Author Topic: Unifi bley dicrack? Camner nak block?  (Read 13041 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« on: June 07, 2012, 01:16:16 PM »
salam bros/sis...

kwn lama dah prasan ader byk thread kat porum2 jual/beli yg jual external usb wifi + dvd utk crack wep/wpa/wpa2 password utk unifi/streamyx/etc... makin menjadik2 plak jualan nyer, sbb "dapat tenet pree kekdahnyer" w/pun line tenet tuh digunakan dgn cara menggodam wifi kawan tu secara tidak sah.

jadik kwn buat thread nih utk share lah tips & trick supaya wifi kiter nih terselamat dr cubaan pencerobohan tanpa izin nih...

Antaranyer yg dpt kwn pikirkan :-



1) disable WPS functionality (sbb byk tutorial crack WPA2 guna vulnerability WPS, disablekan nih wifi kiter akan selamat, tp kena wat yg lain2 di bawak nih jugak...)  ;D

2) guna WPA2/PSK + AES encryption, tinggalkan ajer WEP/WPA yg dah lapuk ditelan dek zaman

3) jgn guna default password, terus tukau password dalam bm/jawa/indon/ganu kiter/etc yg pelik + pjg (sehingga 64 character) + ada simbol eg: 4kU500@p45s_(d@lAm&KwaLLy^9a(3oO*yTTe(Bb
dan tukau sekalik 2 minggu ka gitu... ;)

4) sorokkan access point SSID dalam wifi setting
juga tukau default SSID unifi yg biasanyer letak username (apa nyer bengong ler?&%$##) ke SSID yg lain...

5) filter MAC address, juga kebiasaan nyer didpti dlm wifi setting

6) hadkan range wifi kiter

7) pindah rumah+wifi router ke lokasi di mana rumah kiter satu2 nyer rumah di situ hehehe... eg: dlm hutan ker (pun tak dijamin selamat lg...)  ;D

8) kalau dah mati akal, offkan wifi guna cable jah  :D


kalau dpt tambahan yg lain, samada dr pembacaan/pengalaman/kesilapan/etc meh lah kiter kongsi bersama... niatkan ajer kiter nak menolong sesama kiter. dan juga tidak terhad kepada unifi shj, streamyx & lain2 gaks

cheers

reference (utk disable wps) :-
http://www.tp-link.com/en/article/?articleid=382
http://www.kismetwireless.net/Forum/General/Messages/1325625092.5016501
http://www.helpmeusetech.com/?p=1523

list routers/devices yg ader WPS vulnerability
tinyurl.com/wpslist

n/b: kalau check dlm list tuh, mmg ader router utk unifi dlink DIR-615 yg maner mmg menjadik target utk hack wifi... fyi, router nih mmg hampasss, dan jgak byk security loopholes dlm router nih (no thanks to TM...)  :(




Utk force disconnect wireless connection tak sah...  :)
(1) netcut utility
http://www.arcai.com/arcai-netcut-faq/free-download-netcut.html

(2) sbg protection dr netcut, tuanrumah bley guna netcut defender
http://www.arcai.com/netcut-defender-faq/item/96-free-netcut-defender-download.html

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #1 on: June 07, 2012, 02:10:56 PM »
yang no 4 tu takat ni mmg bagus la... sembunyikan... saya dah try, WPA boleh di hacks... cuma masa utk crack tu jenuh gak la...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #2 on: June 07, 2012, 02:22:10 PM »
ajarin gue caranya.... download gue cuma 500kb/s saja.... mungkin ada orang curi line tu... saya nak duit saya balik ( iklan syampoo )
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline OpsFishOn

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 190
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #3 on: June 07, 2012, 02:24:26 PM »
wifi ni kan open channel...
pakai cable je la kalu takut sgt... ;D

Offline kopytiam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #4 on: June 07, 2012, 02:42:04 PM »
cool info...kudos tuan binjai

p/s: selain kabel as alternative...karen elektrik pun buley... ;)
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #5 on: June 07, 2012, 02:46:12 PM »
yang no 4 tu takat ni mmg bagus la... sembunyikan... saya dah try, WPA boleh di hacks... cuma masa utk crack tu jenuh gak la...

bro. wpa2 pun depa hacks (cough cough ahahaha...) tp sbb router ader WPS vulnerability... cer baca reference yg kwn bg kat bawah tuuuh....

Offline bird

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2085
  • Patin Sg. Dengkil
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #6 on: June 07, 2012, 02:47:54 PM »
alaa.. baru cadang nk beli alat nak crack tu....  ;D


Dimane ada Air.. di situ Ada Ikan - 01tujuh-6563939

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #7 on: June 07, 2012, 02:48:27 PM »
wah! terbaik master binjai!

wpa2 guna lebih processor power, kalau banyak heavy user akan ada penurunan speed, WPA dah cukup. WPA boleh crack pakai dictionary attack atau brute force atau yang rajin crack PSK.

hidden SSID - noob atau script kiddies boleh lah
MAC filter - bukan susah sangat nak spoof
had power - cracker pakai yagi-uda 18dBi woooo...

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #8 on: June 07, 2012, 02:48:49 PM »
Saya kongsi pengalaman saya dah bertukar dari Riger TM punya sampai la beli sendiri D-Link

1) Kalau boleh rajin la tukar kata laluan dan SSID@nama Modem tapi kena ingat kata laluan
2) Untuk D-Link saya tak silap ada 4 untuk guest@tetamu jadi set la ( saya pun tak guna ni pasal dah selalu tukar kata laluan )
3) Untuk jarak saya tak pandai set tapi kalau dah rumah jenis bertingkat dan berkembar mmg harapan kena hack tinggi
4) Nak tau kena hack atau tidak tgk lampu WLAN,kalau kita dan pengguna yg kita kenal tak guna tapi lampu tu berkelip je mmg ada yg guna modem kita cara tak sah
5) Cadangan guna kabel adalah terbaik mcm no 7 tu dah tak pening2 kepala tapi sanggup ke pakai kabel panjang2

Mmg yg saya tau apa pun boleh hack tapi kita sebagai pengguna kenali modem untuk halang benda ni berlaku,org yg suka percuma ni akan buat apa saja

 ;D ;D

Offline kzkh9786

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2011
  • Gender: Male
  • M.P.C - Jeng Krengg
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #9 on: June 07, 2012, 02:50:30 PM »
ishhh..xdpt la aku nk hack wifi rmh binjai cmni..


Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]

Offline kopytiam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #10 on: June 07, 2012, 02:52:35 PM »
Saya kongsi pengalaman saya dah bertukar dari Riger TM punya sampai la beli sendiri D-Link

1) Kalau boleh rajin la tukar kata laluan dan SSID@nama Modem tapi kena ingat kata laluan
2) Untuk D-Link saya tak silap ada 4 untuk guest@tetamu jadi set la ( saya pun tak guna ni pasal dah selalu tukar kata laluan )
3) Untuk jarak saya tak pandai set tapi kalau dah rumah jenis bertingkat dan berkembar mmg harapan kena hack tinggi
4) Nak tau kena hack atau tidak tgk lampu WLAN,kalau kita dan pengguna yg kita kenal tak guna tapi lampu tu berkelip je mmg ada yg guna modem kita cara tak sah
5) Cadangan guna kabel adalah terbaik mcm no 7 tu dah tak pening2 kepala tapi sanggup ke pakai kabel panjang2

Mmg yg saya tau apa pun boleh hack tapi kita sebagai pengguna kenali modem untuk halang benda ni berlaku,org yg suka percuma ni akan buat apa saja

 ;D ;D


buley cuba ni...
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline marley

  • Pelata
  • *
  • Posts: 112
  • Gender: Male
  • kesian kat ikan...
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #11 on: June 07, 2012, 02:53:45 PM »
Hide je..walaupun depa boleh crack,tapi tak boleh connect
PTT 0174883513

Offline yusryBAKAR

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 473
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #12 on: June 07, 2012, 02:54:57 PM »
pergh, den ni lgsg x pndai nk block wifi.. tp rse nye tmpt den ni selmt lg,xde jiran yg jd hacker kot, muke sume budak2 surau je.. hehe  ;D ;D
memancing untuk mencari rezeki..
bukan untuk menginaya mahluk ALLAH..
bersyukur atas rezeki yang diperolehi dari-NYA...

Offline pukau2002

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 389
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #13 on: June 07, 2012, 03:02:01 PM »
Hide je..walaupun depa boleh crack,tapi tak boleh connect
hidden ssid tak boleh connect? router apa tu?

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #14 on: June 07, 2012, 03:03:01 PM »
kalau rasa2 ader matrempit yg menumpang kiter nyer wifi, bley guna sofwer nih utk kasik titik itu olang
http://www.arcai.com/arcai-netcut-faq/free-download-netcut.html

tp jgn ler pulak sirempit2 nih guna netcut utk pedajal tuanrumah, tak ker naya tu... sbg protection,  tuanrumah bley guna plak
http://www.arcai.com/netcut-defender-faq/item/96-free-netcut-defender-download.html

sama2 gunakan dengan cara berhemah...

cheers

Offline kopytiam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4515
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #15 on: June 07, 2012, 03:04:40 PM »
pergh, den ni lgsg x pndai nk block wifi.. tp rse nye tmpt den ni selmt lg,xde jiran yg jd hacker kot, muke sume budak2 surau je.. hehe  ;D ;D

hacker mmg suma muka "budak surau" pun tuan... ;D
Respect is all about Give-and-Take...You show/give one, You'll get one back !

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #16 on: June 07, 2012, 03:06:01 PM »
Hide je..walaupun depa boleh crack,tapi tak boleh connect
hidden ssid tak boleh connect? router apa tu?

apsai tabley connect? eekekkeke... fuuuh masterji dah marahhhh... *lariiiiik*

Offline abu_melayu

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 15699
  • Gender: Male
  • اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي ِﷲِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #17 on: June 07, 2012, 03:08:43 PM »
pergh, den ni lgsg x pndai nk block wifi.. tp rse nye tmpt den ni selmt lg,xde jiran yg jd hacker kot, muke sume budak2 surau je.. hehe  ;D ;D

hacker mmg suma muka "budak surau" pun tuan... ;D

Nak buat camne kita bukan boleh baca hati dan fikiran dorg,nak tuduh tak boleh tapi boleh syak je

Hide je..walaupun depa boleh crack,tapi tak boleh connect
hidden ssid tak boleh connect? router apa tu?

apsai tabley connect? eekekkeke... fuuuh masterji dah marahhhh... *lariiiiik*

Yg ni saya tak pasti,mungkin dia halimunan kot

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #18 on: June 07, 2012, 03:10:29 PM »
ishhh..xdpt la aku nk hack wifi rmh binjai cmni..

huk alahai... takyah ler nak hack2 nih... nnti gue siapkan satu router wifi khas utk abe wan cer hack. amcam? ada brani? kalau lepas kwn blanjer makan roti tampal, kalau tak lolos, bro. kasik blanjer kenny rogers qtr pounder oops chicken ler ekekekeke...

Offline kzkh9786

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2011
  • Gender: Male
  • M.P.C - Jeng Krengg
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #19 on: June 07, 2012, 03:15:58 PM »
fuhhh..teror gk tuan binjai ni..aku igtkan pandai pancing je...rupa2 IT pon bijak2..
kita budak surau tumpang baca aje ilmu yg ada...


Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #20 on: June 07, 2012, 03:19:29 PM »
mana pandai manceng, asik kumpaw jah... nyampahhhhh... tuh yg melelong ke topik cenggini plaks hehehe...

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #21 on: June 07, 2012, 03:23:16 PM »
hmm... rajin-rajin la masuk setup http://192.168.1.1

tgk mac address yang slain tuan-tuan guna kasi block terus... lama-lama hackers tu bosan la... WPA, WPA2, WPAK/PSK semua teman dah crack... guna beini + inflator... tp kalau guna unifi, ramai guna pun tak effect mana pun... kecuali pulun download tahap gaban... kohkohkoh... TV pun ada bandwith...


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline deviljinz

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5225
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #22 on: June 07, 2012, 03:37:09 PM »
dunia teknologi apa2 benda sume bleh dihacked/cracked. sama jugak pakai firewall pun kena hacked/cracked. kalau takut kena curi line wifi disable aje pakai lan cable dah selamat.  :D. last resort pakai 3rd party firmware untuk router pastu wat scheduling timer untuk wifi aktif/inactive ngan macam2 function ada.
not chinese, indian nor malay but i'm malaysian...
012-6281937 mau pancing kat area Melaka sila call....laut,pantai,muara janji dapat mancing... hibernate time!!! RETIRED from forum.....

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6366
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #23 on: June 07, 2012, 03:38:10 PM »
saya ada idea... off terus.  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline kzkh9786

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2011
  • Gender: Male
  • M.P.C - Jeng Krengg
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #24 on: June 07, 2012, 03:39:09 PM »
btol gk..unifi kan laju..stakat hackers dpt hacks utk berporum dlm pancing.net xda efect sgt..kasi halal je.
klu pkai streamyx 512 tu ada pening sket la.


Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #25 on: June 07, 2012, 03:42:09 PM »
bro. gymkhana... beini + inflator pun guna exploit WPS kan? sbb password WPS nih 8-digit jah, nombol plak tuuh... mmg sah2 ler bley crack, tak silap dalam 4jam atau kurang...

kalau nak hack wpa2/psk + aes nyer encryption, assuming takder exploit WPS, pastu guna password bahasa jowo+nombol+simbol pjg 64 karakter, agak2 bley crack ka? kwn tak penah cuba tuh yg minat nak tahu... makna nyer guna bruteforce atau dictionary attack method jah... no exploit! all the more reason to disable WPS haprakkk tuuu...

cheers

Offline yusryBAKAR

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 473
  • Gender: Male
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #26 on: June 07, 2012, 03:43:26 PM »
pergh, den ni lgsg x pndai nk block wifi.. tp rse nye tmpt den ni selmt lg,xde jiran yg jd hacker kot, muke sume budak2 surau je.. hehe  ;D ;D

hacker mmg suma muka "budak surau" pun tuan... ;D
kahkah, xleh blah punye statement lh..  ;D ;D ;D ;D ;D(skt prut aku gelak)
memancing untuk mencari rezeki..
bukan untuk menginaya mahluk ALLAH..
bersyukur atas rezeki yang diperolehi dari-NYA...

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #27 on: June 07, 2012, 04:28:31 PM »
yg no 5 tu cara yg paling terbaik....
nasib naik kwn teknisen streamyx...
jumper je port kat mdf..username cari yg opis2 yg guna backup line ;D ;D ;D ;D ;D
dh 4 tahun x penah byr pun..jimat 89.90 sebulan

Offline berudu

  • Arowana
  • *
  • Posts: 21263
  • Gender: Male
  • Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka
    • Email
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #28 on: June 07, 2012, 04:38:23 PM »
baik korang pakai wpa2 aje.... sebab yang tu jer teman x leh hack lagi..... larikkkkkkkkkkkkk  ::) ;D ;D ;D
Ayuhak mancing     DAIL
 

Offline binjai

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3497
Re: Unifi bley dicrack? Camner nak block?
« Reply #29 on: June 07, 2012, 04:40:59 PM »
bley jer hack wpa2 nih bro berudu... jgn lupa baca reference kalau nak block hack wpa2 nih