Pancing.Net
August 01, 2014, 11:53:42 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN  (Read 9414 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« on: February 09, 2012, 12:27:18 PM »

Salam bro2 skalian..  Grin

Ada tak tips2 macam mana nak pancing ikan belanak ni? Minta tolong kalau ada yang tau.. Umpan udang, isi ikan.. dia tak sentuh pun.. ada gak dgr orang guna umpan roti.. tp mcm mana yer teknik dia.. btl2 nak tau ni..  Grin  Grin .. kat kampung aku.. belanak sekitar 2 -3 kg.. selalu buat terjunan akrobatik.. tp susah nak tangkap.. Harap kan pukat jer la..  Grin  Grin.. tp pukat tak best.. tak dak peel... kena guna joran baru betul.. FEEL FEEL.. ..  Grin  Grin

Kalau ada gambar lagi bagus..  Cheesy

Tq tq  Grin  Grin
Logged

~Just Do It~
Pancing.Net
« on: February 09, 2012, 12:27:18 PM »

 Logged
cikgujengka
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1083



Email
« Reply #1 on: February 09, 2012, 01:10:24 PM »

men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...
Logged

Keselamatan diutamakan semasa memancing
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #2 on: February 09, 2012, 02:16:37 PM »

men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...

Ohh mcm tu pulak ye.. tq tuan.. akan d cuba ujung minggu ni..  Grin  Grin
Logged

~Just Do It~
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #3 on: February 09, 2012, 02:23:13 PM »

boleh try nih...memang selalu tgk org mancing gune roti jer.... Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6159


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #4 on: February 09, 2012, 02:53:04 PM »

tuan shahzam, tuan berudu, tuan nodri.. semua ni pakar tamok...
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #5 on: February 09, 2012, 03:02:23 PM »

boleh try nih...memang selalu tgk org mancing gune roti jer.... Grin

Ha.. tu pasal.. masa mancing.. siap dia langgar lagi line aku.. tp tak makan umpan.. kali ni.. tunggu ko tamok..   Grin  Grin.. ehhe

tuan shahzam, tuan berudu, tuan nodri.. semua ni pakar tamok...

Oh yeker? haa.. ni kira bagus ni.. harap2 dorang ada kat sini..  Grin  Grin
Logged

~Just Do It~
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6159


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #6 on: February 09, 2012, 03:15:02 PM »

saya pernah tengok dorang mancing tamok, mereka guna pelambung dan perambut dalam sejengkal...
eden punya idea pulak...

beli mata apollo, buang bulu tu.. ikan pelampung bwh dan atas, kemudian kepal roti sangkut di matakail.... kemudian balik...   Grin
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10143


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #7 on: February 09, 2012, 03:35:35 PM »

kebanyakan yg manceng ikan ni dapat kumpau je kan Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #8 on: February 09, 2012, 04:13:17 PM »

saya pernah tengok dorang mancing tamok, mereka guna pelambung dan perambut dalam sejengkal...
eden punya idea pulak...

beli mata apollo, buang bulu tu.. ikan pelampung bwh dan atas, kemudian kepal roti sangkut di matakail.... kemudian balik...   Grin

 Grin  Grin  Grin Bole gak tu.. hehehehe..

kebanyakan yg manceng ikan ni dapat kumpau je kan Grin

Kalu guna umpan hidup.. mmg kumpau.. mcm aku.. haha
Logged

~Just Do It~
Betok76
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6200



« Reply #9 on: February 09, 2012, 04:54:41 PM »

mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe Grin
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... Grin Grin
Logged
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #10 on: February 10, 2012, 02:14:41 PM »

mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe Grin
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... Grin Grin

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  Grin  Grin

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  Grin
Logged

~Just Do It~
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6159


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #11 on: February 10, 2012, 03:08:10 PM »

mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe Grin
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... Grin Grin

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  Grin  Grin

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  Grin
abang kacak, kalau nak main belanak, kenapa beli rod casting ? guna rod udang suda... tetapi rod casting boleh layan men siakap maa...  Grin
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

cikgujengka
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1083



Email
« Reply #12 on: February 10, 2012, 10:36:13 PM »

bila nak apply...syokk woo layan tamok...tarikan dan larian bila terkena matakail...memang x ternilai...dah lama x layan..dulu rajin jugak melayan tamok di stulang laut n kong-kong...tapi ikan nie mudah culas...mula2 memang senang nak dapat..tapi bila dah selalu kene..akan jadi lebih berhati2...

apa-apa pun selamat mencuba...n sekarang nie dah ada bot net...pakai bom net suda...x payah pakai umpan cuma baling jer ke arah ikan yang berkumpul..sure akan ada tersangkut..belanak nie suka main n makan buih..so bila baling n jatuh berbuih..ia akan kejar buih...kalau bom net ringan sangat..letak batu ladung dalam spring...
Logged

Keselamatan diutamakan semasa memancing
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #13 on: February 12, 2012, 09:41:05 PM »

mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe Grin
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... Grin Grin

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  Grin  Grin

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  Grin
abang kacak, kalau nak main belanak, kenapa beli rod casting ? guna rod udang suda... tetapi rod casting boleh layan men siakap maa...  Grin

btl jg tuan.. kalau nak feel.. guna jer rod udang.. lagi cara... heheh.. setuju2.


bila nak apply...syokk woo layan tamok...tarikan dan larian bila terkena matakail...memang x ternilai...dah lama x layan..dulu rajin jugak melayan tamok di stulang laut n kong-kong...tapi ikan nie mudah culas...mula2 memang senang nak dapat..tapi bila dah selalu kene..akan jadi lebih berhati2...

apa-apa pun selamat mencuba...n sekarang nie dah ada bot net...pakai bom net suda...x payah pakai umpan cuma baling jer ke arah ikan yang berkumpul..sure akan ada tersangkut..belanak nie suka main n makan buih..so bila baling n jatuh berbuih..ia akan kejar buih...kalau bom net ringan sangat..letak batu ladung dalam spring...

e2 pasal nak test tarikan dia.. tq tuan..

Belum dapat lg turun beraksi.. cuaca tak menentu skarang..  Grin  Grin
Logged

~Just Do It~
Shaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1690


ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....


Email
« Reply #14 on: February 17, 2012, 01:51:59 PM »

 Grin Grin guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je Wink Wink.yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah Wink Wink
Logged
ackz23
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


Just Do It


« Reply #15 on: February 22, 2012, 03:09:22 PM »

Grin Grin guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je Wink Wink.yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah Wink Wink

tq tuan
Logged

~Just Do It~
Shaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1690


ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....


Email
« Reply #16 on: February 25, 2012, 12:53:21 AM »

Grin Grin guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je Wink Wink.yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah Wink Wink

tq tuan

;)tq jg.slamat mencube
Logged
adynoor.
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 550


juragan junior


Email
« Reply #17 on: March 05, 2012, 11:07:20 PM »

biase guna roti....guna pelampung....ada gak guna teknik  satu perambut banyak mata....mata pulak boleh bergerak keatas ke bawah
Logged
kusco
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1252



« Reply #18 on: March 06, 2012, 04:51:52 PM »

kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni
Logged

Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???
tmnahar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 588


Email
« Reply #19 on: March 06, 2012, 05:03:29 PM »

kalo lah ada port yang dekat dgn putrajaya ni
minat sgt nak mancen tamok ni
tapi apo kan dayo xleh nak keluar jauh
anak masih kecil
tgk dalm ni je lah
tgn mmg gigil sgt skang ni
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #20 on: March 06, 2012, 05:35:17 PM »

kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... Cheesy Grin Cheesy SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... Cheesy Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #21 on: March 06, 2012, 06:52:13 PM »

kalo lah ada port yang dekat dgn putrajaya ni
minat sgt nak mancen tamok ni
tapi apo kan dayo xleh nak keluar jauh
anak masih kecil
tgk dalm ni je lah
tgn mmg gigil sgt skang ni

Angler Resort bukan jauh mana pon  Grin Grin Grin


kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... Cheesy Grin Cheesy SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... Cheesy Grin

 Shocked Shocked Shocked Tunggu apa lagi wei  Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
kusco
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1252



« Reply #22 on: March 06, 2012, 08:42:00 PM »

kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... Cheesy Grin Cheesy SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... Cheesy Grin

klu kat jb ni biasa lah stulang, pantai lido... mmg ada 'persatuan' pemancing tamok se-stulang  Grin
klu kat rakit lak try rakit kupang sg danga, klu musim dia masuk mmg besar2... diorg gelar jempol...
tp dgr citer tamok sungai lebam lg dasat, lebih berkrim katanya...
tp tamok ni ada time dia, bkn main bedal je mancing...

klu kat tpt2 lain tu ada gak kot tp shushahhh sket la tuan...  xbyk mcm kat tpt2 di atas ni...

pndpt ken tamok ni susah sket, alternatif dia ialah ikan susu!!! karen gak
Logged

Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #23 on: March 07, 2012, 09:04:08 AM »

huhuh..memang ada musim nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
Shaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1690


ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....


Email
« Reply #24 on: March 07, 2012, 01:03:14 PM »

huhuh..memang ada misum nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... Grin
Hem biase kat tmpat kwn time air mati ok skit,,,
Logged
cikgujengka
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1083



Email
« Reply #25 on: March 07, 2012, 01:09:32 PM »

minggu depan balik jb jap..mungkin 4-5 hari..kalau ader komplot tamok nak join...roger2 arr kat CJ..
Logged

Keselamatan diutamakan semasa memancing
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #26 on: March 07, 2012, 01:13:33 PM »

huhuh..memang ada misum nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... Grin

Racun racun  Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #27 on: March 07, 2012, 01:18:15 PM »

minggu depan balik jb jap..mungkin 4-5 hari..kalau ader komplot tamok nak join...roger2 arr kat CJ..

klu cikgu ada komplot...bleh la saya nak ikut.... Grin Cheesy Grin

johor katne?
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
Shaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1690


ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....


Email
« Reply #28 on: March 07, 2012, 01:18:44 PM »

 Grin ;Dgasak jng x mengasak.... kene lak sekali 3 4 eko nek
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #29 on: March 07, 2012, 01:24:37 PM »

Grin ;Dgasak jng x mengasak.... kene lak sekali 3 4 eko nek

haha...bro duk mane?slalu menggasak kat mane? Grin Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal