Pancing.Net
November 29, 2014, 10:12:03 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Tempat Memancing di Area Lembah Klang  (Read 49337 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« on: April 29, 2009, 07:05:20 PM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

Dan banyak lagi tempat2 di sekitar lembah klang yang mungkin orang lain pernah pergi. Saya dah pergi semua tempat yang kat atas tue dan boleh dikatakan sebenarnya area lembah klang nie memang banyak tempat yang berpotensi tinggi sebagai padang pancing. Klu setakat nak merasai pengalaman memancing dengan kos yang murah dan tempat yang mudah di access, tempat2 kat atas tue adalah yang paling sesuai. Saya selalu turun Pulau Angsa dan laluan kapal di selat melaka dan hasilnya masih memuaskan. Jika sesiapa ada tempay yang paling idea di kawasan lembah klang nie bolehlah dikongsi bersama.
Logged
Pancing.Net
« on: April 29, 2009, 07:05:20 PM »

 Logged
gt1
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #1 on: July 28, 2009, 10:17:47 AM »

lokasi berjaya kolam pancing ikan masin jalan kapar batu 7 klang.  call mr.lim untuk keterangan selanjutnya . 010-299 7521  http://wikimapia.org/#lat=3.0822426&lon=101.3668799&z=18&l=0&m=b&v=1
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9859


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #2 on: September 01, 2009, 02:58:24 AM »

Info yg baik ni Saltiga... Grin Grin Grin

Terimakasih banyak2. Grin
lokasi berjaya kolam pancing ikan masin jalan kapar batu 7 klang.  call mr.lim untuk keterangan selanjutnya . 010-299 7521  http://wikimapia.org/#lat=3.0822426&lon=101.3668799&z=18&l=0&m=b&v=1

Ni pun okay juga...terimakasih. Grin
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
mergasa
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39


ni kecik je


« Reply #3 on: October 27, 2009, 10:47:32 AM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

inche'

leh saya tau lebih lanjut lokasi
kolam air masin kuala selangor, bagan nakhoda sabak bernam, kolam haji salleh?
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #4 on: November 16, 2009, 08:39:10 PM »

Salam,

Kolam pancing Kuala Selangor (24 jam):
Masuk ke Pekan lama kuala selangor, terus menuju ke arah Hotel De Pall Ma Inn. Kolam pancing terletak diseberang sungai di tepi De Pall Ma Inn. Ada 2 kolam. Jangan risau, bekalan udanh dan belanak hidup memang banyak dijual. Tapi dinasihatkan jangan memancing hari weekend sebab memang ramai orang. Nak cari tempat untuk parking memang susah melainkan datang awal pukul 7 pagi.

Kolam Haji Salleh (Hari biasa 8 pagi - 12 malam) & (24 jam weekend):
Dari Kuala Selangor terus menuju ker Tanjong Karang. Sebelum sampai ke Tanjong Karang, ada signboard masuk ke Bangan Pasir. Masuk ker Bagan Pasir dan terus jer sampai ke benteng pantai. Kolam terletak berdekatan benteng pantai. Umpan yang dijual kat situ cuma udang hidup. mengikut pengalaman saya udang hidup sesuai untuk siakap, belanak untuk jenahak. Sesiapa yang nak memancing jenahak, dinasihatkan membawa belanak hidup dari luar. Kelemahan kolan ini ialah bekalan udang hidup cepat habis terutamanya hari minggu. Cara yang paling effective ialah casting di bahagian paling belakang kolam. Bahagian belakang kolam kat situ memang lubuk siakap. Rekod saya kat belakang kolam 12 ekor siakap untuk 3 jam dgn cara casting.

Kolam Bagan Nakhoda:
Selepas sungai besar, masuk ke arah Bagan Nakhoda, Batu 23 Darat. Terus jer sampai jumpa signboard ke kolam pancing (sebelah kiri). Tapi masalah kolam nie ialah bekalan udang hidup kat situ cepat habis, so memang berisiko klu tak bawak udang hidup dari luar. nak keluar cari umpan jauh sangat (around 20 Km dari jalan besar) Tangkapan utama ialah siakap........
Logged
suke_pancing
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #5 on: December 15, 2009, 04:52:57 PM »

Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)

salam....bgs sgt info2 nie...
tp ble sy ngan lanjut x info utk port2 nie....
tmptnye mcm ne?rakit@kelong?byrn?
klu rakit ngan sape sy nk berhubung...
dan plg penting hasilnye...=)
harap bro ble kongsi info2 penting utk port2 nie....
Logged
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #6 on: December 15, 2009, 09:06:06 PM »


Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

dgn bot sapa tuan g...bgn datoh pekan ker
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
jerung bin hitam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3965


update terbaru aktiviti BongkarLubok di facebook


Email
« Reply #7 on: December 15, 2009, 11:15:27 PM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)



boleh ceritakan secara lanjut jalan lain menuju kesana.......dulu boleh masuk sekarang tak boleh ada gaurd jaga la
Logged

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 18049



« Reply #8 on: December 16, 2009, 08:04:11 AM »

info yg bagus sekali, banyak tempat yg saya sendiri pun tak tau kedudukan sebenarnya ! Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
jemay
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 320


Email
« Reply #9 on: December 16, 2009, 09:43:09 AM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

Dan banyak lagi tempat2 di sekitar lembah klang yang mungkin orang lain pernah pergi. Saya dah pergi semua tempat yang kat atas tue dan boleh dikatakan sebenarnya area lembah klang nie memang banyak tempat yang berpotensi tinggi sebagai padang pancing. Klu setakat nak merasai pengalaman memancing dengan kos yang murah dan tempat yang mudah di access, tempat2 kat atas tue adalah yang paling sesuai. Saya selalu turun Pulau Angsa dan laluan kapal di selat melaka dan hasilnya masih memuaskan. Jika sesiapa ada tempay yang paling idea di kawasan lembah klang nie bolehlah dikongsi bersama.

perlu info jugek...umpan, mcmana nak ke sana dan apa2 saja yg bersangkut paut..

TQ
Logged

***Lesen Tamat Tempoh***
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #10 on: February 18, 2010, 11:21:06 PM »


Klu kat area jeram, ramai orang selalu turun kat area pulau angsa ataupun pulau jemur.

Pulau Jemur:

Sesiapa yang ingin ke pulau jemur klu tak silap saya tambang pengangkutan RM20 satu kepala (dihantar dan diambil pada keesokkan harinya). Tangkapan utama di pulau jemur ialah siakap dan tebal pipi tetapi mengikut cerita kawan saya yang selalu kesana, tangkapan siakap kat sana telah berkurangan disebabkan aktiviti memancing yang tidak terkawal. Boleh dikatakan setiap minggu pulau jemur mendapat kehadiran pemancing yang begitu ramai. Umpan yang disarankan ialan udang hidup dan memancing dari tepi pulau.

Pulau Angsa:

Di area pulau angsa terdapat tukun-tukun yang berpotensi seperti beting pasir (pari), ambai (merah, pari, gelama musang, bagok dan Jenahak), Tukun Sg. Yu (Pelbagai - pari, jenahak, gelama musang, merah dan etc, Rumah Api tumbang, boya hijau dan kuning dan tukun-tukun LKIM. Umpan yang biasa digunakan ialah sotong kurita (jenahak), Udang hidup (tebal pipi), Anak Gelama dan sotong katak (pari) dan umpan wajib ialah kembong sebagai umpan universal.

Tetapi dinasihatkan untuk memancing di area pulau angsa, anda kena mencari tekong yang berpengalaman dan yang paling penting mempunyai koordinat-koordinat lubuk yang disimpan di dalam GPS dan sonar sebab klu nak memancing di kawasan tukun hanya bot yang parking betul-betul di atas tukun akan mendapat peratusan tinggi mendapat ikan gred A. Saya juga ada menyediakan perkhidmatan bot memancing ke pulau angsa yang berpangkalan di Kuala Selangor. Pada pengetahuan saya, pengusaha-pengusaha bot di Kuala Selangor mempunyai lubuk-lubuk persendirian yang disimpan di dalam GPS masing-masing. Hanya pelangan di benarkan ke lubuk-lubuk persendirian. Selain itu juga bot memancing ke pulau angsa boleh di dapati di Sg. Buloh dan Bagan Jeram.

Sebagai panduan untu ke Pulau jemur dan Pulau Angsa, dari Klang/Shah Alam/K.L boleh mengambil jalan ke arah sabak bernam melalui jalan lama ke teluk intan. Pastikan anda berjumpa dengan pekan jeram dan pekan kuala selangor. Untuk ke Pulau jemur pastikan anda exit ke medan ikan bakar dan pantai jeram. Di sana ada jeti nelayan dan perkhidmatan bot boleh di dapati disana. Untuk ke Kuala Selangor, jeti nelayan kuala selangor terletak di bawah jambatan kuala selangor (sebelum naik ke jambatan) dan berdekatan pekan lama kuala selangor.

Jarak perjalanan pun tidak lama lebih kurang 1/2 jam dari pangkalan ker pulau angsa dan lubuk-lubuk sekitarnya. Klu hujan atau ribut boleh cabot balik dengan sepantas kilat.

Peralatan yang disyorkan ialan kelas sederhana seperti P/E 6 ke bawah kerana masimum kedalam tidak lebih 80 meter. Waktu memancing yang sesuai dinasihatkan bertanya kepada tekong bot memancing di sana kerana mereka lebih arif

Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #11 on: February 18, 2010, 11:30:30 PM »

Posted on: December 15, 2009, 11:15:27 PMPosted by: jerung bin hitam 
Insert Quote
Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)



boleh ceritakan secara lanjut jalan lain menuju kesana.......dulu boleh masuk sekarang tak boleh ada gaurd jaga la


Untuk soalan saudara Jerung Bin Hitanm di atas, kira tengok nasib lah. Saya selalu dapat masuk klu takder pemancing lain yang ke sana. Kena slow talk dengan guard kat sana dan bawak sekotak rokok dunhill ataupun gudang garam. Biasanya klu takder orang guard kat sana tak strict sangat dan bertolak ansur dengan kita. Setakat saya dah pergi ke sana, alhamdullillah dapat masuk semuanya
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #12 on: February 18, 2010, 11:35:45 PM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)



boleh ceritakan secara lanjut jalan lain menuju kesana.......dulu boleh masuk sekarang tak boleh ada gaurd jaga la



Untuk soalan saudara Jerung Bin Hitanm di atas, kira tengok nasib lah. Saya selalu dapat masuk klu takder pemancing lain yang ke sana. Kena slow talk dengan guard kat sana dan bawak sekotak rokok dunhill ataupun gudang garam. Biasanya klu takder orang guard kat sana tak strict sangat dan bertolak ansur dengan kita. Setakat saya dah pergi ke sana, alhamdullillah dapat masuk semuanya
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #13 on: February 18, 2010, 11:39:48 PM »

info yg bagus sekali, banyak tempat yg saya sendiri pun tak tau kedudukan sebenarnya ! Grin


Tempat tue memang banyak dan memang dah marked sebagai tempat memancing paling economy dan mudah untu di access. Klu saya nak terangkan satu-satu memang tak cukup page. Senang cerita pilih tempat mana yang nak pergi and calling saya klu nak tahu tempatnya lebih lanjut....
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #14 on: February 18, 2010, 11:41:24 PM »

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

Dan banyak lagi tempat2 di sekitar lembah klang yang mungkin orang lain pernah pergi. Saya dah pergi semua tempat yang kat atas tue dan boleh dikatakan sebenarnya area lembah klang nie memang banyak tempat yang berpotensi tinggi sebagai padang pancing. Klu setakat nak merasai pengalaman memancing dengan kos yang murah dan tempat yang mudah di access, tempat2 kat atas tue adalah yang paling sesuai. Saya selalu turun Pulau Angsa dan laluan kapal di selat melaka dan hasilnya masih memuaskan. Jika sesiapa ada tempay yang paling idea di kawasan lembah klang nie bolehlah dikongsi bersama.

perlu info jugek...umpan, mcmana nak ke sana dan apa2 saja yg bersangkut paut..

TQ


Klu kat area jeram, ramai orang selalu turun kat area pulau angsa ataupun pulau jemur.

Pulau Jemur:

Sesiapa yang ingin ke pulau jemur klu tak silap saya tambang pengangkutan RM20 satu kepala (dihantar dan diambil pada keesokkan harinya). Tangkapan utama di pulau jemur ialah siakap dan tebal pipi tetapi mengikut cerita kawan saya yang selalu kesana, tangkapan siakap kat sana telah berkurangan disebabkan aktiviti memancing yang tidak terkawal. Boleh dikatakan setiap minggu pulau jemur mendapat kehadiran pemancing yang begitu ramai. Umpan yang disarankan ialan udang hidup dan memancing dari tepi pulau.

Pulau Angsa:

Di area pulau angsa terdapat tukun-tukun yang berpotensi seperti beting pasir (pari), ambai (merah, pari, gelama musang, bagok dan Jenahak), Tukun Sg. Yu (Pelbagai - pari, jenahak, gelama musang, merah dan etc, Rumah Api tumbang, boya hijau dan kuning dan tukun-tukun LKIM. Umpan yang biasa digunakan ialah sotong kurita (jenahak), Udang hidup (tebal pipi), Anak Gelama dan sotong katak (pari) dan umpan wajib ialah kembong sebagai umpan universal.

Tetapi dinasihatkan untuk memancing di area pulau angsa, anda kena mencari tekong yang berpengalaman dan yang paling penting mempunyai koordinat-koordinat lubuk yang disimpan di dalam GPS dan sonar sebab klu nak memancing di kawasan tukun hanya bot yang parking betul-betul di atas tukun akan mendapat peratusan tinggi mendapat ikan gred A. Saya juga ada menyediakan perkhidmatan bot memancing ke pulau angsa yang berpangkalan di Kuala Selangor. Pada pengetahuan saya, pengusaha-pengusaha bot di Kuala Selangor mempunyai lubuk-lubuk persendirian yang disimpan di dalam GPS masing-masing. Hanya pelangan di benarkan ke lubuk-lubuk persendirian. Selain itu juga bot memancing ke pulau angsa boleh di dapati di Sg. Buloh dan Bagan Jeram.

Sebagai panduan untu ke Pulau jemur dan Pulau Angsa, dari Klang/Shah Alam/K.L boleh mengambil jalan ke arah sabak bernam melalui jalan lama ke teluk intan. Pastikan anda berjumpa dengan pekan jeram dan pekan kuala selangor. Untuk ke Pulau jemur pastikan anda exit ke medan ikan bakar dan pantai jeram. Di sana ada jeti nelayan dan perkhidmatan bot boleh di dapati disana. Untuk ke Kuala Selangor, jeti nelayan kuala selangor terletak di bawah jambatan kuala selangor (sebelum naik ke jambatan) dan berdekatan pekan lama kuala selangor.

Jarak perjalanan pun tidak lama lebih kurang 1/2 jam dari pangkalan ker pulau angsa dan lubuk-lubuk sekitarnya. Klu hujan atau ribut boleh cabot balik dengan sepantas kilat.

Peralatan yang disyorkan ialan kelas sederhana seperti P/E 6 ke bawah kerana masimum kedalam tidak lebih 80 meter. Waktu memancing yang sesuai dinasihatkan bertanya kepada tekong bot memancing di sana kerana mereka lebih arif

 
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #15 on: February 18, 2010, 11:50:25 PM »


Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

dgn bot sapa tuan g...bgn datoh pekan ker

Tekong bot tue klu tak silap saya Ah Ha ataupun Ah Ho (sorry tak ingat nama tekong). Saya naik dari jeti Bagan Datoh........ Pada firasat saya bot tue lebih specific kepada pancing cara popping dan jigging sebab takder rod holder klu nak main bottom. Tapi keadaan bot memang memuaskan sebab bersih dan kemudahan asas yang cukup. Dia punya lantai bot boleh baring-baring lagi....... Biasanya dia pergi pulau jarak dan pulau sembilan........
Logged
aznur95
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 30



Email
« Reply #16 on: February 19, 2010, 03:15:37 PM »

byk port rupenye ya. pulau jemur tu festime dgr tu. boleh cuba tu.
Logged

Realiti Dan Fantasi
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #17 on: February 20, 2010, 12:59:11 AM »

Klu dulu 2/3 tahun yang lepas walaupun pulau jemur tak terkenal sangat tapi tangkapan utama siakap dan tebal pipi memang memberangsangkan. Hanya orang yg pernah pergi ke sana jer yang tahu. Tapi sekarang memang dah kurang sebab terlalu ramai yg pergi ke sana dan tekanan memancing yg tidak terkawal. Klu nak cuba boleh lah. Klu tak pun kita boleh jemur badan kat sana.........hahahaha
Logged
rafiebest
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 24


sukee memancing,hehehe


Email
« Reply #18 on: April 23, 2010, 03:59:01 PM »

jemuarbadan pun jadilah,saya pernah ke sana guna pancing 9 kaki,fuh memang dasat...sangkut ler hehehhe
Logged
Rusman Kechek
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674


nak ajak mancing....call 019-3788948


Email
« Reply #19 on: April 23, 2010, 04:10:38 PM »

inilah baru baik punya info...untung betul masuk p.net ni....tq saltiga
Logged
kanang_jawe
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5249


Fishing is An Adventure - No Day Without Fish.....


Email
« Reply #20 on: April 27, 2010, 08:44:33 PM »

inilah baru baik punya info...untung betul masuk p.net ni....tq saltiga

TAKPER...BERSAMA-SAMALAH KITA BERKONGSI ILMU MEMANCING NIE DENGAN RAKAN-RAKAN SEPRJUANGAN.....
Logged
nucleus
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« Reply #21 on: May 31, 2010, 04:31:33 PM »

Salam,

saltiga..

"Saya juga ada menyediakan perkhidmatan bot memancing ke pulau angsa yang berpangkalan di Kuala Selangor."

tuan ada mengatakan yang menyediakan perkhidmatan bot. bagaimana saya boleh menghubungi tuan untuk membuat tempahan?
Logged
TOBAT
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #22 on: November 23, 2010, 04:02:50 PM »

jerung bin hitam:kat star cruise mmg xleh masuk da
saye biase mancing c tue,ade laluan lain nak kesana.tapi kene jalan kaki lebey kurang 2km.(letih truk).Buat mase nie berbaloi gak la
1 hari tangkapan yg penah paling tinggi kat ctu :Ketuka -12ekor, Daun baru-7ekor, senangin mmg susah
Kalo biase jalan ctu saye leh bagitau carenye.
Logged
bird
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2086


Patin Sg. Dengkil


Email
« Reply #23 on: November 23, 2010, 04:24:46 PM »

senarai tempat mancing kt atas tu dlm kawasan lembah klang @ selangor..??
Logged



Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #24 on: November 23, 2010, 04:34:47 PM »

Klu dulu 2/3 tahun yang lepas walaupun pulau jemur tak terkenal sangat tapi tangkapan utama siakap dan tebal pipi memang memberangsangkan. Hanya orang yg pernah pergi ke sana jer yang tahu. Tapi sekarang memang dah kurang sebab terlalu ramai yg pergi ke sana dan tekanan memancing yg tidak terkawal. Klu nak cuba boleh lah. Klu tak pun kita boleh jemur badan kat sana.........hahahaha

Assalamualaikum...tuan...pd pandangan sy...bukan kerana tekanan dari pemancing yg membuatkan kekurangan stok ikan disana...sebaliknya tekanan berpunca daripada kehadiran para penjaring2 profesional,...sekiranya ada sesiapa yg biasa pergi kesini mesti tahu....sy pernah 2-3 kali memancing di pulau jemur ini dgn menyewa bot...tekong biasanya akan membawa kami bermain disekitar batu berantai iaitu hot spot untuk jenahak berdekatan pulau jemur nih....dan kali terakhir sy pergi kesana....humang aih....jaring tuh siap dibalut kat batu berantai tuh......dari mlm bawak ke siang kami memancing....sekor jenahak pon x dpt....yg dapat....tali sauh melekat kat jaring....tali pancing pon melekat kat jaring....mana ikan x pupus....sekitar pulau jemur bnyk hotspot....tp....hampir kesemua hotspot pasti ada jaring melintang...satu masa dulu...nak kene pari kat sini mmg senang...nak naikkan je susah....hehehehehe....sekarang....nak dpt gelama pon kadang susah...pantang air cantik....kompom2 keliling pulau jaring melintang lintang.....
Logged

zulz
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 73



Email
« Reply #25 on: November 24, 2010, 08:18:51 PM »

Salam,

Kolam pancing Kuala Selangor (24 jam):
Masuk ke Pekan lama kuala selangor, terus menuju ke arah Hotel De Pall Ma Inn. Kolam pancing terletak diseberang sungai di tepi De Pall Ma Inn. Ada 2 kolam. Jangan risau, bekalan udanh dan belanak hidup memang banyak dijual. Tapi dinasihatkan jangan memancing hari weekend sebab memang ramai orang. Nak cari tempat untuk parking memang susah melainkan datang awal pukul 7 pagi.

Kolam Haji Salleh (Hari biasa 8 pagi - 12 malam) & (24 jam weekend):
Dari Kuala Selangor terus menuju ker Tanjong Karang. Sebelum sampai ke Tanjong Karang, ada signboard masuk ke Bangan Pasir. Masuk ker Bagan Pasir dan terus jer sampai ke benteng pantai. Kolam terletak berdekatan benteng pantai. Umpan yang dijual kat situ cuma udang hidup. mengikut pengalaman saya udang hidup sesuai untuk siakap, belanak untuk jenahak. Sesiapa yang nak memancing jenahak, dinasihatkan membawa belanak hidup dari luar. Kelemahan kolan ini ialah bekalan udang hidup cepat habis terutamanya hari minggu. Cara yang paling effective ialah casting di bahagian paling belakang kolam. Bahagian belakang kolam kat situ memang lubuk siakap. Rekod saya kat belakang kolam 12 ekor siakap untuk 3 jam dgn cara casting.


terima kasih abg saltiga atas info yg best ni....

brape rate mancing lat situ yer.....
Logged
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17529


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #26 on: November 27, 2010, 01:22:35 AM »

Salam,

Kolam pancing Kuala Selangor (24 jam):
Masuk ke Pekan lama kuala selangor, terus menuju ke arah Hotel De Pall Ma Inn. Kolam pancing terletak diseberang sungai di tepi De Pall Ma Inn. Ada 2 kolam. Jangan risau, bekalan udanh dan belanak hidup memang banyak dijual. Tapi dinasihatkan jangan memancing hari weekend sebab memang ramai orang. Nak cari tempat untuk parking memang susah melainkan datang awal pukul 7 pagi.

Kolam Haji Salleh (Hari biasa 8 pagi - 12 malam) & (24 jam weekend):
Dari Kuala Selangor terus menuju ker Tanjong Karang. Sebelum sampai ke Tanjong Karang, ada signboard masuk ke Bangan Pasir. Masuk ker Bagan Pasir dan terus jer sampai ke benteng pantai. Kolam terletak berdekatan benteng pantai. Umpan yang dijual kat situ cuma udang hidup. mengikut pengalaman saya udang hidup sesuai untuk siakap, belanak untuk jenahak. Sesiapa yang nak memancing jenahak, dinasihatkan membawa belanak hidup dari luar. Kelemahan kolan ini ialah bekalan udang hidup cepat habis terutamanya hari minggu. Cara yang paling effective ialah casting di bahagian paling belakang kolam. Bahagian belakang kolam kat situ memang lubuk siakap. Rekod saya kat belakang kolam 12 ekor siakap untuk 3 jam dgn cara casting.


terima kasih abg saltiga atas info yg best ni....

brape rate mancing lat situ yer.....

tuan SAL3, saya tolong jawab bagi rate kolam de palma yee..

tuan zoulz, deposit rm 50, minimum 3 jam+rm2 jackpot= rm42...
kalo pakej malam 12-7pm kalo tak salah aku, rm52... Grin
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
zulz
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 73



Email
« Reply #27 on: December 01, 2010, 11:17:36 AM »

Salam,

Kolam pancing Kuala Selangor (24 jam):
Masuk ke Pekan lama kuala selangor, terus menuju ke arah Hotel De Pall Ma Inn. Kolam pancing terletak diseberang sungai di tepi De Pall Ma Inn. Ada 2 kolam. Jangan risau, bekalan udanh dan belanak hidup memang banyak dijual. Tapi dinasihatkan jangan memancing hari weekend sebab memang ramai orang. Nak cari tempat untuk parking memang susah melainkan datang awal pukul 7 pagi.

Kolam Haji Salleh (Hari biasa 8 pagi - 12 malam) & (24 jam weekend):
Dari Kuala Selangor terus menuju ker Tanjong Karang. Sebelum sampai ke Tanjong Karang, ada signboard masuk ke Bangan Pasir. Masuk ker Bagan Pasir dan terus jer sampai ke benteng pantai. Kolam terletak berdekatan benteng pantai. Umpan yang dijual kat situ cuma udang hidup. mengikut pengalaman saya udang hidup sesuai untuk siakap, belanak untuk jenahak. Sesiapa yang nak memancing jenahak, dinasihatkan membawa belanak hidup dari luar. Kelemahan kolan ini ialah bekalan udang hidup cepat habis terutamanya hari minggu. Cara yang paling effective ialah casting di bahagian paling belakang kolam. Bahagian belakang kolam kat situ memang lubuk siakap. Rekod saya kat belakang kolam 12 ekor siakap untuk 3 jam dgn cara casting.


terima kasih abg saltiga atas info yg best ni....

brape rate mancing lat situ yer.....

tuan SAL3, saya tolong jawab bagi rate kolam de palma yee..

tuan zoulz, deposit rm 50, minimum 3 jam+rm2 jackpot= rm42...
kalo pakej malam 12-7pm kalo tak salah aku, rm52... Grin

ok..tq bro
Logged
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17529


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #28 on: December 01, 2010, 10:17:22 PM »

sesame.. tapi tu kolam depan lee, kalo kolam blakang mahal sikit rasanya, tak penah teraia
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
cangkuk
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 1


Email
« Reply #29 on: December 12, 2010, 01:22:21 AM »

Salam! Minta bantuan sifu-sifu disini kongsi koordinat GPS pot mancing di sungai tengi. Berhajat nak cuba nasib disana tapi tak tau mana nak tuju. Terima kasih dau keladi, kalau ada koordinat pot lain pun boleh kongsi kalau sudi.
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal