TEKNIK PANCING IKAN BELANAK / TAMOK / LOBAN

(1/12) > >>

ackz23:
Salam bro2 skalian..  ;D

Ada tak tips2 macam mana nak pancing ikan belanak ni? Minta tolong kalau ada yang tau.. Umpan udang, isi ikan.. dia tak sentuh pun.. ada gak dgr orang guna umpan roti.. tp mcm mana yer teknik dia.. btl2 nak tau ni..  ;D  ;D .. kat kampung aku.. belanak sekitar 2 -3 kg.. selalu buat terjunan akrobatik.. tp susah nak tangkap.. Harap kan pukat jer la..  ;D  ;D.. tp pukat tak best.. tak dak peel... kena guna joran baru betul.. FEEL FEEL.. ..  ;D  ;D

Kalau ada gambar lagi bagus..  :D

Tq tq  ;D  ;D

cikgujengka:
men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...

ackz23:
Quote from: cikgujengka on February 09, 2012, 01:10:24 PM

men sini nak kongsi cara-cara nak memancing belanak..kalau yang besar tuh bukan belanak tapi tamok..sesetengah tempat panggil loban...

gunakan light set...kalau boleh main line jgn lebih 12 lbs..
joran panjang sket..nak sedap pakai joran fly...
matakail udang size 7
pelampung guna pelampung pancing udang dan panjang hanya sejengkal dari umpan
umpan roti gardenia n biskut..

mula2 tuh taburkan biskut yang telah dihancur2kan...then tengok ikan tu datang x kalau x taburkan pada school dia..bila dah start makan biskut tadi..cangkukkan roti pada mata kail...

kalau pernah mancing sepat kedah..teknik tang hampir sama..cuma belanak nie kene lontar kat dia...

teknik nie biasa digunakan oleh pemancing2 di johor bahru..di pantai lido dan di stulang laut..kalau berada di johor bahru cuba intai2 di stulang laut...

1 lagi teknik ialah dengan menggunakan bom net..size 3 n 7..baling betul2 pada school belanak...sure ada yang tersangkut pada jaring...


Ohh mcm tu pulak ye.. tq tuan.. akan d cuba ujung minggu ni..  ;D  ;D

wan82:
boleh try nih...memang selalu tgk org mancing gune roti jer.... ;D

NagaMasakMerah:
tuan shahzam, tuan berudu, tuan nodri.. semua ni pakar tamok...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page