Tempat Memancing di Area Lembah Klang

<< < (3/10) > >>

kanang_jawe:

Klu kat area jeram, ramai orang selalu turun kat area pulau angsa ataupun pulau jemur.

Pulau Jemur:

Sesiapa yang ingin ke pulau jemur klu tak silap saya tambang pengangkutan RM20 satu kepala (dihantar dan diambil pada keesokkan harinya). Tangkapan utama di pulau jemur ialah siakap dan tebal pipi tetapi mengikut cerita kawan saya yang selalu kesana, tangkapan siakap kat sana telah berkurangan disebabkan aktiviti memancing yang tidak terkawal. Boleh dikatakan setiap minggu pulau jemur mendapat kehadiran pemancing yang begitu ramai. Umpan yang disarankan ialan udang hidup dan memancing dari tepi pulau.

Pulau Angsa:

Di area pulau angsa terdapat tukun-tukun yang berpotensi seperti beting pasir (pari), ambai (merah, pari, gelama musang, bagok dan Jenahak), Tukun Sg. Yu (Pelbagai - pari, jenahak, gelama musang, merah dan etc, Rumah Api tumbang, boya hijau dan kuning dan tukun-tukun LKIM. Umpan yang biasa digunakan ialah sotong kurita (jenahak), Udang hidup (tebal pipi), Anak Gelama dan sotong katak (pari) dan umpan wajib ialah kembong sebagai umpan universal.

Tetapi dinasihatkan untuk memancing di area pulau angsa, anda kena mencari tekong yang berpengalaman dan yang paling penting mempunyai koordinat-koordinat lubuk yang disimpan di dalam GPS dan sonar sebab klu nak memancing di kawasan tukun hanya bot yang parking betul-betul di atas tukun akan mendapat peratusan tinggi mendapat ikan gred A. Saya juga ada menyediakan perkhidmatan bot memancing ke pulau angsa yang berpangkalan di Kuala Selangor. Pada pengetahuan saya, pengusaha-pengusaha bot di Kuala Selangor mempunyai lubuk-lubuk persendirian yang disimpan di dalam GPS masing-masing. Hanya pelangan di benarkan ke lubuk-lubuk persendirian. Selain itu juga bot memancing ke pulau angsa boleh di dapati di Sg. Buloh dan Bagan Jeram.

Sebagai panduan untu ke Pulau jemur dan Pulau Angsa, dari Klang/Shah Alam/K.L boleh mengambil jalan ke arah sabak bernam melalui jalan lama ke teluk intan. Pastikan anda berjumpa dengan pekan jeram dan pekan kuala selangor. Untuk ke Pulau jemur pastikan anda exit ke medan ikan bakar dan pantai jeram. Di sana ada jeti nelayan dan perkhidmatan bot boleh di dapati disana. Untuk ke Kuala Selangor, jeti nelayan kuala selangor terletak di bawah jambatan kuala selangor (sebelum naik ke jambatan) dan berdekatan pekan lama kuala selangor.

Jarak perjalanan pun tidak lama lebih kurang 1/2 jam dari pangkalan ker pulau angsa dan lubuk-lubuk sekitarnya. Klu hujan atau ribut boleh cabot balik dengan sepantas kilat.

Peralatan yang disyorkan ialan kelas sederhana seperti P/E 6 ke bawah kerana masimum kedalam tidak lebih 80 meter. Waktu memancing yang sesuai dinasihatkan bertanya kepada tekong bot memancing di sana kerana mereka lebih arif

kanang_jawe:
Posted on: December 15, 2009, 11:15:27 PMPosted by: jerung bin hitam 
Insert Quote
Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)



boleh ceritakan secara lanjut jalan lain menuju kesana.......dulu boleh masuk sekarang tak boleh ada gaurd jaga la


Untuk soalan saudara Jerung Bin Hitanm di atas, kira tengok nasib lah. Saya selalu dapat masuk klu takder pemancing lain yang ke sana. Kena slow talk dengan guard kat sana dan bawak sekotak rokok dunhill ataupun gudang garam. Biasanya klu takder orang guard kat sana tak strict sangat dan bertolak ansur dengan kita. Setakat saya dah pergi ke sana, alhamdullillah dapat masuk semuanya

kanang_jawe:
Quote from: jerung bin hitam on December 15, 2009, 11:15:27 PM

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)



boleh ceritakan secara lanjut jalan lain menuju kesana.......dulu boleh masuk sekarang tak boleh ada gaurd jaga la




Untuk soalan saudara Jerung Bin Hitanm di atas, kira tengok nasib lah. Saya selalu dapat masuk klu takder pemancing lain yang ke sana. Kena slow talk dengan guard kat sana dan bawak sekotak rokok dunhill ataupun gudang garam. Biasanya klu takder orang guard kat sana tak strict sangat dan bertolak ansur dengan kita. Setakat saya dah pergi ke sana, alhamdullillah dapat masuk semuanya

kanang_jawe:
Quote from: manba_nkk on December 16, 2009, 08:04:11 AM

info yg bagus sekali, banyak tempat yg saya sendiri pun tak tau kedudukan sebenarnya ! ;D



Tempat tue memang banyak dan memang dah marked sebagai tempat memancing paling economy dan mudah untu di access. Klu saya nak terangkan satu-satu memang tak cukup page. Senang cerita pilih tempat mana yang nak pergi and calling saya klu nak tahu tempatnya lebih lanjut....

kanang_jawe:
Quote from: jemay on December 16, 2009, 09:43:09 AM

Quote from: Saltiga_PJ on April 29, 2009, 07:05:20 PM

Kepada kaki pancing:

Pulau Angsa
Bagan Sungai Besar
Tanker (Sekinchan)
Kolam Haji Salleh
Kolam Memancing Air Masin Kuala Selangor
Kolam Memancing Air Masin Jeram
Kolam Memancing Air Masin Sementa
Bagan Dato (Laut Dalam ke Pulau Sembilan)
Bagan Pasir (Laut)
Bagan Sungai Kajang (Laut)
Pantai Sekinchan, Parit 3 (Laut)
Bangkenal (Sungai Tengi)
Sungai Selangor (Udang Galah)
Pelabuhan Klang (Pintu Gedung & Laluan Kapal)
Pelabuhan Klang (Jetty StarCruise, Tanjong Gila, Tanjong Harapan dan Pulau Ketam)
Kampung Kuantan (Udang Galah)
Pulau Sembilan (Perak)
Sungai Yu (Talapia)
Sawah Sempadan (Ikan Darat)
Jambatan Tanjong Karang
Lombong Rawang/Batang Berjuntai (Toman, patin dan macam2 lagi)
Sungai Tengi (Air Tawar)
Pulau Jemur (Jeram)
Selat Melaka dari pantai Morib hingga ke Sabak Bernam (Laluan Kapal)
Pantai Jeram
Bagan Nakhoda Sabak Bernam
Sungai Sembilang (Jeram)

Dan banyak lagi tempat2 di sekitar lembah klang yang mungkin orang lain pernah pergi. Saya dah pergi semua tempat yang kat atas tue dan boleh dikatakan sebenarnya area lembah klang nie memang banyak tempat yang berpotensi tinggi sebagai padang pancing. Klu setakat nak merasai pengalaman memancing dengan kos yang murah dan tempat yang mudah di access, tempat2 kat atas tue adalah yang paling sesuai. Saya selalu turun Pulau Angsa dan laluan kapal di selat melaka dan hasilnya masih memuaskan. Jika sesiapa ada tempay yang paling idea di kawasan lembah klang nie bolehlah dikongsi bersama.


perlu info jugek...umpan, mcmana nak ke sana dan apa2 saja yg bersangkut paut..

TQ



Klu kat area jeram, ramai orang selalu turun kat area pulau angsa ataupun pulau jemur.

Pulau Jemur:

Sesiapa yang ingin ke pulau jemur klu tak silap saya tambang pengangkutan RM20 satu kepala (dihantar dan diambil pada keesokkan harinya). Tangkapan utama di pulau jemur ialah siakap dan tebal pipi tetapi mengikut cerita kawan saya yang selalu kesana, tangkapan siakap kat sana telah berkurangan disebabkan aktiviti memancing yang tidak terkawal. Boleh dikatakan setiap minggu pulau jemur mendapat kehadiran pemancing yang begitu ramai. Umpan yang disarankan ialan udang hidup dan memancing dari tepi pulau.

Pulau Angsa:

Di area pulau angsa terdapat tukun-tukun yang berpotensi seperti beting pasir (pari), ambai (merah, pari, gelama musang, bagok dan Jenahak), Tukun Sg. Yu (Pelbagai - pari, jenahak, gelama musang, merah dan etc, Rumah Api tumbang, boya hijau dan kuning dan tukun-tukun LKIM. Umpan yang biasa digunakan ialah sotong kurita (jenahak), Udang hidup (tebal pipi), Anak Gelama dan sotong katak (pari) dan umpan wajib ialah kembong sebagai umpan universal.

Tetapi dinasihatkan untuk memancing di area pulau angsa, anda kena mencari tekong yang berpengalaman dan yang paling penting mempunyai koordinat-koordinat lubuk yang disimpan di dalam GPS dan sonar sebab klu nak memancing di kawasan tukun hanya bot yang parking betul-betul di atas tukun akan mendapat peratusan tinggi mendapat ikan gred A. Saya juga ada menyediakan perkhidmatan bot memancing ke pulau angsa yang berpangkalan di Kuala Selangor. Pada pengetahuan saya, pengusaha-pengusaha bot di Kuala Selangor mempunyai lubuk-lubuk persendirian yang disimpan di dalam GPS masing-masing. Hanya pelangan di benarkan ke lubuk-lubuk persendirian. Selain itu juga bot memancing ke pulau angsa boleh di dapati di Sg. Buloh dan Bagan Jeram.

Sebagai panduan untu ke Pulau jemur dan Pulau Angsa, dari Klang/Shah Alam/K.L boleh mengambil jalan ke arah sabak bernam melalui jalan lama ke teluk intan. Pastikan anda berjumpa dengan pekan jeram dan pekan kuala selangor. Untuk ke Pulau jemur pastikan anda exit ke medan ikan bakar dan pantai jeram. Di sana ada jeti nelayan dan perkhidmatan bot boleh di dapati disana. Untuk ke Kuala Selangor, jeti nelayan kuala selangor terletak di bawah jambatan kuala selangor (sebelum naik ke jambatan) dan berdekatan pekan lama kuala selangor.

Jarak perjalanan pun tidak lama lebih kurang 1/2 jam dari pangkalan ker pulau angsa dan lubuk-lubuk sekitarnya. Klu hujan atau ribut boleh cabot balik dengan sepantas kilat.

Peralatan yang disyorkan ialan kelas sederhana seperti P/E 6 ke bawah kerana masimum kedalam tidak lebih 80 meter. Waktu memancing yang sesuai dinasihatkan bertanya kepada tekong bot memancing di sana kerana mereka lebih arif

 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page