Author Topic: bagaimana untuk memikat toman?  (Read 15689 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline panjang

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
  • saya budak baru belajar :)
    • Email
bagaimana untuk memikat toman?
« on: May 17, 2009, 09:33:44 PM »
kepada pakar2 pancing di luar sana

saya mempunyai rancangan untuk memikat toman2 yang menghuni tasik di bukit merah

ada x apa petua atau tips yg boleh diguna pakai untuk memancing toman?
cthnya: tali yg sesuai, umpan, keadaan cuaca, lubuk yg terbaik dll.

kerjasama anda amat di alu2kan

terima kasih!  ;D
location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010

Offline din channa

  • Pelata
  • *
  • Posts: 118
  • Gender: Male
  • kumpau lg di seagate
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #1 on: May 18, 2009, 12:00:45 AM »
guna umpan keli yg dijual disitu je...seringgit seko..ambe pernah dapat toman kat tepi tasik tu je..tu pun guna set pancing yang disewa kat situ,rm15 sejam..tp tgok rezki la...ada yg mancing x dapat..mungkin rezki ambe ari tu murah skit... :D :D
mancing sampai terjojol biji mata

Offline panjang

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
  • saya budak baru belajar :)
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #2 on: May 18, 2009, 01:15:15 AM »
hahaha..ok2

terima kasih!

selain kat situ?

kat mana lg boleh dapat kan umpan anak keli nih?
location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #3 on: May 18, 2009, 09:43:09 AM »
bro bole guna cara menghanyut anak keli pas2 guna pelampung ataupun tekni ke2 bole gunakan cara casting menggunakan gewang tgk keadaan mana yg sesuai klu mancing secara land based baik gunakan teknik menghanyut anak keli/belda /puyu tp klu bersampan baik gunakan teknik casting
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline panjang

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
  • saya budak baru belajar :)
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #4 on: May 19, 2009, 01:36:53 AM »
terima kasih bro..

selalu nya umpan apa yg paling berkesan?
location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010

Offline aruan_tasik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 557
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #5 on: May 19, 2009, 02:06:29 PM »
PAKAI ANAK KELI...MEMANG POWER....KALAU LURE PUN LEH GAK TAPI
BAGI YANG NAMPAK KALER SIKIT

Offline ajed

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #6 on: June 10, 2009, 02:07:02 AM »
Saya suka casting -> popper dan pencil..setakat ni pernah daratkan toman 1kg & 700g di Bukit Merah..lebih tepat lagi di Titian Asmara, Kg Selamat..Kalau air tinggi, port tu memang best..berdentum2 toman sambar gewang..dinasihatkan guna la gewang top water kerana dibawah air banyak reba yang akan menyebabkan gewang menjadi 'pengeras'..

Antara hasilnye:

Ikan: Toman
Lokasi: Titian Asmara, Kg Selamat, Bukit Merah
Tarikh: 19 May 2009
Masa: 7.30 pm
Gewang : Pencil Owner Cultiva 'Zip n Ziggy' - color shiner
Reel: Shimano Technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: Xzoga 50lb

Toman 700g
Gewang : Halco red head, aksi percikan air yang membuatkan toman geram..
Reel: Shimano technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: 50lb

Jangan lupa buang mata tiga bahagian tengah, kalau tak percentage untuk sangkut di reba amat tinggi..

Offline battousai

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 170
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #7 on: June 16, 2009, 04:48:09 PM »
bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq
"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."

Offline ajed

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #8 on: June 16, 2009, 08:39:12 PM »
bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq
Member saya yg guna keli ni buat umpan toman, biasanye guna pelampung..bezanye cuma pelampung tu bukan pelampung yg beli kat kedai..pelampung tu cuma guna plastik yg diikat..kaedah sama..lebih sesuai dengan kawasan toman yg kebiasaannye dipenuhi dengan reba..kalau mancing dasar (bottom), percentage untuk sangkut di reba amatlah tinggi..

Pengunaan batu ladung yg disambung pada pelampung untuk mendapat jarak lontaran yg jauh tidak menjadi masalah, boleh digunakan..kalau tak guna batu ladung pun takpe, sebab ada pelampung yg dah sedia berat dan boleh cast jauh..

Pendapat satu sen dari saya..kalau salah, harap bro otai yg lain boleh perbetulkan..

Offline mohdsuhaimi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 234
  • Gender: Male
  • PPLN
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #9 on: June 19, 2009, 12:58:39 AM »
guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba

Offline abu cardinal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #10 on: June 19, 2009, 01:03:01 AM »
guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Next trip Kenyir nanti nk bwklah belut ni bro...belut tu kena potong panjang mana bro??

Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339

Offline mohdsuhaimi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 234
  • Gender: Male
  • PPLN
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #11 on: June 19, 2009, 01:14:09 AM »
guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Next trip Kenyir nanti nk bwklah belut ni bro...belut tu kena potong panjang mana bro??

kenyir pakai sebarau potong dengan anak lampam je laku..belut tak jadi..kalau kat bukit merah ni killer dia belut potong dalam setengah jengkal..banyak darah lagi baik

Offline mohdsuhaimi

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 234
  • Gender: Male
  • PPLN
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #12 on: June 19, 2009, 02:04:43 AM »
bulan sepatutnya dah start musim toman kat kenyir...boleh la try casting

Offline ajed

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #13 on: June 19, 2009, 03:07:07 PM »
guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Boleh dicuba teknik ni..macam best jer..bro dok area mana?boleh komplot sekali..

Offline pemancing bangau

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #14 on: June 19, 2009, 06:56:55 PM »
Saya suka casting -> popper dan pencil..setakat ni pernah daratkan toman 1kg & 700g di Bukit Merah..lebih tepat lagi di Titian Asmara, Kg Selamat..Kalau air tinggi, port tu memang best..berdentum2 toman sambar gewang..dinasihatkan guna la gewang top water kerana dibawah air banyak reba yang akan menyebabkan gewang menjadi 'pengeras'..

Antara hasilnye:

Ikan: Toman
Lokasi: Titian Asmara, Kg Selamat, Bukit Merah
Tarikh: 19 May 2009
Masa: 7.30 pm
Gewang : Pencil Owner Cultiva 'Zip n Ziggy' - color shiner
Reel: Shimano Technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: Xzoga 50lb

Toman 700g
Gewang : Halco red head, aksi percikan air yang membuatkan toman geram..
Reel: Shimano technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: 50lb

Jangan lupa buang mata tiga bahagian tengah, kalau tak percentage untuk sangkut di reba amat tinggi..

nampak menarik jer toman tue..

Offline ajed

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #15 on: June 20, 2009, 11:13:14 PM »
Memang menarik bro..cumanye skrg ni port tu air surut..takleh casting..kalau time air tinggi, memang best casting kat situ..toman pun banyak..

Offline pemancing bangau

  • Siakap
  • *
  • Posts: 63
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #16 on: July 01, 2009, 10:40:08 AM »
OH...syg gak la...skrg xbole casting....teman nak meleleh air liur nie..hee...

Offline han83

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
  • bodol itu benar.....
    • waderteam-pro
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #17 on: January 22, 2010, 12:05:58 PM »
payah betul nk dapat toman kat kwsn bnyak sumber makanan dia... umpan hati x laku.. umpan keli x laku.. umpan puyu x laku.. belut pulak skang ni payah nk cari.. umpan daging pun x jalan.. agaknya apa nk di jadikan umpan lg ya..
kalau tersilap kata. trlebih sudah, harap tegur2 la.. orang berbudi kita berbahasa :D
info mancing area batu pahat http://waderteam-pro.blogspot.com

Offline Muss

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 274
  • Gender: Male
  • Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #18 on: January 22, 2010, 03:01:52 PM »
Minta maaf tumpang lalu..

Just nak tanya, kalau nak guna anak keli nak cangkuk mata kail dkat badan ke, ekor ker atau kepala dia.

sy tak pernah lagi cuba guna anak keli sebagai umpan. Nie first time nak cuba...  ;D
idup kena happy...baru bleh manceng...

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #19 on: January 22, 2010, 03:46:09 PM »
biasa kwn cangkul  cangkuk 1/3 badannya (kira dari kepala)
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #20 on: January 22, 2010, 04:22:15 PM »
biasa kwn cangkul 1/3 badannya (kira dari kepala)
abg bia btul..hehehe..

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #21 on: January 23, 2010, 08:49:11 AM »
PEMBETULAN

biasa kwn cangkul  cangkuk 1/3 badannya (kira dari kepala)


isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline pelatung_parit

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2952
  • Gender: Male
  • janji ada air.... zazzzz!!!............
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #22 on: January 24, 2010, 03:39:48 AM »
anak keli tu saiz nak besar mana?
 ;D
1 jari ?
2 jari?
3 jari....
ish baik goreng lg sodap.....  :D :D :D lariks......................
jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman

Offline tomman

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 206
  • Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook
    • Email
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #23 on: February 13, 2010, 03:42:58 AM »
salah satu lagi umpan untuk menjerat toman nie ialah menggunakan daging kambing yang fresh,bukan frozen,pakai pelampung dengan panjang perambut 1 kaki,perambut pakai jenis wire,dah 3 tahun teman tak buru spesis nie,tapi itulah umpan yang teman selalu pakai,kalau boleh ambil darah dia dan celupkan daging tadi sebelum dilontar.
TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!

Offline cemat

  • Bilis
  • *
  • Posts: 4
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #24 on: May 25, 2010, 04:17:10 AM »
bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar

tali kau pakai tali benang yg 50 pound ok...
bg aku cuaca paling best angkat toman time lepas ujan... jgn tanya aku knape tapi kebanyakan yg aku angkat toman time lepas ujan

Offline cemat

  • Bilis
  • *
  • Posts: 4
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #25 on: May 25, 2010, 04:24:03 AM »
Minta maaf tumpang lalu..

Just nak tanya, kalau nak guna anak keli nak cangkuk mata kail dkat badan ke, ekor ker atau kepala dia.

sy tak pernah lagi cuba guna anak keli sebagai umpan. Nie first time nak cuba...  ;D


kau cangkuk dekat ekor tapi jgn la hujung sgt kang kau baling mudah terlepas...
satu lagi kau kena pastikan kau x cangkut dia punya tulang belakang... kalau kena alamatnya kalu baling 2-3 kali keli kau dah mati..

Offline cemat

  • Bilis
  • *
  • Posts: 4
Re: bagaimana untuk memikat toman?
« Reply #26 on: May 25, 2010, 04:32:37 AM »
bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq

sebenarnya aku rasa xperlu pelampong/ ladung...
bila kau letak ladung keli kau dia xjd keli hidup dah dia jadi keli mati sbb keli xlarat bwk... cara yg efisien lepas kau lempar keli kau tu sentap slow2 bagi keli kau tu bergerak ... kau boleh beza sentapan toman berbeza dgn pergerakan keli...

pelampung ni ikut la... ada setengah tempat kau letak pelampung dia ok... ada yg menyebabkan keli kau bergerak ketepi haa kena lempar skali lg  ;)

apepown slamat mencuba!!