Author Topic: Bekas simpanan udang hidup  (Read 6090 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Bekas simpanan udang hidup
« on: June 05, 2012, 10:04:26 AM »
Assalamualaikum w.b.t

tuan yang kacak dan puan yang comel,
di manakah boleh saya dapatkan bekas untuk umpan udang hidup ? boleh senaraikan kedai2 yang jual benda ini dan harganya sekali? dan kalau ada nak jual yang second tapi ok.. boleh PM saya.. saya dah search dah semua topik, takde pulak cakap ada jual benda ni... mohon bantuan....
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #1 on: June 05, 2012, 10:12:23 AM »
Wa'alaikumussalam Dato Nago yg ensem......kalo bekas simpan udang idup nih banyak je jual Dato.....yang murah samapi la yg paling mahal.....pilih aje....dari polistrene smpi ke plastic pvc pon ade.....paling murah+jimat......Dato pegi kedai runcit.....minta balang plastik gegula tuh......then kasik lobang2 keliling balang tuh......masa bawak pi port......masok kan udang....pehtu rendamkan dlm air......xyah pakei oksigen dah......tp kalo nak bawak trevel teman sarankan pakei je polistrene......die buleh kaber dari kepanasan.....

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #2 on: June 05, 2012, 10:24:14 AM »
Wa'alaikumussalam Dato Nago yg ensem......kalo bekas simpan udang idup nih banyak je jual Dato.....yang murah samapi la yg paling mahal.....pilih aje....dari polistrene smpi ke plastic pvc pon ade.....paling murah+jimat......Dato pegi kedai runcit.....minta balang plastik gegula tuh......then kasik lobang2 keliling balang tuh......masa bawak pi port......masok kan udang....pehtu rendamkan dlm air......xyah pakei oksigen dah......tp kalo nak bawak trevel teman sarankan pakei je polistrene......die buleh kaber dari kepanasan.....
polisentri dan ada dah... nak yang jenis boleh lipat atau flexible... dah try buat dengan botol minyak masak.. buruk benor nampaknya...

nak cari yang jenis cam plastik lembut.. sejuk mata memandang... ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #3 on: June 05, 2012, 10:33:01 AM »
ooooooooooooooooo......yg gitu ke.......kodai pancing kek sri mudo tuh ado jual......kek klang pon ado gak jual.....selalu den nmpk kek kodai pancing ......poie yo tanyo tokei kodai tuh.....kompom ado.....

Offline budak nakal

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #4 on: June 05, 2012, 10:33:40 AM »
Tuan NMM..

Cube tuan pakai tong cat matex pulak.(saiz kecik jek)

 tapi tutup cat tu kene buatkan lubang2 dan pintu agar senag ambek umpan.

pintu dia rebet jek dgn engsel pintu. hahha..cubelah.

jgn lupe letak ais nanti udang kojol lak.

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #5 on: June 05, 2012, 10:35:12 AM »
ooooooooooooooooo......yg gitu ke.......kodai pancing kek sri mudo tuh ado jual......kek klang pon ado gak jual.....selalu den nmpk kek kodai pancing ......poie yo tanyo tokei kodai tuh.....kompom ado.....
dah try tanyo kek kedai TCE tackle seksyen 13 shah alam.. takdo di jualnyo. itu yang melilau nak cari... maleh nak bawa polisentri tu... besa bona... agak2 kek kodai pancing pudurayo tu ado jual ?
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #6 on: June 05, 2012, 10:40:01 AM »
biaso kalo kodai pancing bosar2 mesti ada jual.....dato poie jo tanyo......x jumpo gak.....bgtau den....den poie rikikan kek kodai2 biaso den poie......

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #7 on: June 05, 2012, 10:42:35 AM »
biaso kalo kodai pancing bosar2 mesti ada jual.....dato poie jo tanyo......x jumpo gak.....bgtau den....den poie rikikan kek kodai2 biaso den poie......
nanti eden try.. biasa berapa ringgit harga ?  ;D  ;D  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #8 on: June 05, 2012, 10:53:38 AM »
Tuan NMM..

Cube tuan pakai tong cat matex pulak.(saiz kecik jek)

 tapi tutup cat tu kene buatkan lubang2 dan pintu agar senag ambek umpan.

pintu dia rebet jek dgn engsel pintu. hahha..cubelah.

jgn lupe letak ais nanti udang kojol lak.
ooo... terfikir jugak nak buat macam tu... cuma sekarang nak cari yg boleh di lipat selepas tidak di gunakan. terima kasih di atas cadangan yang istimewa... boleh di cuba....
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #9 on: June 05, 2012, 10:57:16 AM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #10 on: June 05, 2012, 10:59:30 AM »
hah.....salah satu kodai tuh.....x smpi 20......pelagi Dato.....

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #11 on: June 05, 2012, 11:01:38 AM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)
ada alamat penuh tak ? best 2.... 50 eko dah banyak tu.. nak g cari jumaat ni...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #12 on: June 05, 2012, 11:03:13 AM »
kat WWA pandamaran pun ada tok...lagi satu kat setia.
banyak dato'...tak susah la benda ni ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #13 on: June 05, 2012, 11:05:08 AM »
kat WWA pandamaran pun ada tok...lagi satu kat setia.
banyak dato'...tak susah la benda ni ;D
ade member cakap sampai 40 hinggit.. alamak aiii.. kedai pancing yg tahu 1 tu je kat seksyen 13... :)
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #14 on: June 05, 2012, 11:08:12 AM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)
ada alamat penuh tak ? best 2.... 50 eko dah banyak tu.. nak g cari jumaat ni...

pernah pergi pekan port tak...kedainya bawah flyover, kalau dari kedai jeti pancing (skrg tukar kdai setia) jalan terus sampai jumpa trafic light yg ada lintasan belang..tengok sebelah kanan akan nampak kedainya..depan ada simpang masuk kiri parking keta situ..then lintas tempat pejalan kaki yg ada lintasan belang tadi tu je. ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #15 on: June 05, 2012, 11:09:53 AM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)
ada alamat penuh tak ? best 2.... 50 eko dah banyak tu.. nak g cari jumaat ni...

pernah pergi pekan port tak...kedainya bawah flyover, kalau dari kedai jeti pancing (skrg tukar kdai setia) jalan terus sampai jumpa trafic light yg ada lintasan belang..tengok sebelah kanan akan nampak kedainya..depan ada simpang masuk kiri parking keta situ..then lintas tempat pejalan kaki yg ada lintasan belang tadi tu je. ;D
terus blurrr... tak nampak langsung.. kena masuk google map.. nama kedainya Lee Hin TAckle ya ? jap nak google...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #16 on: June 05, 2012, 11:11:50 AM »
tuan jat,
dekat taman petaling indah, klang ya ?
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline kzkh9786

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2011
  • Gender: Male
  • M.P.C - Jeng Krengg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #17 on: June 05, 2012, 11:15:41 AM »
lagi 1..dh letak udang..jgn lupa letak pasir pantai (agak2 la)..bertujuan utk jangka hayat udang.
adanya pasir dpt la udang landing dlu sblom di aqiqah kt mata pancing.


Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #18 on: June 05, 2012, 11:22:51 AM »
tuan jat,
dekat taman petaling indah, klang ya ?

sepatutnya kat pekan port klang. kat klang tak tahu la pulak..maybe cawangan dia kot ???


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #19 on: June 05, 2012, 11:26:34 AM »
tuan jat,
dekat taman petaling indah, klang ya ?

sepatutnya kat pekan port klang. kat klang tak tahu la pulak..maybe cawangan dia kot ???
aisyemen... pakcik google bgtahu yang tu je... hehehe  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #20 on: June 05, 2012, 11:27:13 AM »
lagi 1..dh letak udang..jgn lupa letak pasir pantai (agak2 la)..bertujuan utk jangka hayat udang.
adanya pasir dpt la udang landing dlu sblom di aqiqah kt mata pancing.
selain pasir boleh letak apa ya ? pasir nanti berkeladak pula airnya...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline afiz

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 17552
  • Gender: Male
  • P.net DUN Klang ... 019-2453593
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #21 on: June 05, 2012, 11:28:44 AM »
susah2 kirim je dato.. pastu dato amik le... hehehe
nak marah, marah la.. saya apa hal??

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #22 on: June 05, 2012, 11:29:31 AM »
lagi 1..dh letak udang..jgn lupa letak pasir pantai (agak2 la)..bertujuan utk jangka hayat udang.
adanya pasir dpt la udang landing dlu sblom di aqiqah kt mata pancing.
selain pasir boleh letak apa ya ? pasir nanti berkeladak pula airnya...

first time dngar. saya rasa tak perlu. untuk mengurangkan udang stress boleh masukkan ais kiub..dalam 5 ketul je selepas tukar air baru ;)


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #23 on: June 05, 2012, 11:59:17 AM »
susah2 dato.....dato sampai port klang.....dato halo je jat ke....apiz ke.....remi ke....den ke......buleh buat lawatan ke kedai pancing sambil mengeteh nnt....kalo citer dlm nih mmg susah nak paham especially bg yg x pernah smpi kedai tuh.....

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #24 on: June 05, 2012, 12:48:28 PM »
susah2 dato.....dato sampai port klang.....dato halo je jat ke....apiz ke.....remi ke....den ke......buleh buat lawatan ke kedai pancing sambil mengeteh nnt....kalo citer dlm nih mmg susah nak paham especially bg yg x pernah smpi kedai tuh.....
sabtu ni nak g tanjung harapan...
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline afiz

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 17552
  • Gender: Male
  • P.net DUN Klang ... 019-2453593
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #25 on: June 05, 2012, 01:27:25 PM »
sabtu den kojo plak datok....
nak marah, marah la.. saya apa hal??

Offline ah.pec

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 198
  • Gender: Male
  • 01:76:87:07:87
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #26 on: June 05, 2012, 01:33:05 PM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)
ada alamat penuh tak ? best 2.... 50 eko dah banyak tu.. nak g cari jumaat ni...

pernah pergi pekan port tak...kedainya bawah flyover, kalau dari kedai jeti pancing (skrg tukar kdai setia) jalan terus sampai jumpa trafic light yg ada lintasan belang..tengok sebelah kanan akan nampak kedainya..depan ada simpang masuk kiri parking keta situ..then lintas tempat pejalan kaki yg ada lintasan belang tadi tu je. ;D

ni kedai yg padat ngn rod kn.. msuk dlm cam bau tokong cina pn de gak.. btl kn klau silap :)
aPaBiLa kiTeR CeRia.. SumE UraNg p0n NaMPak...
http://www.facebook.com/ah.pec

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #27 on: June 05, 2012, 01:35:03 PM »
Dato',..kat Lee Hin Tackle yakni kat port klang murah je..tak sampai rm20..brand eupro..siap ada tempat simpan pam. boleh muat sebanyak 50 ekor udang. dia jenis plastik lembut tapi agak kenyal..memang susah bocor ;)
ada alamat penuh tak ? best 2.... 50 eko dah banyak tu.. nak g cari jumaat ni...

pernah pergi pekan port tak...kedainya bawah flyover, kalau dari kedai jeti pancing (skrg tukar kdai setia) jalan terus sampai jumpa trafic light yg ada lintasan belang..tengok sebelah kanan akan nampak kedainya..depan ada simpang masuk kiri parking keta situ..then lintas tempat pejalan kaki yg ada lintasan belang tadi tu je. ;D

ni kedai yg padat ngn rod kn.. msuk dlm cam bau tokong cina pn de gak.. btl kn klau silap :)

betul2...memang berlapis rod atas bawah..tapi rod brand apa2 ntah :D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6370
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #28 on: June 05, 2012, 01:37:25 PM »
sabtu den kojo plak datok....
hehehe... kojo mano.. eden poei ambik tempat kojo...  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Bekas simpanan udang hidup
« Reply #29 on: June 05, 2012, 01:38:58 PM »
sabtu den kojo plak datok....
hehehe... kojo mano.. eden poei ambik tempat kojo...  ;D

ppukul brapa nak datang tg harapan..meh kawe tunjuk kedainya ;)


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'