Author Topic: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji  (Read 25453 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« on: November 27, 2012, 01:16:42 PM »
persediaan sebelum pencen..nk pencen lama lg..tp kalo ada peluang baik, ingat mau pencen awal laa..dh mula boring ngan keje makan gaji nii..maleh dh asik kena arah itu ini begitu begini..maleh nk tension2 dh..

minat nak meniaga sendri..tp tak tau apa nk diniagakan..pengalaman tarak plak tu..masa kecik2 dulu selalu la ikut org tua meniaga daging..drp sembelih lembu smpai la juai kulit lembu..pastu slalu gak folo dia wat keje2 kontraktor..tp tu dulu2 laa..20-30 thn lps..masa tu takde langsung minat kearah tu

kepada sesapa yg ada peluang perniagaan @ menjadi rakan kongsi, aku amat hargai..tak kira la apa bisnes pon, janji halal & telus..modal/kedai no problem..

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #1 on: November 27, 2012, 01:20:27 PM »
teman tabik semangat tuan ewak ;D ;D ;D tahniah tuan ewak ade pembaharuan semangat dlm diri ;) ;) ;) ;D ;D ;D

Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2758
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #2 on: November 27, 2012, 01:34:36 PM »
Berniaga ....satu satu sunah Nabi SAW....

teman pun..lps balik Malaysia...kalau ada rezeki..
nk berniaga jgk lah...




Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #3 on: November 27, 2012, 01:44:27 PM »
tuan tm..tq2..nk merasa kerjaya lain plak laa
tuan eizam..niaga apa tu..kalo best, blehla kongsi2

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6364
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #4 on: November 27, 2012, 01:46:51 PM »
teringin sangat nak buat sangkar ikan.. bela siakap.. senang geng pnet nak mancing luar sangkar...  ;D
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline lemanspring

  • Marlin
  • *
  • Posts: 8812
  • Gender: Male
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #5 on: November 27, 2012, 01:48:39 PM »
jom bela ikan eksotik - kelah .. pasaran dah ado ,
benih ado dan tenaga pengajar pun ado ..
janji ado kemahuan dan bukan part time.

Offline afiz

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 17552
  • Gender: Male
  • P.net DUN Klang ... 019-2453593
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #6 on: November 27, 2012, 02:00:22 PM »
Moga hajat king Ewak tercapai... Amin
nak marah, marah la.. saya apa hal??

Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2758
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #7 on: November 27, 2012, 02:02:17 PM »
tuan tm..tq2..nk merasa kerjaya lain plak laa
tuan eizam..niaga apa tu..kalo best, blehla kongsi2

berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
tp di thailand ni...ada sejenis lg....

ni pinjam entry dr blog sapa ntah....http://www.pinkymomma.com/2011/07/chim-chum-steamboat-dvillagemakanan.html











Offline otc

  • Marlin
  • *
  • Posts: 998
  • Gender: Male
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #8 on: November 27, 2012, 02:10:33 PM »
teruskan usaha king ewak... insyaallah ditunjukkan jalan..
den pun ingin ke arah tu juga... amin
~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #9 on: November 27, 2012, 02:10:56 PM »
jom bela ikan eksotik - kelah .. pasaran dah ado ,
benih ado dan tenaga pengajar pun ado ..
cer cita skit..start dr nk buat kolam, penjagaan sampai la nk juai..bab bela & juai ikan ni mmg aku ada minat skit..dlm perancangan nk ternak talapia merah.. ;)

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #10 on: November 27, 2012, 02:14:47 PM »
teringin sangat nak buat sangkar ikan.. bela siakap.. senang geng pnet nak mancing luar sangkar...  ;D
aku plak kepingin sgt nk bli bot mancen..khas utk sewa mancing..time xde trip, bleh wat menjaring @ merawai..tp bila pikir kos maintenance, risau plak

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #11 on: November 27, 2012, 02:17:40 PM »
berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
best gak meniaga makanan ni..duit cash je..tp leceh skit la kena sentiasa dok kat kedai

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #12 on: November 27, 2012, 02:18:54 PM »
apiz & otc..tq2..amiinnnn

Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2758
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #13 on: November 27, 2012, 02:27:50 PM »
berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
best gak meniaga makanan ni..duit cash je..tp leceh skit la kena sentiasa dok kat kedai

ha'a....btul tu..sentiasa kena bukak kedai..

tp..pada perancangan nk buka jam 8pm ke atas je kot...
kedai jenis ni...x jenus sgt nk pikir tukang masak  yg profesional...
sbb di masak sendiri oleh pelanggan...cuma perlu cari pembancuh air profesional sj...


Offline is

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1637
  • Gender: Male
  • Layan...
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #14 on: November 27, 2012, 02:43:00 PM »
Semoga berjaya Tuan Ewak.. nak follow gakler post ni kot2 dapat idea untuk masa depan.. huhuhu.. buleh yer.. TQ

Offline anaklaut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3319
  • Gender: Male
  • 0176978709
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #15 on: November 27, 2012, 02:45:57 PM »
Cita2 aku nak blk kg aku kat tg dawai kedah, buka sangkar ikan, sebelah sangkar buat kelong(mcm kelong green pulo ketam) bleh sewakan kat pemancing...
ada bot fiber 25 kaki bleh buat merawai dan memukat ikan dan udang, ada masa terluang bleh bwk org gi mancing kat pulau bidan,  pulau telur, songsong, bunting, tuas, area penang.....(jauhnya berangan...)

Tapi semua mau modal besor gak, nak tggu modal ckp mau aku dah tua dulu gamaknya...
KOMITMEN 1:KELUARGA 2:KERJA 3:PANCING

Offline NagaMasakMerah

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 6364
  • Gender: Male
  • 013-2466299 - Naga
    • http://i61.photobucket.com/albums/h60/chord_rock/banner27.jpg
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #16 on: November 27, 2012, 02:51:48 PM »
Cita2 aku nak blk kg aku kat tg dawai kedah, buka sangkar ikan, sebelah sangkar buat kelong(mcm kelong green pulo ketam) bleh sewakan kat pemancing...
ada bot fiber 25 kaki bleh buat merawai dan memukat ikan dan udang, ada masa terluang bleh bwk org gi mancing kat pulau bidan,  pulau telur, songsong, bunting, tuas, area penang.....(jauhnya berangan...)

Tapi semua mau modal besor gak, nak tggu modal ckp mau aku dah tua dulu gamaknya...
cita-cita yang sama dah ni.. jom komplot...  ;D . sebijik macam cita-cita saya... tahniah tuan
try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!


Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #17 on: November 27, 2012, 03:02:39 PM »
I pun followwwwww ;D ;D ;D
Semoga berjaya Tuan Ewak.. nak follow gakler post ni kot2 dapat idea untuk masa depan.. huhuhu.. buleh yer.. TQ

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #18 on: November 27, 2012, 03:05:35 PM »
Bukak restoran laa bang ewak..tambah2 sekitar selangor ni laku je..geng pnet pun boleh buat tmpat berkumpul dan ngeteh..boleh bagi diskaun kat kami sikit..kalau dun klang datang lepak kna tutup lewat sikit laa ;)


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline mrsyuko

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2482
  • Gender: Male
  • "TU DIA DOK ADA"
    • UNIFI/STREAMYX
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #19 on: November 27, 2012, 03:10:12 PM »
syok nya..kerja sendiri..  ;D ;D tuan ewak cer cari peluang kat http://www.majalah.com/ ... sekadar berkongsi  ;D ;D ;D

Offline che_Lan282

  • Marlin
  • *
  • Posts: 740
  • Gender: Male
  • s e b a r a u h u n t e r
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #20 on: November 27, 2012, 03:21:11 PM »
ramai dah skrang ni org2 melayu kita minat nk berniaga...

tpi msalah org kita ni terbatas disbb kan modal,

heran jgk saya,knapa kaum lagi satu tu senang ja nk bukak biz,

keja cari pengalaman setahun dua,tau itu sikit,ini sikit terus bukak kedai,

tngok shaja rumah kedai baru naik,98 peratus msti kaum ni dah sebat...


yg kita?...mcm saya sendiri,minat nk bukak kedai 24jam (kt tmpat saya ada sebuah ja yg duk konker)
tpi modal mnjadi penghalang,x tau nk seluk poket mna dah...

itulah...kita duk tnggu2 pluang,last2 kaum tu jgk rembat.... >:( >:( :o




maaf la geng,terluah perasaan sikit... ;D ;D




Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #21 on: November 27, 2012, 03:34:25 PM »
Bukak restoran laa bang ewak..tambah2 sekitar selangor ni laku je..geng pnet pun boleh buat tmpat berkumpul dan ngeteh..boleh bagi diskaun kat kami sikit..kalau dun klang datang lepak kna tutup lewat sikit laa ;)
bisnes yg melibatkan pekerja x bran laa..dh bnyk kes tukang masak cabut lari..lgpon lokasi keliling umah aku dh ada 5-6 bijik kedai makan..sume dekat2 je..takkan aku nk bukak kedai makan gak

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #22 on: November 27, 2012, 03:35:56 PM »
syok nya..kerja sendiri..  ;D ;D tuan ewak cer cari peluang kat http://www.majalah.com/ ... sekadar berkongsi  ;D ;D ;D
terbaik la tuan..bnyak info dlm tu..mcm2 bisnes ada..tq2..

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #23 on: November 27, 2012, 03:40:43 PM »
yg kita?...mcm saya sendiri,minat nk bukak kedai 24jam (kt tmpat saya ada sebuah ja yg duk konker)
tpi modal mnjadi penghalang,x tau nk seluk poket mna dah...
aku plak modal insya allah tersedia..tp nk wat niaga apa pon x tau lg..kalo la ada member2 yg meniaga baik2 pnya, bleh la share ilmu..mgkin bleh tanam modal

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #24 on: November 27, 2012, 03:43:05 PM »
Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe

Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2758
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #25 on: November 27, 2012, 03:45:23 PM »
Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe

kalau jd rakan kongsi....
kena gilir2 la jadual turun ke laut...
 ;D ;D ;D ;D

Online ewak

  • Arowana
  • *
  • Posts: 13724
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #26 on: November 27, 2012, 03:47:00 PM »
pt..kalo tanam modal tp bkn rakan kongsi bleh kaa..xmo dok kedai laa..nk kelaut je ;) :)

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #27 on: November 27, 2012, 03:49:55 PM »
Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe

kalau jd rakan kongsi....
kena gilir2 la jadual turun ke laut...
 ;D ;D ;D ;D


gaduh nanti...
kan nanti ada keluar ayat..asyik turn ko jee...aku punya bila???


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline pancing tegar

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 13071
  • Gender: Male
  • Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #28 on: November 27, 2012, 03:53:12 PM »
Kuikuikui...
Nak tanam modal ramai dah yg nak..
Tp eden xmau...
Nak yg sama2 usaha...
Baru xde gaduh2 nt...

Offline adichrome

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1295
  • Gender: Male
  • "Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"
    • http://fishingmemancing.blogspot.com/
    • Email
Re: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji
« Reply #29 on: November 27, 2012, 03:54:01 PM »
Semoga tuan ewak menjadi peniaga yg berjaya suatu hari nanti.amin.  ;D ;D ;D