Author Topic: Kaki Kelah  (Read 64480 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #30 on: April 09, 2009, 03:04:34 PM »
ikan kelah banyak terdapat diair terjun yang belum tercemar kalau kawasan paka/dungun ada beberapa tempat salah satu kat sungai luit hulu dungun kena jalan kaki 2jam tapi tempat powwer.. ;D kawan dah cuba tapi .upan tak terpikir  buah ceri masak. x payah pakai batu  ???

Bila hari nya?  mamat ada call hari tu. tapi dia tak confirm lagi masanya.
sy jadi aje, janji jumaat/sabtu.
Banner Bersih Sungai

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #31 on: April 10, 2009, 12:00:48 PM »
aku blik umah mak mertua aku ada gk singgah ke tmn negara kuala koh
dpt la jugak kelah ni aku cast guna spoon altima member lain membottom guna petai jeruk
kira puas hati la dpt narik raja ikan sungai ni
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline GanuMati

  • Bilis
  • *
  • Posts: 13
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #32 on: April 13, 2009, 09:28:58 AM »
minggu ni ade ke yang nak memburu raja sungai ni?
 ;D

Offline pancing usang

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
  • 173692971
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #33 on: June 17, 2009, 11:36:05 AM »
SALAM.... sy nk jwb soalan sprigganhiei ttg lokasi2 memancing di area selangor nih....klik web add ni http://proraccos.blogspot.com/ utk info lokasi2 kolam air tawar di sekitar negeri selangor b'serta no contact owner kolam skali... di harap m'dpt info yg btl...slmt memancing...

Salam Sprigganhiei... kalau kelah kat KL memang tak ada port.  Abg Bidan nak jawab pun tak berapa reti... mancing kelah di Dam Ulu Klang pun tak dapat... so tak tahu nak jawab cam mana... Kalau di KL ni kebanyakkannya Memancen di kolam air masin atau air Tawar.  Air tawar paling banyak di sukida berhampiran dengan kampung CDGTxx.... Kolam mancen air tawar dia boleh jawab sebab selalu tak dapat....  Kalau Air masin Abg bidan boleh sebut sikit2

1.   Sentul (Taman Pelangi)
2.   Desa aman ( jalan g sg buluh)
3.   Bukit Idaman (Belakang Hospital Selayang)
4.   Rawang (sebelum Shell Templer park)
5.   Sungai Buluh
6.   Kuala Selangor (sungai buluh)
7.   Jalan ke Bukit Puteri (rawang)
8.   Pelabuhan Kelang Selatan ke utara ntah.. pegi tahu la..(Sea Lion)

Banyak lagi... tahu pegi tapi tak tahu nama...  sesapa ada maklumat kasi sambung....

p/s -  Puas dah ronda kolam.....



~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~

Offline papamafia

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 275
  • Gender: Male
  • Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #34 on: June 20, 2009, 07:48:35 PM »
ni gambor kelah masa kat kole koh.. berat 3.5kg...
umpan sawit peram..




Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #35 on: June 20, 2009, 08:06:04 PM »
GAGAHNYA PAPAMAFIA....... ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline papamafia

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 275
  • Gender: Male
  • Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #36 on: June 20, 2009, 08:21:03 PM »
GAGAHNYA PAPAMAFIA....... ;D ;D ;D ;D ;D ;D

tapi tak segagah abg sahir... ;D ;D ;D ;D ngeh..ngeh..ngeh....

Offline wawi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1327
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #37 on: June 21, 2009, 01:06:30 AM »
cantik kelah tu..kole koh ni masuk kena bayar kan?
ketaq lutut...

Offline Potocol

  • Mod.Laman Ini
  • Marlin
  • *****
  • Posts: 9848
  • Gender: Male
  • PERAK DARUL RIDZUAN
    • http://sahiranshah.multiply.com/
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #38 on: June 21, 2009, 02:28:12 AM »
cantik kelah tu..kole koh ni masuk kena bayar kan?
Bayar kpd guide saja kut!!! ;D
Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.

Offline papamafia

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 275
  • Gender: Male
  • Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #39 on: June 21, 2009, 07:10:12 PM »
kole koh.. nak masuk kena bayar permit memancing rm10 ( valid selama 1 bulan) rm5 permit untuk kamera...
harga tambang bot ikut pada lubuk yg nak pergi... paling jauh lubuk jenggal... atas pada lubuk jengal ada lubuk pertang tapi sekarang ni dah tutup perhilitan buat santuary kelah....

satu bot rm 95 boleh muat 4-5 org... kalau ke lubuk jengal.. kalau nak set sekali boleh je... bajet rendah masuk sana...  ;D

Offline fathi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #40 on: June 23, 2009, 02:00:59 PM »
.
.
.
.
kole koh ni sbenrnye kt mane??
.
.
.
BB pin: 28B60834
E-maiL: tarik.belakang@yahoo.com        
h/p: 018 - 905 4767 wasap - wechat - viber
kite cume insan yang kecil & lemah...

Offline papamafia

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 275
  • Gender: Male
  • Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #41 on: June 26, 2009, 07:25:31 PM »
Fathi.. kole koh ni... kawasan jajahan gua musang kelantan..... kuala koh adalah taman negara kelantan...

Offline samurai

  • Pelata
  • *
  • Posts: 105
  • Gender: Male
  • manhttp://www.pancing.ncin sampai lebam!!!!!!!!!!!
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #42 on: June 27, 2009, 09:54:08 AM »
Fathi.. kole koh ni... kawasan jajahan gua musang kelantan..... kuala koh adalah taman negara kelantan...

Yes........aku bangga jadi anak klate sbb kat kg. aku ada tempat macam ni hehehe...

p/s aku sendiri pon tak pernah mancen kat tempat nih ngeh..ngeh...ngeh....
ngail sokmo!!!!!!!!Hait........

Offline pancing usang

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 439
  • Gender: Male
  • 173692971
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #43 on: June 27, 2009, 11:35:19 AM »
tahniah bro..tp dlm mase tu, kne gak peratikn keadaan keliling....smpah2 b'taburan tu blh m'cemarkn alam sekitar....silap2 aribulan sungai yg indah ni, akn jd mcm sg kelang, klu smph2 dibiarkn slps aktvt memancen..

p/s : cintailah sungai kita...pesanan dr Tn. Presiden Kelab Pencinta Alam ;p

ni gambor kelah masa kat kole koh.. berat 3.5kg...
umpan sawit peram..




~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~

Offline si_diman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 757
  • Gender: Male
  • dok makang tarang weh...sap okok lu ah..
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #44 on: June 27, 2009, 01:30:43 PM »
emmmmmm...betul tue pancing usang...banyak smpah nmpak.eh plastik tue dia taruk ikn lah bro.......kan papamafia kan.......hahahaha
              

Offline count sidratul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 931
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #45 on: July 19, 2009, 11:19:47 PM »
kelah memang best ma tarik.......kelah tengas memang ikan air tawar A punya....tapi skrang popilasi ikan ni mkin kacau ma.........dulu nak cari kelah tengas saiz A (2-6 kilo) senang leh naik...skali trip mest ada punya...tapi skang tinggal besar2 lengan je....bahana nya dari orang bom ikan........jugak dari prangai pemancing kita jugak yang balun je ape yang dapat........tak kira besar mane......dah byk besar jari pun derang balun........tak tinggalkan tuk anak2 langsung...........memang la ikan tue sedap....tapi agak2 la kan......

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #46 on: July 20, 2009, 04:50:40 PM »
KALU BERHAJAT NAK MENCARI KELAH....JANGAN LUPE AJAK DAKU..... ::) ::) ::)

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #47 on: July 27, 2009, 09:32:01 PM »
BELUM masih lg bnyk menyimpan ikan kelah ni....tp tu la....

nak masuk nya tu kena da 4x4 kata kawan teman...


Offline count sidratul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 931
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #48 on: July 28, 2009, 12:18:39 PM »
motor cross lepas tak nak masuk dalam???

Offline msj92

  • Bilis
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Male
    • barang aku lelaki hebat
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #49 on: July 29, 2009, 02:35:00 AM »
Saya pernah jgk masuk kat kuala koh tapi setahu saya yang paling atas sekali
lubuk dipanggil pintu raja. tempat tu cuma dibenarkan satu group sebulan
saja yang boleh masuk. Saya masuk dengan botman bernama amir. kalau
sesiapa yang berhajat nk pergi sana bolehlah contact dia. No tipon nanti saya
bg. Ada simpan tapi x ingat kat mana, maklumlah pegi setahun sekali je. Bila
nak pegi baru cari.
Kat sana bukan setakat kelah, kejor pun ada. badan lebih kurang dengan kelah
jugak. tarikan dan cara renangan pun lebih kurang sama cuma rupa yang agak
berbeza. Umpan pun boleh gunakan casting.
kalau sesiapa berminat brg lelaki hebat, blh cuba msk blog aku
http://baranglelakihebat.blogspot.com/

Offline matkudut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 639
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #50 on: August 20, 2009, 06:38:45 PM »
Salam Sprigganhiei... kalau kelah kat KL memang tak ada port.  Abg Bidan nak jawab pun tak berapa reti... mancing kelah di Dam Ulu Klang pun tak dapat... so tak tahu nak jawab cam mana... Kalau di KL ni kebanyakkannya Memancen di kolam air masin atau air Tawar.  Air tawar paling banyak di sukida berhampiran dengan kampung CDGTxx.... Kolam mancen air tawar dia boleh jawab sebab selalu tak dapat....  Kalau Air masin Abg bidan boleh sebut sikit2

1.   Sentul (Taman Pelangi)
2.   Desa aman ( jalan g sg buluh)
3.   Bukit Idaman (Belakang Hospital Selayang)
4.   Rawang (sebelum Shell Templer park)
5.   Sungai Buluh
6.   Kuala Selangor (sungai buluh)
7.   Jalan ke Bukit Puteri (rawang)
8.   Pelabuhan Kelang Selatan ke utara ntah.. pegi tahu la..(Sea Lion)

Banyak lagi... tahu pegi tapi tak tahu nama...  sesapa ada maklumat kasi sambung....

p/s -  Puas dah ronda kolam.....




salam bro bidan ...ni sy nak smbg


  kuala selangor = tg keramat belakang bkt malawati

  tg karang       = kolam hj salleh bagan pasir

  tasik puteri     = baiworld

  kundang         = sebelah tasik biru


 kolam yg hasilnya memberangsangkan.... yg lain kene tnya otai2 kolam
nok smbg sket lg...
blkg zoo negara = joran terjun...
diaorg mmg lepas keloh dalang kolang tuhh

Offline fairuz

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 166
  • ò
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #51 on: August 21, 2009, 11:49:40 AM »
tu la kelah ni susah betul la nk mancing org cakp kena tabur umpan 3,4 ari la ari kelima baru leh mancing..ada jugak dgr ayah member menjaring kat batu 7..jalan lama bentong kl..dapat dlm belas2 ekor tp seme panjang sejengkal lbh sket je..tp yg best nyer kelah asam rong memang piauww! ;D ;D ;D

Offline anak tenggiri bentong

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 286
  • Gender: Male
  • a bad day fishing beats a good day working...
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #52 on: October 08, 2009, 08:50:04 AM »
aku pun dah lama tak tarik kelah. rindu lak rasenye. kalau ada trip bagitau la....
fish....???????????

Offline towada

  • Siakap
  • *
  • Posts: 89
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #53 on: October 08, 2009, 10:05:16 AM »
hahah... saya baru mempastikan di Hulu Langat ada KELAH!!! asalnyer tak percaya langsung... pasal sinonim dengan habitat kelah yang mendiami area yang bersih dan jernih.... semalam (10 sept) saya terlepas sekor kelah anggaran dekat 2 kilo depan mata... masa dah terjun nak amik ikan. Kelah merah pulak tu... nanti kawan citer n bg gambor xpdc kiciwa itu. :(
aisey...posting ni dh lama pulak...
bro sprigganhiei...kalau bro online, boleh bgtau tak detail lokasi tempat bro terlepas kelah tu...
teman tau hulu sg.langat masih ada kelah tp belum jumpa port yg boleh strike kelah lebih sekilo...

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #54 on: October 08, 2009, 10:11:11 AM »
towada...jom g survey tempat tue....

Offline towada

  • Siakap
  • *
  • Posts: 89
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #55 on: October 08, 2009, 10:20:18 AM »
towada...jom g survey tempat tue....

camner nk gi survey...teman pun tak tau tempat bro sprigganhiei terlepas kelah tu...
kalau dr IKBN sampai ke dam pangsun, teman tau ler...tp sepanjang tempt tu, tak de port yg best²...

Offline BuGie

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 5537
  • Gender: Male
  • ............
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #56 on: October 08, 2009, 11:11:46 AM »
susah gak cam tue...tapi kalu nk ikutkan posting tue, dh lama dh....tahun 2006 tue....

tak dek alternatif lain ker?..

Offline towada

  • Siakap
  • *
  • Posts: 89
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #57 on: October 08, 2009, 11:37:03 AM »
alternatif lain kena survey tempat baru nampaknya...
ujung bulan ni insya'allah teman nk gi survey port belah² gua musang...

Offline count sidratul

  • Marlin
  • *
  • Posts: 931
  • Gender: Male
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #58 on: October 08, 2009, 02:24:53 PM »
bila ada nak survey port belah janda baek tue kabo le...nak follow.....
kalau nak ikut ikut g gua musang jugak boleh???hehehehehehe..........

Offline towada

  • Siakap
  • *
  • Posts: 89
    • Email
Re: Kaki Kelah
« Reply #59 on: October 08, 2009, 02:57:13 PM »
bila ada nak survey port belah janda baek tue kabo le...nak follow.....
kalau nak ikut ikut g gua musang jugak boleh???hehehehehehe..........

teman gi janda baik kalau dh takde trip memana...trip last choice kata org...hihihi
biasanya teman suka gi trekking...trip survey 24hb ni dh penuh la bro...
itupun ramai member teman x dpt nk follow & terpaksa pecah 2 group...
group teman gi gua musang...group satu lagi gi rompin...