Author Topic: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang  (Read 6014 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline akbah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera
    • Email
Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« on: March 21, 2012, 04:07:47 PM »
salam semua,
memandangkan lembah klang semakin ketandusan port memancing, teringin saya nk tau @ kongsi port ni.
sebelum jadi cantik mcm skg, tasik ni dulu jd tempat org buang sampah, sehinggakan kaki2 rempit (kereta/ moto) panggil hiway depan tasik ni hiway busuk.

walaupun tinggal berdekatan dgn tasik ni (kepong), tp dah lama (setahun lebih) tak manicng kat sini.
untuk generasi2 terkini yang ada mencuba nasib/ baru nk cuba nasib/ telah menerima nasib mungkin boleh share untuk tatapan dan info bersama.

masa dulu selalu tgk org mancing guna jaring, talapia ada yang hampir sekilo dan suatu petang selepas hujan menjadi kebiasaan apek2 sekitar sini memancing disini. Pernah sekali member mms gambar belida, katanya apek sebelah dia guna umpan ikan seluang (anggaran 2kg je)

tapi itu semua duluuuuuuuuuuu.. >:(
aku nk tau situasi sekaranggggggggggg... >:(
please, please, please..xde ke report dari tasik kebanggaan warga kota yang masih dibenarkan memancing ni.
klu nk kompolot..jangan tinggal daku.. ;)
Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #1 on: March 21, 2012, 04:17:37 PM »
kalu setakat nk basahkan tali pancing..bleh la kt sini...huhuhuu....den tak pernah dpt ikan target seperti belida, patin dll kt sini..kekeke...

ade jgk test meruan kt paya belah belakang tasik nie....

tempat tumpuan org ramai, mesti la populasinya semakin berkurangan...

Offline sheikh faqar

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 2717
  • Gender: Male
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #2 on: March 21, 2012, 04:18:49 PM »
lama tak main layang2 besorrrrrrrr.... kt sinun... ;D
Don't Blame People for DISAPPOINTING you.. BLAME yourself for EXPECTING to much

Offline akbah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #3 on: March 21, 2012, 04:34:52 PM »
tapi dulu, trend org memancing pakai jaring je kat situ.. dari segi psikologi dan ditambah sain rumah tangga sket, mcm tak mengganggu spesis target mcm toman, belida, patin etc..cuma mereka2 ni taknak makan umpan/ sambar gewang.. atau tak kene time?
Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #4 on: March 21, 2012, 04:37:53 PM »
ikan saiz monster seakan2 bermain dibahagian tengah tasik jer...taknak langsung ke tepi......apakah stok makanan byk kt tengah nuuu...

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #5 on: March 21, 2012, 04:40:25 PM »
selalu orang mancing dekat dengan 2nd entrance. tapi berhati & elakkan mancing bersendirian, situ banyak samseng tamil bermotor, family tengah picnic pun kadang2 diorang paw!

Offline akbah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #6 on: March 21, 2012, 04:42:50 PM »
ermm..itu kita perlu hantar pasukan penyelidik p.net segera, mesyuarat DUN, kelulusan KDN masing pun kene ambil kira jugak.
Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?

Offline keladi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 868
  • Gender: Male
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #7 on: March 28, 2012, 11:54:59 AM »
ermm..itu kita perlu hantar pasukan penyelidik p.net segera, mesyuarat DUN, kelulusan KDN masing pun kene ambil kira jugak.


bila agaknye nak buat risikan tu ?
SHAHRUL YAMIN RAZALI
012-2400721

Offline amtonjet

  • Siakap
  • *
  • Posts: 77
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #8 on: April 02, 2012, 01:07:58 AM »
hah da dekat dah ngan umah sewa ni.... ;D ;D ;D

Offline akbah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 34
  • Gender: Male
  • ikan belakang ni aku dapat tangkap dgn kamera
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #9 on: April 03, 2012, 05:43:17 PM »
rabu minggu depan ok tak? cuti pertabalan yg dipertuan agong kut..
Practice make perfect, but nobody perfect.So why practice?

Offline Akhil Fateh

  • Arowana
  • *
  • Posts: 18673
  • Gender: Male
  • WhatsApp/Telegram : 013-4244994
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #10 on: April 06, 2012, 08:11:40 AM »
rabu minggu depan ok tak? cuti pertabalan yg dipertuan agong kut..
jgn sia2kan cuti anda wey....

Offline toman bunga

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1162
  • Gender: Male
tmn tasik metropolitan kepong A.K.A tmn layang2
« Reply #11 on: September 08, 2012, 11:56:38 PM »
assalamualaikum dan salam sejahtera saye ucapkan

saye hendak bertanya ikan ape yg ade kat sini ????? umpan ape yg sesuai?? yek

harap otai2 boleh bantu saye


tima kaseh.....
di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18254
Re: tmn tasik metropolitan kepong A.K.A tmn layang2
« Reply #12 on: September 09, 2012, 09:23:50 AM »
W'salam bro toman bunga !

Saya banyak kali gak lalu tapi tak pernah mancing sini, yg saya nampak ialah layang-layang je banyak time petang ! Kekadang pagi hujung minggu ada gak event cam hari keluarga je

Kalu kamu duk dekat, lebih baik kamu p terus port ni, tengok sendiri apakah hasil kaki pancing dapat, cara pancingan n umpan killer mereka. Jangan segan nak tanya selalunya kaki pancing ni mesra n ramah kecuali kaki pancing utk cari duit semata-mata !
takda peduli, hentam saja

Offline gero5217

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2803
  • Gender: Male
  • name:azrul panggil jer gero
    • Email
Re: tmn tasik metropolitan kepong A.K.A tmn layang2
« Reply #13 on: September 09, 2012, 09:47:21 AM »
try selak topic sblm ni taman metropolitan kepong....rasa dah di bincang...
h/p:019 2651045

apa-2 boleh whatsaap no tel ni

Offline kopytiam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: tmn tasik metropolitan kepong A.K.A tmn layang2
« Reply #14 on: September 09, 2012, 09:59:04 AM »
tebaek tuan gero ingatkan...japgi kawan combine...topik ni akan berada di ruangan : Lokasi Memancing Air Tawar Yang Anda Tahu

p/s: Untuk Makluman...thread "Air-Tawar" asalnya berfungsi sebaga "Untuk sebarang aktiviti yang berkaitan dengan pancingan Air Tawar. "...bukan untuk berkongsi port....Lokasi-Memancing-Air-Tawar-Yang-ANda-Tahu (LMATYAT) adalah thread sebenar untuk berkongsi pot2 air tawar...but then forumer got confuse dan thread Air Tawar dilambak dengan lokasi2 port hence rendering LMATYAT useless...MODs is too bz to move all (hundreds of topic) back to original LMATYAT so now we have 2 threads functioning the same objective...so bear with us until we decide how to sort this out... ;)
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline toman bunga

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1162
  • Gender: Male
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #15 on: September 09, 2012, 12:37:41 PM »
tebaek tuan gero ingatkan...japgi kawan combine...topik ni akan berada di ruangan : Lokasi Memancing Air Tawar Yang Anda Tahu

p/s: Untuk Makluman...thread "Air-Tawar" asalnya berfungsi sebaga "Untuk sebarang aktiviti yang berkaitan dengan pancingan Air Tawar. "...bukan untuk berkongsi port....Lokasi-Memancing-Air-Tawar-Yang-ANda-Tahu (LMATYAT) adalah thread sebenar untuk berkongsi pot2 air tawar...but then forumer got confuse dan thread Air Tawar dilambak dengan lokasi2 port hence rendering LMATYAT useless...MODs is too bz to move all (hundreds of topic) back to original LMATYAT so now we have 2 threads functioning the same objective...so bear with us until we decide how to sort this out... ;)


tima kaseh tuan kerana move kan topik saye ke sini ;) ;) ;)
di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128

Offline toman bunga

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1162
  • Gender: Male
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #16 on: September 09, 2012, 02:57:35 PM »
kat sini saiz mata kail ape yg sesuai yek  ???
di mana ade air
di situ ade ikan
di mana ade ikan
di situ ada saya

ape!!!! nak mancing jom 0132764128

Offline odows

  • Siakap
  • *
  • Posts: 61
  • Gender: Male
    • Odowsun Xtravaganza
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #17 on: September 09, 2012, 05:10:40 PM »
talapia/talapia merah..kerapu lombong..red monk..keli..haruan..ketutu pun ada..umpan cacing paling laku..nak besar guna jaring..nasib2 je nak dpt besar pun..kalau kecik2 tu banyak la.. ;D

kat sini saiz mata kail ape yg sesuai yek  ???
mata kail guna sedang2 je..

Offline blupipes

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3502
  • Gender: Male
  • wan-0122301739
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #18 on: September 09, 2012, 10:44:06 PM »
pikok pon ade kat sini,tapi kene cari benih dululah ;D ;D 

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #19 on: September 09, 2012, 11:12:36 PM »
pikok pon ade kat sini,tapi kene cari benih dululah ;D ;D 

Kepong ke Air Kuning dekat jer kan??  ;D ;D ;D

Offline matnorlah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 8
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #20 on: October 30, 2012, 01:56:31 PM »
Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
atnorlah nama ku

Offline blupipes

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3502
  • Gender: Male
  • wan-0122301739
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #21 on: October 30, 2012, 04:46:03 PM »
Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Offline matnorlah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 8
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #22 on: October 30, 2012, 05:13:26 PM »
Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
atnorlah nama ku

Offline blupipes

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3502
  • Gender: Male
  • wan-0122301739
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #23 on: October 31, 2012, 08:54:14 AM »
Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
dulu punya bangla boleh lah timbang2,skrg punya bangla sudah pandai...bagi free pun taknak.....

Offline matnorlah

  • Bilis
  • *
  • Posts: 8
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #24 on: November 01, 2012, 11:45:47 AM »
Salam semua..
tapi masa saya berjoging kat sana saya nampak ada longkang air kumbahan dari perumahan sekitar tasik disalurkan kat situ.. jadi agak tak syok sikit la kalau ikan yg ditangkap untuk dibuat makan.. ni cuma pada pemerhatian saya saja la..
selalunya org cnr je kalo camni...takpon bagi kat bangla yg lalu lalang

Kat bangla x bleh bagi free tu.. timbang kilo pun jalan tambah plak size sekor dkt sekilo
dulu punya bangla boleh lah timbang2,skrg punya bangla sudah pandai...bagi free pun taknak.....


Ya la bro.. bangla pun dah upgrade la skg... teringin pula nak tgk bangla mancing la....

atnorlah nama ku

Offline mazlan82

  • Bilis
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Male
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #25 on: November 08, 2012, 09:42:31 AM »
Cari la port lain klu nk mncg....
Buat kotor tali je.... Dh klu sangap sgt nk mncing, gi je dam ulu yam tu...
Ok la jgk....
Betui sgt la mcm saudara kita ckpkan tu, air kumbahan mngalir kesitu...
air trsangt kotor.....
Dapat ke tak ikan, belakang kira....
Janji pancing cecah air.....!

Offline JINPEKAN

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • nak turun sms 012-3419008
    • Email
Re: Tasik Metropolitan (kepong) a.k.a taman layang-layang
« Reply #26 on: November 15, 2012, 09:08:14 PM »
tu la rase nak gak try dlam next week...nak cuba teknik mata tiga..mana la tau..heheheh 8)
maju lah sukan untuk negara