Author Topic: Umpan Lilit  (Read 1999 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline polinifotografik

  • Bilis
  • *
  • Posts: 42
    • Email
Umpan Lilit
« on: June 22, 2012, 01:30:19 PM »
Nak tumpang tanya. Selalu kat kolam memancing air tawar ada ternampak orang pakai "Umpan Lililt"
Umpan yang dililit kat mata kail sampai ke perambut.
Ada ke rakan-rakan yang sudi share tips macam mana nak buat umpan ni.

Thx

Offline harimau berantai

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
  • Gender: Male
  • anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....
Re: Umpan Lilit
« Reply #1 on: June 24, 2012, 01:54:09 PM »
uiks...ade ker umpan camtu?mane lokasi tu?buh roti kat mate kail jd cam sate ker? ??? ??? ???

Offline paichow78

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
  • Gender: Male
  • perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #2 on: June 25, 2012, 06:32:10 AM »
Nak tumpang tanya. Selalu kat kolam memancing air tawar ada ternampak orang pakai "Umpan Lililt"
Umpan yang dililit kat mata kail sampai ke perambut.
Ada ke rakan-rakan yang sudi share tips macam mana nak buat umpan ni.

Thx
umpan tepung ke bro coz umpan tpng mmng kena lilit cr pasang dia dr prmbt hnga mata kail.

Offline sampansementa

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 234
  • Gender: Male
  • 016-2986077 - kalau nk membangau berjemaah
Re: Umpan Lilit
« Reply #3 on: June 25, 2012, 11:44:49 AM »
macam2 style...(lilit) ;D ;D

ade x ikan yg dinaikkan?

Offline harimau berantai

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 498
  • Gender: Male
  • anugerah tuhan..bersama kita menjaganya....
Re: Umpan Lilit
« Reply #4 on: June 29, 2012, 02:44:19 PM »
 :o :o :o

Offline Seluang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3495
  • Gender: Male
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #5 on: July 01, 2012, 12:08:27 AM »
umpan perut ayam kot
Jom Mengail
012-6700061(Riey)

Offline Miebauk

  • Marlin
  • *
  • Posts: 676
  • Gender: Male
Re: Umpan Lilit
« Reply #6 on: July 04, 2012, 10:27:50 AM »
Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....
Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...

Offline polinifotografik

  • Bilis
  • *
  • Posts: 42
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #7 on: July 08, 2012, 03:37:49 PM »
Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....

Betul tu. Tapi macam mana nak buat? Ada resepi ke?

Thx  :)

Offline paichow78

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
  • Gender: Male
  • perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #8 on: July 10, 2012, 08:25:27 PM »
Setahu sy umpan lilit ni guna bancuhan tepung liat, pastu kita uli2 jd panjang2 cm cacing. Then kita lilit la kt tali perambut n terus ke mata kail.... tu ada contoh tp kalu xbtul tlong la btulkan ek.. Umpan tu masa baling elok ler dia melilit pastu nti bila dh masuk dlm air dia akan melurut turun ke mata kail....

Betul tu. Tapi macam mana nak buat? Ada resepi ke?

Thx  :)
tuan blh cr dlm tread bait aka umpan ni,ada mcm2 resepi.

Offline faizal_mas

  • Siakap
  • *
  • Posts: 59
  • Gender: Male
  • tawakal dan berharap hanya pada nya
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #9 on: July 10, 2012, 09:24:04 PM »
kite kepal kan aje.. ;D ;D ;D ;D
sy budak baru belajar..mintak otai2 tunjuk kan

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: Umpan Lilit
« Reply #10 on: July 11, 2012, 08:17:06 AM »
kite kepal kan aje.. ;D ;D ;D ;D

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  ;D ;D ;D

Offline paichow78

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
  • Gender: Male
  • perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #11 on: July 11, 2012, 12:22:32 PM »
kite kepal kan aje.. ;D ;D ;D ;D

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  ;D ;D ;D

Offline paichow78

  • Siakap
  • *
  • Posts: 93
  • Gender: Male
  • perkhidmatan sewa canopy,lori sewa koll je 0173587360
    • Email
Re: Umpan Lilit
« Reply #12 on: July 11, 2012, 12:23:02 PM »
kite kepal kan aje.. ;D ;D ;D ;D

kl pakai umpan tepung ni.. bile kite kepal.. akn ade mslh semase nk bling umpan ke dlm kolam (umpan terburai diudara)... same jgak kes kepal roti yg terburai sebelum cecah air tu...

sye penah terbace dlm section umpan.. bahan utama dier pkai tepung beras yer... bkn tepung gandum mcm nk gaul dedak tu..  ;D ;D ;D
cr pki mcm tuan miebuk ckp,lili kat tali prmbt smpi mata kail,ms blng umpan akn turun ke mata kail,klu tgk tread umpan tpng 2,sbrnya mcm tepung blh pki.

Offline Miebauk

  • Marlin
  • *
  • Posts: 676
  • Gender: Male
Re: Umpan Lilit
« Reply #13 on: July 11, 2012, 03:59:38 PM »
Kalu nk liat guna tpung gandum ja, Tp liat sgt xbest, biar lembik2 sikit ikn ngap trus kena..
Hanya Pemancing Yang Kenal Pemancing...

Offline daqlie

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8819
  • Gender: Male
  • DFD reporting....
Re: Umpan Lilit
« Reply #14 on: July 11, 2012, 08:16:35 PM »
Kalu nk liat guna tpung gandum ja, Tp liat sgt xbest, biar lembik2 sikit ikn ngap trus kena..

o0o gitu..gud info... ;)