Pancing.Net
April 25, 2014, 01:28:12 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: teknik memancing udang galah..  (Read 8099 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« on: August 27, 2012, 02:51:35 PM »

..assalamualaikum & salam 1 malaysia..



..tergerak dihati ini nak bertanyakan pada semua rakan2 d'P.NET tentang set pancing untuk tujuan mengudang Grin Grin Grin bukanlah semata2 sekadar kita berbincang tetang memancing ikan tp sesekali kita bincangkan sama dari segi teknik, setting set pancing dan apa2 saja yg boleh kita tambahkan ilmuannya Grin Grin Grin bukanlah sekadar kita mampu kata "alahh beli aje yg RM20 1 set yg ade digantung dikedai2 pancing tu" Wink Wink Wink kerana kenikmatan mengudang rasanya perlu juga ada rasa seronok bila nak memancingnya Grin Grin Grin so, kalau ade rakan2 kita yg berpengalaman jomlah kita kongsikan yg baik dan kita elakkan yg buruk Wink Wink Wink jemput3x kita sama2 bincangkan segalanya mengenai perihal udang galah ni & kalau ade gambar lagi besss hehehehe Grin Grin Grin Wink Wink Wink..



..koleksi informasi teknik mengudang dari rakan2 P.NET..



Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin


Alamak... silap sudah... nasib baik tuan anaklaut perasan... mekacih...

Tuan TM, nih tip yang saya dapat kat pakcik otaimer sungai timun N9, dia kata kalau air surut (menghala ke hilir) hendaklah kita bermain di tengah sungai sebab jenggo banyak men kat situ waktu tu, tapi kalau air pasang (menghala ke hulu) dia suh main kat tepian jer... Selamani saya pegang cakap pakcik tu dan alhamdulillah ada beza... dan ada sekali saya tak bawak sauh dia perasan pastu dia ceramah eh saya... sebab kenapa saya tak dapat nak tanya kerana dia nelayan tempatan dan saya jumpa pown kat tgh sungai waktu mancing tu jer...


wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....


Kawan kongsikan sedikit nota peribadi...kunun nak wat buku menjenggo, tapi MalaSSSS... Cheesy

...Konditioning
Apabila air keruh dan payau. Biasanya udang yang aktif terdiri dari udang yang bersaiz agak sederhana kasar.Dalam situasi ini kelikatan air adalah lebih tinggi, lapisan Lumpur lanyur lebih tebal. Ini memerlukan perambut yang lebih panjang. Batu ladung mudah hanyut dan terbenam lebih dalam. Batu ladung lebih berat sekitar saiz 5 diperlukan dan batu ladung harus diangkat dari terbenam. Umpan pilihan adalah anak udang berbanding cacing atau perumpun. Aksi makan tidak agresif, akan tetapi kebarangkalian untuk berhasil adalah baik.

Berdebu dan payau. Ini adalah antara keadaan yang cemerlang. Tetapi situasi ini juga baik untuk ikan. Sekiranya kelompok ikan hadir , anda akan hampa, sebaliknya sekiranya lapangan itu dipenuhi udang anda akan berpesta. Umpan anak udang dan perumpun adalah baik, perambut sederhana pendek dan batu ladung sekitar no 4 atau 3.

Keruh berolak dan masin payau. Ini adalah antara situasi yang buruk. Memerlukan memancing dikawasan yang sedikit berarus atau berstruktur dimana keruh air sekata. Sebaiknya batu ladung digantung sedikit.



Time air pasang dia kat tepi, kat tebing.
Rasional- masa itu anak udang lalu masuk , udang galah makan anak udang sebagai sumber protien dan terutamanya sumber kalsium  bagi membolehkan ia bersalin kulit, bertukar saiz. Takkala air sudah melimpah masuk ke semak/hutan, udang galah akan bersepah merata kerana makanannya , anak udang sudah merempit dicelah rerumput, dedaunan, ranting2. Kawasan jenggo melonggok adalah di perdu nipah, tempat mainan sang perumpun dan tempat yang sesuai untuk ia berlindung dari dirempit oleh ikan.

Masa surut agak ke tengah  terutamanya bila arus berhenti (dalam 20 ke 40 minit)- Ini kes bukan sesuka hati ke tengah. Kena kenal struktur apa yang ada di tengah tu. Kalau kawasan lapang, kungpau gaban. Kalau ada batu berlubang, rangsang kayu, insyaallah ada la jenggo yang tinggal kat situ, terutamanya yang terlajak dipukul arus. Taim arus slow/berhenti selera ikan akan berkurangan  kerana tak cukup oksijen sekaligus waktu cemerlang untuk jenggo keluar carik makan. Bila air mula gerak  balik, sebahagian akan berhanyut, yang lain masuk lobang sebelum disesah belukang/sembilang.

Menariknya ciri pejantan jenggo terbahagi kepada 3 mengikut hieraki melibatkan saiz dan fungsi iaitu sepit kecil, sepit oren dan sepit biru.  Kawalan kawasan dan kelompok udang betina didominasi oleh sepit biru yang mempunyai sepit yang panjangnya menjangkau dua kali saiz badannya. Selagi ada si sepit biru , sepit oren tak boleh naik taraf Grin


Terimakasih semua, apapun yang kawan coret lebih kepada pengamatan dan perbincangan 2-3 tahun dengan hantu pancing jambatan kuala selangor Cheesy. Lain tempat mungkin ada persamaan dan kelainannya.

Kalau tak silap ada satu forumer id Pingu (mukin dalam forum lain)telah menghuraikan dengan lebih meluas dalam hampir keseluruhan aspek. Contoh tabiat makan umpan. Lain kedalaman, saiz udang dan lokasi, walau sungai yang sama tabiat meragut umpan adalah berbeza. Ada yang diam tanpa isyarat, ada yang gedik-gedik, ada yang kasar macam ikan. Maka ada yang kita kena 'tuning' dengan cermat, ada yang boleh disembat, dan tak kurang ada yang harus bermain dengan drag yang loose dan diketatkan setelah dimainkan seketika. Kerana kepelbagaian ragam dari sesimplenya hinggalah yang menggegarkan jantung, memancing jenggo adalah seni yang mengasikkan.

Perlu kawan kongsikan sebagai peringatan pemancing jenggo agar mengelakkan rabut/terlepas lebih dari 2 kali agar tidak pulang kehampaan. Orang lain dapat sekilo dua , hang dapat 7-8 ekor jer. ertinya, seperti ikan juga, jenggo yang terlepas akan memberikan isyarat kepada bondongnya akan gangguan/bahaya lalu secara berjemaah cabut larikkkkk Cheesy


Nota tentang umpan anak udang

Umpan anak udang adalah umpan yang termurah, kerana boleh didapati dengan cara menangguk, asalkan waktu anda menangguk itu bersesuaian. Tentang lokasinya ialah tebing sungai, atau di alur anak sungai yang bersambung dengan sungai yang ada pasang surut. Kebanyakan udang umpan yang dipanggil udang beras  berada di kawasan yang cetek bagi memenafaatkan sisa makanan (karbo dan protien) yang sedang atau telah terurai. Istilah menangguk di air keruh ada benarnya kerana menangguk di air jernih seperti semasa air mati acapkali menghampakan. Waktu mencari umpan yang sesuai ialah di 2/3 mula surut, juga 2/5 dari bunga pasang dengan tumpuan disekitar belakang /tepi sampan, batang kayu atau dinding batu. Terkadang jemaah udang beras ini boleh dilihat/diintai riaknya . Semasa air jernih udang2 ini berhimpun di lopak/muara alor, bawah balak, mahupun terlebih dahulu mudik ke hulu alor anak sungai.

Bagaimanapun anak udang ini sebenarnya mempunyai beberapa variasi /spisis yang berbeza sifatnya walaupun saiznya seragam. Keutamaan jenis anak udang adalah dari jenis yang bentuknya agak sekata dari kepala ke ekor, kulit lebih lembut dan punyai aroma lebih manis (sila google -udang bubuk). Spisis yang lain boleh juga digunapakai dengan cara memicit kepala udang setelah dicangkukkan. Otak udang ini adalah tumpuan yang menyebabkan air liur jenggo menjejes-jejes Cheesy. Dengan ini sila ambil perhatian, sekiranya air agak sejuk dan anda hanya ada umpan udang yang kulitnya sekeras udang gantung /udang gonggok, sila kopek dan gunakan isinya sahaja. Juga dibocorkan cerita, agar saiz udang dan saiz matakail musti sesuai dan sajak, dan jangan sekali-kali hujung matakail terdedah Grin


Ingin bertanya sedikit sebanyak cara2 setup.
1. matakail:-

   A: saiz dan jenama yg mempunyai corak design terbaik utk hook up.

   B: modifikasi kail std yg perlu dilakukan utk hookup/catch rate yg tinggi.

   C: modifikasi kail ikan tertentu menjadi dua alam yg sesuai utk ikan dan udang.

2. setting dan penggunaan kail tertentu utk pancingan atas@bot vs pancing mendatar@tebing


nak cakap pon susah mende nih.....biasanye lain tempat lain setap die.....susah mau citer.....senang citer nak pegi trip tuh stenbai je suma jenis mate kail.....dari saiz 1-6......saiz2 nih stended mended org pakei kat memane.....stail perambot pon lain2 ikut tpt.......cam sy pegi telok intan diorang suh pakei single saiz 1 ato 2.....pegi tg. karang pakei saiz 3-4 mata dabel......susah nih mau citer......


Sekiranya soalan tuan armaged bermaksud samaada corak/design mata kail mempengaruhi kejayaan hook up, jawapannya ialah Ya, berdasarkan pengalaman. Apa yang diulas oleh tuan shazam juga betul, lain padang, lain belalang.

Ciri mata kailudang pilihan
lebih halus diameter ,
lebih ringan,  
lebih tajam,
lebih luas bukaan dasar(gap)
dan lebih kuat

Design pilihan 4205 dan 4209 mengikut bajet (anglar) - kalau den kayo den pakai standard gamakatsu  Cheesy

*Gap yang lebih luas terutama no 4 sesuai untuk dwi fungsi udang dan ikan termasuklah sembilang, wak longkang, keli, dan gelama, senangin buih. Tapi untuk pancing udang no 4 ini mempunyai kelemahan yang ketara iaitu hujung mata kail mudah terdedah,dan banyak menghabiskan umpan dari jenis cecacing.

Otai saya amati biasanya menggunakan mata no 5 atau 6.Standard perambut adalah 4 inci, tidak boleh dari jenis yang mengkerekut (biar dari yang mati kejun dan lurus Grin)dalam 10lb ke 12 lb.

Secara peribadi saya dapati Jenggo tak sensitif pad saiz diameter perambut, asalkan tak melebihi saiz diameter pertengahan janggutnya. Malah perambut yang terlalu halus mungkin menyebabkan persembahan umpan menjadi kaku di dasar, tidak terbuai buai di olak arus. Bagaimanapun saiz 4, 5, 6 ini adalah sesuai bagi anak jenggo sehinggalah bersaiz dalam 350 gram

Tiada modifikasi mata kail diperlukan tetapi daya spring/liuk lentok hujung joran dan kemahiran 'tuning' sangat mempengaruhi catch rate ( sila berimajinasi diri anda seekor jenggo yang tengah melahap Cheesy)



Itu semua borak jer tuan armaged Cheesy

Sambungan...

Bagi memancing bersampan adalah terbaik menggunakan joran yang pendek, dengan menyasarkan jenggo di bawah dan sekeliling sampan. Ye lah kalau joran panjang , banyak lak tu, kena pulak sampan muat-muat jer, bergolek lak tu, tak pasal ada jer yang terkepet, trus patah Cheesy. Menggunakan joran yang pendek, anda haruslah peka dan lebih cepat bertindakbalas terhadap 'embat'/lentok joran (isyarat makan) kerana ia juga bermakna jenggo lebih cepat mengesan adanya resistant/ rintangan terhadap umpan yang dimakan. Sebaiknya batu ladung diangkat sedikit, sekadar mengeluarkan dari melekat di dasar bagi memastikan aksi umpan yang cantik. Joran harus diangkat ke atas pada isyarat kedua, sambil  mengikut arah tarikan. Jangan terpedaya kalau jenggo mengikut bila anda mula mengarau tali kerana kerapkali aksi melawan terjadi ketika ia sampai 1/5 dari permukaan air. Rasional kenapa mengangkat joran mesti ke atas ialah ketika ia meronta mengundur udang akan melipat ekornya sekaligus kepalanya akan tergadah, sebelum ia meluruskan ekornya dan kepalanya akan sedikit terjunam kebawah. Ketika ini kiranya tali perambut telah terselit di celahan jejangutnya,  hampir confirm anda akan strike. Grin

Bagi pancingan tebing joran lebih panjang disarankan, anda haruslah bijak mengesan arah tarikan jenggo sehingga bila anda menegangkan tali anda berada di angle /posisi 180darjah dari arah tarikan jenggo. Anda harus juga meninggikan hujung joran atas sebab tersebut di atas. Selain risiko sangkut anda juga terdedah pada risiko dimana jenggo akan membuat sarkis kuak lentang , terutama jika ia berjaya lari ke arus yang lebih deras. Grin

Secara peribadi saya berpendapat kunci utama keberhasilan strike menjenggo terletak kepada kemahiran seseorang mengimbangi  'tension'/ tegangan tali, lenturan joran, rintangan arus dan berat ladung.


Petua shah dapat dri otai sg kerin...gunakam udang kulit keras/ market...yg kaler belakang dia warna hijau...kopek kulit dan gunakan. ...bg keluar sket ijau tgh blakang dia...ni slunya jenggo besar jer makan...




salam...boley ke shah883 mencelah sket ...kot2 boley buat pakai..
klu ngah mancing udang tu..terdapat beberapa amaran awal oleh tok ya kepada kita sebelum dia bedal..mengikut dari cerita orang tua,dan penelitian shah883 sendiri mengenai tabiat tok ya nie dari chenal discovery kt astro..
1.klu kita ngah berada di tempat dia dan dia marh..dia akan bunyi mcm bunyi lembu berdengung tu...baik blah..
2.pastu klu bunyi kocak2 air besar2 pastu nmpk mcm air mendidih kt sg..air bergetar ditgh air..tu tanda buaya ngah marah gngu kawsan dia nk mengawan...air mendidih tu sbb dia nk tarik perhatian buaya betina..ataupun digunkan sebgai amaran juga.
3.nmpk buih2 udara bergerak2 tu pun kdg2 dia jgak...dia bergerak dalam air..
4.amaran yg last2 ni mcm dia akan lalu bwah bot kasi kena duri2 blakng dia..bot aku jadi grrrrr grrrr grrr...jgan tunggu yer..kasi jalan dlu..dia suda maraaa.(orang2 tua cita-depa penah jadi)
5.pastu klu yg lg ganster dia akan timbul depan kita(penah diceritakan timbul btul sebelah bot..lebih besar dari sampan)
6.selalu perhatikan pokok2 yg berada dalam air.kekadg buaya saiz cap nenen ni.(besar paha)rajin berjemur kt dahan pokok tu..(shah883 penah kena,dia terjun btul2 dpan shah,masa tu bersama KDN ler)..ade buaya kecik ade ler buaya besar
7.dari segi pemilihan port lak...klu nmpk rimbunan pokok mcm jerumu atas air tepi tebing tu sarang dia..klu bau bangkai tepi tebing tu jgan rapat ler sai tu pun sarang dia...

8paling penting..mulut jgan celupar...buaya ni spesis berdaulat,dia bermaruah tinggi mcm jgk harimau,gajah...so..kepada rakan2 yg ingin menjenggo pastikan keselamatan anda diutamakan,sbb kita mancing kt tmpt dia..so kena la hormat sket tmpt orang...
sekian terima kasih..maaf ler klu shah883 mengarut panjng nie...


Sajer nak updated lagi... apakata kita tambah mengenai bagaimana nak dapat lebih hasil menjenggo...

Salah satu yang saya tahu dan praktikkan ialah rasuah... saya merasuah jenggo dgn cara mudah dan agak murah... saya beli sardin saiz sederhana pastu saya ikat dgn tali dan saya tebuk tin sardin tu dengan paku sebanyak 3 lubang... ketika sampai di destinasi, pertama saya akan buat ialah ikat bot dan turunkan rasuah... lepastu barulah saya buat persiapan menjenggo...

PS: jgn rasuah benda2 yang tok bedal suka seperti benda berdarah contoh daging... nanti kita yang jadi mangsa... kalau nak guna rasuah daging tu pown pastikan daging tu direbus dahulu (tapi kureng mencakuplah lepas rebus)...


Betul tu Tuan ATM, "merasuah" jenggo adalah konsep yang kerap digunapakai terutamanya bagi kaki Jala. Saya bocorkan rahsia umpan rasuah yang terbaik berdasarkan apa yang kaki jala buat. Setidaknya- biasa mereka gunakan beras hancur yang di perap semalaman dengan sedikit air. Ada juga yang menambah dengan serbuk kasar kulit kerang dan isi kelapa /hampas disangan mahupun yang dah masam. Terbaik dalam pengamatan ialah resepi menggunakan beras hancur yang di perap dengan dedak hatchery untuk anak udang atau dedak makanan udang ternak - mau bertawaf jenggo semua Grin.

PS: cara untuk mendajai pulak ialah dengan kabaid Embarrassed
Logged
Pancing.Net
« on: August 27, 2012, 02:51:35 PM »

 Logged
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #1 on: August 27, 2012, 03:01:29 PM »

Syok ngudang... Set pun xmahal2 tp kalo nak beli yg mahal pun xde masalah... Hehehe
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
ATM13
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1729


Will gain new knowledge everyday in here


« Reply #2 on: August 27, 2012, 03:01:48 PM »

Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin
Logged

ATM13 @ Mafiacine Ahmad Tarmidzi (FB)
AHMAD TARMIDZI BIN MOKHTAR
Email : ahmadtarmidzi13@yahoo.com.my
Tel : 010-4295913
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #3 on: August 27, 2012, 03:04:41 PM »

betul kata afiz tu Grin Grin Grin ikut kemampuan hehehehe Wink Wink Wink
Syok ngudang... Set pun xmahal2 tp kalo nak beli yg mahal pun xde masalah... Hehehe
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #4 on: August 27, 2012, 03:06:04 PM »

errr terbaekkkklah pengalaman tuan ATM ini Grin Grin Grin tp boleh huraikan lagi ke penerangan ini teman bold'kan ini Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin
Logged
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #5 on: August 27, 2012, 03:12:34 PM »

Perambut stanby kene byk2 siapkan kat rumah... Pasal tempat jenggo selalunye bereba, lambat tarik kompom dia bawak masuk rebe.. Pastu tussssss
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #6 on: August 27, 2012, 03:14:04 PM »

yupp betul juga tu afiz Grin Grin Grin
Perambut stanby kene byk2 siapkan kat rumah... Pasal tempat jenggo selalunye bereba, lambat tarik kompom dia bawak masuk rebe.. Pastu tussssss
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #7 on: August 27, 2012, 03:18:51 PM »

antara cara pemancingan di kawasan teluk intan yg mana baru2 ini dilaporkan oleh tuan yop inker seperti disini http://www.pancing.net/index.php?topic=26846.0 Grin Grin Grin antara yg penting tali utama perlulah jenis braided cozz ikan buntal banyak dikawasan tersebut membuatkan ikan2 buntal ini suka menggigit tali mono hingga putus Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes kan parah jugak tu kalau nak memancing dikawasan sebegini kalau tiada informasi mengenainyakan Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes hehehehe Grin Grin Grin
Logged
anaklaut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3132


0176978709


Email
« Reply #8 on: August 27, 2012, 03:25:48 PM »

errr terbaekkkklah pengalaman tuan ATM ini Grin Grin Grin tp boleh huraikan lagi ke penerangan ini teman bold'kan ini Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin
aik... bukan ker air surut menghala ke hilir dan air pasang menghala ke hulu...??
ker aku yg salah...??
Logged

KOMITMEN 1:KELUARGA 2:KERJA 3:PANCING
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #9 on: August 27, 2012, 03:28:54 PM »

hehehehe Grin Grin Grin kemungkinan tuan ATM kita ni ade yg nak diterangkan kemudian nanti tuan anaklaut Grin Grin Grin saborrlah ye hehehehe Wink Wink Wink
errr terbaekkkklah pengalaman tuan ATM ini Grin Grin Grin tp boleh huraikan lagi ke penerangan ini teman bold'kan ini Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin
aik... bukan ker air surut menghala ke hilir dan air pasang menghala ke hulu...??
ker aku yg salah...??
Logged
otc
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 988



« Reply #10 on: August 27, 2012, 03:31:35 PM »

pastikan mata kail sentiasa tajam.. test kat kuku ibu jari.. kalau tak grip, asah dgn kertas pasir
Logged

~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #11 on: August 27, 2012, 03:33:44 PM »

wowww pengalaman terbaekkkk tu tuan, hehehehe Grin Grin Grin
pastikan mata kail sentiasa tajam.. test kat kuku ibu jari.. kalau tak grip, asah dgn kertas pasir
Logged
ATM13
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1729


Will gain new knowledge everyday in here


« Reply #12 on: August 27, 2012, 04:31:09 PM »

hehehehe Grin Grin Grin kemungkinan tuan ATM kita ni ade yg nak diterangkan kemudian nanti tuan anaklaut Grin Grin Grin saborrlah ye hehehehe Wink Wink Wink
errr terbaekkkklah pengalaman tuan ATM ini Grin Grin Grin tp boleh huraikan lagi ke penerangan ini teman bold'kan ini Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Hmmm... baik topik ni tuan TM... Kawan selalunya pakai reel RM 20~ RM 40 yang tergantung kat kedai mancing tu jer untuk menjenggo nih... Yang kawan tahu
1. reel 1000 kebawah
2. rod kena jenis ada lifting power dan lembut
3. main ikut arus
4. air kalau sejuk tanda kurang jenggo disitu
5. umpan yang pernah guna : cacing tanah (bukan kerawit), ikan gapi, daging rebus, hati dan perumpun.
6. kalau ada air pasang surut : surut (air menghala ke hulu) kawan main kat tengah sungai dan kalau pasang (ke hilir) main tepian.
7. Mata kail yang kawan guna : no.4 hingga no.2

Tu sedikit sebanyak yang kawan tahu... yang len2 otai2 Pnet (banyak yang pakar menjenggo kat Pnet nih) akan komen... Grin
aik... bukan ker air surut menghala ke hilir dan air pasang menghala ke hulu...??
ker aku yg salah...??

Alamak... silap sudah... nasib baik tuan anaklaut perasan... mekacih...

Tuan TM, nih tip yang saya dapat kat pakcik otaimer sungai timun N9, dia kata kalau air surut (menghala ke hilir) hendaklah kita bermain di tengah sungai sebab jenggo banyak men kat situ waktu tu, tapi kalau air pasang (menghala ke hulu) dia suh main kat tepian jer... Selamani saya pegang cakap pakcik tu dan alhamdulillah ada beza... dan ada sekali saya tak bawak sauh dia perasan pastu dia ceramah eh saya... sebab kenapa saya tak dapat nak tanya kerana dia nelayan tempatan dan saya jumpa pown kat tgh sungai waktu mancing tu jer...
Logged

ATM13 @ Mafiacine Ahmad Tarmidzi (FB)
AHMAD TARMIDZI BIN MOKHTAR
Email : ahmadtarmidzi13@yahoo.com.my
Tel : 010-4295913
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #13 on: August 27, 2012, 05:37:50 PM »

hehehe...dua2 boleh betul tu...
kalo duduk seberg sana jadi terbalik ler aliran air dia....
Logged

bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #14 on: August 27, 2012, 08:19:46 PM »

wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #15 on: August 27, 2012, 08:32:57 PM »

wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
otai sudah masuk.. Tq tuan bd Wink
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #16 on: August 27, 2012, 08:41:58 PM »

wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
otai sudah masuk.. Tq tuan bd Wink

mana ada otai....komer lagi terer......udang galah berkilo2 dpt......teman berapa ekor jer Grin
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #17 on: August 27, 2012, 08:44:49 PM »

wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
otai sudah masuk.. Tq tuan bd Wink

mana ada otai....komer lagi terer......udang galah berkilo2 dpt......teman berapa ekor jer Grin
bkilo apenye.. Tumpoooo... Hahah.. Kolam pun gram2 je.. Bohsia2 plak tu.. Kalo sungai, xtau le mcm mana ghupenye hehehe
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #18 on: August 27, 2012, 08:50:06 PM »

wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
otai sudah masuk.. Tq tuan bd Wink

mana ada otai....komer lagi terer......udang galah berkilo2 dpt......teman berapa ekor jer Grin
bkilo apenye.. Tumpoooo... Hahah.. Kolam pun gram2 je.. Bohsia2 plak tu.. Kalo sungai, xtau le mcm mana ghupenye hehehe

ok ler tu...bohsia pun bohsia....janji masuk jut......hahahahha......baling sangkut...baling sangkut......kih kih kih
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #19 on: August 27, 2012, 08:52:29 PM »

Sangkut atas pokok? Kekeke hanya otai yg mampu...
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #20 on: August 28, 2012, 08:56:58 AM »

iye juga tu PT Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Grin Grin Grin
hehehe...dua2 boleh betul tu...
kalo duduk seberg sana jadi terbalik ler aliran air dia....
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #21 on: August 28, 2012, 08:58:22 AM »

perghhhhh memang infolah ni.. TQ tuan bdboy Grin Grin Grin
wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #22 on: August 28, 2012, 08:59:38 AM »

hikk hikk hikk Grin Grin Grin
wah ada info udnag galah.....moh turun bagan datoh...udang galah ngan kerapu serta semilang tgh mengila.....hehehehhe
kalau nak ngail udang biasanya teman pakai anak udang atau cacing jer......
matakail kalau yg jenis pek biru tu.....yg ada tulisan jepun....(dulu mmg berlambak jual....) kasi kankang sikit.....
begitu juga matakail jenis lain......
rasa berat jer henjut sikit atau jentik kata otai kg teman.....insya'allah menjadi.....
biasa jika surut udnag ketengah sikit.....bila pasang udang ketepi atau tebing......
nie berdasarkan pengalaman teman......
kalau salah tlg betuikan yer.....
otai sudah masuk.. Tq tuan bd Wink

mana ada otai....komer lagi terer......udang galah berkilo2 dpt......teman berapa ekor jer Grin
bkilo apenye.. Tumpoooo... Hahah.. Kolam pun gram2 je.. Bohsia2 plak tu.. Kalo sungai, xtau le mcm mana ghupenye hehehe

ok ler tu...bohsia pun bohsia....janji masuk jut......hahahahha......baling sangkut...baling sangkut......kih kih kih
Sangkut atas pokok? Kekeke hanya otai yg mampu...
Logged
shahzam
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9363


mancen jgn x mancen


« Reply #23 on: August 28, 2012, 09:00:50 AM »

uiks.....ade citer pasei udang galoh ye.......hmmmmmmmmmmmmmmmm.....bnyk nak kene belajo nih.......teman satu hapah pon xtau pasei udang galoh nih......
Logged

afiz
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17398


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #24 on: August 28, 2012, 09:02:45 AM »

Ye laaa tu
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #25 on: August 28, 2012, 09:03:34 AM »

itulah zam abg bukok topik ni idok le asikk berikan aje hikk hikk hikk semoga kita semua dapat manfaat dari perkongsian ilmu mengudang disini nanti Insya Allah Grin Grin Grin
uiks.....ade citer pasei udang galoh ye.......hmmmmmmmmmmmmmmmm.....bnyk nak kene belajo nih.......teman satu hapah pon xtau pasei udang galoh nih......
Logged
yop ingker
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2211



Email
« Reply #26 on: August 28, 2012, 09:06:23 AM »

ikat matakail ade caranye,klu nak tahu tuan TM dtg ke rumah kikikiki.. Wink
Logged

Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34444



Email
« Reply #27 on: August 28, 2012, 09:09:18 AM »

tu diaaaa otai ngudang dah masyukkkk Grin Grin Grin.. silakann tuan yop ingkerr curahkanlah ilmuan mengudang mu disini hehehehe Grin Grin Grin Wink Wink Wink
ikat matakail ade caranye,klu nak tahu tuan TM dtg ke rumah kikikiki.. Wink
Logged
yop ingker
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2211



Email
« Reply #28 on: August 28, 2012, 10:42:40 AM »

awok amatur je,ade otai lagi.. Grin Grin Grin Grin

tu diaaaa otai ngudang dah masyukkkk Grin Grin Grin.. silakann tuan yop ingkerr curahkanlah ilmuan mengudang mu disini hehehehe Grin Grin Grin Wink Wink Wink
ikat matakail ade caranye,klu nak tahu tuan TM dtg ke rumah kikikiki.. Wink
Logged

pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #29 on: August 28, 2012, 11:54:28 AM »

ate bila nak g ngudang nyer ni yop?
ce set satu trip....
paw semua bot wakdol jambatan tu ker.....
Logged

Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal