Pancing.Net
September 02, 2014, 09:59:22 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Kolam Pancing Haritage Ulu Yam  (Read 9331 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« on: May 18, 2009, 08:53:14 AM »

Kolam ketiga br dilancarkan pada 16/5/09 (sabtu). Saiz ikan yang agak boleh tahan.. Hamba punya tali 2 kali putus (28 pound) tak sempat nak main dengan ikan. Sekali henjut.. heheheheh... Hasil yang diperolehi, Talapia, rohu dan keli 3.5 kilo. Tongsan majoriti 2 kilo lebih.. akan di repeat di kolam tersebut kelak. Heheheh
Logged
Pancing.Net
« on: May 18, 2009, 08:53:14 AM »

 Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #1 on: May 18, 2009, 09:51:12 AM »

kat mana lokasi sbnr kolam ni..mcm best je
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #2 on: May 18, 2009, 09:56:19 AM »

kat perkampungan industri ulu yam jln sg tua............area tokong cina
memang mantop situ.....rohu berskala 3 kilo

ikut jer jln sg tua nak gi mandi di air terjun sg tua
lepas uluyam wood

ader le signboard
Logged

fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #3 on: May 18, 2009, 11:22:35 AM »

Area dia dekat Jalan Ulu Yam sungai tua.. Kalu sape2 penah pegi air terjum ulu yam. Jalan terus kedepan, nanti nmpak ada tempat amik air bukit sebelah kiri. jalan terus kedepan lagi, kolam tu sebelah kanan. MMg Syok...
Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #4 on: May 18, 2009, 11:31:11 AM »

oh..ok gak tu...lpas mncing..lepak air terjun lak...hehe
 Grin Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
egypt
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20



« Reply #5 on: May 18, 2009, 07:10:17 PM »

fazaha:kolam ni bukak 24 jam ke?
Logged
wmf8001
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 180


maghi kito pakat g ngail


« Reply #6 on: May 18, 2009, 10:27:02 PM »

best layan rohu saiz-saiz mcm tu.
Logged

  *fadil*013-9276615/014-2950028*
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #7 on: May 19, 2009, 07:56:04 AM »

alamk.. yang tu tak sure pla.. tapi kalu tak silap ada pakage utk mlm kot.. nanti sy kompem kan balik..
Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #8 on: May 19, 2009, 02:03:26 PM »

BUKAK 24 JAM BROOO
Logged

pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #9 on: May 28, 2009, 12:53:05 PM »

if xsilap ade ari2 t'tentu mcm khamis mlm jumaat derang tutup awal dlm kul 12.00 mlm....ari jumaat sabtu and ahad bukak 24 seven...hehehe...

fazaha:kolam ni bukak 24 jam ke?
Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
ijan
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 169


Email
« Reply #10 on: May 28, 2009, 01:48:34 PM »

penggeras berape ye...?
Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #11 on: May 28, 2009, 01:58:14 PM »

deposit 30... kalau 3 jam...dalam 18 macam tu...
Logged

ijan
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 169


Email
« Reply #12 on: May 28, 2009, 02:06:24 PM »

ok tq
Logged
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #13 on: May 28, 2009, 02:22:05 PM »

kawan x tau la port nie..
ada maps x?
umpan aper yg laris kat sana?
Logged

aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #14 on: May 28, 2009, 02:26:44 PM »

masuk google map jer... ader nyer
Logged

pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #15 on: May 28, 2009, 08:12:57 PM »

kawan x tau la port nie..
ada maps x?
umpan aper yg laris kat sana?


die jln yg same g ulu yam...just die atas sket jer...
Logged
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #16 on: May 31, 2009, 11:27:06 AM »

Jom buat trip ke heritage ulu yam.... ramai2 br meriah
Logged
pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #17 on: June 03, 2009, 10:34:59 AM »

Jom buat trip ke heritage ulu yam.... ramai2 br meriah

set bro..ape2 hal nk ke sane, calling2 la....da dkt kot ngn umahku....blh tjukn jalan ke sane....salam...
Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #18 on: June 08, 2009, 09:31:06 AM »

mcm mana nak upload gmbar erk? smlm sj nak test umpan.. mane tau tersangkut.. tak sangka pla... Nak tercabut tgn awek hambe main ngan rohu ngan tong san. heheheh.. tlg yer, sape2 leh ajar cr nak upload gambar. tq
Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #19 on: June 12, 2009, 10:10:14 AM »

FAZAH MASUK IMAGE SHARK .COM
Logged

fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #20 on: June 15, 2009, 09:32:05 AM »

hasil tangkapan 14/6/09

http://s220.photobucket.com/albums/dd23/atuk_gig/?action=view&current=DSC01532.jpg


13 Ekor- 12 rohu, 1 tongsan
Logged
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #21 on: June 19, 2009, 05:46:59 PM »

Kolam ketiga br dilancarkan pada 16/5/09 (sabtu). Saiz ikan yang agak boleh tahan.. Hamba punya tali 2 kali putus (28 pound) tak sempat nak main dengan ikan. Sekali henjut.. heheheheh... Hasil yang diperolehi, Talapia, rohu dan keli 3.5 kilo. Tongsan majoriti 2 kilo lebih.. akan di repeat di kolam tersebut kelak. Heheheh

tumpang tanye bro fazaha...bro biase pakai umpan ape di sane???sbb aritu sy pergi kumpau 2-3 kali kt situ..pakai umpan dedak je sy biasenye...
kalo xkeberatan la..hee...
Logged
paizal
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 184



« Reply #22 on: June 23, 2009, 03:50:39 PM »

mantop betoi tangkapan si fazaha nih....

haku penah gi sana 2,3 kali ja.....itu pon dok neman abg ipor haku mancing.....dia blanja haku la.....heheheh.....

tp, hasilnya.....heheheh....dok layan asap rokok ja la......

haku dgr kalu x kena resipi, mmg dok nengok air ja la....

sure resipi si fazaha nih resipi asli turun temurun nih..... Wink Wink Wink
Logged

*mancing tatap mancing*
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #23 on: June 25, 2009, 12:51:30 PM »

salam... erm, saya biasa turun pada hari sabtu(kolam besar).. tiap2 minggu. InsyaAllah kalu sen ($) cukup.. hehehehe.. erm, sy pun penah jg 2-3 kali ternganga kat situ, dpt tgk ikan lompat2 kat air jer.. hehehe tp lepas tu ade membe kenal kan umpan beliau.. test la.. Tgk2 bleh laa.. 3-4 ekor rohu dlm 2 kilo lebih.. Pastu dalam 2 minggu lepas sy didatangi dengan seorang pakcik, time tu jam lbh krg 12 tgh lebih,.. sy dengan awek sy laa. dia pun kaki pancing jg.. pakcik tu dtg, dia duduk je kat sebelah pancing sy tu.. Dia tanya da dpt ikan ker dik? sy jwb la blm.. lepas tu pakcik tu terang la serba sedikit, pasal umpan, cr letak pancing dan cr tgk tali pancing. time tu buih tongsan sedang rancak di permukaan air dan tali saya 2-3 kali kendur.. pakcik tu suruh sentap. Dapat la tongsan dekat 3 kilo.. pakcik tu tros dengan selamber berjalan tinggalkan kita org.. da tak byk ckp ckp dah.. Lepas gari ikan, ingat nak ucap terima kasih. sy ngan awek cr2 da tak jumpe dah pakcik tu.lepas tu, 4-5 ekor tongsan ngan rohu naik. Alhamdulillah laa, sejak peristiwa tu, setiap kali pergi tak mengecewakan laa.. Main kat heritage ni umpan kene baik, kekadang tu kene jg kalu umpan biasa. Dan tak lupa jg, lubok ikan kat kolam tu pun ada. Kene slalu turun laa.. hehehehe  Grin
Logged
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #24 on: June 26, 2009, 05:23:36 PM »

salam... erm, saya biasa turun pada hari sabtu(kolam besar).. tiap2 minggu. InsyaAllah kalu sen ($) cukup.. hehehehe.. erm, sy pun penah jg 2-3 kali ternganga kat situ, dpt tgk ikan lompat2 kat air jer.. hehehe tp lepas tu ade membe kenal kan umpan beliau.. test la.. Tgk2 bleh laa.. 3-4 ekor rohu dlm 2 kilo lebih.. Pastu dalam 2 minggu lepas sy didatangi dengan seorang pakcik, time tu jam lbh krg 12 tgh lebih,.. sy dengan awek sy laa. dia pun kaki pancing jg.. pakcik tu dtg, dia duduk je kat sebelah pancing sy tu.. Dia tanya da dpt ikan ker dik? sy jwb la blm.. lepas tu pakcik tu terang la serba sedikit, pasal umpan, cr letak pancing dan cr tgk tali pancing. time tu buih tongsan sedang rancak di permukaan air dan tali saya 2-3 kali kendur.. pakcik tu suruh sentap. Dapat la tongsan dekat 3 kilo.. pakcik tu tros dengan selamber berjalan tinggalkan kita org.. da tak byk ckp ckp dah.. Lepas gari ikan, ingat nak ucap terima kasih. sy ngan awek cr2 da tak jumpe dah pakcik tu.lepas tu, 4-5 ekor tongsan ngan rohu naik. Alhamdulillah laa, sejak peristiwa tu, setiap kali pergi tak mengecewakan laa.. Main kat heritage ni umpan kene baik, kekadang tu kene jg kalu umpan biasa. Dan tak lupa jg, lubok ikan kat kolam tu pun ada. Kene slalu turun laa.. hehehehe  Grin

pegh...mmg rezeki bro fezaha nampaknye...tp if bro ade umpan tbaik dan xkeberatan...diharap bole dikongsi bersame2..
Logged
fazaha
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 29



Email
« Reply #25 on: June 26, 2009, 05:56:42 PM »

erm.. umpan? erm... alang2 da ada org tanya.. umpan tu saya pakai kebetulan ada brader yang promote dengan hasil ujikaji beliau. so far ok la. Umpan dia jenama (Umpan Don) sbb pembuat dia nama En. Hamidon. Bisnes kecil-kecilan. bleh dapat kat kedai area sri gombak. rm dalam 7-8 ringgit sepeket. pandai2 la menawar.. heheheh.. Kalu nak bgs, cmpur umpan td dengan air soya. Khas untuk penarik2 rohu tongsan dan seangkatan dengan nya. Tp yang paling familiar ngan umpan ni ialah rohu laa sbb bau dia mmg sodap dan melazatkan.. hehehe
Logged
pemancing bangau
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 63


« Reply #26 on: June 26, 2009, 08:12:23 PM »

erm.. umpan? erm... alang2 da ada org tanya.. umpan tu saya pakai kebetulan ada brader yang promote dengan hasil ujikaji beliau. so far ok la. Umpan dia jenama (Umpan Don) sbb pembuat dia nama En. Hamidon. Bisnes kecil-kecilan. bleh dapat kat kedai area sri gombak. rm dalam 7-8 ringgit sepeket. pandai2 la menawar.. heheheh.. Kalu nak bgs, cmpur umpan td dengan air soya. Khas untuk penarik2 rohu tongsan dan seangkatan dengan nya. Tp yang paling familiar ngan umpan ni ialah rohu laa sbb bau dia mmg sodap dan melazatkan.. hehehe

oo....umpan Don ni bole dpt kt kedai cina yg otw g pinggiran tu ke bro?? bgs nie...btw, tqvm bro..akan sy cube sikit mase lg...
Logged
afiq84
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34


ikan belida


Email
« Reply #27 on: July 20, 2011, 04:41:07 AM »

salam... erm, saya biasa turun pada hari sabtu(kolam besar).. tiap2 minggu. InsyaAllah kalu sen ($) cukup.. hehehehe.. erm, sy pun penah jg 2-3 kali ternganga kat situ, dpt tgk ikan lompat2 kat air jer.. hehehe tp lepas tu ade membe kenal kan umpan beliau.. test la.. Tgk2 bleh laa.. 3-4 ekor rohu dlm 2 kilo lebih.. Pastu dalam 2 minggu lepas sy didatangi dengan seorang pakcik, time tu jam lbh krg 12 tgh lebih,.. sy dengan awek sy laa. dia pun kaki pancing jg.. pakcik tu dtg, dia duduk je kat sebelah pancing sy tu.. Dia tanya da dpt ikan ker dik? sy jwb la blm.. lepas tu pakcik tu terang la serba sedikit, pasal umpan, cr letak pancing dan cr tgk tali pancing. time tu buih tongsan sedang rancak di permukaan air dan tali saya 2-3 kali kendur.. pakcik tu suruh sentap. Dapat la tongsan dekat 3 kilo.. pakcik tu tros dengan selamber berjalan tinggalkan kita org.. da tak byk ckp ckp dah.. Lepas gari ikan, ingat nak ucap terima kasih. sy ngan awek cr2 da tak jumpe dah pakcik tu.lepas tu, 4-5 ekor tongsan ngan rohu naik. Alhamdulillah laa, sejak peristiwa tu, setiap kali pergi tak mengecewakan laa.. Main kat heritage ni umpan kene baik, kekadang tu kene jg kalu umpan biasa. Dan tak lupa jg, lubok ikan kat kolam tu pun ada. Kene slalu turun laa.. hehehehe  Grin
fazaha,kat blah mn erk lubuk tu?gi tau lerr...nk tau lubuk rohu jer
Logged

ikan ini diperolehi di tasek metropolitan kepong.Sangat mudah mancing ikan ini.Hanya menggunakan umpan anak ikan.Ikan yang diperolehi ini seberat 4kg. Ianya aktif pada waktu petang.Kawasan yg didiami ikan ini di penuhi dgn tunggul kayu.
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal