Pancing.Net
October 24, 2014, 07:18:39 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Cara Yang Betul Memasang Dan Menggayakan Soft Plastic  (Read 11559 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zfadzli80
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1215


jeliti_putih25@yahoo.com
Email
« Reply #30 on: April 18, 2012, 04:57:53 PM »

SP Ni Macam2 Jeneh Ek..
Saya Pakai Sekarang Yang Brand Bakau Nan Brakley.
Mata Kail Pakai Brakley Gak.
Saiz 1/8.
Tapi Tu La.. Cangkuk Tak Kena Gaya Je Tengok  Grin


kalau nk casting ruan try gn janggut@spinner + sp mmg menjadi..pkai jighead lambat ikan nk kesan sbb slow

Jighead tu mende?
hehe nt aku blk kg aku ajaq hang payah nk cerita satu2 kat sini kn praktikal skali Grin Grin
Logged

0195128980  kumpau tu besa la hehe
Pancing.Net
« Reply #30 on: April 18, 2012, 04:57:53 PM »

 Logged
meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #31 on: April 19, 2012, 12:14:59 AM »

ooo...ade rupenya matakail camni...huhuh.

Saya Ada Beli Kail Cam Tu.
RM9 Sepeket Ada 6 Mata Kail..
Sesuai Pakai Dengan SP
Logged
meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #32 on: April 19, 2012, 12:16:19 AM »

ni saya ada contoh pemasangan mata jighead dgn SP jenis minnow ~ sbg rujukan. mungkin ada lagi tuan2 lain yg ada gambar jenis lain utk kita sama2 kongsi..... Wink






Amat Membantu~
Logged
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #33 on: April 19, 2012, 08:37:09 AM »



ni ada contoh lagi SP dan mata jighead....
ini boleh digunakan sekiranya tempat nak casting tu xde sebarang reba/kayu/batu....kalau ada kena berhati2 takut sangkut.... Wink
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #34 on: April 19, 2012, 08:39:53 AM »

cube gugel 'jighead'.....mesti jumpe macam2 rupe jighead nih......bnyk bener.....nak menggayakannye pon ade cara tertentu utk setiap jighead.....
Logged

syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #35 on: April 19, 2012, 08:42:31 AM »

cube gugel 'jighead'.....mesti jumpe macam2 rupe jighead nih......bnyk bener.....nak menggayakannye pon ade cara tertentu utk setiap jighead.....

yeap betul....cara penggayaan tu yg susah utk di-teori-kan disini...sebab itu kena buat praktikal utk lihat rupa-bentuk cara gerakan setiap jenis rigging SP serta rupa SP yang berlainan.... Wink Grin
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #36 on: April 19, 2012, 08:51:12 AM »

bnyk care nak gayekan sp nih.....cam syahz ckp le.....kene prektikel baru leh paham.,....kalo bace teori je mmg payah nak tangkap.....
Logged

syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #37 on: April 19, 2012, 09:09:08 AM »

bnyk care nak gayekan sp nih.....cam syahz ckp le.....kene prektikel baru leh paham.,....kalo bace teori je mmg payah nak tangkap.....

tu maksudnya kena selalu turun lapangan utk casting dgn SP dan buat post-mortem....heheheh  Wink Grin Grin
Logged
bulu_idong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1561


Kat mana nak melongkang nih????


« Reply #38 on: April 19, 2012, 11:00:39 AM »



ni ada contoh lagi SP dan mata jighead....
ini boleh digunakan sekiranya tempat nak casting tu xde sebarang reba/kayu/batu....kalau ada kena berhati2 takut sangkut.... Wink


Berapa saiz yg sesuai utk jighead ni....
Den ada sp saiz 2cm jd saiz berapa yg sesuai nak dipadankan......
Logged

Jangan tinggalkan den.... Ajak den kali... Call/SMS 012 402 5154.......
meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #39 on: April 19, 2012, 11:01:25 AM »

Kena Buka Kelas Belajar Jighead Nie  Grin
Logged
gero5217
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2686


name:azrul panggil jer gero


Email
« Reply #40 on: April 19, 2012, 03:07:02 PM »

sp+jighead+spiner...baru best..... Grin
Logged

h/p:019 2651045

lesen mancing:2minggu sekali,pegi mlm,esk mlm balik.......
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #41 on: April 19, 2012, 03:12:25 PM »


Berapa saiz yg sesuai utk jighead ni....
Den ada sp saiz 2cm jd saiz berapa yg sesuai nak dipadankan......

kalau SP saiz 2cm buleh guna jighead saiz mata kecik dari saiz 1/0 dan berat jighead anggaran dalam 1/24oz - 1/50oz pun oke... Smiley

kalau tanpa jighead, mata wormhook saiz 1/0 sedang elok lah  Wink

tapi ikut selera dan saiz ikan target juga...terpulang pada memasing ikut kesesuaian... Cool
Logged
meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #42 on: April 19, 2012, 04:05:33 PM »

Sesuai Untuk Memerangkap Ikan Apa Ek?
Logged
bulu_idong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1561


Kat mana nak melongkang nih????


« Reply #43 on: April 19, 2012, 04:13:20 PM »

Bukan apa...tersilap beli...keskeskes...
Nak ambik grub firetiger saiz 3cm...alih2 terambik saiz 2cm...
Klu saiz 3 cm bole jugak tak pakai jighead... saiz 2 cm ni ringan la plak rasanya klu tak berjighead...


Berapa saiz yg sesuai utk jighead ni....
Den ada sp saiz 2cm jd saiz berapa yg sesuai nak dipadankan......

kalau SP saiz 2cm buleh guna jighead saiz mata kecik dari saiz 1/0 dan berat jighead anggaran dalam 1/24oz - 1/50oz pun oke... Smiley

kalau tanpa jighead, mata wormhook saiz 1/0 sedang elok lah  Wink

tapi ikut selera dan saiz ikan target juga...terpulang pada memasing ikut kesesuaian... Cool
Logged

Jangan tinggalkan den.... Ajak den kali... Call/SMS 012 402 5154.......
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #44 on: April 19, 2012, 04:18:15 PM »

Sesuai Untuk Memerangkap Ikan Apa Ek?

kalo kat malaysia nih.....ikan air tawar paling mesra alam ngan sp nih haruan ngan bujuk.....lain2 tuh x pasti sgt.....cam sebarau n toman cam kureng layan sp nih......kurang dgr sebarau ngan toman naik pakai sp.......ade tuh ade....tp x bnyk le......pn pon hentam gak.....kalo air masin plak.....bleh kate suma ikan menyambor gewang belasah gak sp nih.....paling bnyk dgr/nmpk kerapu le......
Logged

meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #45 on: April 19, 2012, 08:28:24 PM »

Sesuai Untuk Memerangkap Ikan Apa Ek?

kalo kat malaysia nih.....ikan air tawar paling mesra alam ngan sp nih haruan ngan bujuk.....lain2 tuh x pasti sgt.....cam sebarau n toman cam kureng layan sp nih......kurang dgr sebarau ngan toman naik pakai sp.......ade tuh ade....tp x bnyk le......pn pon hentam gak.....kalo air masin plak.....bleh kate suma ikan menyambor gewang belasah gak sp nih.....paling bnyk dgr/nmpk kerapu le......

Terima Kasih Tuan Atas Info
Logged
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #46 on: April 20, 2012, 09:37:36 AM »

Sesuai Untuk Memerangkap Ikan Apa Ek?

kalo kat malaysia nih.....ikan air tawar paling mesra alam ngan sp nih haruan ngan bujuk.....lain2 tuh x pasti sgt.....cam sebarau n toman cam kureng layan sp nih......kurang dgr sebarau ngan toman naik pakai sp.......ade tuh ade....tp x bnyk le......pn pon hentam gak.....kalo air masin plak.....bleh kate suma ikan menyambor gewang belasah gak sp nih.....paling bnyk dgr/nmpk kerapu le......

jangan lupa Peacock Bass....kena gaya nye mmg dia suka hentam.... Grin Wink

p/s: sekadar buat racun utk pengguna SP....
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #47 on: April 20, 2012, 09:44:01 AM »

pb pon salah satu target gak.....Tuan Botaque ade kate kalo cari pb gune sp main pelan selam dasar pakei jighead......n x lupe gak syahz pon ade gak nek pb jendui pakei sp nih.....ce tempek skit hasil tuh balik kat sini syahz......
Logged

syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #48 on: April 20, 2012, 10:04:22 AM »

pb pon salah satu target gak.....Tuan Botaque ade kate kalo cari pb gune sp main pelan selam dasar pakei jighead......n x lupe gak syahz pon ade gak nek pb jendui pakei sp nih.....ce tempek skit hasil tuh balik kat sini syahz......


yeap betul tu...aku guna teknik selam dalam (henjut perlahan2 di dasaran) tu yg kena belasah dek PB ari tu... Cheesy

sebagai contoh...ni semua SP yg main selam dalam dan henjut di dasaran...sampai disergap rakus.... Grin





Logged
zfadzli80
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1215


jeliti_putih25@yahoo.com
Email
« Reply #49 on: April 20, 2012, 10:12:36 AM »

pb pon salah satu target gak.....Tuan Botaque ade kate kalo cari pb gune sp main pelan selam dasar pakei jighead......n x lupe gak syahz pon ade gak nek pb jendui pakei sp nih.....ce tempek skit hasil tuh balik kat sini syahz......


yeap betul tu...aku guna teknik selam dalam (henjut perlahan2 di dasaran) tu yg kena belasah dek PB ari tu... Cheesy

sebagai contoh...ni semua SP yg main selam dalam dan henjut di dasaran...sampai disergap rakus.... Grin








mantap hasil pb tuan syahz 2..kn try la lps ni sll gn hard lure ja
Logged

0195128980  kumpau tu besa la hehe
bulu_idong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1561


Kat mana nak melongkang nih????


« Reply #50 on: April 20, 2012, 10:49:06 AM »

Fuh...lumayan tuh...

Nak kena cari jugak hook yg bersekali dgn kapla jig tu...
Selama ni saya dok guna asing2...

pb pon salah satu target gak.....Tuan Botaque ade kate kalo cari pb gune sp main pelan selam dasar pakei jighead......n x lupe gak syahz pon ade gak nek pb jendui pakei sp nih.....ce tempek skit hasil tuh balik kat sini syahz......


yeap betul tu...aku guna teknik selam dalam (henjut perlahan2 di dasaran) tu yg kena belasah dek PB ari tu... Cheesy

sebagai contoh...ni semua SP yg main selam dalam dan henjut di dasaran...sampai disergap rakus.... Grin






Logged

Jangan tinggalkan den.... Ajak den kali... Call/SMS 012 402 5154.......
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #51 on: April 20, 2012, 11:27:00 AM »

kalo port clear.....xde reba hape......kadang ikan main tgh.....leh terai gune perambut T/Y/V.....belah bawah taruh ladung kecik......belah cabang taruh mata biasa + sp.......pehtu dah buleh cast dah......tp seswai utk tpt2 kurang rebe....open.....senang ckp susah nak sangkutlah......ade org pernah terai pakai buat cast kat area pantai.....hasil x tau nak ckp le.....
Logged

syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #52 on: April 20, 2012, 11:41:28 AM »

kalo port clear.....xde reba hape......kadang ikan main tgh.....leh terai gune perambut T/Y/V.....belah bawah taruh ladung kecik......belah cabang taruh mata biasa + sp.......pehtu dah buleh cast dah......tp seswai utk tpt2 kurang rebe....open.....senang ckp susah nak sangkutlah......ade org pernah terai pakai buat cast kat area pantai.....hasil x tau nak ckp le.....

betul tu zam...mmg sesuai tmpt kurang sangkut/reba/berbatu....tapi kalau sangkut pun apa salahnya...xlah mahal sangat umpan SP tu kalau dibandingkan dgn gewang....cuma masalah kena ikat rigging lagi je lah....hehehe  Undecided Tongue

kat area pantai atau air masin...kurang nampak hasil2 orang kita dalam M'sia ni post hasil dgn SP dimana2 walau dalam fesbuk sekalipun....
aku pernah cari mmg ada tapi sgt la kurang...tu pun dalam forum je ada.... Embarrassed

kiranya penggunaan SP kat air masin/laut/pantai kurang la popular dalam M'sia nie.... Undecided
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9456


mancen jgn x mancen


« Reply #53 on: April 20, 2012, 11:53:13 AM »

x silap aku dulu ade org pernah post pasal gune perambot T/Y/V nih dlm pnet nih......tuh yg aku upkan balik....tp macam ko kate le syahz....mmg teramat kurang hasil penggunaan sp nih kat air masin di Malaysia nih.....tp kat obersea mmg bnyk dah......n jenih sp yg diorang pakei pon macam2 jenih......dan skang nih aku terpikir plak nak cube gune sp nih nak tekel jenak kat pulo ketam plak dah......tp kene modified bior nampak cam sotong kurita/cumit.....
Logged

syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #54 on: April 20, 2012, 12:04:07 PM »

x silap aku dulu ade org pernah post pasal gune perambot T/Y/V nih dlm pnet nih......tuh yg aku upkan balik....tp macam ko kate le syahz....mmg teramat kurang hasil penggunaan sp nih kat air masin di Malaysia nih.....tp kat obersea mmg bnyk dah......n jenih sp yg diorang pakei pon macam2 jenih......dan skang nih aku terpikir plak nak cube gune sp nih nak tekel jenak kat pulo ketam plak dah......tp kene modified bior nampak cam sotong kurita/cumit.....

kalau x silap...yg dah ready made pun ada jenis rupa mcm sotong cumit...aku ada nampak kat Kepong Tackle...brand ape ntah lupa pulak  Wink

kat oversea mmg diorg sume guna SP...sebab utama ialah kurang pencemaran dan SP mesra alam. dia buleh biodivergasi (betul ke ejaan ni...??) dalam air dalam masa yg sangat singkat...dan seterusnya menjaga alam sekitar  Wink

kat oversea sana banyak pilihan SP yg ada...macam2 rupa bentuk dan jenis serta perisa/bau di pasaran. cakap je nak color apa rupa apa sume ada....tinggal pilih dan bayar je.... Grin Cheesy
Logged
bulu_idong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1561


Kat mana nak melongkang nih????


« Reply #55 on: April 20, 2012, 12:38:16 PM »

Kaler SP ni ada faktor jgk ke...?
Logged

Jangan tinggalkan den.... Ajak den kali... Call/SMS 012 402 5154.......
meisash
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 509

Raja Bangau Wilayah Utara


« Reply #56 on: April 20, 2012, 01:31:44 PM »

Kaler SP Dengan Air Kena Sesuai Ke?
Ke Hentam Guna Je?
Macam Nak Pikat Haruan Or Toman Guna Kaler Apa?
Untuk Siakap Kaler Apa?
PB Pon Kaler Apa?
Air Keruh Kaler Apa?
Air Jernih Kaler Apa?
 Grin Grin Grin
Logged
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #57 on: April 20, 2012, 02:21:54 PM »

Kaler SP ni ada faktor jgk ke...?

Kaler SP Dengan Air Kena Sesuai Ke?
Ke Hentam Guna Je?
Macam Nak Pikat Haruan Or Toman Guna Kaler Apa?
Untuk Siakap Kaler Apa?
PB Pon Kaler Apa?
Air Keruh Kaler Apa?
Air Jernih Kaler Apa?
 Grin Grin Grin

itu...

berkaitan warna SP yg sesuai utk match dgn warna air adalah sama dgn pemilihan warna gewang match-kan dgn warna air pada keadaan semasa....bergantung pada faktor air, cuaca dan rupa bentuk muka bumi serta persekitaran.... Smiley

ada tempat yg nak warna garang2, ada tempat nak pulak warna natural, ada pulak yg warna gelap....itu kena buatlah uji-kaji pemilihan warna yg sesuai...bergantung pada ikan target serta lain2 faktor spt diatas.... Cool
Logged
bulu_idong
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1561


Kat mana nak melongkang nih????


« Reply #58 on: April 20, 2012, 04:54:23 PM »

Kaler SP ni ada faktor jgk ke...?


itu...

berkaitan warna SP yg sesuai utk match dgn warna air adalah sama dgn pemilihan warna gewang match-kan dgn warna air pada keadaan semasa....bergantung pada faktor air, cuaca dan rupa bentuk muka bumi serta persekitaran.... Smiley

ada tempat yg nak warna garang2, ada tempat nak pulak warna natural, ada pulak yg warna gelap....itu kena buatlah uji-kaji pemilihan warna yg sesuai...bergantung pada ikan target serta lain2 faktor spt diatas.... Cool


Tuan syah..
Saya plan nak casting belida..
SP: Berkley 3" Ripple Shad

Air: Keruh

Sesuai ke?
Logged

Jangan tinggalkan den.... Ajak den kali... Call/SMS 012 402 5154.......
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #59 on: April 20, 2012, 04:59:36 PM »

Kaler SP ni ada faktor jgk ke...?


itu...

berkaitan warna SP yg sesuai utk match dgn warna air adalah sama dgn pemilihan warna gewang match-kan dgn warna air pada keadaan semasa....bergantung pada faktor air, cuaca dan rupa bentuk muka bumi serta persekitaran.... Smiley

ada tempat yg nak warna garang2, ada tempat nak pulak warna natural, ada pulak yg warna gelap....itu kena buatlah uji-kaji pemilihan warna yg sesuai...bergantung pada ikan target serta lain2 faktor spt diatas.... Cool


Tuan syah..
Saya plan nak casting belida..
SP: Berkley 3" Ripple Shad

Air: Keruh

Sesuai ke?



alamak tuan bulu idong...saya xde pengalaman casting belida dgn SP lagi...
tapi saya tolong la jawab sesikit setakat mane yg saya tau... Wink

kalau air keruh, (dan biasanya) penggewang akan cari warna gewang yg lebih cerah dan garang...sebab air keruh maka jarak penglihatan (sight) ikan akan lebih terhad... Smiley

itu...gambar atas tu jenis shad paddletail...kena sesuaikan dgn cara rigging yg betul tu tuan bulu idong..., kalau silap sikit akan menyebabkan ekor dia (paddletail) tidak berfungsi masa karauan.... Wink
Logged
Pages: « 1 2 3 4 5 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal