Pancing.Net
November 28, 2014, 09:15:59 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Pelantar Minyak  (Read 3922 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9457


mancen jgn x mancen


« Reply #30 on: June 13, 2012, 10:50:08 AM »

kehkehkehkehkhekehkeh.....kalo gitu le gaye nye wak ajo.....ikut care den nih.....ade duit baru pikir nak mancen....x de duit.....pikir camne nak carik duit....wkakakakakkakakakakakakakakakakakakakkakaka........senang je pon nak mancen nih.....x susah......
Logged

Pancing.Net
« Reply #30 on: June 13, 2012, 10:50:08 AM »

 Logged
zach daniel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2036


fishing is my passion


Email
« Reply #31 on: June 13, 2012, 10:50:22 AM »

saya pun main blasah je pegi...
ikat perambut pun xbrape tau....
ade set spinning je....
nasib baik dpt pinjam mp 2 speed kawan...
bersyukur sgt....
yg eloknye trip pelantar ni kite planning awal2
bole byr sket..beli brg sket2....
xla rabak sgt.....
walaupun kos trip 450..tp kos2 yg lain termasuk brg2..minyak..tol..
mau rm1000 juga wooo bg yg 1st trip la...klau 2nd trip...brg2 mungkin x perlu beli brg2 sgt..
juz topup mata kail atau perambut saje.....
yg penting redah je...jgn tggu2 lg
Logged
lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #32 on: June 13, 2012, 10:51:14 AM »

-trip nie selalu kos mahal,sebab itu mereka yg pergi..nak kan hasil meletop,

tuh pasal sy katekan kalo gi pelantar nih.....hasil mahsul nombor 1.....biau pegi berbaloi......dan x dikate org.....even tuan LS pegi kos rendah pon.....rasenye duit kuar x kurang pd RM500.....kite kira dari umah la kan....jgn kira dr pengkalan pulok.....

bercerita bab kos yang den lalui..leh den kongsi disini.
Kos Bot(+makanan/minuman)                                                              = Rm450.00
Kos Transport(tumpang keta member)-den kongsi bayo duit serbis keta dia = Rm70.00
Kos Transport ( petrol + tol )                                                              = Rm80.00
Kos Penginapan ( 2 hari )                                                                   = Rm60.00
Kos Rokok dan Makan2 kat darat                                                          = Rm100.00
Kos tambahan/tidak jangka                                                                  = Rm100.00
                                                                                                     -------------
                                                                          Jumlah : Anggaran Rm860.00 tidak termasuk kos peralatan/kelengkapan mancing
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #33 on: June 13, 2012, 10:53:03 AM »

saya pun main blasah je pegi...
ikat perambut pun xbrape tau....
ade set spinning je....
nasib baik dpt pinjam mp 2 speed kawan...
bersyukur sgt....
yg eloknye trip pelantar ni kite planning awal2
bole byr sket..beli brg sket2....
xla rabak sgt.....
walaupun kos trip 450..tp kos2 yg lain termasuk brg2..minyak..tol..
mau rm1000 juga wooo bg yg 1st trip la...klau 2nd trip...brg2 mungkin x perlu beli brg2 sgt..
juz topup mata kail atau perambut saje.....
yg penting redah je...jgn tggu2 lg
hang bila pi tuan ZD.....
betul gak ya... kalau asyik fikir tak boleh... maka tak bolehlah jadinya.....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
zach daniel
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2036


fishing is my passion


Email
« Reply #34 on: June 13, 2012, 10:55:10 AM »

sy g ngn leman n krulez ikut trip mie ngail..........
nilah impian sejak dr dulu nak mancing ke pelantar.....hehehe
jgn mabuk sudah
Logged
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #35 on: June 13, 2012, 10:56:05 AM »

-trip nie selalu kos mahal,sebab itu mereka yg pergi..nak kan hasil meletop,

tuh pasal sy katekan kalo gi pelantar nih.....hasil mahsul nombor 1.....biau pegi berbaloi......dan x dikate org.....even tuan LS pegi kos rendah pon.....rasenye duit kuar x kurang pd RM500.....kite kira dari umah la kan....jgn kira dr pengkalan pulok.....

bercerita bab kos yang den lalui..leh den kongsi disini.
Kos Bot(+makanan/minuman)                                                              = Rm450.00
Kos Transport(tumpang keta member)-den kongsi bayo duit serbis keta dia = Rm70.00
Kos Transport ( petrol + tol )                                                              = Rm80.00
Kos Penginapan ( 2 hari )                                                                   = Rm60.00
Kos Rokok dan Makan2 kat darat                                                          = Rm100.00
Kos tambahan/tidak jangka                                                                  = Rm100.00
                                                                                                     -------------
                                                                          Jumlah : Anggaran Rm860.00 tidak termasuk kos peralatan/kelengkapan mancing
boleh tahan gak tu... kos lain2 dah hampir sama ngan kos boat.....
kalau campur lagi kos peralatan... rasanya mahu tambah lagi 2-3 ratus paling kurang (tak kira kalau beli reel/rod baru... he he he)
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #36 on: June 13, 2012, 10:57:12 AM »

sy g ngn leman n krulez ikut trip mie ngail..........
nilah impian sejak dr dulu nak mancing ke pelantar.....hehehe
jgn mabuk sudah
terbaik..... dapat share dengan orang yg baru nak pi....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 12371


Email
« Reply #37 on: June 13, 2012, 04:54:45 PM »

yg bestnye mancen kat planta ni..tarok makan tarok makan..umpan peberet sotong cumit..yg dh busuk @ berserabai pon dia bedal jgak..mmg tmpat ikan mentekedarah
ikan yg paling famous..merah, kerapu & ibu kerisi..paling ganas ibu kerisi..smpai permukaan air dia melawan
cara nk dpt ikan bnyk & cpt..pakai la 2 @ 3 set perambut..masa tgh frenzy..bila ikan dh dinaikkan, trus bukak perambut & masuk perambut baru..jgn buang masa nk bukak kail dr mulut ikan
Logged
lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #38 on: June 13, 2012, 05:00:42 PM »

yg bestnye mancen kat planta ni..tarok makan tarok makan..umpan peberet sotong cumit..yg dh busuk @ berserabai pon dia bedal jgak..mmg tmpat ikan mentekedarah
ikan yg paling famous..merah, kerapu & ibu kerisi..paling ganas ibu kerisi..smpai permukaan air dia melawan
cara nk dpt ikan bnyk & cpt..pakai la 2 @ 3 set perambut..masa tgh frenzy..bila ikan dh dinaikkan, trus bukak perambut & masuk perambut baru..jgn buang masa nk bukak kail dr mulut ikan

oo..macam itu ke..InsyaAllah akan diamalkan..
minima 2/3 set la jawabnya kena buat...tq for info.. Grin Grin

Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #39 on: June 13, 2012, 07:02:00 PM »

fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... Shocked
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... Cry
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #40 on: June 13, 2012, 09:00:57 PM »

fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... Shocked
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... Cry
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #41 on: June 13, 2012, 10:54:24 PM »

fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... Shocked
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... Cry
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
hang duk mana wak jo..?
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #42 on: June 14, 2012, 08:38:12 AM »

fuh...wakjo...lama tak nampak??
diam-diam...tup tup keluar berita nak menawan pelantar... Shocked
bilalah aku nak merasa ke sana pulak.... Cry
Tuan Sapit....
habis mancen sini ikan tarak... mancen sana ikan pun tarak......
semua temoat tarak ikan....
itu yang berhajat nak ke sana.....
bertanyakan dulu..... kalau rasa ilmu dah cukup barulah berani turun ke sana...
apa projek sekarang..... tak da ke tempat mancen yg best yg aku boleh selit....
Tempat yang best...semestinyer aku kasi perabis ikannyer dulu...
lepas tu barulah bleh roger kengkawan...hahahhahaaa...
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #43 on: June 14, 2012, 08:39:39 AM »

hang duk mana wak jo..?

Wakjo duduk Skudai,Johor...heheheee
(kengkawan tolong jawap)
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #44 on: June 14, 2012, 08:42:32 AM »

Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #45 on: June 14, 2012, 08:46:14 AM »

Errr...berapa saiz ladung minima & maksima yang digunakan??...
Ada beza ker cara setup untuk pelantar yang berlainan?...(kekwa,cakerawala,Pulai...etc)
Logged

lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #46 on: June 14, 2012, 09:26:21 AM »

Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" Grin Grin ( dalam rm30.00 kebawah )..
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #47 on: June 14, 2012, 09:28:44 AM »

hang duk mana wak jo..?

Wakjo duduk Skudai,Johor...heheheee
(kengkawan tolong jawap)

oic..komplot selatan la nie..
bagus juga kalau nk terai pelantar minyak nie wak jo..
tapi sekarang nie angin x menentu...tp ikan leh tahan la
bulan 10/11 ok kot....


Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #48 on: June 14, 2012, 10:12:04 AM »

eh...ada ker komplot nak ke sane??
Wakjo??

tak ajak pun??
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #49 on: June 14, 2012, 12:10:21 PM »

eh...ada ker komplot nak ke sane??
Wakjo??

tak ajak pun??
ko mana pandang mancen gelama...
ko biasa mancen ikan yg beso2 aje......yang gred AA aje...
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #50 on: June 14, 2012, 12:11:59 PM »

Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" Grin Grin ( dalam rm30.00 kebawah )..
dah keluar modal banyak... apa salahnya pakai FC yg bagus....
kalau dah sampai sana tak pakai ada yg menyesal seumur idup....
dahlah pi sekali seumur idup.... he he he
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8779


Tahun 1436H membawa perubahan..InsyaAllah


« Reply #51 on: June 14, 2012, 12:24:04 PM »

Tumpang selit sikit...

Perlu ke guna Perambut FC untuk main area Pelantar ni?..
Kalau dah ikan pun bedal sotong busuk...rasanyer ikan2 pelantar tak memilih & belum culas lagi...
Biasanyer Perambut jenis/brand apa yang kengkawan pakai??


FC satu kemestian..kalau modal besar guna jenis baik2 punya (seratus keatas )
kalau modal kocik...pakai la jenis ekonomi punya"cap sauh pun  x per" Grin Grin ( dalam rm30.00 kebawah )..
dah keluar modal banyak... apa salahnya pakai FC yg bagus....
kalau dah sampai sana tak pakai ada yg menyesal seumur idup....
dahlah pi sekali seumur idup.... he he he


fc yg bagus mmg idaman kalbu...gerenti konfiden punya la..
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #52 on: June 14, 2012, 01:15:44 PM »

Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... Grin
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #53 on: June 14, 2012, 01:17:49 PM »

Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... Grin
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #54 on: June 14, 2012, 01:18:09 PM »

Kalau ikutkan kedalaman 60m...rasanyer kurang lebeh mancing area Aur aje...
Aur pun kalau kat Pulau Lang tu ada yang 85m pada sonar...
Selamba aje aku tagak guna Spinning...ehheheheee...

Logged

jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #55 on: June 14, 2012, 01:22:36 PM »

tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni Cheesy Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #56 on: June 14, 2012, 01:26:55 PM »

Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... Grin
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
Anytime aje boleh...janji kau belanja duit bot...hehehheheheee
Logged

s-a-p-i-t
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2402


"Pergi berderap...balik berderap..."


Email
« Reply #57 on: June 14, 2012, 01:27:55 PM »

tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni Cheesy Grin

Bedal...jangan tak bedal...hehehheee
Logged

ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #58 on: June 14, 2012, 01:40:30 PM »

tuan ajo nak gi pelantar minyak pulak.
saya belum ada pengalaman kat situ.
skrg ni baru masuk list untuk trip bulan 10 nanti..tak tau laa mcamana.
main bedal je ni Cheesy Grin
Tuan Jat...
itu yang bertanya....
mental dan fizikal dah bersedia atau sebaliknya...
kemampuan diri macam mana pulak.... selalu mancen gelama aje....
peralatan cukup atau sebaliknya... kalau tak cukup boleh ditopup....
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
ajoharis
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5430



Email
« Reply #59 on: June 14, 2012, 01:41:38 PM »

Wakjo...wak per nak gi Pelantar Terengganu...
Kat Johor pun dah ada pelantar area desaru...cuma baru siap tiang ajelah... Grin
bawah pelantar tu siap ada kapal karam lagi...

jom...
bila ko nak ajak aku turun......
Anytime aje boleh...janji kau belanja duit bot...hehehheheheee
berapa sen ongkosnya.....
kalau betul best.... boleh berbincang.... ha ha ha ha
Logged

jom mancen gelama........
hanya itu yang ku tahu........
kalau tak... mancen di paso......
Pages: « 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal