Pancing.Net
September 01, 2014, 03:32:14 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 »   Go Down
  Print  
Author Topic: JALA BUATAN TANGAN ( HANDMADE CAST NET)  (Read 11970 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« on: September 27, 2012, 04:34:36 PM »

membuat jala ni bukanya susah dan bukan senang... ianya perlu kesabaran dan ketelitian... ala ala tenun kain lah....

ni nak kongsi ilmu buat jala...

peralatan yang perlu ada

1) cobang( alat pengait jala) ada panggilan lain tak?
2) beliro ( penyukat saiz mata jala ) ada kata lain tan?
3) benang utama
4) tangsi/nilon untuk jala

nak mulakan buat pucuk jala ni kena sabar dan teliti kot tersalah kait

ni gambar pucuk jala yang saya baru buat.


ni cara pegang semasa nak kait


ni lah cara nak sulam tali...


ha ni tgk kalau guna tangsi toman rainbow.... cantikkk menarik tertarik


menggunakan tali mono toman rainbow 20 lbn , 0.35 diameter dan saiz mata 1 inci dan mengunakan saiz belira 0.5 inci


itu dulu untuk setakat ini nanti saya update lagi.... sapa nak belajar boleh datang rumah....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
Pancing.Net
« on: September 27, 2012, 04:34:36 PM »

 Logged
anaklaut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3256


0176978709


Email
« Reply #1 on: September 27, 2012, 04:45:17 PM »

Terbaik tuan... Bukan semua org boleh buat... Ilmu yg bagus dan menarik...
Tafsir bahasa utara utk Cobang = Cuban
Kerja yg tak susah tapi bukan mudah, hanya perlu kesabaran dan ketelitian = Renyah...
Logged

KOMITMEN 1:KELUARGA 2:KERJA 3:PANCING
kokoks
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 53


Email
« Reply #2 on: September 27, 2012, 04:49:45 PM »

terbaikkkkkkkkkkkkkkk....sbb tu harga pn mahal.....nak buat pn susah....tgk pn dh sakit mata
Logged
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #3 on: September 27, 2012, 04:51:22 PM »

Terbaik tuan... Bukan semua org boleh buat... Ilmu yg bagus dan menarik...
Tafsir bahasa utara utk Cobang = Cuban
Kerja yg tak susah tapi bukan mudah, hanya perlu kesabaran dan ketelitian = Renyah...

bahasa  standar untuk ni ada Tak???
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #4 on: September 27, 2012, 04:52:00 PM »

terbaikkkkkkkkkkkkkkk....sbb tu harga pn mahal.....nak buat pn susah....tgk pn dh sakit mata

confirm....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
anaklaut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3256


0176978709


Email
« Reply #5 on: September 27, 2012, 04:58:17 PM »

Terbaik tuan... Bukan semua org boleh buat... Ilmu yg bagus dan menarik...
Tafsir bahasa utara utk Cobang = Cuban
Kerja yg tak susah tapi bukan mudah, hanya perlu kesabaran dan ketelitian = Renyah...

bahasa  standar untuk ni ada Tak???
tak pasti tapi tmpt saya jarum jahit jala/pukat tu kami panggil Cuban...
Logged

KOMITMEN 1:KELUARGA 2:KERJA 3:PANCING
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #6 on: September 28, 2012, 12:42:29 AM »

yang ni lak jala benang nylon no 9. jala ni saya buat masa belajar di UTM....

belum pasang rantai lagi



saiz mata 2.5 inchi.


tujuan saya buat ni adalah untuk menjala siakap muara yang ganas.. kalau jala tangsi senang pecah
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #7 on: September 29, 2012, 09:42:10 AM »

permulaan buat jala
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #8 on: September 29, 2012, 09:43:02 AM »

update 29/9/2012 dah sampai tahap 3...
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #9 on: September 29, 2012, 06:25:56 PM »

info terbaek tuan......teman mmg nak belajar......lepeh settle masalah nanti teman nak nuntut.....
ada pengeras ker....dah bole jahit jala jahit pukat subsatsui jer Grin
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #10 on: September 30, 2012, 05:11:58 PM »

info terbaek tuan......teman mmg nak belajar......lepeh settle masalah nanti teman nak nuntut.....
ada pengeras ker....dah bole jahit jala jahit pukat subsatsui jer Grin

pengeras tak ada cuma beli jer peralatan untuk belajar.....huuhu....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #11 on: September 30, 2012, 06:01:42 PM »

jala mata 2 inc dah masuk tahap 3....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
bdboy76
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2224



Email
« Reply #12 on: September 30, 2012, 07:46:33 PM »

info terbaek tuan......teman mmg nak belajar......lepeh settle masalah nanti teman nak nuntut.....
ada pengeras ker....dah bole jahit jala jahit pukat subsatsui jer Grin

pengeras tak ada cuma beli jer peralatan untuk belajar.....huuhu....

mmg baek hati sungguh tuan......byk pahala nie....berkongsi ilmu...
Logged

kalau terasa nak ajak mancing tel atau sms jer teman d talian 0182380648
bujok basah
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5165


Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang


« Reply #13 on: September 30, 2012, 08:39:54 PM »

Teman nak anto jala udang selalu bocor ..... buleh ker tuan .....
ada 3 pucok jala tangsi ...... satu dah ganti batu besi .....
jauh teman repair jala bila rabak ...... Sad
Logged

Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #14 on: September 30, 2012, 11:04:31 PM »

Teman nak anto jala udang selalu bocor ..... buleh ker tuan .....
ada 3 pucok jala tangsi ...... satu dah ganti batu besi .....
jauh teman repair jala bila rabak ...... Sad

boleh tgk keadaan jala tu mcm mana rosaknya....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #15 on: September 30, 2012, 11:06:14 PM »

info terbaek tuan......teman mmg nak belajar......lepeh settle masalah nanti teman nak nuntut.....
ada pengeras ker....dah bole jahit jala jahit pukat subsatsui jer Grin

pengeras tak ada cuma beli jer peralatan untuk belajar.....huuhu....

mmg baek hati sungguh tuan......byk pahala nie....berkongsi ilmu...

bukan apa tuan. ramai dah tak reti nak buat jala ataupun nak repair jala sendiri....anak nelayan sendiri pon kebanyakanya tak reti tuan...
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
limau hijau
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 328


kesenangan tidak mengajar erti kepayahan


Email
« Reply #16 on: September 30, 2012, 11:39:19 PM »

ilmu yang jarang nk dpt... Shocked
Logged

...kawe baru nak belajar baling umpan
ikan_kembongsambal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1843


Email
« Reply #17 on: October 01, 2012, 12:39:45 AM »

salam...boleh buat kan iks jala tangsi untuk cari udang. panjang 14 kaki. kalau boleh pm iks Grin Grin
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34719



Email
« Reply #18 on: October 01, 2012, 12:50:55 AM »

perghhhh tahniah tuan nasa, sungguh kreatif hasil seni tuan itu Grin Grin Grin.. terbaekkkkkk Wink Wink Wink
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12111


Email
« Reply #19 on: October 01, 2012, 02:39:17 AM »

huhuu jala buatan tangan..tabik tuan..ilmu terbaik niihh...err ada terima tempahan ka..jala udang..10-12'..brapa lama bleh siap..brapa rege  Grin Grin
Logged
caldia X
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 52



« Reply #20 on: October 01, 2012, 03:03:48 AM »



  Grin Grin Grin,nak tahu jugak...terima tempahan ke???
Logged
bujok basah
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5165


Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang


« Reply #21 on: October 01, 2012, 08:42:12 AM »

Teman nak anto jala udang selalu bocor ..... buleh ker tuan .....
ada 3 pucok jala tangsi ...... satu dah ganti batu besi .....
jauh teman repair jala bila rabak ...... Sad

boleh tgk keadaan jala tu mcm mana rosaknya....

timasih nanti saya halo .....
Logged

Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #22 on: October 01, 2012, 08:56:17 AM »



  Grin Grin Grin,nak tahu jugak...terima tempahan ke???

boleh.. tapi lambat lah....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #23 on: October 01, 2012, 08:57:01 AM »

perghhhh tahniah tuan nasa, sungguh kreatif hasil seni tuan itu Grin Grin Grin.. terbaekkkkkk Wink Wink Wink

 Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #24 on: October 01, 2012, 08:57:29 AM »

Teman nak anto jala udang selalu bocor ..... buleh ker tuan .....
ada 3 pucok jala tangsi ...... satu dah ganti batu besi .....
jauh teman repair jala bila rabak ...... Sad

boleh tgk keadaan jala tu mcm mana rosaknya....

timasih nanti saya halo .....


ok  Cheesy
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
ikan_kembongsambal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1843


Email
« Reply #25 on: October 01, 2012, 09:02:26 AM »



  Grin Grin Grin,nak tahu jugak...terima tempahan ke???

boleh.. tapi lambat lah....

iks nak tempah satu saiz 14 kaki. tangsi. untuk jala udang hidup untuk buat umpan.
kalau dah siap bagi tau yeee. kat kedai2 area port klang ni banyak jual jala buatan mesin ajer. x sedap bila ditebar.
Logged
mohd nasaruddin
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 615


sepit biru


WWW
« Reply #26 on: October 01, 2012, 09:13:45 AM »



  Grin Grin Grin,nak tahu jugak...terima tempahan ke???

boleh.. tapi lambat lah....

iks nak tempah satu saiz 14 kaki. tangsi. untuk jala udang hidup untuk buat umpan.
kalau dah siap bagi tau yeee. kat kedai2 area port klang ni banyak jual jala buatan mesin ajer. x sedap bila ditebar.

betul tu tuan.... tapi saya buat ikut cara kelantan....
Logged

Pengerusi jenggo club.... kepada yang berminat untuk sertai trip-trip memancing udang galah boleh hubungi saya 019-3843442 atau lawat-
ikan_kembongsambal
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1843


Email
« Reply #27 on: October 01, 2012, 09:25:54 AM »



  Grin Grin Grin,nak tahu jugak...terima tempahan ke???

boleh.. tapi lambat lah....

iks nak tempah satu saiz 14 kaki. tangsi. untuk jala udang hidup untuk buat umpan.
kalau dah siap bagi tau yeee. kat kedai2 area port klang ni banyak jual jala buatan mesin ajer. x sedap bila ditebar.

betul tu tuan.... tapi saya buat ikut cara kelantan....


boleh lah jugak. kalau dah ready iks boleh amik. kalau tak dapat saiz 14 kaki.....dapat saiz 12 pun ok.  tidak terlalu berat dan tidak terlalu ringan rantai timah nya tu. Grin Grin Grin
Logged
orga
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 199



« Reply #28 on: October 01, 2012, 09:31:35 AM »

minat gak nak blajar..tp yg susah masa nak peranak jala tu..silap buat buka tak cantik nnt Grin....nak buat kandik pun susah gak..salah buat berpuluh batu masuk dalam kandik Grin.........
Logged
eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2695



Email
« Reply #29 on: October 01, 2012, 09:46:58 AM »

sj2 nk tau...


dr info.... mata tu size 2 inchi....
brapa jumlah mata jala tu erk??..

berapa mata lebar X Mata panjang???....

errrmm...

rasa2....kalau pukat udang/ pukat sembilang tu...di buat jala boleh tak??......


Logged
Pages: 1 2 3 4 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal