Author Topic: Pelantar Minyak  (Read 6329 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shahzam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 9460
  • Gender: Male
  • mancen jgn x mancen
Re: Pelantar Minyak
« Reply #30 on: June 13, 2012, 10:50:08 AM »
kehkehkehkehkhekehkeh.....kalo gitu le gaye nye wak ajo.....ikut care den nih.....ade duit baru pikir nak mancen....x de duit.....pikir camne nak carik duit....wkakakakakkakakakakakakakakakakakakakkakaka........senang je pon nak mancen nih.....x susah......

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #31 on: June 13, 2012, 10:50:22 AM »
saya pun main blasah je pegi...
ikat perambut pun xbrape tau....
ade set spinning je....
nasib baik dpt pinjam mp 2 speed kawan...
bersyukur sgt....
yg eloknye trip pelantar ni kite planning awal2
bole byr sket..beli brg sket2....
xla rabak sgt.....
walaupun kos trip 450..tp kos2 yg lain termasuk brg2..minyak..tol..
mau rm1000 juga wooo bg yg 1st trip la...klau 2nd trip...brg2 mungkin x perlu beli brg2 sgt..
juz topup mata kail atau perambut saje.....
yg penting redah je...jgn tggu2 lg

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #32 on: June 13, 2012, 10:51:14 AM »
-trip nie selalu kos mahal,sebab itu mereka yg pergi..nak kan hasil meletop,

tuh pasal sy katekan kalo gi pelantar nih.....hasil mahsul nombor 1.....biau pegi berbaloi......dan x dikate org.....even tuan LS pegi kos rendah pon.....rasenye duit kuar x kurang pd RM500.....kite kira dari umah la kan....jgn kira dr pengkalan pulok.....

bercerita bab kos yang den lalui..leh den kongsi disini.
Kos Bot(+makanan/minuman)                                                              = Rm450.00
Kos Transport(tumpang keta member)-den kongsi bayo duit serbis keta dia = Rm70.00
Kos Transport ( petrol + tol )                                                              = Rm80.00
Kos Penginapan ( 2 hari )                                                                   = Rm60.00
Kos Rokok dan Makan2 kat darat                                                          = Rm100.00
Kos tambahan/tidak jangka                                                                  = Rm100.00
                                                                                                     -------------
                                                                          Jumlah : Anggaran Rm860.00 tidak termasuk kos peralatan/kelengkapan mancing

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #33 on: June 13, 2012, 10:53:03 AM »
saya pun main blasah je pegi...
ikat perambut pun xbrape tau....
ade set spinning je....
nasib baik dpt pinjam mp 2 speed kawan...
bersyukur sgt....
yg eloknye trip pelantar ni kite planning awal2
bole byr sket..beli brg sket2....
xla rabak sgt.....
walaupun kos trip 450..tp kos2 yg lain termasuk brg2..minyak..tol..
mau rm1000 juga wooo bg yg 1st trip la...klau 2nd trip...brg2 mungkin x perlu beli brg2 sgt..
juz topup mata kail atau perambut saje.....
yg penting redah je...jgn tggu2 lg
hang bila pi tuan ZD.....
betul gak ya... kalau asyik fikir tak boleh... maka tak bolehlah jadinya.....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline zach daniel

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2036
  • Gender: Male
  • fishing is my passion
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #34 on: June 13, 2012, 10:55:10 AM »
sy g ngn leman n krulez ikut trip mie ngail..........
nilah impian sejak dr dulu nak mancing ke pelantar.....hehehe
jgn mabuk sudah

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #35 on: June 13, 2012, 10:56:05 AM »
-trip nie selalu kos mahal,sebab itu mereka yg pergi..nak kan hasil meletop,

tuh pasal sy katekan kalo gi pelantar nih.....hasil mahsul nombor 1.....biau pegi berbaloi......dan x dikate org.....even tuan LS pegi kos rendah pon.....rasenye duit kuar x kurang pd RM500.....kite kira dari umah la kan....jgn kira dr pengkalan pulok.....

bercerita bab kos yang den lalui..leh den kongsi disini.
Kos Bot(+makanan/minuman)                                                              = Rm450.00
Kos Transport(tumpang keta member)-den kongsi bayo duit serbis keta dia = Rm70.00
Kos Transport ( petrol + tol )                                                              = Rm80.00
Kos Penginapan ( 2 hari )                                                                   = Rm60.00
Kos Rokok dan Makan2 kat darat                                                          = Rm100.00
Kos tambahan/tidak jangka                                                                  = Rm100.00
                                                                                                     -------------
                                                                          Jumlah : Anggaran Rm860.00 tidak termasuk kos peralatan/kelengkapan mancing
boleh tahan gak tu... kos lain2 dah hampir sama ngan kos boat.....
kalau campur lagi kos peralatan... rasanya mahu tambah lagi 2-3 ratus paling kurang (tak kira kalau beli reel/rod baru... he he he)
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #36 on: June 13, 2012, 10:57:12 AM »
sy g ngn leman n krulez ikut trip mie ngail..........
nilah impian sejak dr dulu nak mancing ke pelantar.....hehehe
jgn mabuk sudah
terbaik..... dapat share dengan orang yg baru nak pi....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13744
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #37 on: June 13, 2012, 04:54:45 PM »
yg bestnye mancen kat planta ni..tarok makan tarok makan..umpan peberet sotong cumit..yg dh busuk @ berserabai pon dia bedal jgak..mmg tmpat ikan mentekedarah
ikan yg paling famous..merah, kerapu & ibu kerisi..paling ganas ibu kerisi..smpai permukaan air dia melawan
cara nk dpt ikan bnyk & cpt..pakai la 2 @ 3 set perambut..masa tgh frenzy..bila ikan dh dinaikkan, trus bukak perambut & masuk perambut baru..jgn buang masa nk bukak kail dr mulut ikan

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #38 on: June 13, 2012, 05:00:42 PM »
yg bestnye mancen kat planta ni..tarok makan tarok makan..umpan peberet sotong cumit..yg dh busuk @ berserabai pon dia bedal jgak..mmg tmpat ikan mentekedarah
ikan yg paling famous..merah, kerapu & ibu kerisi..paling ganas ibu kerisi..smpai permukaan air dia melawan
cara nk dpt ikan bnyk & cpt..pakai la 2 @ 3 set perambut..masa tgh frenzy..bila ikan dh dinaikkan, trus bukak perambut & masuk perambut baru..jgn buang masa nk bukak kail dr mulut ikan

oo..macam itu ke..InsyaAllah akan diamalkan..
minima 2/3 set la jawabnya kena buat...tq for info.. ;D ;D


Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #39 on: June 13, 2012, 07:02:00 PM »
fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... :o
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... :'(

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #40 on: June 13, 2012, 09:00:57 PM »
fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... :o
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... :'(
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #41 on: June 13, 2012, 10:54:24 PM »
fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... :o
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... :'(
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
hang duk mana wak jo..?

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #42 on: June 14, 2012, 08:38:12 AM »
fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... :o
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... :'(
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
Tempat yang best...semestinyer aku kasi perabis ikannyer dulu...
lepas tu barulah bleh roger kengkawan...hahahhahaaa...

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #43 on: June 14, 2012, 08:39:39 AM »
hang duk mana wak jo..?

Wakjo duduk Skudai,Johor...heheheee
(kengkawan tolong jawap)

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #44 on: June 14, 2012, 08:42:32 AM »
Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #45 on: June 14, 2012, 08:46:14 AM »
Errr...berapa saiz ladung minima & maksima yang digunakan??...
Ada beza ker cara setup untuk pelantar yang berlainan?...(kekwa,cakerawala,Pulai...etc)

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #46 on: June 14, 2012, 09:26:21 AM »
Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" ;D ;D ( dalam rm30.00 kebawah )..

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #47 on: June 14, 2012, 09:28:44 AM »
hang duk mana wak jo..?

Wakjo duduk Skudai,Johor...heheheee
(kengkawan tolong jawap)

oic..komplot selatan la nie..
bagus juga kalau nk terai pelantar minyak nie wak jo..
tapi sekarang nie angin x menentu...tp ikan leh tahan la
bulan 10/11 ok kot....



Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #48 on: June 14, 2012, 10:12:04 AM »
eh...ada ker komplot nak ke sane??
Wakjo??

tak ajak pun??

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #49 on: June 14, 2012, 12:10:21 PM »
eh...ada ker komplot nak ke sane??
Wakjo??

tak ajak pun??
ko mana pandang mancen gelama...
ko biasa mancen ikan yg beso2 aje......yang gred AA aje...
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #50 on: June 14, 2012, 12:11:59 PM »
Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" ;D ;D ( dalam rm30.00 kebawah )..
dah keluar modal banyak... apa salahnya pakai FC yg bagus....
kalau dah sampai sana tak pakai ada yg menyesal seumur idup....
dahlah pi sekali seumur idup.... he he he
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: Pelantar Minyak
« Reply #51 on: June 14, 2012, 12:24:04 PM »
Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" ;D ;D ( dalam rm30.00 kebawah )..
dah keluar modal banyak... apa salahnya pakai FC yg bagus....
kalau dah sampai sana tak pakai ada yg menyesal seumur idup....
dahlah pi sekali seumur idup.... he he he


fc yg bagus mmg idaman kalbu...gerenti konfiden punya la..

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #52 on: June 14, 2012, 01:15:44 PM »
Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... ;D
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #53 on: June 14, 2012, 01:17:49 PM »
Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... ;D
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #54 on: June 14, 2012, 01:18:09 PM »
Kalau ikutkan kedalaman 60m...rasanyer kurang lebeh mancing area Aur aje...
Aur pun kalau kat Pulau Lang tu ada yang 85m pada sonar...
Selamba aje aku tagak guna Spinning...ehheheheee...


Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #55 on: June 14, 2012, 01:22:36 PM »
tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni :D ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #56 on: June 14, 2012, 01:26:55 PM »
Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... ;D
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
Anytime aje boleh...janji kau belanja duit bot...hehehheheheee

Offline s-a-p-i-t

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2404
  • Gender: Male
  • "Pergi berderap...balik berderap..."
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #57 on: June 14, 2012, 01:27:55 PM »
tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni :D ;D

Bedal...jangan tak bedal...hehehheee

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #58 on: June 14, 2012, 01:40:30 PM »
tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni :D ;D
Tuan Jat...
itu yang bertanya....
mental dan fizikal dah bersedia atau sebaliknya...
kemampuan diri macam mana pulak.... selalu mancen gelama aje....
peralatan cukup atau sebaliknya... kalau tak cukup boleh ditopup....
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......

Offline ajoharis

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5431
  • Gender: Male
    • Email
Re: Pelantar Minyak
« Reply #59 on: June 14, 2012, 01:41:38 PM »
Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... ;D
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
Anytime aje boleh...janji kau belanja duit bot...hehehheheheee
berapa sen ongkosnya.....
kalau betul best.... boleh berbincang.... ha ha ha ha
jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......