Author Topic: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN  (Read 15338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« on: February 09, 2012, 12:27:18 PM »
Salam bro2 skalian..  ;D

Ada tak tips2 macam mana nak pancing ikan belanak ni? Minta tolong kalau ada yang tau.. Umpan udang, isi ikan.. dia tak sentuh pun.. ada gak dgr orang guna umpan roti.. tp mcm mana yer teknik dia.. btl2 nak tau ni..  ;D  ;D .. kat kampung aku.. belanak sekitar 2 -3 kg.. selalu buat terjunan akrobatik.. tp susah nak tangkap.. Harap kan pukat jer la..  ;D  ;D.. tp pukat tak best.. tak dak peel... kena guna joran baru betul.. FEEL FEEL.. ..  ;D  ;D

Kalau ada gambar lagi bagus..  :D

Tq tq  ;D  ;D
~Just Do It~

Offline cikgujengka

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1083
  • Gender: Male
    • Email
Re: IKAN BELANAK..
« Reply #1 on: February 09, 2012, 01:10:24 PM »
men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...
Keselamatan diutamakan semasa memancing

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: IKAN BELANAK..
« Reply #2 on: February 09, 2012, 02:16:37 PM »
men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...

Ohh mcm tu pulak ye.. tq tuan.. akan d cuba ujung minggu ni..  ;D  ;D
~Just Do It~

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: IKAN BELANAK..
« Reply #3 on: February 09, 2012, 02:23:13 PM »
boleh try nih...memang selalu tgk org mancing gune roti jer.... ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: IKAN BELANAK..
« Reply #4 on: February 09, 2012, 02:53:04 PM »
tuan shahzam, tuan berudu, tuan nodri.. semua ni pakar tamok...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: IKAN BELANAK..
« Reply #5 on: February 09, 2012, 03:02:23 PM »
boleh try nih...memang selalu tgk org mancing gune roti jer.... ;D

Ha.. tu pasal.. masa mancing.. siap dia langgar lagi line aku.. tp tak makan umpan.. kali ni.. tunggu ko tamok..   ;D  ;D.. ehhe

tuan shahzam, tuan berudu, tuan nodri.. semua ni pakar tamok...

Oh yeker? haa.. ni kira bagus ni.. harap2 dorang ada kat sini..  ;D  ;D
~Just Do It~

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #6 on: February 09, 2012, 03:15:02 PM »
saya pernah tengok dorang mancing tamok, mereka guna pelambung dan perambut dalam sejengkal...
eden punya idea pulak...

beli mata apollo, buang bulu tu.. ikan pelampung bwh dan atas, kemudian kepal roti sangkut di matakail.... kemudian balik...   ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #7 on: February 09, 2012, 03:35:35 PM »
kebanyakan yg manceng ikan ni dapat kumpau je kan ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #8 on: February 09, 2012, 04:13:17 PM »
saya pernah tengok dorang mancing tamok, mereka guna pelambung dan perambut dalam sejengkal...
eden punya idea pulak...

beli mata apollo, buang bulu tu.. ikan pelampung bwh dan atas, kemudian kepal roti sangkut di matakail.... kemudian balik...   ;D

 ;D  ;D  ;D Bole gak tu.. hehehehe..

kebanyakan yg manceng ikan ni dapat kumpau je kan ;D

Kalu guna umpan hidup.. mmg kumpau.. mcm aku.. haha
~Just Do It~

Offline Betok76

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6217
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #9 on: February 09, 2012, 04:54:41 PM »
mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe ;D
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... ;D ;D

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #10 on: February 10, 2012, 02:14:41 PM »
mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe ;D
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... ;D ;D

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  ;D  ;D

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  ;D
~Just Do It~

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #11 on: February 10, 2012, 03:08:10 PM »
mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe ;D
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... ;D ;D

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  ;D  ;D

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  ;D
abang kacak, kalau nak main belanak, kenapa beli rod casting ? guna rod udang suda... tetapi rod casting boleh layan men siakap maa...  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline cikgujengka

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1083
  • Gender: Male
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #12 on: February 10, 2012, 10:36:13 PM »
bila nak apply...syokk woo layan tamok...tarikan dan larian bila terkena matakail...memang x ternilai...dah lama x layan..dulu rajin jugak melayan tamok di stulang laut n kong-kong...tapi ikan nie mudah culas...mula2 memang senang nak dapat..tapi bila dah selalu kene..akan jadi lebih berhati2...

apa-apa pun selamat mencuba...n sekarang nie dah ada bot net...pakai bom net suda...x payah pakai umpan cuma baling jer ke arah ikan yang berkumpul..sure akan ada tersangkut..belanak nie suka main n makan buih..so bila baling n jatuh berbuih..ia akan kejar buih...kalau bom net ringan sangat..letak batu ladung dalam spring...
Keselamatan diutamakan semasa memancing

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #13 on: February 12, 2012, 09:41:05 PM »
mancen guna joran udang karen dia lebih sikit... gigil sudaa...hehehe ;D
teknik nya sama macam apa yang cikgu jengka katakan tu... ;D ;D

baru jer beli rod casting td.. kecik jer.. nak test feel ikan belanak ni.. baru cara..  ;D  ;D

Akan di praktikkan apa yg cikgu jenka ajar..  ;D
abang kacak, kalau nak main belanak, kenapa beli rod casting ? guna rod udang suda... tetapi rod casting boleh layan men siakap maa...  ;D

btl jg tuan.. kalau nak feel.. guna jer rod udang.. lagi cara... heheh.. setuju2.


bila nak apply...syokk woo layan tamok...tarikan dan larian bila terkena matakail...memang x ternilai...dah lama x layan..dulu rajin jugak melayan tamok di stulang laut n kong-kong...tapi ikan nie mudah culas...mula2 memang senang nak dapat..tapi bila dah selalu kene..akan jadi lebih berhati2...

apa-apa pun selamat mencuba...n sekarang nie dah ada bot net...pakai bom net suda...x payah pakai umpan cuma baling jer ke arah ikan yang berkumpul..sure akan ada tersangkut..belanak nie suka main n makan buih..so bila baling n jatuh berbuih..ia akan kejar buih...kalau bom net ringan sangat..letak batu ladung dalam spring...

e2 pasal nak test tarikan dia.. tq tuan..

Belum dapat lg turun beraksi.. cuaca tak menentu skarang..  ;D  ;D
~Just Do It~

Offline Shaz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1693
  • Gender: Male
  • ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #14 on: February 17, 2012, 01:51:59 PM »
 ;D ;D guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je ;) ;).yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah ;) ;)

Offline ackz23

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • Just Do It
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #15 on: February 22, 2012, 03:09:22 PM »
;D ;D guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je ;) ;).yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah ;) ;)

tq tuan
~Just Do It~

Offline Shaz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1693
  • Gender: Male
  • ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #16 on: February 25, 2012, 12:53:21 AM »
;D ;D guna set ringan mang layan.....tp 1 lg kalu kat tempt hambe ne kite org layang tamuk guna perambut mcm appolo to gak buat dlam 5mate cukup ...sbb paling2 banyak pon 3eko je yng lekat...tp pelampong x leh besar2 n cri color2 neutral.....ikan ni biase nye akan men jamah umpan dkat erea2 pelampong je ;) ;).yng penting 1st sblum mancing kasi rasuah pelet je hahahahahah ;) ;)

tq tuan

;)tq jg.slamat mencube

Offline adynoor.

  • Marlin
  • *
  • Posts: 548
  • Gender: Male
  • juragan junior
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #17 on: March 05, 2012, 11:07:20 PM »
biase guna roti....guna pelampung....ada gak guna teknik  satu perambut banyak mata....mata pulak boleh bergerak keatas ke bawah

Offline kusco

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1280
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #18 on: March 06, 2012, 04:51:52 PM »
kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni
Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???

Offline tmnahar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 590
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #19 on: March 06, 2012, 05:03:29 PM »
kalo lah ada port yang dekat dgn putrajaya ni
minat sgt nak mancen tamok ni
tapi apo kan dayo xleh nak keluar jauh
anak masih kecil
tgk dalm ni je lah
tgn mmg gigil sgt skang ni

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #20 on: March 06, 2012, 05:35:17 PM »
kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... :D ;D :D SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... :D ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18254
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #21 on: March 06, 2012, 06:52:13 PM »
kalo lah ada port yang dekat dgn putrajaya ni
minat sgt nak mancen tamok ni
tapi apo kan dayo xleh nak keluar jauh
anak masih kecil
tgk dalm ni je lah
tgn mmg gigil sgt skang ni

Angler Resort bukan jauh mana pon  ;D ;D ;D


kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... :D ;D :D SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... :D ;D

 :o :o :o Tunggu apa lagi wei  ;D
takda peduli, hentam saja

Offline kusco

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1280
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #22 on: March 06, 2012, 08:42:00 PM »
kat jb ni pancing tamok pkai pelampung custom made punya... punyalah kreatif, pkai tyr basikal bdk (tyr mati) selipar getah yg tebal2 ke...

rod lg halus n pjg lg bgs sbb nk kena cast jauh dgn lembut supaya umpan roti x lucut... line pkai mono 6@8paun, matakail direct ikat kat situ... karen tamok ni

HUHUH...KAT MANE PORT TERBAIK BRO KAT AREA JB NIH..NAK MERASA JUGAK KENE KAREN TAMOK NIE... :D ;D :D SILAP2...GIGIL SAMPAI KE RUMAH NIH... :D ;D

klu kat jb ni biasa lah stulang, pantai lido... mmg ada 'persatuan' pemancing tamok se-stulang  ;D
klu kat rakit lak try rakit kupang sg danga, klu musim dia masuk mmg besar2... diorg gelar jempol...
tp dgr citer tamok sungai lebam lg dasat, lebih berkrim katanya...
tp tamok ni ada time dia, bkn main bedal je mancing...

klu kat tpt2 lain tu ada gak kot tp shushahhh sket la tuan...  xbyk mcm kat tpt2 di atas ni...

pndpt ken tamok ni susah sket, alternatif dia ialah ikan susu!!! karen gak
Time pegi n time blk air batu je penuh. Apa cerita???

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #23 on: March 07, 2012, 09:04:08 AM »
huhuh..memang ada musim nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline Shaz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1693
  • Gender: Male
  • ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #24 on: March 07, 2012, 01:03:14 PM »
huhuh..memang ada misum nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... ;D
Hem biase kat tmpat kwn time air mati ok skit,,,

Offline cikgujengka

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1083
  • Gender: Male
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #25 on: March 07, 2012, 01:09:32 PM »
minggu depan balik jb jap..mungkin 4-5 hari..kalau ader komplot tamok nak join...roger2 arr kat CJ..
Keselamatan diutamakan semasa memancing

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18254
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #26 on: March 07, 2012, 01:13:33 PM »
huhuh..memang ada misum nie...x ble bedal jer...nanti tumbuh bulu pelapah putih woo...!!!klu ikan susu kat water front tu memang ramai pemburunye..setakat nie tgk jer dieorg mancing...geram je bile dah kene...melentur2 tuh...lambat skit..sangkut kat tiang concrete..tus.... ;D

Racun racun  ;D
takda peduli, hentam saja

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #27 on: March 07, 2012, 01:18:15 PM »
minggu depan balik jb jap..mungkin 4-5 hari..kalau ader komplot tamok nak join...roger2 arr kat CJ..

klu cikgu ada komplot...bleh la saya nak ikut.... ;D :D ;D

johor katne?
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"

Offline Shaz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1693
  • Gender: Male
  • ade rezeki dr NYA, maka ada la hasil pancingan....
    • Email
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #28 on: March 07, 2012, 01:18:44 PM »
 ;D ;Dgasak jng x mengasak.... kene lak sekali 3 4 eko nek

Offline wan82

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2438
  • Gender: Male
Re: TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN
« Reply #29 on: March 07, 2012, 01:24:37 PM »
;D ;Dgasak jng x mengasak.... kene lak sekali 3 4 eko nek

haha...bro duk mane?slalu menggasak kat mane? ;D ;D
"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"