Pancing.Net
November 24, 2014, 02:36:53 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Down
  Print  
Author Topic: camna nak mengail ikan patin?? (umpan n teknik)  (Read 79988 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Awei
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2999


Be Better Fishing!!


Email
« on: May 15, 2009, 12:56:35 PM »

salam wbt....


saya nak bertanya kpd anglers dcni..
camna nak mengail ikan si patin ni?

kat tempat saya ikan patin banyak,
tapi tgk geng cni try macam umpan, tapi hasilnya liuaw..
ada setengah main rembat mata 3,
tapi tu x bpa nak sempoii!

kalu ada pandangan dari otai2, bleh la bagi info,cara2,teknik dan kaedah mengumpan ikan ni..
sama2 kita berkongsi pendapat..

syukran..

IKAN PATIN MASAK LEMAK.. hehehehe!
Logged
Pancing.Net
« on: May 15, 2009, 12:56:35 PM »

 Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #1 on: May 19, 2009, 02:42:17 PM »

kat mana bro tu bro.....macam best jerr...gi tau la lokasi...boleh kita
main patin lak
janji banyak umpan kiter usahakan
Logged

Awei
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2999


Be Better Fishing!!


Email
« Reply #2 on: May 21, 2009, 01:54:14 PM »

nak try jom aruan tasik..
tapi area penang..
hang bleh mai ka??

aku dah try mcm2 umpan Huh Huh Huh
umpan apa aku x tau la pekajadah patin kat cni nak makan..
segala dedak aku dah try, cacing gila, cacing normal, cingkirit, perut ayam, kepala sawit dsb..

main rembat mata 3 org kat sni.. yg tu x bpa best... Angry Angry Angry Angry
Logged
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #3 on: May 21, 2009, 04:56:49 PM »

umpan fresh water
PATIN
1. DEDAK 926+ DEDAK BOM CAP KEPALA HELANG+PATI PANDAN SIKIT
2. ROTI GARDINEIA + PATI PANDAN +PATI STRAWBERY+ HAMPAS KELAPA GORENG JANGAN BAGI HANGUS
    MAURIPAN N PERAM DUA HARI

PACU
1.CACING
2.HATI AYAM
3.DEDAK BOM KEPALA HELANG

ROHU
DEDAK 929+DEDAK MERAH KEPALA HELANG +MATA RAMBAI TALI WARNA MERAH (ROHU BERANGIN NGAN WARNA MERAH)

TALAPIA
1. PALET
2.CACING
3.PERUT AYAM


kalo bro nak tau lebih lanjut g la topik nak tau care pikat... kat dlm ruangan panduan soal jwb pancing...
kwn dah tanye soklan ni, otai2 pon dah jwb...

hehehe bleh la cuba
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #4 on: May 21, 2009, 05:16:47 PM »

apa2 pun tgk keadaan tempat...xsemua umpan patin bleh digunakan SEMUA TEMPAT..byak faktor perlu diambil kira Smiley Smiley..pendekkan cerita kena ushaa line gak
Logged
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #5 on: May 21, 2009, 05:20:40 PM »

apa2 pun tgk keadaan tempat...xsemua umpan patin bleh digunakan SEMUA TEMPAT..byak faktor perlu diambil kira Smiley Smiley..pendekkan cerita kena ushaa line gak

Ya betul... kwn stuju & sokong...

Ada tmpt ikannye memilih, ada tmpt plak dia bedal semua hehehe Grin Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
siakap_78
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 709


Email
« Reply #6 on: May 21, 2009, 05:36:30 PM »

SATU CARA BUAT UMPAN SPECIAL BG BAU SESEDAP HIDUNG BUAT LEBIH SKIT..blik jer buang kt dlam kolam..klau boleh bling tgh2..cari sati pot baik..tp kena korban la wat modal umpan..ajar dlam seminggu dua ke tiap2 hari..mcm bg ikan mkan kolam sendiri Smiley :)lepas 2 test ada RESPON X
Logged
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #7 on: May 21, 2009, 05:41:23 PM »

mmmm idea yg menarik, bleh cube try test ni Wink
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
samurai
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 105


manhttp://www.pancing.ncin sampai lebam!!!!!!!!!!!


Email
« Reply #8 on: May 22, 2009, 01:25:03 AM »

resepi yg kailperak bagi dah cukup mantop dah......tapi kalu nak lagi best,untuk patin guna pati pandan PCL super power dan untuk rohu plak,guna minyak rohu PCL super power(campur ngan dedak n sapu skit sebelum campak)

p/s aku kalu target patin,besanya aku celup jer roti gardenia ngan pati pandan tu..alhamdullilah slalu bol.
Logged

ngail sokmo!!!!!!!!Hait........
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #9 on: May 22, 2009, 09:26:17 AM »

umpan fresh water
PATIN
1. DEDAK 926+ DEDAK BOM CAP KEPALA HELANG+PATI PANDAN SIKIT
2. ROTI GARDINEIA + PATI PANDAN +PATI STRAWBERY+ HAMPAS KELAPA GORENG JANGAN BAGI HANGUS
    MAURIPAN N PERAM DUA HARI

PACU
1.CACING
2.HATI AYAM
3.DEDAK BOM KEPALA HELANG

ROHU
DEDAK 929+DEDAK MERAH KEPALA HELANG +MATA RAMBAI TALI WARNA MERAH (ROHU BERANGIN NGAN WARNA MERAH)

TALAPIA
1. PALET
2.CACING
3.PERUT AYAM


kalo bro nak tau lebih lanjut g la topik nak tau care pikat... kat dlm ruangan panduan soal jwb pancing...
kwn dah tanye soklan ni, otai2 pon dah jwb...

hehehe bleh la cuba

Bro Kail-perak
terima kasih kerana memberi tunjuk ajar
umpan tuan kail-perak memang power
saya test kat sg. buah naik patin 3.25 kg woooooo gambarnya pun saya ada huhuhu
so encik samurai bleh cuba ar......kalau boleh cari pati pandan coconut yang kat kedai cake.
k ......terima kasih semua.
Logged

Hampa Sungguh
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #10 on: May 22, 2009, 03:21:43 PM »

umpan fresh water
PATIN
1. DEDAK 926+ DEDAK BOM CAP KEPALA HELANG+PATI PANDAN SIKIT
2. ROTI GARDINEIA + PATI PANDAN +PATI STRAWBERY+ HAMPAS KELAPA GORENG JANGAN BAGI HANGUS
    MAURIPAN N PERAM DUA HARI

PACU
1.CACING
2.HATI AYAM
3.DEDAK BOM KEPALA HELANG

ROHU
DEDAK 929+DEDAK MERAH KEPALA HELANG +MATA RAMBAI TALI WARNA MERAH (ROHU BERANGIN NGAN WARNA MERAH)

TALAPIA
1. PALET
2.CACING
3.PERUT AYAM


kalo bro nak tau lebih lanjut g la topik nak tau care pikat... kat dlm ruangan panduan soal jwb pancing...
kwn dah tanye soklan ni, otai2 pon dah jwb...

hehehe bleh la cuba

Bro Kail-perak
terima kasih kerana memberi tunjuk ajar
umpan tuan kail-perak memang power
saya test kat sg. buah naik patin 3.25 kg woooooo gambarnya pun saya ada huhuhu
so encik samurai bleh cuba ar......kalau boleh cari pati pandan coconut yang kat kedai cake.
k ......terima kasih semua.

eh cikgu jgn la mcm tuh malu kwn kekeke

kwn pinjam resepi cikgu yek... sori la x kasi tau dulu hehehe Tongue
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #11 on: May 25, 2009, 10:28:16 AM »

HUHUHUU
takde hal punya saje gurau huhuhu
pepehal test dulu ar........kalau dapat rezeki huhuhu
Logged

Hampa Sungguh
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #12 on: May 25, 2009, 09:46:36 PM »

HUHUHUU
takde hal punya saje gurau huhuhu
pepehal test dulu ar........kalau dapat rezeki huhuhu


hehe bro dah test dah, berkesan utk pacu, utk yg lelain blum nmpk hasil...
kwn dah wat report, hasil memacu

http://www.pancing.net/index.php?topic=2843.0
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
fairuz
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 166


ò


Email
« Reply #13 on: May 26, 2009, 04:38:17 PM »

mintak kebenaran copy umpan tok guru..kt sini pun lbh kurang je asyik orang lain je yang bwk naik..menangis tgk.. Grin Grin Grin
Logged
krulez86
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1091


Aku baling kau sambut aku tarik kau ikut


Email
« Reply #14 on: May 27, 2009, 11:47:07 AM »

Sy pernah gune dedak cap kepala helang + dedak merah cap kepala helang + perasa pisang buat kek = 3 ekor patin lombong puchong dlm mase 1jam..dedak nih mmg best, da mcm2 brand lain sy pki kat port yg same tp mangkau..tp kene tgk cuace jgk klu panas ikan jd culas..awl pagi & mlm adalah waktu yg sesuai...

sekadar pandangan...
Logged

Call 4 Komplot 0132747876
krush87
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 24


Email
« Reply #15 on: May 27, 2009, 03:49:33 PM »

b4 datang kl ari tuh aku guna technique mudah macam katak makan kacang jer..

dengan bertalikan firewire camo aku, aku sambung lead shocker 40lb kat tali tuh.. then aku ikat klip dan buatkan another perabut sepanjang sedepa ngan tali rapala mono 40lb aku.. kat klip aku letak batu.. kat ujung tali mono aku ikat matakail mustad soi saiz 15.. berumpankan cacing tanah yang diperam ngan perut ayam smalaman.. aku angkut ikan patin 8kg..

so try la umpan cacing tanah peram ngan perut ayam..
Logged
pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #16 on: May 28, 2009, 03:06:14 PM »

salam... nk mintak sdikit tips umpan yg sesuai tuk tongsan sisik halus(TSH)yg gemar makan mcm anak talapia....huhuhu...asyik jd bangau jek kt kolam pancing b'bayar,,,hehehe Grin kongsi2 la skit bahan2 utama tuk buat umpan ikan TSH ni....sukatan nye xnak gtau pn xpe..hehe..
Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #17 on: May 28, 2009, 05:01:17 PM »

salam... nk mintak sdikit tips umpan yg sesuai tuk tongsan sisik halus(TSH)yg gemar makan mcm anak talapia....huhuhu...asyik jd bangau jek kt kolam pancing b'bayar,,,hehehe Grin kongsi2 la skit bahan2 utama tuk buat umpan ikan TSH ni....sukatan nye xnak gtau pn xpe..hehe..

hehe...
menjadi bangau tu mgkn blum rezeki lg tu..insyaAllah...kt same2 brusaha byk hasilnye sabtu nie...
Logged
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #18 on: May 29, 2009, 07:14:38 PM »

salam... nk mintak sdikit tips umpan yg sesuai tuk tongsan sisik halus(TSH)yg gemar makan mcm anak talapia....huhuhu...asyik jd bangau jek kt kolam pancing b'bayar,,,hehehe Grin kongsi2 la skit bahan2 utama tuk buat umpan ikan TSH ni....sukatan nye xnak gtau pn xpe..hehe..
salam bro pancing usang
TSH ni manja sikit arrrr
cuba try dedak 929+dedak bom kepala burung+minyak belangkas(tak guna pun takpe)
then main guna spring dan kabus putih bulat...........
tongsan ni makan menyedut mcm vaccum
huhuhu so bila dia sedut umpan kat spring tu kabus putih bulat tu masuk skali
so strike arrrr
nanti sa uploadkan gambar spring dan umpan k................
satu lagi try conflake dihancurkan campur tepung gandum dan di gaul ngan air gas mirinda strawberi huhuhu
try arrrr (pancing lama punya resepi ni ) mintak maap yer tuan tanah..........
Logged

Hampa Sungguh
Awei
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2999


Be Better Fishing!!


Email
« Reply #19 on: June 09, 2009, 04:04:51 PM »

Alhamdulillah...

tanx kail^perak...
hang punya resipi mujarab laaa..

setelah berminggu2 aku dok try, jd serupa hantu tasik..
dok pi mai tang tu.. kat cni ikan dia pandai tahap cipan sekolah habaq hang..

akhirnya berjaya gak.. 3 ekor patin dah naik..
ikan berskala 1-2kg je..

yang megatron belum nek lg..
insyallah pasni2 kot..
maybe CACING PERAM PERUT AYAM kot utk megatron...

gambar aku xdan nak upload lg..

tanx byk bro2.. ilmu anda amat berguna..
Logged
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #20 on: June 09, 2009, 09:18:02 PM »

Alhamdulillah...

tanx kail^perak...
hang punya resipi mujarab laaa..

setelah berminggu2 aku dok try, jd serupa hantu tasik..
dok pi mai tang tu.. kat cni ikan dia pandai tahap cipan sekolah habaq hang..

akhirnya berjaya gak.. 3 ekor patin dah naik..
ikan berskala 1-2kg je..

yang megatron belum nek lg..
insyallah pasni2 kot..
maybe CACING PERAM PERUT AYAM kot utk megatron...

gambar aku xdan nak upload lg..

tanx byk bro2.. ilmu anda amat berguna..

alamak bro... jgn ckp mcm tuh , malu kwn...
kwn pon pinjam je resipi tu dri cikgu AJIBANAX.. Tongue
kene try ah... kwn pon ade gak try2 campur resipi ajibanax, ejoy dgn bro cd..
tp blum nmpk hasil lg.. lg pon dah 2 minggu x p ngail
hujung minggu ni nak g kong2 plak cr siakap Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
belukang biru
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 23


« Reply #21 on: July 07, 2009, 04:54:38 PM »

 Cheesy

otai2, tumpang tanyer

yang umpan guna
1. roti gardenia + pati pandan + pati strawberi  + hampas kelapa goreng n mauripan tu.
 camne cara nak buat nyer.

kat area kawan ni bnyk sangat patin dalam kolam, tp makannye boleh di kira Huh
Logged
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #22 on: July 08, 2009, 10:34:48 AM »

belukang biru
gunting roti dalam bentuk petak2 kecil
hampas kelapa di gaulkan dengan pati pandan(kedai kek punya kalau bleh pandan coconut)
hampas kelapa di gaulkan dengan pati strawberi plak
masukkan kedua2 hampas tadi dengan roti yang digunting tadi.......
tabur mauripan atas roti tadi
peram 3 ari paling kurang.........
then lempar la ke kolam itu huhuhuuh

itu ajibanax stlye la
kalau ada style lain tak tau la..........
tapi saya jarang guna mauripan arrrrrrrrr
malas nak peram
Logged

Hampa Sungguh
belukang biru
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 23


« Reply #23 on: July 10, 2009, 04:34:35 PM »

oh camtu ke

patutla senyap je patinnyer.....xpe, nanti try lagi malam ni

Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 18022



« Reply #24 on: July 15, 2009, 10:39:06 PM »

oh camtu ke

patutla senyap je patinnyer.....xpe, nanti try lagi malam ni



bro, try jangan tak try ! kita manusia lebih terer pada ikan so misti boleh 'menang' atas ikan-ikan !

kena ingat waktu, cuaca, haribulan dll supaya faktor umpan + keadaan[waktu/cuaca/hari] = hasil tangkapan
Logged

takda peduli, hentam saja
SEBA_RAU
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 129



« Reply #25 on: July 16, 2009, 08:32:21 AM »

umpan fresh water
PATIN
1. DEDAK 926+ DEDAK BOM CAP KEPALA HELANG+PATI PANDAN SIKIT
2. ROTI GARDINEIA + PATI PANDAN +PATI STRAWBERY+ HAMPAS KELAPA GORENG JANGAN BAGI HANGUS
    MAURIPAN N PERAM DUA HARI

PACU
1.CACING
2.HATI AYAM
3.DEDAK BOM KEPALA HELANG

ROHU
DEDAK 929+DEDAK MERAH KEPALA HELANG +MATA RAMBAI TALI WARNA MERAH (ROHU BERANGIN NGAN WARNA MERAH)

TALAPIA
1. PALET
2.CACING
3.PERUT AYAM

tq bro nanti kawe tes best gak ramuan nie mana tau ada rezeki berbaloi klu dapat hehehehehehehehe Grin
Logged
saniesaga
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1009


012-4673553

mohdhasani@yahoo.com.my
Email
« Reply #26 on: July 16, 2009, 08:38:39 AM »

belukang biru..
area mn tu??
den pun nk try gak...aritu lyn patin kt kolam...pakai tali xsesuai..sampai tebing putus...maklum la baru nk berjinak mancen... Grin Grin..frust giler...ada la dlm 2 kilo patin tu...
Logged
jaanmajal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 434


Better Reel for Better Value....

abdulrahman.abdullah@yahoo.com
Email
« Reply #27 on: July 16, 2009, 09:29:55 AM »

PENGALAMANKU DI PERTANDINGAN MEMANCING MEMBAKUT ECO-LAKE......

KITORANG DATANG BWK KELI HIDUP AND 1 TONG PENUH UDANG HIDUP AND 1 BESEN DEDAK ROTI CAMPUR BAJA IKAN...

NAK MANCING TOMMAN 8KG (DGR KABAR ADA KAT SANA) KONONNYA......

JADI DGN PENUH SEMANGAT KITORANG TURUN.... SIAP BAWAK ROD LAUT DALAM LAGI..... TAKUT TOMMAN TARIK TAK DAPAT LAWAN... KONONNYA...

DALAM 300 PESERTA ARITU MCM2 UMPAN ADA CTH :-KATAK, ISI ULAR, ISI BIAWAK, ANAK AYAM, ANAK ITIK AND MCM2 LAGILAH...

PENGHUJUNG CERITA(SAKIT ATI SENDIRI JAK KALU CERITA PANJANG-PANJANG)

TEMPAT PERTAMA : PATIN 3KG (UMPAN CACING)

TEMPAT KEDUA : PATIN 2.8KG (UMPAN CACING)

TEMPAT KETIGA : TOMMAN 2.5 KG (UMPAN CACING JUGA)


BUAT PENAT JAK BELI UMPAN MAHAL-MAHAL... X-LAST CACING JUGA DIA NGAP....

TAPI REZEKI ORG KAN..
Logged
saniesaga
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1009


012-4673553

mohdhasani@yahoo.com.my
Email
« Reply #28 on: July 16, 2009, 09:32:59 AM »

betul tu bro....dah time tu dia nk mkn cacing..hehehe..
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13892


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #29 on: July 16, 2009, 09:34:24 AM »

memang dr sekolah cikgu kita dah ajar....cacing dimakan oleh ikan...

ikan dimkn oleh manusia.....ni namanya kitaran hidup..hehe
Logged


Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal