Pancing.Net
November 22, 2014, 10:05:26 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Jenis-jenis Rupabentuk Batu Ladung dan Kegunaanya  (Read 4789 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ah.pec
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 184


01:76:87:07:87

ah_pec
« on: March 20, 2012, 06:27:04 PM »

Salam,

Setelah merayau-rayau dlm p.net nie rsanya sya blum jmpa psl batu ladung ni.. yg ader tnya psl batu idup n batu mati.. n saiz.. spt sahabat2 sedia maklum.. klau kita beli batu ladung.. biasa kita jumpa 3 jenis rupabentuknya.. 1 jenis bujur... 1 jenis memanjang.. 1 lg jenis memanjang bersegi.. sya nk tnya pendapat sahabat2 sekalian.. rupabentuk mna sesuai kita pkai berdasarkan lokasi kita mancing..

Sekian, terima kasih:)
Logged

aPaBiLa kiTeR CeRia.. SumE UraNg p0n NaMPak...
http://www.facebook.com/ah.pec
Pancing.Net
« on: March 20, 2012, 06:27:04 PM »

 Logged
deviljinz
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 5224



Email
« Reply #1 on: March 21, 2012, 03:30:59 PM »

Salam,

Setelah merayau-rayau dlm p.net nie rsanya sya blum jmpa psl batu ladung ni.. yg ader tnya psl batu idup n batu mati.. n saiz.. spt sahabat2 sedia maklum.. klau kita beli batu ladung.. biasa kita jumpa 3 jenis rupabentuknya.. 1 jenis bujur... 1 jenis memanjang.. 1 lg jenis memanjang bersegi.. sya nk tnya pendapat sahabat2 sekalian.. rupabentuk mna sesuai kita pkai berdasarkan lokasi kita mancing..

Sekian, terima kasih:)

sebenarnya xde beza bagi den la..jenis bujur panjang nak baling jauh je. sama konsep macam ladung mati jenis bulat ngan panjang. kalu kat sungai/tasik slalu pakai jenis bulat/panjang je. saiz ikut arus bro. kalu jenis kecik macam ball bearing slalu den modi je letak kat sp katak untuk tambah berat aka jenis tenggelam. itu pendapat den la..
Logged

not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....
ah.pec
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 184


01:76:87:07:87

ah_pec
« Reply #2 on: March 21, 2012, 06:38:07 PM »

Salam,

Setelah merayau-rayau dlm p.net nie rsanya sya blum jmpa psl batu ladung ni.. yg ader tnya psl batu idup n batu mati.. n saiz.. spt sahabat2 sedia maklum.. klau kita beli batu ladung.. biasa kita jumpa 3 jenis rupabentuknya.. 1 jenis bujur... 1 jenis memanjang.. 1 lg jenis memanjang bersegi.. sya nk tnya pendapat sahabat2 sekalian.. rupabentuk mna sesuai kita pkai berdasarkan lokasi kita mancing..

Sekian, terima kasih:)

ooo.. so bermaksud.. saiz yg sama tp rupabentuk berbeza akan efek jarak lontaran ek.. maknanya klau nk lg jauh.. better pkai jenis pnjg le kn?? thx for d info bro..

sebenarnya xde beza bagi den la..jenis bujur panjang nak baling jauh je. sama konsep macam ladung mati jenis bulat ngan panjang. kalu kat sungai/tasik slalu pakai jenis bulat/panjang je. saiz ikut arus bro. kalu jenis kecik macam ball bearing slalu den modi je letak kat sp katak untuk tambah berat aka jenis tenggelam. itu pendapat den la..
Logged

aPaBiLa kiTeR CeRia.. SumE UraNg p0n NaMPak...
http://www.facebook.com/ah.pec
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9996


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #3 on: March 23, 2012, 04:02:33 PM »

Mana2 jenis pun tujuannya sama ajer...cuma kegunaan jenis tu bergantung pada tempat di mana kita memancing...cth: kalu main surfcasting lebih selesa dan effective guna ladung mati@gantung berbentuk bujur atau advance sikit yg ada kaki. Tujuan sama ajer cuma yg ada kaki mahal sikit dan effective utk tempat berpasir di mana kaki tersebut dapat mencengkam dasar berpasir dan mengelakkan ladung berputar atau berubah kedudukan dibawa arus. Tapi jika tempat berbatu spark plug paling ideal sebab free dan tak rugi kalu tersangkut jika dibandingkan dgn ladung bujur atau bulat atau pear shape yg kena beli...ikut daya ketahanan poket anda... Grin
Logged
hipnee
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12


hip


« Reply #4 on: April 04, 2012, 09:16:36 AM »

Mana2 jenis pun tujuannya sama ajer...cuma kegunaan jenis tu bergantung pada tempat di mana kita memancing...cth: kalu main surfcasting lebih selesa dan effective guna ladung mati@gantung berbentuk bujur atau advance sikit yg ada kaki. Tujuan sama ajer cuma yg ada kaki mahal sikit dan effective utk tempat berpasir di mana kaki tersebut dapat mencengkam dasar berpasir dan mengelakkan ladung berputar atau berubah kedudukan dibawa arus. Tapi jika tempat berbatu spark plug paling ideal sebab free dan tak rugi kalu tersangkut jika dibandingkan dgn ladung bujur atau bulat atau pear shape yg kena beli...ikut daya ketahanan poket anda... Grin

terima kasih.. saya selalu guna batu ladung berbentuk Diamond, berbentuk runcing di kedua2 hujung nya utk pancingan bottom..
Logged

Rezeki itu datangnya daripada Allah swt, dan kepada-Nya lah kita bersyukur
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #5 on: April 04, 2012, 09:33:12 AM »

saya rasa setiap jenis ada kegunaannye yg tersendiri...nanti tunggu rakan2 lain terangkan... Grin
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #6 on: April 04, 2012, 10:03:24 AM »

Assalamualaikum w.b.t.

nih pendapat sy tang batu ladung nih....

1. Batu Mati Bulat


batu nih lebih baik digunakan di kawasan2 lapan/open tidak bereba/berkarang/berhalangan....kalo bereba/berkarang/berhalangan pon bleh pakai cume kena pastikan masa melabuhkan umpan.....batu ladung tidak jatuh kedlm reba/karang/halangan........pendekatan yg biasa digunapakai menggunakan tanduk.....diperairan port klang/pulau ketam bleh guna perambut Y/V/T......biasanya kegunaan batu jenis nih lebih kepada target ikan2 bersisik.....

2. Batu Mati Panjang


batu nih kegunaannya lebih kepada kawasan berkarang/bereba/berhalang.....tujuan dibuat panjang dan slim tuh supaya mudah terkeluar dari halangan sekiranya termasok dlm halangan.....aplikasi sama seperti batu mati bulat.....target spesis lebih kpd ikan karang......

3. Batu Idup/Buah Kana


batu nih plak lebih pd penggunaan umpan hidup dikawasan muara tidak bereba.....terbaik dlm mencari semilang dan kurau di port klang/pulo ketam......aplikasi biasanya mainline-----batu-----swivel----perambut........memudahkan umpan idup berjalan2 riang di dasar....dan secara langsung akan menarik perhatian ikan pemangsa utk menelan umpan bersama mata kail.....tambahan untuk ikan2 yg terlalu culas dgn sesuatu yg mencurigakan.....maksudnya kalo ikan tuh dok usyar udang idop....die pon tau udang tuh berat nye camna.....tp kalo dah ditelan....pehtu die terai bawak lari....terasa berat.....mmg die luahkan balik sblm sempat kite nak book-up.....x begitu seswai utk kegunaan laut dalam.....

banyak lg batu ladung yg wujud....tp yg 3 kat atas nih pd pendapat sy paling popular kat Malaysia nih.....dan 3 jenih batu  nih jugaklah yg banyak sy pakai.....apa yg sy katakan cume pengalaman sy je lah....org lain sy x tau.....mgkn ade lagi info yg lebih baik dr otai2 dlm pnet nih....tunggu ye.....

1 lg nak kabor......x semestinya kegunaan batu ladung adalah utk bermain bottom....ade juga masanye kite perlu menggunakan batu ladung kecil/ringan supaya umpan hanyut dipertengahan air utk mencari ikan2 seperti senangin dan tenggiri.....aplikasi batu ladung perlu diseswaikan dgn target spesis...... Grin Grin Grin
Logged

aroi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 680


« Reply #7 on: April 04, 2012, 10:25:48 AM »

terbaiklah dari Tuan Shahzam.... teman setuju.... Grin
Logged
wan82
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2437


« Reply #8 on: April 04, 2012, 11:33:31 AM »

haha...terbaikkk bro... Grin Cheesy
Logged

"BARANG PANCING MESTI GEMPAQ,
IKAN NAIK KE TAK BLAKANG KIRA,"
"JAGA KESELAMATAN,TOLEH KIRI TOLEH KANAN,
KLU HATI BERAT JGN G MANCING"
JGN DOK BELI BARANG PANCING MAHAL JER,
TP ANAK BINI X MKN,UTAMAKAN KELUARGA,
SEMAKIN HARI SEMAKIN SYG"
ah.pec
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 184


01:76:87:07:87

ah_pec
« Reply #9 on: April 04, 2012, 12:24:02 PM »

Terbaik tn Shazam... skang bru sy tau batu mna nk gna kt lokasi mna.. selama ni sya main tibai jer.. hehehe... x sangka pesen batu turut termsuk dlm target ikan.. igt target ikan berdasrkn umpan jer.. Smiley

terima kasih atas info berguna tn..
Logged

aPaBiLa kiTeR CeRia.. SumE UraNg p0n NaMPak...
http://www.facebook.com/ah.pec
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #10 on: April 04, 2012, 12:27:43 PM »

bende alah pasal batu ladung nih nak kene bnykkan pemerhatian dan pembelajaran......seboleh mgkn kalo turun naik bot tuh.....usyar2 lah tekong punye setting......then interbiu le tekong tuh.....x rugi papepon.....jgn buat2 pandai.....lain tekong lain gaye pembawakan diorang......sy pon bnyk belajar ngan tekong2 kat pulau ketam nih....tu pon x cukup lg ilmu......ape yg sy kongsikan cume sikit je......cube2 lah rapat ngan otai2 di kawasan tuan.....Insya-Allah dpt ilmu mancing nih.....
Logged

ah.pec
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 184


01:76:87:07:87

ah_pec
« Reply #11 on: April 04, 2012, 12:39:18 PM »

bende alah pasal batu ladung nih nak kene bnykkan pemerhatian dan pembelajaran......seboleh mgkn kalo turun naik bot tuh.....usyar2 lah tekong punye setting......then interbiu le tekong tuh.....x rugi papepon.....jgn buat2 pandai.....lain tekong lain gaye pembawakan diorang......sy pon bnyk belajar ngan tekong2 kat pulau ketam nih....tu pon x cukup lg ilmu......ape yg sy kongsikan cume sikit je......cube2 lah rapat ngan otai2 di kawasan tuan.....Insya-Allah dpt ilmu mancing nih.....

yup.. sy setuju ngn tn Shahzam... mmg klau g 2.. smbl-smbl jeling gak keliling tgk memasing pkai teknik camne..
Logged

aPaBiLa kiTeR CeRia.. SumE UraNg p0n NaMPak...
http://www.facebook.com/ah.pec
mie_ngail
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13067


H/phone No: 013-3728302


Email
« Reply #12 on: April 04, 2012, 12:50:53 PM »

bende alah pasal batu ladung nih nak kene bnykkan pemerhatian dan pembelajaran......seboleh mgkn kalo turun naik bot tuh.....usyar2 lah tekong punye setting......then interbiu le tekong tuh.....x rugi papepon.....jgn buat2 pandai.....lain tekong lain gaye pembawakan diorang......sy pon bnyk belajar ngan tekong2 kat pulau ketam nih....tu pon x cukup lg ilmu......ape yg sy kongsikan cume sikit je......cube2 lah rapat ngan otai2 di kawasan tuan.....Insya-Allah dpt ilmu mancing nih.....

Kawe nk respon sikit deh... Grin

Pd pdpt kawe batu ladung mati bulat lebih praktikal digunakan utk mancing stail gantung, appollo dan tanduk. Ia juga sesuai digunakan apabila arus laut laju. Batu ladung ni kurang bergolek2 dibawa arus jika nk bandingkan dgn batu ladung mati panjang yg sama saiz dgnnya.
Kebaikkan mggunakan batu ladung mati panjang pula ialah ia lebih cepat sampai ke dasar berbanding batu mati bulat.
Sebenarnya dua2 jenis batu ladung ini sesuai digunakan dikawasan berkarang atau reba...

Bagi batu ladung hidup pula adalah sesuai utk digunakan bg pancing dasar dan tidak memerlukan penggunaan tanduk. Ia lebih praktikal digunakan jika keadaan dasar tidak mempunyai karang dan berarus. Kawe selalu amalkan penggunaan batu ladung hidup di perairan kemasin kerana mudah dan jimat. Hampir semua tekong di sini mggunakan jenis batu ladung hidup.

Terdapat berbagai2 jenis lg batu ladung yg mempunyai pelbagai kegunaan tertentu... Wink
Logged
Sky.Walker
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 100


Email
« Reply #13 on: October 29, 2012, 01:03:41 PM »

thanks..info berguna..
Logged
sham828
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 596


biar rugi asal jadik

shamstaylo@yahoo.com
Email
« Reply #14 on: October 29, 2012, 01:18:57 PM »

pagidapat satu dua ilmu pancing Tim a kasih otai2
Logged
optixsyz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 16



« Reply #15 on: November 07, 2012, 08:07:26 AM »

Salam, kawan nak tanye otai-otai sekalian..
kalau kawan nak pakai udang hidup,
tapi kawan nak die berenang setempat je,
boleh tak kalau pakai ladung mati?
effective ke?
Logged

Sentiasa Mancing, dapat tak dapat, belakang kiraaa!!! hhahaa
jman
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 661


« Reply #16 on: November 11, 2012, 08:54:13 AM »

Salam, kawan nak tanye otai-otai sekalian..
kalau kawan nak pakai udang hidup,
tapi kawan nak die berenang setempat je,
boleh tak kalau pakai ladung mati?
effective ke?

Boleh aje, cuma kalau boleh gunakan tangsi yg halus atau braid sebagai perambut supaya udang hidup tu tak cepat penat dan mudah berenang riang  Grin. Mata kail pula cari yg ringan (bukan jenis yg hitam/berat)
Logged
optixsyz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 16



« Reply #17 on: November 12, 2012, 09:19:32 AM »

Salam, kawan nak tanye otai-otai sekalian..
kalau kawan nak pakai udang hidup,
tapi kawan nak die berenang setempat je,
boleh tak kalau pakai ladung mati?
effective ke?

Boleh aje, cuma kalau boleh gunakan tangsi yg halus atau braid sebagai perambut supaya udang hidup tu tak cepat penat dan mudah berenang riang  Grin. Mata kail pula cari yg ringan (bukan jenis yg hitam/berat)

okeyh,trime kaseh bro... Smiley
Logged

Sentiasa Mancing, dapat tak dapat, belakang kiraaa!!! hhahaa
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal