Pancing.Net
November 29, 2014, 11:27:20 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Jadual pasang surut air laut 2013  (Read 52155 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sciDx
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 24



Email
« on: January 04, 2013, 04:40:54 PM »



Semoga dapat membantu semua.

P/s : Yang bertanda bintang tu katanya air cantik.
Logged

Pancing.Net
« on: January 04, 2013, 04:40:54 PM »

 Logged
syahz_f8979
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3026


CasterJigger sana sini


Email
« Reply #1 on: January 04, 2013, 04:46:49 PM »



Semoga dapat membantu semua.

P/s : Yang bertanda bintang tu katanya air cantik.


bintang tu banyak kat air besar...??  Roll Eyes Roll Eyes

* tapi bintang kat kotak2 paling bawah kalendar sume tu mmg cantek.... Tongue
Logged
NagaMasakMerah
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6239


013-2466299 - Naga


WWW Email
« Reply #2 on: January 04, 2013, 04:52:07 PM »

http://www.met.gov.my/index.php?option=com_weatherinlandswaters&Itemid=566 <--- saya suka rujuk sini kalau mingguan...
Logged

try hard to get what you like or you will be forced to like what you get !!!!

sciDx
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 24



Email
« Reply #3 on: January 04, 2013, 04:53:28 PM »

Tokey kedai tu yg ckp..dia kata g jadual ni mcm brpandukan laser eh laut di muara/selat..
Logged

warsaw grouper
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 6437



Email
« Reply #4 on: January 04, 2013, 04:56:56 PM »



Semoga dapat membantu semua.

P/s : Yang bertanda bintang tu katanya air cantik.


bintang tu banyak kat air besar...??  Roll Eyes Roll Eyes

* tapi bintang kat kotak2 paling bawah kalendar sume tu mmg cantek.... Tongue
betul tu tuan... cantek2 btl bintang2 tu.... Tongue Tongue Tongue
Logged

Fear No Fish
sciDx
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 24



Email
« Reply #5 on: January 04, 2013, 04:59:43 PM »

27hb 1 ni bleh le ngetest kat jambatan permaisuri bainun ye..hehehe
Logged

bujok basah
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5264


Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang


« Reply #6 on: January 04, 2013, 06:16:47 PM »

bukan untok muara ni ..... Roll Eyes
Logged

Sehingga mensia-siakan pesan Nabi ..... Bilamana kita perajurit Islam ......Terpukau dan terpaku oleh longgokan dunia ....... Maka kekalahan kita dalam Uhud akan diulang ......
uTp_angler
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 101


pb


Email
« Reply #7 on: January 14, 2013, 11:10:42 AM »

thanks Smiley
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34771



Email
« Reply #8 on: April 27, 2013, 06:54:53 PM »

terbaekklah info dari tetuan semua Grin Grin Grin
Logged
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #9 on: April 27, 2013, 10:23:31 PM »

Teman ikut yg ini ada waktu pasang dan surut,ada bacaan kedalaman air di waktu tertentu,ada pertunjuk waktu target ikan,dan paling penting ada jadual air mengikut bulan @ bulan melayu

http://www.tides4fishing.com/as/malaysia/lumut
Logged
rafaie
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 71


Email
« Reply #10 on: April 27, 2013, 10:27:09 PM »

jdual psang surut ni utk mancing laut dalam ka?? klau mancing pantai perlu tgk jdual pasang surut x??
Logged
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #11 on: April 27, 2013, 10:36:47 PM »

jdual psang surut ni utk mancing laut dalam ka?? klau mancing pantai perlu tgk jdual pasang surut x??


Bolih guna laut dan pantai,sebab paling penting mesti mau tau jam berapa air pasang dan surut yg tertara pada jadual tu,tak ada lah buang masa ,kita bolih schedule kul berapa nak gi mancing dan kul berapa nak balik Grin
Logged
rudad
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 64


« Reply #12 on: April 28, 2013, 08:34:56 AM »

Bintang  *  tu cuti umum laa.... air cantik tu kena tengok le fasa bulan laa atau tanya tekong laaaa....
Logged
rafaie
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 71


Email
« Reply #13 on: April 29, 2013, 12:03:16 PM »

jdual psang surut ni utk mancing laut dalam ka?? klau mancing pantai perlu tgk jdual pasang surut x??


Bolih guna laut dan pantai,sebab paling penting mesti mau tau jam berapa air pasang dan surut yg tertara pada jadual tu,tak ada lah buang masa ,kita bolih schedule kul berapa nak gi mancing dan kul berapa nak balik Grin
slalu mancing pantai kna tgk air bsar kn?? sy dok plan nk g mengai kot pantai pulak ni.. sblum ni main bedal ja..
Logged
rudad
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 64


« Reply #14 on: April 29, 2013, 09:23:21 PM »

Teman ikut yg ini ada waktu pasang dan surut,ada bacaan kedalaman air di waktu tertentu,ada pertunjuk waktu target ikan,dan paling penting ada jadual air mengikut bulan @ bulan melayu

http://www.tides4fishing.com/as/malaysia/lumut


Nak tanya... setakat ni macam mana keberkesanan tide chart ni... kot time yng banyak gambar ikan tu.. banyak le dapat ikan kee...
lagi satu.. chart ni sama ke ditempat lain pun....
Logged
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12371


Email
« Reply #15 on: April 29, 2013, 10:20:36 PM »

tide chart tu cuma panduan & ramalan je..x sama antara satu tmpat ngan tmpat lain..
yg bnyk gmbo ikan tu sume air besar arus laju berdentum..nk mancen pon payah..
kat tide chart tu, time ikan makan sume time air psg..padahal kebanyakkan tmpat, time air surut ikan menggasak..
ada spesis ikan makan time psg..ada spesis lain makan time surut
ada lubuk2 tertentu ikan mkn air psg..kt lubuk lain ikan mkn time surut
walau apapon, time air hmpir psg penuh @ hmpir surut abis waktu ikan paling galak carik makan


time ikan nk makan bergantung kpd pelbagai faktor
tak semestinya hulur pancing ikan akan trus makan
Logged
rafaie
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 71


Email
« Reply #16 on: April 29, 2013, 10:52:55 PM »

info yg bgus tuan ewak Grin Grin
Logged
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #17 on: April 30, 2013, 03:10:46 AM »

Kerperluan info di cart tu adalah jadual pasang dan surut kul berapa,bacaan kedalaman air masa habis surut dan habis pasang dan panduan bulan melayu nya yg biasa di guna olih nelayan2.Jika kita pernah ke laut dan kita pernah mengingatkan hari,masa dan cara air maka panduan tersebut ada lah baik utk kita membuat repeat. Smiley



Teman ikut yg ini ada waktu pasang dan surut,ada bacaan kedalaman air di waktu tertentu,ada pertunjuk waktu target ikan,dan paling penting ada jadual air mengikut bulan @ bulan melayu

http://www.tides4fishing.com/as/malaysia/lumut


Nak tanya... setakat ni macam mana keberkesanan tide chart ni... kot time yng banyak gambar ikan tu.. banyak le dapat ikan kee...
lagi satu.. chart ni sama ke ditempat lain pun....
Logged
wingerider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2513


0125525646


« Reply #18 on: April 30, 2013, 03:19:51 AM »

Sokongggg...di sini lah kerperluan table tu tempat,lubuk,masa,hari,pergerakan air.Table tu menjadi jadual@schedule trip kita yg mana kita harus bersedia berada di lubuk@lokasi yg biasa @pernah kita mendapat ikan ,begitu juga utk perancangan permulaan dan penamatan trip akan berpandu pada table tu.




tide chart tu cuma panduan & ramalan je..x sama antara satu tmpat ngan tmpat lain..
yg bnyk gmbo ikan tu sume air besar arus laju berdentum..nk mancen pon payah..
kat tide chart tu, time ikan makan sume time air psg..padahal kebanyakkan tmpat, time air surut ikan menggasak..
ada spesis ikan makan time psg..ada spesis lain makan time surut
ada lubuk2 tertentu ikan mkn air psg..kt lubuk lain ikan mkn time surut
walau apapon, time air hmpir psg penuh @ hmpir surut abis waktu ikan paling galak carik makan


time ikan nk makan bergantung kpd pelbagai faktor
tak semestinya hulur pancing ikan akan trus makan
Logged
taliantoo
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39


kukus grill panggang , kukus grill panggang..kukus


WWW Email
« Reply #19 on: April 30, 2013, 08:25:23 AM »

tq  info2 yg baguih....
kalo kumpau kita yang bungkuih

 Grin Grin Grin peace nooooo...



Logged

kakikaghau.blogspot.com
Brohantu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16

Kongsi apa saja tentang memancing


WWW Email
« Reply #20 on: May 25, 2014, 11:54:01 AM »

JADUAL PASANG SURUT 2014 SEMASA

http://www.myrodreel.com/p/jadual-pasang-surut.html

http://www.myrodreel.com/2014/05/jadual-pasang-surut-apple.html

HARAP MEMBANTU SESIAPA YANG MAHU SEMAK JADUAL PASANG SURUT
Logged

Kongsi apa saja tentang memancing
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal