Pancing.Net
September 21, 2014, 06:04:02 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Umpan Lilit  (Read 1519 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
polinifotografik
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 42


Email
« on: June 22, 2012, 01:30:19 PM »

Nak tumpang tanya. Selalu kat kolam memancing air tawar ada ternampak orang pakai "Umpan Lililt"
Umpan yang dililit kat mata kail sampai ke perambut.
Ada ke rakan-rakan yang sudi share tips macam mana nak buat umpan ni.

Thx
Logged
Pancing.Net
« on: June 22, 2012, 01:30:19 PM »

 Logged
harimau berantai
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 498


anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....

123456789 pyan pyan
« Reply #1 on: June 24, 2012, 01:54:09 PM »

uiks...ade ker umpan camtu?mane lokasi tu?buh roti kat mate kail jd cam sate ker? Huh Huh Huh
Logged
paichow78
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360


Email
« Reply #2 on: June 25, 2012, 06:32:10 AM »

Nak tumpang tanya. Selalu kat kolam memancing air tawar ada ternampak orang pakai "Umpan Lililt"
Umpan yang dililit kat mata kail sampai ke perambut.
Ada ke rakan-rakan yang sudi share tips macam mana nak buat umpan ni.

Thx
umpan tepung ke bro coz umpan tpng mmng kena lilit cr pasang dia dr prmbt hnga mata kail.
Logged
sampansementa
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 203



« Reply #3 on: June 25, 2012, 11:44:49 AM »

macam2 style...(lilit) Grin Grin

ade x ikan yg dinaikkan?
Logged
harimau berantai
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 498


anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....

123456789 pyan pyan
« Reply #4 on: June 29, 2012, 02:44:19 PM »

 Shocked Shocked Shocked
Logged
Seluang
Marlin
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 3396


ri3yz
Email
« Reply #5 on: July 01, 2012, 12:08:27 AM »

umpan perut ayam kot
Logged

Jom Mengail
012-6700061(Riey)
Miebauk
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674



« Reply #6 on: July 04, 2012, 10:27:50 AM »

Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....
Logged

Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...
polinifotografik
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 42


Email
« Reply #7 on: July 08, 2012, 03:37:49 PM »

Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....

Betul tu. Tapi macam mana nak buat? Ada resepi ke?

Thx  Smiley
Logged
paichow78
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360


Email
« Reply #8 on: July 10, 2012, 08:25:27 PM »

Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....

Betul tu. Tapi macam mana nak buat? Ada resepi ke?

Thx  Smiley
tuan blh cr dlm tread bait aka umpan ni,ada mcm2 resepi.
Logged
faizal_mas
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 59


tawakal dan berharap hanya pada nya


Email
« Reply #9 on: July 10, 2012, 09:24:04 PM »

kite kepal kan aje.. Grin Grin Grin Grin
Logged

sy budak baru belajar..mintak otai2 tunjuk kan
daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #10 on: July 11, 2012, 08:17:06 AM »

kite kepal kan aje.. Grin Grin Grin Grin

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  Grin Grin Grin
Logged

paichow78
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360


Email
« Reply #11 on: July 11, 2012, 12:22:32 PM »

kite kepal kan aje.. Grin Grin Grin Grin

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  Grin Grin Grin
Logged
paichow78
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360


Email
« Reply #12 on: July 11, 2012, 12:23:02 PM »

kite kepal kan aje.. Grin Grin Grin Grin

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  Grin Grin Grin
cr pki mcm tuan miebuk ckp,lili kat tali prmbt smpi mata kail,ms blng umpan akn turun ke mata kail,klu tgk tread umpan tpng 2,sbrnya mcm tepung blh pki.
Logged
Miebauk
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 674



« Reply #13 on: July 11, 2012, 03:59:38 PM »

Kalu nk liat guna tpung gandum ja, Tp liat sgt xbest, biar lembik2 sikit ikn ngap trus kena..
Logged

Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...
daqlie
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8821


DFD reporting....


« Reply #14 on: July 11, 2012, 08:16:35 PM »

Kalu nk liat guna tpung gandum ja, Tp liat sgt xbest, biar lembik2 sikit ikn ngap trus kena..

o0o gitu..gud info... Wink
Logged

Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal