Pancing.Net
April 24, 2014, 09:12:21 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »   Go Down
  Print  
Author Topic: ngidam peluang berniaga..boring makan gaji  (Read 10954 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« on: November 27, 2012, 01:16:42 PM »

persediaan sebelum pencen..nk pencen lama lg..tp kalo ada peluang baik, ingat mau pencen awal laa..dh mula boring ngan keje makan gaji nii..maleh dh asik kena arah itu ini begitu begini..maleh nk tension2 dh..

minat nak meniaga sendri..tp tak tau apa nk diniagakan..pengalaman tarak plak tu..masa kecik2 dulu selalu la ikut org tua meniaga daging..drp sembelih lembu smpai la juai kulit lembu..pastu slalu gak folo dia wat keje2 kontraktor..tp tu dulu2 laa..20-30 thn lps..masa tu takde langsung minat kearah tu

kepada sesapa yg ada peluang perniagaan @ menjadi rakan kongsi, aku amat hargai..tak kira la apa bisnes pon, janji halal & telus..modal/kedai no problem..
Logged
Pancing.Net
« on: November 27, 2012, 01:16:42 PM »

 Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 34413



Email
« Reply #1 on: November 27, 2012, 01:20:27 PM »

teman tabik semangat tuan ewak Grin Grin Grin tahniah tuan ewak ade pembaharuan semangat dlm diri Wink Wink Wink Grin Grin Grin
Logged
eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2614



Email
« Reply #2 on: November 27, 2012, 01:34:36 PM »

Berniaga ....satu satu sunah Nabi SAW....

teman pun..lps balik Malaysia...kalau ada rezeki..
nk berniaga jgk lah...



Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #3 on: November 27, 2012, 01:44:27 PM »

tuan tm..tq2..nk merasa kerjaya lain plak laa
tuan eizam..niaga apa tu..kalo best, blehla kongsi2
Logged
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6131


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #4 on: November 27, 2012, 01:46:51 PM »

teringin sangat nak buat sangkar ikan.. bela siakap.. senang geng pnet nak mancing luar sangkar...  Grin
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

lemanspring
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8667


Tahun hijrah 1435 lebih baik..InsyaAllah


« Reply #5 on: November 27, 2012, 01:48:39 PM »

jom bela ikan eksotik - kelah .. pasaran dah ado ,
benih ado dan tenaga pengajar pun ado ..
janji ado kemahuan dan bukan part time.
Logged

"Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram”.
                                                      Petikan:Surah Guruh (13:28)
afiz
AJK PNET
Arowana
***
Online Online

Gender: Male
Posts: 17396


P.net DUN Klang ... 019-2453593


« Reply #6 on: November 27, 2012, 02:00:22 PM »

Moga hajat king Ewak tercapai... Amin
Logged

nak marah, marah la.. saya apa hal??
eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2614



Email
« Reply #7 on: November 27, 2012, 02:02:17 PM »

tuan tm..tq2..nk merasa kerjaya lain plak laa
tuan eizam..niaga apa tu..kalo best, blehla kongsi2


berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
tp di thailand ni...ada sejenis lg....

ni pinjam entry dr blog sapa ntah....http://www.pinkymomma.com/2011/07/chim-chum-steamboat-dvillagemakanan.html










Logged
otc
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 988



« Reply #8 on: November 27, 2012, 02:10:33 PM »

teruskan usaha king ewak... insyaallah ditunjukkan jalan..
den pun ingin ke arah tu juga... amin
Logged

~OtC~ kosong.satu.tiga.tiga.enam.empat.lapan.kosong.sembilan.lapan ~OtC~
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #9 on: November 27, 2012, 02:10:56 PM »

jom bela ikan eksotik - kelah .. pasaran dah ado ,
benih ado dan tenaga pengajar pun ado ..
cer cita skit..start dr nk buat kolam, penjagaan sampai la nk juai..bab bela & juai ikan ni mmg aku ada minat skit..dlm perancangan nk ternak talapia merah.. Wink
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #10 on: November 27, 2012, 02:14:47 PM »

teringin sangat nak buat sangkar ikan.. bela siakap.. senang geng pnet nak mancing luar sangkar...  Grin
aku plak kepingin sgt nk bli bot mancen..khas utk sewa mancing..time xde trip, bleh wat menjaring @ merawai..tp bila pikir kos maintenance, risau plak
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #11 on: November 27, 2012, 02:17:40 PM »

berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
best gak meniaga makanan ni..duit cash je..tp leceh skit la kena sentiasa dok kat kedai
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #12 on: November 27, 2012, 02:18:54 PM »

apiz & otc..tq2..amiinnnn
Logged
eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2614



Email
« Reply #13 on: November 27, 2012, 02:27:50 PM »

berniaga kedai makan...
kedai Chim Chum...
Slalu kita dgr steam boat...
best gak meniaga makanan ni..duit cash je..tp leceh skit la kena sentiasa dok kat kedai

ha'a....btul tu..sentiasa kena bukak kedai..

tp..pada perancangan nk buka jam 8pm ke atas je kot...
kedai jenis ni...x jenus sgt nk pikir tukang masak  yg profesional...
sbb di masak sendiri oleh pelanggan...cuma perlu cari pembancuh air profesional sj...

Logged
is
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1630


Layan...


Email
« Reply #14 on: November 27, 2012, 02:43:00 PM »

Semoga berjaya Tuan Ewak.. nak follow gakler post ni kot2 dapat idea untuk masa depan.. huhuhu.. buleh yer.. TQ
Logged
anaklaut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3132


0176978709


Email
« Reply #15 on: November 27, 2012, 02:45:57 PM »

Cita2 aku nak blk kg aku kat tg dawai kedah, buka sangkar ikan, sebelah sangkar buat kelong(mcm kelong green pulo ketam) bleh sewakan kat pemancing...
ada bot fiber 25 kaki bleh buat merawai dan memukat ikan dan udang, ada masa terluang bleh bwk org gi mancing kat pulau bidan,  pulau telur, songsong, bunting, tuas, area penang.....(jauhnya berangan...)

Tapi semua mau modal besor gak, nak tggu modal ckp mau aku dah tua dulu gamaknya...
Logged

KOMITMEN 1:KELUARGA 2:KERJA 3:PANCING
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6131


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #16 on: November 27, 2012, 02:51:48 PM »

Cita2 aku nak blk kg aku kat tg dawai kedah, buka sangkar ikan, sebelah sangkar buat kelong(mcm kelong green pulo ketam) bleh sewakan kat pemancing...
ada bot fiber 25 kaki bleh buat merawai dan memukat ikan dan udang, ada masa terluang bleh bwk org gi mancing kat pulau bidan,  pulau telur, songsong, bunting, tuas, area penang.....(jauhnya berangan...)

Tapi semua mau modal besor gak, nak tggu modal ckp mau aku dah tua dulu gamaknya...
cita-cita yang sama dah ni.. jom komplot...  Grin . sebijik macam cita-cita saya... tahniah tuan
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

Abang Saiful
Arowana
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 34413



Email
« Reply #17 on: November 27, 2012, 03:02:39 PM »

I pun followwwwww Grin Grin Grin
Semoga berjaya Tuan Ewak.. nak follow gakler post ni kot2 dapat idea untuk masa depan.. huhuhu.. buleh yer.. TQ
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10138


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #18 on: November 27, 2012, 03:05:35 PM »

Bukak restoran laa bang ewak..tambah2 sekitar selangor ni laku je..geng pnet pun boleh buat tmpat berkumpul dan ngeteh..boleh bagi diskaun kat kami sikit..kalau dun klang datang lepak kna tutup lewat sikit laa Wink
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
mrsyuko
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2438


"TU DIA DOK ADA"


WWW
« Reply #19 on: November 27, 2012, 03:10:12 PM »

syok nya..kerja sendiri..  Grin Grin tuan ewak cer cari peluang kat http://www.majalah.com/ ... sekadar berkongsi  Grin Grin Grin
Logged

Nak daftar Streamyx/UNIFI boleh roger saya 0133780404....
PRODUK TERBAIK!!>>
che_Lan282
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 723


Pelukis Pelan Rumah


« Reply #20 on: November 27, 2012, 03:21:11 PM »

ramai dah skrang ni org2 melayu kita minat nk berniaga...

tpi msalah org kita ni terbatas disbb kan modal,

heran jgk saya,knapa kaum lagi satu tu senang ja nk bukak biz,

keja cari pengalaman setahun dua,tau itu sikit,ini sikit terus bukak kedai,

tngok shaja rumah kedai baru naik,98 peratus msti kaum ni dah sebat...


yg kita?...mcm saya sendiri,minat nk bukak kedai 24jam (kt tmpat saya ada sebuah ja yg duk konker)
tpi modal mnjadi penghalang,x tau nk seluk poket mna dah...

itulah...kita duk tnggu2 pluang,last2 kaum tu jgk rembat.... Angry Angry Shocked




maaf la geng,terluah perasaan sikit... Grin Grin



Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #21 on: November 27, 2012, 03:34:25 PM »

Bukak restoran laa bang ewak..tambah2 sekitar selangor ni laku je..geng pnet pun boleh buat tmpat berkumpul dan ngeteh..boleh bagi diskaun kat kami sikit..kalau dun klang datang lepak kna tutup lewat sikit laa Wink
bisnes yg melibatkan pekerja x bran laa..dh bnyk kes tukang masak cabut lari..lgpon lokasi keliling umah aku dh ada 5-6 bijik kedai makan..sume dekat2 je..takkan aku nk bukak kedai makan gak
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #22 on: November 27, 2012, 03:35:56 PM »

syok nya..kerja sendiri..  Grin Grin tuan ewak cer cari peluang kat http://www.majalah.com/ ... sekadar berkongsi  Grin Grin Grin

terbaik la tuan..bnyak info dlm tu..mcm2 bisnes ada..tq2..
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #23 on: November 27, 2012, 03:40:43 PM »

yg kita?...mcm saya sendiri,minat nk bukak kedai 24jam (kt tmpat saya ada sebuah ja yg duk konker)
tpi modal mnjadi penghalang,x tau nk seluk poket mna dah...
aku plak modal insya allah tersedia..tp nk wat niaga apa pon x tau lg..kalo la ada member2 yg meniaga baik2 pnya, bleh la share ilmu..mgkin bleh tanam modal
Logged
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #24 on: November 27, 2012, 03:43:05 PM »

Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe
Logged

eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2614



Email
« Reply #25 on: November 27, 2012, 03:45:23 PM »

Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe

kalau jd rakan kongsi....
kena gilir2 la jadual turun ke laut...
 Grin Grin Grin Grin
Logged
ewak
Arowana
*
Online Online

Posts: 11573


Email
« Reply #26 on: November 27, 2012, 03:47:00 PM »

pt..kalo tanam modal tp bkn rakan kongsi bleh kaa..xmo dok kedai laa..nk kelaut je Wink Smiley
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10138


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #27 on: November 27, 2012, 03:49:55 PM »

Jom jd rakan kongsi den...
Tp xleh kuar mncing sama ler pulok...
Hehe


kalau jd rakan kongsi....
kena gilir2 la jadual turun ke laut...
 Grin Grin Grin Grin



gaduh nanti...
kan nanti ada keluar ayat..asyik turn ko jee...aku punya bila???
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
pancing tegar
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13046


Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.


Email
« Reply #28 on: November 27, 2012, 03:53:12 PM »

Kuikuikui...
Nak tanam modal ramai dah yg nak..
Tp eden xmau...
Nak yg sama2 usaha...
Baru xde gaduh2 nt...
Logged

adichrome
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1298


"Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"


WWW Email
« Reply #29 on: November 27, 2012, 03:54:01 PM »

Semoga tuan ewak menjadi peniaga yg berjaya suatu hari nanti.amin.  Grin Grin Grin
Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal