Pancing.Net
December 20, 2014, 06:24:15 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Kaki Kelah  (Read 52431 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2032



Email
« Reply #30 on: April 09, 2009, 03:04:34 PM »

ikan kelah banyak terdapat diair terjun yang belum tercemar kalau kawasan paka/dungun ada beberapa tempat salah satu kat sungai luit hulu dungun kena jalan kaki 2jam tapi tempat powwer.. Grin kawan dah cuba tapi .upan tak terpikir  buah ceri masak. x payah pakai batu  Huh

Bila hari nya?  mamat ada call hari tu. tapi dia tak confirm lagi masanya.
sy jadi aje, janji jumaat/sabtu.
Logged

Banner Bersih Sungai
Pancing.Net
« Reply #30 on: April 09, 2009, 03:04:34 PM »

 Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2400


Email
« Reply #31 on: April 10, 2009, 12:00:48 PM »

aku blik umah mak mertua aku ada gk singgah ke tmn negara kuala koh
dpt la jugak kelah ni aku cast guna spoon altima member lain membottom guna petai jeruk
kira puas hati la dpt narik raja ikan sungai ni
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
GanuMati
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 13


Email
« Reply #32 on: April 13, 2009, 09:28:58 AM »

minggu ni ade ke yang nak memburu raja sungai ni?
 Grin
Logged
pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #33 on: June 17, 2009, 11:36:05 AM »

SALAM.... sy nk jwb soalan sprigganhiei ttg lokasi2 memancing di area selangor nih....klik web add ni http://proraccos.blogspot.com/ utk info lokasi2 kolam air tawar di sekitar negeri selangor b'serta no contact owner kolam skali... di harap m'dpt info yg btl...slmt memancing...

Salam Sprigganhiei... kalau kelah kat KL memang tak ada port.  Abg Bidan nak jawab pun tak berapa reti... mancing kelah di Dam Ulu Klang pun tak dapat... so tak tahu nak jawab cam mana... Kalau di KL ni kebanyakkannya Memancen di kolam air masin atau air Tawar.  Air tawar paling banyak di sukida berhampiran dengan kampung CDGTxx.... Kolam mancen air tawar dia boleh jawab sebab selalu tak dapat....  Kalau Air masin Abg bidan boleh sebut sikit2

1.   Sentul (Taman Pelangi)
2.   Desa aman ( jalan g sg buluh)
3.   Bukit Idaman (Belakang Hospital Selayang)
4.   Rawang (sebelum Shell Templer park)
5.   Sungai Buluh
6.   Kuala Selangor (sungai buluh)
7.   Jalan ke Bukit Puteri (rawang)
8.   Pelabuhan Kelang Selatan ke utara ntah.. pegi tahu la..(Sea Lion)

Banyak lagi... tahu pegi tapi tak tahu nama...  sesapa ada maklumat kasi sambung....

p/s -  Puas dah ronda kolam.....



Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 275


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #34 on: June 20, 2009, 07:48:35 PM »

ni gambor kelah masa kat kole koh.. berat 3.5kg...
umpan sawit peram..



Logged

Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9859


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #35 on: June 20, 2009, 08:06:04 PM »

GAGAHNYA PAPAMAFIA....... Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 275


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #36 on: June 20, 2009, 08:21:03 PM »

GAGAHNYA PAPAMAFIA....... Grin Grin Grin Grin Grin Grin

tapi tak segagah abg sahir... Grin Grin Grin Grin ngeh..ngeh..ngeh....
Logged

wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #37 on: June 21, 2009, 01:06:30 AM »

cantik kelah tu..kole koh ni masuk kena bayar kan?
Logged

ketaq lutut...
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9859


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #38 on: June 21, 2009, 02:28:12 AM »

cantik kelah tu..kole koh ni masuk kena bayar kan?
Bayar kpd guide saja kut!!! Grin
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 275


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #39 on: June 21, 2009, 07:10:12 PM »

kole koh.. nak masuk kena bayar permit memancing rm10 ( valid selama 1 bulan) rm5 permit untuk kamera...
harga tambang bot ikut pada lubuk yg nak pergi... paling jauh lubuk jenggal... atas pada lubuk jengal ada lubuk pertang tapi sekarang ni dah tutup perhilitan buat santuary kelah....

satu bot rm 95 boleh muat 4-5 org... kalau ke lubuk jengal.. kalau nak set sekali boleh je... bajet rendah masuk sana...  Grin
Logged

fathi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1046



Email
« Reply #40 on: June 23, 2009, 02:00:59 PM »

.
.
.
.
kole koh ni sbenrnye kt mane??
.
.
.
Logged

BB pin: 28B60834
E-maiL: tarik.belakang@yahoo.com        
h/p: 018 - 905 4767 wasap - wechat - viber
kite cume insan yang kecil & lemah...
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 275


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #41 on: June 26, 2009, 07:25:31 PM »

Fathi.. kole koh ni... kawasan jajahan gua musang kelantan..... kuala koh adalah taman negara kelantan...
Logged

samurai
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 105


manhttp://www.pancing.ncin sampai lebam!!!!!!!!!!!


Email
« Reply #42 on: June 27, 2009, 09:54:08 AM »

Fathi.. kole koh ni... kawasan jajahan gua musang kelantan..... kuala koh adalah taman negara kelantan...

Yes........aku bangga jadi anak klate sbb kat kg. aku ada tempat macam ni hehehe...

p/s aku sendiri pon tak pernah mancen kat tempat nih ngeh..ngeh...ngeh....
Logged

ngail sokmo!!!!!!!!Hait........
pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #43 on: June 27, 2009, 11:35:19 AM »

tahniah bro..tp dlm mase tu, kne gak peratikn keadaan keliling....smpah2 b'taburan tu blh m'cemarkn alam sekitar....silap2 aribulan sungai yg indah ni, akn jd mcm sg kelang, klu smph2 dibiarkn slps aktvt memancen..

p/s : cintailah sungai kita...pesanan dr Tn. Presiden Kelab Pencinta Alam ;p

ni gambor kelah masa kat kole koh.. berat 3.5kg...
umpan sawit peram..




Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #44 on: June 27, 2009, 01:30:43 PM »

emmmmmm...betul tue pancing usang...banyak smpah nmpak.eh plastik tue dia taruk ikn lah bro.......kan papamafia kan.......hahahaha
Logged

              
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #45 on: July 19, 2009, 11:19:47 PM »

kelah memang best ma tarik.......kelah tengas memang ikan air tawar A punya....tapi skrang popilasi ikan ni mkin kacau ma.........dulu nak cari kelah tengas saiz A (2-6 kilo) senang leh naik...skali trip mest ada punya...tapi skang tinggal besar2 lengan je....bahana nya dari orang bom ikan........jugak dari prangai pemancing kita jugak yang balun je ape yang dapat........tak kira besar mane......dah byk besar jari pun derang balun........tak tinggalkan tuk anak2 langsung...........memang la ikan tue sedap....tapi agak2 la kan......
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #46 on: July 20, 2009, 04:50:40 PM »

KALU BERHAJAT NAK MENCARI KELAH....JANGAN LUPE AJAK DAKU..... Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13892


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #47 on: July 27, 2009, 09:32:01 PM »

BELUM masih lg bnyk menyimpan ikan kelah ni....tp tu la....

nak masuk nya tu kena da 4x4 kata kawan teman...
Logged


count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #48 on: July 28, 2009, 12:18:39 PM »

motor cross lepas tak nak masuk dalam???
Logged
msj92
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 25


WWW Email
« Reply #49 on: July 29, 2009, 02:35:00 AM »

Saya pernah jgk masuk kat kuala koh tapi setahu saya yang paling atas sekali
lubuk dipanggil pintu raja. tempat tu cuma dibenarkan satu group sebulan
saja yang boleh masuk. Saya masuk dengan botman bernama amir. kalau
sesiapa yang berhajat nk pergi sana bolehlah contact dia. No tipon nanti saya
bg. Ada simpan tapi x ingat kat mana, maklumlah pegi setahun sekali je. Bila
nak pegi baru cari.
Kat sana bukan setakat kelah, kejor pun ada. badan lebih kurang dengan kelah
jugak. tarikan dan cara renangan pun lebih kurang sama cuma rupa yang agak
berbeza. Umpan pun boleh gunakan casting.
Logged

kalau sesiapa berminat brg lelaki hebat, blh cuba msk blog aku
http://baranglelakihebat.blogspot.com/
matkudut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 639



Email
« Reply #50 on: August 20, 2009, 06:38:45 PM »

Salam Sprigganhiei... kalau kelah kat KL memang tak ada port.  Abg Bidan nak jawab pun tak berapa reti... mancing kelah di Dam Ulu Klang pun tak dapat... so tak tahu nak jawab cam mana... Kalau di KL ni kebanyakkannya Memancen di kolam air masin atau air Tawar.  Air tawar paling banyak di sukida berhampiran dengan kampung CDGTxx.... Kolam mancen air tawar dia boleh jawab sebab selalu tak dapat....  Kalau Air masin Abg bidan boleh sebut sikit2

1.   Sentul (Taman Pelangi)
2.   Desa aman ( jalan g sg buluh)
3.   Bukit Idaman (Belakang Hospital Selayang)
4.   Rawang (sebelum Shell Templer park)
5.   Sungai Buluh
6.   Kuala Selangor (sungai buluh)
7.   Jalan ke Bukit Puteri (rawang)
8.   Pelabuhan Kelang Selatan ke utara ntah.. pegi tahu la..(Sea Lion)

Banyak lagi... tahu pegi tapi tak tahu nama...  sesapa ada maklumat kasi sambung....

p/s -  Puas dah ronda kolam.....




salam bro bidan ...ni sy nak smbg


  kuala selangor = tg keramat belakang bkt malawati

  tg karang       = kolam hj salleh bagan pasir

  tasik puteri     = baiworld

  kundang         = sebelah tasik biru


 kolam yg hasilnya memberangsangkan.... yg lain kene tnya otai2 kolam
nok smbg sket lg...
blkg zoo negara = joran terjun...
diaorg mmg lepas keloh dalang kolang tuhh
Logged
fairuz
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 166


ò


Email
« Reply #51 on: August 21, 2009, 11:49:40 AM »

tu la kelah ni susah betul la nk mancing org cakp kena tabur umpan 3,4 ari la ari kelima baru leh mancing..ada jugak dgr ayah member menjaring kat batu 7..jalan lama bentong kl..dapat dlm belas2 ekor tp seme panjang sejengkal lbh sket je..tp yg best nyer kelah asam rong memang piauww! Grin Grin Grin
Logged
anak tenggiri bentong
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 286


a bad day fishing beats a good day working...


Email
« Reply #52 on: October 08, 2009, 08:50:04 AM »

aku pun dah lama tak tarik kelah. rindu lak rasenye. kalau ada trip bagitau la....
Logged

fish....HuhHuhHuh??
towada
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 89


Email
« Reply #53 on: October 08, 2009, 10:05:16 AM »

hahah... saya baru mempastikan di Hulu Langat ada KELAH!!! asalnyer tak percaya langsung... pasal sinonim dengan habitat kelah yang mendiami area yang bersih dan jernih.... semalam (10 sept) saya terlepas sekor kelah anggaran dekat 2 kilo depan mata... masa dah terjun nak amik ikan. Kelah merah pulak tu... nanti kawan citer n bg gambor xpdc kiciwa itu. Sad
aisey...posting ni dh lama pulak...
bro sprigganhiei...kalau bro online, boleh bgtau tak detail lokasi tempat bro terlepas kelah tu...
teman tau hulu sg.langat masih ada kelah tp belum jumpa port yg boleh strike kelah lebih sekilo...
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #54 on: October 08, 2009, 10:11:11 AM »

towada...jom g survey tempat tue....
Logged
towada
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 89


Email
« Reply #55 on: October 08, 2009, 10:20:18 AM »

towada...jom g survey tempat tue....

camner nk gi survey...teman pun tak tau tempat bro sprigganhiei terlepas kelah tu...
kalau dr IKBN sampai ke dam pangsun, teman tau ler...tp sepanjang tempt tu, tak de port yg best²...
Logged
BuGie
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5536


............

1979
Email
« Reply #56 on: October 08, 2009, 11:11:46 AM »

susah gak cam tue...tapi kalu nk ikutkan posting tue, dh lama dh....tahun 2006 tue....

tak dek alternatif lain ker?..
Logged
towada
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 89


Email
« Reply #57 on: October 08, 2009, 11:37:03 AM »

alternatif lain kena survey tempat baru nampaknya...
ujung bulan ni insya'allah teman nk gi survey port belah² gua musang...
Logged
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #58 on: October 08, 2009, 02:24:53 PM »

bila ada nak survey port belah janda baek tue kabo le...nak follow.....
kalau nak ikut ikut g gua musang jugak boleh???hehehehehehe..........
Logged
towada
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 89


Email
« Reply #59 on: October 08, 2009, 02:57:13 PM »

bila ada nak survey port belah janda baek tue kabo le...nak follow.....
kalau nak ikut ikut g gua musang jugak boleh???hehehehehehe..........

teman gi janda baik kalau dh takde trip memana...trip last choice kata org...hihihi
biasanya teman suka gi trekking...trip survey 24hb ni dh penuh la bro...
itupun ramai member teman x dpt nk follow & terpaksa pecah 2 group...
group teman gi gua musang...group satu lagi gi rompin...
Logged
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal