Pancing.Net
September 20, 2014, 09:53:31 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: gewang sebarau terbaik warna ke besar ke kecik ke??..  (Read 22783 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
GENOSIDE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1565


Biar gila manceng, jangan gila babeng

anybuddiez
Email
« Reply #60 on: September 29, 2009, 09:49:18 AM »

tali 20lbs powerpro...ultracastII 8-14lbs
Logged

"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebijik di atas peti
Macam mana nak buat cekodok pisang
Kalau sebijik jek yang masak...

Kalau nak ajak MEMBANGAU, jangan segan2 arogen : 012 984 6864
Pancing.Net
« Reply #60 on: September 29, 2009, 09:49:18 AM »

 Logged
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #61 on: September 29, 2009, 09:56:39 AM »

ok bro thanks for sharing.....  Wink
Logged

Lepaskan ikan itu.....
GENOSIDE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1565


Biar gila manceng, jangan gila babeng

anybuddiez
Email
« Reply #62 on: September 29, 2009, 09:58:41 AM »

ok bro thanks for sharing.....  Wink

no probs...hehehe
Logged

"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebijik di atas peti
Macam mana nak buat cekodok pisang
Kalau sebijik jek yang masak...

Kalau nak ajak MEMBANGAU, jangan segan2 arogen : 012 984 6864
fairuz
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 164


ò


Email
« Reply #63 on: September 29, 2009, 10:05:16 AM »

cayala bro memang mujarab warna oren den dapat tp seko je la kt sg. jengka jambatan pertama selepas simpang jengka .. Grin tp klw air keruh warna apa sesuai bro  Grin
Logged
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #64 on: September 29, 2009, 10:06:48 AM »

putih/merah @ hijau..
Logged

izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #65 on: September 29, 2009, 10:28:19 AM »

Kalau untuk sebarau yang kat sg. kaler coklat elok guna GFR gak ker?

kalau spoonlak kaler apa yang sesuai?
Logged

Lepaskan ikan itu.....
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #66 on: September 29, 2009, 10:43:15 AM »

sebarau sg ke tasik ke jeram ker klu nmpak warna gfr ni jd geram dia so bole gunakan kat suma lokasi pancing ni sesuai sgt klu nak guna spon cri spoon dr yozuri model altima gold coated mmg la mengancam ikan2 pemangsa kira senjata utama la utk mengilat beb kira wajib ada dlm kotakgewng
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #67 on: September 29, 2009, 10:50:06 AM »

ok thanks bro, lepas nie akan banyakkanler lure lure kaler GFR  ngan spoon kaler gold nie... kalau ianya elok disemua lokasi padang pancing..

thanks bro
Logged

Lepaskan ikan itu.....
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #68 on: September 29, 2009, 10:51:40 AM »

sekadar membantu kawan2
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #69 on: September 29, 2009, 10:54:06 AM »

kan apaer.. gewang nie jenuh nak beli....

kaalau kaler dah fix... leh ler kita pelbagai jenis gewang pula...

nie dah ler nak try macam macam aksi gewang.. lepas tu nak try kaler kaler lain pulak...

bila tak dapat ikan mulalah terfikir.. salah pakai gewang...
hehehe...

at leat bile gune GFR leh ler mancing dengan yakin lepas nie...  Grin
Logged

Lepaskan ikan itu.....
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #70 on: September 29, 2009, 10:56:19 AM »

bak kata sifu kawan, "casting ni tak kira kaler ape pun..yang penting acurate, tepat..tau guna gewang paling penting..renang pun cantik..tau dalam air dan diet ikan.." sepanjang kawan guna TD GFR ni baru berapa kali je kena strike..banyak kawan guna kaler seakan diet ikan kat tempat mancing..TD GFR ni advantage dia sebab dia terang dalam air..macam lampu pun ade..dalam panas terik, kawan jamin tak menjadi..kalau tempat gelap. redup, cuaca mendung, pakai la GFR..KOMFEM..antima ni memang wajib ada..boleh cast jauh renang pun cantik..semua lure buleh menjadi..yang best kalau lure yang kita tak jangka dan memang tak tu menjadi..tidakkah itu kebestan yang nyata???warna air, dalam air dan stuktur vital dalam arena kasting ni..seposen dari kawan...
Logged

izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #71 on: September 29, 2009, 11:10:01 AM »

selain menunggu air surut untuk melihat kedalaman dan apa struktur di dalam air... ataupun menggunakan sonar..

apakah kaedah yang paling ampuh untuk kita menentuukur kedalam dan halangan kawasan tersebut supaya kita boleh menggunakan gewang selaman yang sesuai?

Kalau kita gua gewang floating/ dive yang dicabut mata kailnya ok tak?
Logged

Lepaskan ikan itu.....
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #72 on: September 29, 2009, 11:20:32 AM »

sebarau selalu duduk kat teluk² yang ada anak sungai, ada batu kayu tumbang ke..sebarau ni spesis duduk kat pertengahan air..jadi sturktur tu kita boleh jangka..biasanya botman atau orang yang arif biasanya bagitau ape yang ada dalam air tu..selalu bile kawan pegi dengan botman, kawan tanya dulu..lagi 1 kawan jarang pakai deep diver sebab takut sangkut..kawan banyak pakai shallow runner (bip pendek atau L)..biasanya air jernih sikit..kita boleh nampak dalam air tu ape ada...harap membantu..
Logged

BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #73 on: September 29, 2009, 11:30:45 AM »

sebarau sg ke tasik ke jeram ker klu nmpak warna gfr ni jd geram dia so bole gunakan kat suma lokasi pancing ni sesuai sgt klu nak guna spon cri spoon dr yozuri model altima gold coated mmg la mengancam ikan2 pemangsa kira senjata utama la utk mengilat beb kira wajib ada dlm kotakgewng

susah nak jumpe la skang nie spoon jenis nie....de sesape bleh membantu tak?...
Logged
GENOSIDE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1565


Biar gila manceng, jangan gila babeng

anybuddiez
Email
« Reply #74 on: September 29, 2009, 11:33:45 AM »

sebarau selalu duduk kat teluk² yang ada anak sungai, ada batu kayu tumbang ke..sebarau ni spesis duduk kat pertengahan air..jadi sturktur tu kita boleh jangka..biasanya botman atau orang yang arif biasanya bagitau ape yang ada dalam air tu..selalu bile kawan pegi dengan botman, kawan tanya dulu..lagi 1 kawan jarang pakai deep diver sebab takut sangkut..kawan banyak pakai shallow runner (bip pendek atau L)..biasanya air jernih sikit..kita boleh nampak dalam air tu ape ada...harap membantu..

tapi biasenyer si M ni terjun tiruk menyelam jek usha reba dulu...  Grin
Logged

"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebijik di atas peti
Macam mana nak buat cekodok pisang
Kalau sebijik jek yang masak...

Kalau nak ajak MEMBANGAU, jangan segan2 arogen : 012 984 6864
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #75 on: September 29, 2009, 11:35:31 AM »

sebarau sg ke tasik ke jeram ker klu nmpak warna gfr ni jd geram dia so bole gunakan kat suma lokasi pancing ni sesuai sgt klu nak guna spon cri spoon dr yozuri model altima gold coated mmg la mengancam ikan2 pemangsa kira senjata utama la utk mengilat beb kira wajib ada dlm kotakgewng


susah nak jumpe la skang nie spoon jenis nie....de sesape bleh membantu tak?...


meps cyclop, SOB spoon sama je effektif..halco spoon pun jadi jugak..ni spoon SOB keluaran jerman
Logged

izhar81
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 871



Email
« Reply #76 on: September 29, 2009, 02:08:44 PM »

thanks bro atas tips tentang gewang shallow water....

or kira kalau bib pendek dan bentuk L memang kategori Shallow lak tu...


apa pula pandangan bro tentang gewang gewang murah yang tiru design rapalla gemok... macam Eupro dsb.. elok beli eupro jer ker kena beli rapala (utk beginner).... (dah tanya poket)  Cheesy
Logged

Lepaskan ikan itu.....
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #77 on: September 29, 2009, 02:45:07 PM »

baik beli rapala..1 sebab dah terbukti dan 2 dah nama dia rapala..memang le best Grin..eupro bayak tiru design rapala ni..
Logged

pittaro
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 586



Email
« Reply #78 on: September 29, 2009, 10:16:02 PM »

betulbetulbetul.... Grin
sekarang kawan tengah kumpul kaler GFR ni jointed 9cm countdown 7cm jointed shad rap 7cm yang belum ada taildancer jer...hehehe... Grin
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #79 on: September 30, 2009, 08:11:15 AM »

p/s : nasib baek kwn penah main game ps2...game mancen ( rapala )...kalu tak, ternganga la kalu orang citer pasal jenis dn name gewang nie....huhuhuhu..... Tongue Tongue Cheesy Cheesy
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #80 on: September 30, 2009, 11:35:57 AM »

xdpt dinafikan gewang2 dr jenama rapala ni amat produktif menjerat spesis ikan tempatan skrg ni dah susah nak jmpa model2 mcm jointed ni klu ada smpn la sbb mmg killer wat pemangsa muara spt siakp rasanyer diaorg dah stop dah keluaran model ni
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
pittaro
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 586



Email
« Reply #81 on: October 01, 2009, 01:06:16 AM »

lepas ni boleh kumpul jointed banyak-banyak pulak kalau kaler GFR kawan dah sailang habis kaler lain macamana pulak mintak pendapat???...hehehe... Grin
Logged
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #82 on: October 02, 2009, 10:50:14 AM »

carik kaler yang bling² sikit...hehe..kaler terang lagi bagus...

http://www.pancing.net/index.php?topic=3295.0
Logged

ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #83 on: October 02, 2009, 11:42:19 AM »

warna gewang keluaran rapala ni kebanyakkan meniru warna anak2 ikan sbb 2 la jarang menghampakan tgk saja model fatrap yg mmg jd musuh pd toman mmg abis calar balar gewang aku kene geget dgn toman bila gunakan gewang model ni bg aku la warna mcm shad ,crawdad , firetiger ,silverblue dan gold fish red mmg la mujarab utk toman dan jga sebarau
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
tegar_no3
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 439


never surrender!!

ka_mey1@yahoo.com
Email
« Reply #84 on: October 14, 2009, 11:17:18 AM »

shad rap... memang syok... kaler oren ke hijau ke semua ok... asal sebarau ada je kat tempat tu... nak nak bila baling depan hidung dia.. ngap terus la..

kalau abu garcia tormentor yang murah sikit dari rapala tu pun ok gak..


kalau pakai sesudi pakai la abu island yang susah nak cari dah...

kalau susah nak cari abu island cari seahawk island pun dah ok... cat sikit sebelah dia warna merah...

kompem menyelerakan buat ikan di tampat anda...
 Tongue
selamat mencoba Grin
Logged

Harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang himpun lagi...terlebih memberilahhh...
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #85 on: October 14, 2009, 01:49:45 PM »

shad rap... memang syok... kaler oren ke hijau ke semua ok... asal sebarau ada je kat tempat tu... nak nak bila baling depan hidung dia.. ngap terus la..

kalau abu garcia tormentor yang murah sikit dari rapala tu pun ok gak..


kalau pakai sesudi pakai la abu island yang susah nak cari dah...

kalau susah nak cari abu island cari seahawk island pun dah ok... cat sikit sebelah dia warna merah...

kompem menyelerakan buat ikan di tampat anda...
 Tongue
selamat mencoba Grin

BRO, kt kedai pancing area mane de jual gewang abu garcia tormentor nie....kwn g survey tak penah jumpe pon....

nk cr red head...killer gak gewang nih...
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #86 on: October 15, 2009, 10:43:39 AM »

bnyk kedai yg masih menjual gewang abu ni aku tgk kat aboi ada lg bnyk stok klu kat kepong pon ada lg
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #87 on: October 15, 2009, 11:08:45 AM »

bnyk kedai yg masih menjual gewang abu ni aku tgk kat aboi ada lg bnyk stok klu kat kepong pon ada lg

aboi tu kt maner?...bleh bg detail sket tak lokasi tersebut.....tq torex....
Logged
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #88 on: October 15, 2009, 12:12:31 PM »

ocean sea sportfishing seri kembangan
Logged

BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5531


............

1979
Email
« Reply #89 on: October 15, 2009, 02:05:10 PM »

ocean sea sportfishing seri kembangan

tima kasih... Smiley
Logged
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal