Pancing.Net
April 25, 2014, 06:33:23 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang  (Read 3492 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
akbah
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera


WWW Email
« on: March 21, 2012, 04:07:47 PM »

salam semua,
memandangkan lembah klang semakin ketandusan port memancing, teringin saya nk tau @ kongsi port ni.
sebelum jadi cantik mcm skg, tasik ni dulu jd tempat org buang sampah, sehinggakan kaki2 rempit (kereta/ moto) panggil hiway depan tasik ni hiway busuk.

walaupun tinggal berdekatan dgn tasik ni (kepong), tp dah lama (setahun lebih) tak manicng kat sini.
untuk generasi2 terkini yang ada mencuba nasib/ baru nk cuba nasib/ telah menerima nasib mungkin boleh share untuk tatapan dan info bersama.

masa dulu selalu tgk org mancing guna jaring, talapia ada yang hampir sekilo dan suatu petang selepas hujan menjadi kebiasaan apek2 sekitar sini memancing disini. Pernah sekali member mms gambar belida, katanya apek sebelah dia guna umpan ikan seluang (anggaran 2kg je)

tapi itu semua duluuuuuuuuuuu.. Angry
aku nk tau situasi sekaranggggggggggg... Angry
please, please, please..xde ke report dari tasik kebanggaan warga kota yang masih dibenarkan memancing ni.
klu nk kompolot..jangan tinggal daku.. Wink
Logged

Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?
Pancing.Net
« on: March 21, 2012, 04:07:47 PM »

 Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #1 on: March 21, 2012, 04:17:37 PM »

kalu setakat nk basahkan tali pancing..bleh la kt sini...huhuhuu....den tak pernah dpt ikan target seperti belida, patin dll kt sini..kekeke...

ade jgk test meruan kt paya belah belakang tasik nie....

tempat tumpuan org ramai, mesti la populasinya semakin berkurangan...
Logged
sheikh faqar
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2712



Email
« Reply #2 on: March 21, 2012, 04:18:49 PM »

lama tak main layang2 besorrrrrrrr.... kt sinun... Grin
Logged

Don't Blame People for DISAPPOINTING you.. BLAME yourself for EXPECTING to much
akbah
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera


WWW Email
« Reply #3 on: March 21, 2012, 04:34:52 PM »

tapi dulu, trend org memancing pakai jaring je kat situ.. dari segi psikologi dan ditambah sain rumah tangga sket, mcm tak mengganggu spesis target mcm toman, belida, patin etc..cuma mereka2 ni taknak makan umpan/ sambar gewang.. atau tak kene time?
Logged

Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #4 on: March 21, 2012, 04:37:53 PM »

ikan saiz monster seakan2 bermain dibahagian tengah tasik jer...taknak langsung ke tepi......apakah stok makanan byk kt tengah nuuu...
Logged
pukau2002
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 388



Email
« Reply #5 on: March 21, 2012, 04:40:25 PM »

selalu orang mancing dekat dengan 2nd entrance. tapi berhati & elakkan mancing bersendirian, situ banyak samseng tamil bermotor, family tengah picnic pun kadang2 diorang paw!
Logged
akbah
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera


WWW Email
« Reply #6 on: March 21, 2012, 04:42:50 PM »

ermm..itu kita perlu hantar pasukan penyelidik p.net segera, mesyuarat DUN, kelulusan KDN masing pun kene ambil kira jugak.
Logged

Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?
keladi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 866



« Reply #7 on: March 28, 2012, 11:54:59 AM »

ermm..itu kita perlu hantar pasukan penyelidik p.net segera, mesyuarat DUN, kelulusan KDN masing pun kene ambil kira jugak.


bila agaknye nak buat risikan tu ?
Logged

SHAHRUL YAMIN RAZALI
012-2400721
amtonjet
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 77


« Reply #8 on: April 02, 2012, 01:07:58 AM »

hah da dekat dah ngan umah sewa ni.... Grin Grin Grin
Logged
akbah
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera


WWW Email
« Reply #9 on: April 03, 2012, 05:43:17 PM »

rabu minggu depan ok tak? cuti pertabalan yg dipertuan agong kut..
Logged

Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?
AbangSayang
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18261


WhatsApp @ WeChat 018-9460446


Email
« Reply #10 on: April 06, 2012, 08:11:40 AM »

rabu minggu depan ok tak? cuti pertabalan yg dipertuan agong kut..
jgn sia2kan cuti anda wey....
Logged

toman bunga
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1167



« Reply #11 on: September 08, 2012, 11:56:38 PM »

assalamualaikum dan salam sejahtera saye ucapkan

saye hendak bertanya ikan ape yg ade kat sini Huh?? umpan ape yg sesuai?? yek

harap otai2 boleh bantu saye


tima kaseh.....
Logged

di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17028



« Reply #12 on: September 09, 2012, 09:23:50 AM »

W'salam bro toman bunga !

Saya banyak kali gak lalu tapi tak pernah mancing sini, yg saya nampak ialah layang-layang je banyak time petang ! Kekadang pagi hujung minggu ada gak event cam hari keluarga je

Kalu kamu duk dekat, lebih baik kamu p terus port ni, tengok sendiri apakah hasil kaki pancing dapat, cara pancingan n umpan killer mereka. Jangan segan nak tanya selalunya kaki pancing ni mesra n ramah kecuali kaki pancing utk cari duit semata-mata !
Logged

takda peduli, hentam saja
gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2605


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #13 on: September 09, 2012, 09:47:21 AM »

try selak topic sblm ni taman metropolitan kepong....rasa dah di bincang...
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
kopytiam
Assistant Global Mod
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4505



Email
« Reply #14 on: September 09, 2012, 09:59:04 AM »

tebaek tuan gero ingatkan...japgi kawan combine...topik ni akan berada di ruangan : Lokasi Memancing Air Tawar Yang Anda Tahu

p/s: Untuk Makluman...thread "Air-Tawar" asalnya berfungsi sebaga "Untuk sebarang aktiviti yang berkaitan dengan pancingan Air Tawar. "...bukan untuk berkongsi port....Lokasi-Memancing-Air-Tawar-Yang-ANda-Tahu (LMATYAT) adalah thread sebenar untuk berkongsi pot2 air tawar...but then forumer got confuse dan thread Air Tawar dilambak dengan lokasi2 port hence rendering LMATYAT useless...MODs is too bz to move all (hundreds of topic) back to original LMATYAT so now we have 2 threads functioning the same objective...so bear with us until we decide how to sort this out... Wink
Logged

Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !
toman bunga
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1167



« Reply #15 on: September 09, 2012, 12:37:41 PM »

tebaek tuan gero ingatkan...japgi kawan combine...topik ni akan berada di ruangan : Lokasi Memancing Air Tawar Yang Anda Tahu

p/s: Untuk Makluman...thread "Air-Tawar" asalnya berfungsi sebaga "Untuk sebarang aktiviti yang berkaitan dengan pancingan Air Tawar. "...bukan untuk berkongsi port....Lokasi-Memancing-Air-Tawar-Yang-ANda-Tahu (LMATYAT) adalah thread sebenar untuk berkongsi pot2 air tawar...but then forumer got confuse dan thread Air Tawar dilambak dengan lokasi2 port hence rendering LMATYAT useless...MODs is too bz to move all (hundreds of topic) back to original LMATYAT so now we have 2 threads functioning the same objective...so bear with us until we decide how to sort this out... Wink



tima kaseh tuan kerana move kan topik saye ke sini Wink Wink Wink
Logged

di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128
toman bunga
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1167



« Reply #16 on: September 09, 2012, 02:57:35 PM »

kat sini saiz mata kail ape yg sesuai yek  Huh
Logged

di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128
odows
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 61


WWW Email
« Reply #17 on: September 09, 2012, 05:10:40 PM »

talapia/talapia merah..kerapu lombong..red monk..keli..haruan..ketutu pun ada..umpan cacing paling laku..nak besar guna jaring..nasib2 je nak dpt besar pun..kalau kecik2 tu banyak la.. Grin

kat sini saiz mata kail ape yg sesuai yek  Huh
mata kail guna sedang2 je..
Logged
blupipes
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3498


wan-0122301739


Email
« Reply #18 on: September 09, 2012, 10:44:06 PM »

pikok pon ade kat sini,tapi kene cari benih dululah Grin Grin 
Logged

daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #19 on: September 09, 2012, 11:12:36 PM »

pikok pon ade kat sini,tapi kene cari benih dululah Grin Grin 

Kepong ke Air Kuning dekat jer kan??  Grin Grin Grin
Logged

matnorlah
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 8


« Reply #20 on: October 30, 2012, 01:56:31 PM »

Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
Logged

atnorlah nama ku
blupipes
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3498


wan-0122301739


Email
« Reply #21 on: October 30, 2012, 04:46:03 PM »

Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang
Logged

matnorlah
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 8


« Reply #22 on: October 30, 2012, 05:13:26 PM »

Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
Logged

atnorlah nama ku
blupipes
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3498


wan-0122301739


Email
« Reply #23 on: October 31, 2012, 08:54:14 AM »

Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
dulu punya bangla boleh lah timbang2,skrg punya bangla sudah pandai...bagi free pun taknak.....
Logged

matnorlah
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 8


« Reply #24 on: November 01, 2012, 11:45:47 AM »

Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
dulu punya bangla boleh lah timbang2,skrg punya bangla sudah pandai...bagi free pun taknak.....


Ya la bro.. bangla pun dah upgrade la skg... teringin pula nak tgk bangla mancing la....

Logged

atnorlah nama ku
mazlan82
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26


Email
« Reply #25 on: November 08, 2012, 09:42:31 AM »

Cari la port lain klu nk mncg....
Buat kotor tali je.... Dh klu sangap sgt nk mncing, gi je dam ulu yam tu...
Ok la jgk....
Betui sgt la mcm saudara kita ckpkan tu, air kumbahan mngalir kesitu...
air trsangt kotor.....
Logged

Dapat ke tak ikan, belakang kira....
Janji pancing cecah air.....!
JINPEKAN
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 663


nak turun sms 012-3419008


Email
« Reply #26 on: November 15, 2012, 09:08:14 PM »

tu la rase nak gak try dlam next week...nak cuba teknik mata tiga..mana la tau..heheheh Cool
Logged

maju lah sukan untuk negara
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal