Pancing.Net
July 26, 2014, 09:09:12 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: bagaimana untuk memikat toman?  (Read 11587 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
panjang
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27


saya budak baru belajar :)


Email
« on: May 17, 2009, 09:33:44 PM »

kepada pakar2 pancing di luar sana

saya mempunyai rancangan untuk memikat toman2 yang menghuni tasik di bukit merah

ada x apa petua atau tips yg boleh diguna pakai untuk memancing toman?
cthnya: tali yg sesuai, umpan, keadaan cuaca, lubuk yg terbaik dll.

kerjasama anda amat di alu2kan

terima kasih!  Grin
Logged

location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010
Pancing.Net
« on: May 17, 2009, 09:33:44 PM »

 Logged
din channa
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 118


kumpau lg di seagate

confius_85@yahoo.com
Email
« Reply #1 on: May 18, 2009, 12:00:45 AM »

guna umpan keli yg dijual disitu je...seringgit seko..ambe pernah dapat toman kat tepi tasik tu je..tu pun guna set pancing yang disewa kat situ,rm15 sejam..tp tgok rezki la...ada yg mancing x dapat..mungkin rezki ambe ari tu murah skit... Cheesy Cheesy
Logged

mancing sampai terjojol biji mata
panjang
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27


saya budak baru belajar :)


Email
« Reply #2 on: May 18, 2009, 01:15:15 AM »

hahaha..ok2

terima kasih!

selain kat situ?

kat mana lg boleh dapat kan umpan anak keli nih?
Logged

location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2398


Email
« Reply #3 on: May 18, 2009, 09:43:09 AM »

bro bole guna cara menghanyut anak keli pas2 guna pelampung ataupun tekni ke2 bole gunakan cara casting menggunakan gewang tgk keadaan mana yg sesuai klu mancing secara land based baik gunakan teknik menghanyut anak keli/belda /puyu tp klu bersampan baik gunakan teknik casting
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
panjang
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27


saya budak baru belajar :)


Email
« Reply #4 on: May 19, 2009, 01:36:53 AM »

terima kasih bro..

selalu nya umpan apa yg paling berkesan?
Logged

location: previously at uitm shah alam
contact no: 0134207010
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #5 on: May 19, 2009, 02:06:29 PM »

PAKAI ANAK KELI...MEMANG POWER....KALAU LURE PUN LEH GAK TAPI
BAGI YANG NAMPAK KALER SIKIT
Logged

ajed
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27



Email
« Reply #6 on: June 10, 2009, 02:07:02 AM »

Saya suka casting -> popper dan pencil..setakat ni pernah daratkan toman 1kg & 700g di Bukit Merah..lebih tepat lagi di Titian Asmara, Kg Selamat..Kalau air tinggi, port tu memang best..berdentum2 toman sambar gewang..dinasihatkan guna la gewang top water kerana dibawah air banyak reba yang akan menyebabkan gewang menjadi 'pengeras'..

Antara hasilnye:

Ikan: Toman
Lokasi: Titian Asmara, Kg Selamat, Bukit Merah
Tarikh: 19 May 2009
Masa: 7.30 pm
Gewang : Pencil Owner Cultiva 'Zip n Ziggy' - color shiner
Reel: Shimano Technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: Xzoga 50lb

Toman 700g
Gewang : Halco red head, aksi percikan air yang membuatkan toman geram..
Reel: Shimano technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: 50lb

Jangan lupa buang mata tiga bahagian tengah, kalau tak percentage untuk sangkut di reba amat tinggi..
Logged
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #7 on: June 16, 2009, 04:48:09 PM »

bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
ajed
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27



Email
« Reply #8 on: June 16, 2009, 08:39:12 PM »

bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq
Member saya yg guna keli ni buat umpan toman, biasanye guna pelampung..bezanye cuma pelampung tu bukan pelampung yg beli kat kedai..pelampung tu cuma guna plastik yg diikat..kaedah sama..lebih sesuai dengan kawasan toman yg kebiasaannye dipenuhi dengan reba..kalau mancing dasar (bottom), percentage untuk sangkut di reba amatlah tinggi..

Pengunaan batu ladung yg disambung pada pelampung untuk mendapat jarak lontaran yg jauh tidak menjadi masalah, boleh digunakan..kalau tak guna batu ladung pun takpe, sebab ada pelampung yg dah sedia berat dan boleh cast jauh..

Pendapat satu sen dari saya..kalau salah, harap bro otai yg lain boleh perbetulkan..
Logged
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #9 on: June 19, 2009, 12:58:39 AM »

guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Logged

abu cardinal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1616


Ngail...mmg asyik sekali..tp kpdNYA jgn dilupa..

ezzy887
Email
« Reply #10 on: June 19, 2009, 01:03:01 AM »

guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Next trip Kenyir nanti nk bwklah belut ni bro...belut tu kena potong panjang mana bro??
Logged


Nak gi ngeteh/komplot tu koling2 ler ambe retek...kalo dekat,musti ambe jion punyer..h/p: 017-9461339
mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #11 on: June 19, 2009, 01:14:09 AM »

guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Next trip Kenyir nanti nk bwklah belut ni bro...belut tu kena potong panjang mana bro??

kenyir pakai sebarau potong dengan anak lampam je laku..belut tak jadi..kalau kat bukit merah ni killer dia belut potong dalam setengah jengkal..banyak darah lagi baik
Logged

mohdsuhaimi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234


PPLN


« Reply #12 on: June 19, 2009, 02:04:43 AM »

bulan sepatutnya dah start musim toman kat kenyir...boleh la try casting
Logged

ajed
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27



Email
« Reply #13 on: June 19, 2009, 03:07:07 PM »

guna belut..potong lepas tu pakai propeller pakai hook tenggiri..casting macam biasa..selamat mencuba
Boleh dicuba teknik ni..macam best jer..bro dok area mana?boleh komplot sekali..
Logged
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #14 on: June 19, 2009, 06:56:55 PM »

Saya suka casting -> popper dan pencil..setakat ni pernah daratkan toman 1kg & 700g di Bukit Merah..lebih tepat lagi di Titian Asmara, Kg Selamat..Kalau air tinggi, port tu memang best..berdentum2 toman sambar gewang..dinasihatkan guna la gewang top water kerana dibawah air banyak reba yang akan menyebabkan gewang menjadi 'pengeras'..

Antara hasilnye:

Ikan: Toman
Lokasi: Titian Asmara, Kg Selamat, Bukit Merah
Tarikh: 19 May 2009
Masa: 7.30 pm
Gewang : Pencil Owner Cultiva 'Zip n Ziggy' - color shiner
Reel: Shimano Technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: Xzoga 50lb

Toman 700g
Gewang : Halco red head, aksi percikan air yang membuatkan toman geram..
Reel: Shimano technium 2500
Rod: Viva Silver Shrimp
Line: Sufix Super Braid 20lb
Shock leader: 50lb

Jangan lupa buang mata tiga bahagian tengah, kalau tak percentage untuk sangkut di reba amat tinggi..


nampak menarik jer toman tue..
Logged
ajed
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 27



Email
« Reply #15 on: June 20, 2009, 11:13:14 PM »

Memang menarik bro..cumanye skrg ni port tu air surut..takleh casting..kalau time air tinggi, memang best casting kat situ..toman pun banyak..
Logged
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #16 on: July 01, 2009, 10:40:08 AM »

OH...syg gak la...skrg xbole casting....teman nak meleleh air liur nie..hee...
Logged
han83
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179


bodol itu benar.....

namakuhan83@yahoo.com
WWW Email
« Reply #17 on: January 22, 2010, 12:05:58 PM »

payah betul nk dapat toman kat kwsn bnyak sumber makanan dia... umpan hati x laku.. umpan keli x laku.. umpan puyu x laku.. belut pulak skang ni payah nk cari.. umpan daging pun x jalan.. agaknya apa nk di jadikan umpan lg ya..
Logged

kalau tersilap kata. trlebih sudah, harap tegur2 la.. orang berbudi kita berbahasa Cheesy
info mancing area batu pahat http://waderteam-pro.blogspot.com
Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #18 on: January 22, 2010, 03:01:52 PM »

Minta maaf tumpang lalu..

Just nak tanya, kalau nak guna anak keli nak cangkuk mata kail dkat badan ke, ekor ker atau kepala dia.

sy tak pernah lagi cuba guna anak keli sebagai umpan. Nie first time nak cuba...  Grin
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #19 on: January 22, 2010, 03:46:09 PM »

biasa kwn cangkul  cangkuk 1/3 badannya (kira dari kepala)
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #20 on: January 22, 2010, 04:22:15 PM »

biasa kwn cangkul 1/3 badannya (kira dari kepala)
abg bia btul..hehehe..
Logged

~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #21 on: January 23, 2010, 08:49:11 AM »

PEMBETULAN

biasa kwn cangkul  cangkuk 1/3 badannya (kira dari kepala)


Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
pelatung_parit
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2941


janji ada air.... zazzzz!!!............


« Reply #22 on: January 24, 2010, 03:39:48 AM »

anak keli tu saiz nak besar mana?
 Grin
1 jari ?
2 jari?
3 jari....
ish baik goreng lg sodap.....  Cheesy Cheesy Cheesy lariks......................
Logged

jom casting sampai rentung....... contackler klu sudi.... 012-7773652 hehehehe.........

JGN LUPA ADD PESBOOK TEMAN....
Wak Jeman
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #23 on: February 13, 2010, 03:42:58 AM »

salah satu lagi umpan untuk menjerat toman nie ialah menggunakan daging kambing yang fresh,bukan frozen,pakai pelampung dengan panjang perambut 1 kaki,perambut pakai jenis wire,dah 3 tahun teman tak buru spesis nie,tapi itulah umpan yang teman selalu pakai,kalau boleh ambil darah dia dan celupkan daging tadi sebelum dilontar.
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
cemat
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #24 on: May 25, 2010, 04:17:10 AM »

bagi aku toman dia punya favourite
1.kambing
2.ayam.
3.talapia

ketiga2 jenis ni insyallah dapat... keli pown bleh..

teknik gewang bleh pakai bila saiz toman kecik kira2 panjang lengan ..
tapi kalau kena toman yg besar korang perlu biar dia tarik dulu... tgu sampai dia stop bila dia gerak balik baru sentap sebab toman yg jenis besar ni bila dia sambar umpan dia xmakan terus dia bwk lari dulu...

camna nak tau toman besar /kecil tgk pd kelajuan tali kalau dia tarik skit2 tu kecil la... kalau berdesup terus itu besar

tali kau pakai tali benang yg 50 pound ok...
bg aku cuaca paling best angkat toman time lepas ujan... jgn tanya aku knape tapi kebanyakan yg aku angkat toman time lepas ujan
Logged
cemat
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #25 on: May 25, 2010, 04:24:03 AM »

Minta maaf tumpang lalu..

Just nak tanya, kalau nak guna anak keli nak cangkuk mata kail dkat badan ke, ekor ker atau kepala dia.

sy tak pernah lagi cuba guna anak keli sebagai umpan. Nie first time nak cuba...  Grin


kau cangkuk dekat ekor tapi jgn la hujung sgt kang kau baling mudah terlepas...
satu lagi kau kena pastikan kau x cangkut dia punya tulang belakang... kalau kena alamatnya kalu baling 2-3 kali keli kau dah mati..
Logged
cemat
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #26 on: May 25, 2010, 04:32:37 AM »

bang tumpang tanya,

masa kita gune umpan keli idup ni ... keli tuh kita cangkuk pada mata kail ... soalannya, perluke kita gune pelampung atau batu ladung atau biarkan ikan tu saja tanpa pelampung atau batu ladung?

tq

sebenarnya aku rasa xperlu pelampong/ ladung...
bila kau letak ladung keli kau dia xjd keli hidup dah dia jadi keli mati sbb keli xlarat bwk... cara yg efisien lepas kau lempar keli kau tu sentap slow2 bagi keli kau tu bergerak ... kau boleh beza sentapan toman berbeza dgn pergerakan keli...

pelampung ni ikut la... ada setengah tempat kau letak pelampung dia ok... ada yg menyebabkan keli kau bergerak ketepi haa kena lempar skali lg  Wink

apepown slamat mencuba!!
Logged
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal