Offline AnakKedak

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 350
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #49 on: March 12, 2012, 09:26:54 AM »
Assalamualaikum tuan2 semua,

Kalau kat N9, FX 2500 nie regenya RM 48 kat kedai Mei Jia, Bukit Palong, Lukut. Kalau nak ke sepang dari lukut akan lalu depan kedai nie. Itu belum tawar lagi, ingat dalam RM 45 boleh dapat kut...saya baru tgk 2 hari lps.
murah tu bro. kalo dr lukut ke sepang, kedai die sblh mne..kiri @ kanan? ade ape2 marking sblm nk sampai kedai tu?
kalo dari sepang sebelah kiri..jumpa petronas sebelah kanan depan sket belok kiri..ada deret rumah kedai..kedai ni bnyak mesin + rod... ;D ;D
trima kasih tuan kuchai. kalo lalu2 kat area sana blh la teman singgah survey.
memancing bukanlah segalanya... tapi seadanya...

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #50 on: March 12, 2012, 11:08:31 AM »
nak beli 1 la shimano fx ni, pastu nak tukar bearing terus  ;D ;D ;D
pastu beli bearing utk mesin daiwa regal sama tomman BG10 skali
beli bearing kat kedai bearing tak sampai RM10 hinggit jer 1 biji
makin kecik bearing rege makin mahal, rege ikut buatan mana n kualiti bearing tu
jangan hantar kedai pancing, rege bearing 3 kali ganda lagi mahal  utk 1 biji ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #51 on: March 12, 2012, 01:50:32 PM »
nak beli 1 la shimano fx ni, pastu nak tukar bearing terus  ;D ;D ;D
pastu beli bearing utk mesin daiwa regal sama tomman BG10 skali
beli bearing kat kedai bearing tak sampai RM10 hinggit jer 1 biji
makin kecik bearing rege makin mahal, rege ikut buatan mana n kualiti bearing tu
jangan hantar kedai pancing, rege bearing 3 kali ganda lagi mahal  utk 1 biji ;D ;D ;D
semalam den baru masukkn bearing aernos c3000. ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #52 on: March 12, 2012, 02:08:50 PM »
nak beli 1 la shimano fx ni, pastu nak tukar bearing terus  ;D ;D ;D
pastu beli bearing utk mesin daiwa regal sama tomman BG10 skali
beli bearing kat kedai bearing tak sampai RM10 hinggit jer 1 biji
makin kecik bearing rege makin mahal, rege ikut buatan mana n kualiti bearing tu
jangan hantar kedai pancing, rege bearing 3 kali ganda lagi mahal  utk 1 biji ;D ;D ;D
semalam den baru masukkn bearing aernos c3000. ;D
beli bearing kat mana tuan??
brapa $$$ seketul???  ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #53 on: March 12, 2012, 03:00:23 PM »
nak beli 1 la shimano fx ni, pastu nak tukar bearing terus  ;D ;D ;D
pastu beli bearing utk mesin daiwa regal sama tomman BG10 skali
beli bearing kat kedai bearing tak sampai RM10 hinggit jer 1 biji
makin kecik bearing rege makin mahal, rege ikut buatan mana n kualiti bearing tu
jangan hantar kedai pancing, rege bearing 3 kali ganda lagi mahal  utk 1 biji ;D ;D ;D
semalam den baru masukkn bearing aernos c3000. ;D
beli bearing kat mana tuan??
brapa $$$ seketul???  ;D ;D ;D
Kedai SKF. RM10 seketul.. bnyk lg shimano nk masuk bearing lg ni.. hehe
Pancing Sampai Lebam

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #54 on: March 12, 2012, 03:46:35 PM »
SKF kat pudu tu ker???  ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline zangzone

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1398
  • Gender: Male
    • Propancing
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #55 on: March 12, 2012, 05:02:41 PM »
SKF kat pudu tu ker???  ;D ;D ;D
eh yg ni kt klang tuan.... ;D
Pancing Sampai Lebam

Offline AnakKedak

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 350
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #56 on: March 13, 2012, 12:47:57 AM »
SKF kat pudu tu ker???  ;D ;D ;D
kat area dpn opis mah sing..penghujung jln tun razak nk ke jln sg besi.. ade satu kedai supplier bearing & belting besar punya kat sblh kanan. mgkn kat situ tuan seluang blh cari bearing utk mesin tu. kalo dh dpt jgn lupe info kengkawan.
memancing bukanlah segalanya... tapi seadanya...

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3503
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #57 on: March 13, 2012, 08:56:17 AM »
SKF kat pudu tu ker???  ;D ;D ;D
kat area dpn opis mah sing..penghujung jln tun razak nk ke jln sg besi.. ade satu kedai supplier bearing & belting besar punya kat sblh kanan. mgkn kat situ tuan seluang blh cari bearing utk mesin tu. kalo dh dpt jgn lupe info kengkawan.
kedai SKF yg dari balai bomba pudu nk ke loke yew tu kwn pernah pegi la
tk jauh dr kedai pancing pudu @ balai bomba pudu tu
tapi tk banyak sangat pilihan bearing yg ada, beli apa yg ada jer la
yg penghujung jalan tun razak tu kwn tk pernah pegi n tk tau nk pegi
klau tuan boleh bagi jalan yg lebih detail lg boleh kwn pegi cari  ;D ;D ;D
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #58 on: March 13, 2012, 11:52:33 AM »
SKF kat pudu tu ker???  ;D ;D ;D
kat area dpn opis mah sing..penghujung jln tun razak nk ke jln sg besi.. ade satu kedai supplier bearing & belting besar punya kat sblh kanan. mgkn kat situ tuan seluang blh cari bearing utk mesin tu. kalo dh dpt jgn lupe info kengkawan.

yang ni ke bro?


Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Shimano FX FX2500FB Spinning Reel
« Reply #59 on: March 13, 2012, 12:07:00 PM »
kedai SKF yg dari balai bomba pudu nk ke loke yew tu kwn pernah pegi la
tk jauh dr kedai pancing pudu @ balai bomba pudu tu
tapi tk banyak sangat pilihan bearing yg ada, beli apa yg ada jer la
yg penghujung jalan tun razak tu kwn tk pernah pegi n tk tau nk pegi
klau tuan boleh bagi jalan yg lebih detail lg boleh kwn pegi cari  ;D ;D ;D

ni kedai SLS Bearing kan? memang hampeh, bering kecik2 tak banyak, pastu layan macam aku nak mintak free je