Author Topic: Teknik skipping  (Read 5782 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MAN - CHING

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3100
  • Gender: Male
  • Telepon saya klu nk g casting 0133994616
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #30 on: April 17, 2013, 02:54:51 PM »
nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon ;D ;D ;D


Offline eizam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2761
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #31 on: April 17, 2013, 03:12:05 PM »
nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon ;D ;D ;D

slmt mencuba....
slmt menjamu selera .... ;D :D :D

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #32 on: April 17, 2013, 03:33:11 PM »
nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon ;D ;D ;D

Usaha tangga kejayaan tuan......
Seperti kata sifu torex pratice make perfect....
Sebelum terer org kata #@%&* punya caster
Dah terer menjadi idola....

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #33 on: April 17, 2013, 04:01:35 PM »
hehehe :D :D :D
pernah buat skali...tapi lepas tuh ddk santai menghirup udara segar smbil bukak birdnest.. ;D

Offline MAN - CHING

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3100
  • Gender: Male
  • Telepon saya klu nk g casting 0133994616
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #34 on: April 17, 2013, 04:11:59 PM »
nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon ;D ;D ;D

Usaha tangga kejayaan tuan......
Seperti kata sifu torex pratice make perfect....
Sebelum terer org kata #@%&* punya caster
Dah terer menjadi idola....


casting kt taman.....................gilo ko apo....."ayat dlm hati".......klu ada org tegok laaa :D :D :D


Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #35 on: April 17, 2013, 10:22:14 PM »
Biar la org nk kata gila ke pe...wt pekak je lyn cast utk teknik skipping ni...klu selalu practice mmg cpt jd klu bole jgn penuhka  sgt spool dgn braided klu nak selamat pakai mono dulu sbb teknik skipping ni bkn utk jauh tp lebih kpd ketepatan sbb casting ni ada 2 komponen utama iaitu gaya n teknik , gaya ni mcm distance cast,side cast teknik, teknik pula lebih kpd ketepatan(accurate)mcm flipping,pitching,skipping klu bole kuasai 2 perkara ni mmg dh bole di panggil mahaguru caster la pnya level pastu pakai gewang2 UL lg la macho n jaki je kwn2 tgk skill kiter..huhuhu
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #36 on: April 18, 2013, 01:44:39 AM »
Biar la org nk kata gila ke pe...wt pekak je lyn cast utk teknik skipping ni...klu selalu practice mmg cpt jd klu bole jgn penuhka  sgt spool dgn braided klu nak selamat pakai mono dulu sbb teknik skipping ni bkn utk jauh tp lebih kpd ketepatan sbb casting ni ada 2 komponen utama iaitu gaya n teknik , gaya ni mcm distance cast,side cast teknik, teknik pula lebih kpd ketepatan(accurate)mcm flipping,pitching,skipping klu bole kuasai 2 perkara ni mmg dh bole di panggil mahaguru caster la pnya level pastu pakai gewang2 UL lg la macho n jaki je kwn2 tgk skill kiter..huhuhu

Kata2 mahaguru torex menaikkan semangat teman....
Berlatih dan terus berlatih.... ;)

Offline oscar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 706
Re: Teknik skipping
« Reply #37 on: April 18, 2013, 09:03:27 AM »
tuh dia..kata2 semangat dari torex

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #38 on: April 18, 2013, 09:51:20 AM »
Pembakar semangat
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline barbel

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 290
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #39 on: April 18, 2013, 10:35:08 AM »
Pembakar semangat
Teman dah try pki abu island cam tn bgtau..mmg menjadi...tp skip tu x byk le dlm 3,4 skip je..kn byk training..

Offline jat

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10169
  • Gender: Male
  • :Pt Klang - Psir Mas:
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #40 on: April 18, 2013, 10:41:39 AM »
ooo baru ku tau mcm ni skipping ye..awak casting main hentam je..kalau ikan tak makan salahkan ikan..tu je lah. terima kasih tuan tanah mewujudkan rumah yg penuh info ni..boleh la ceduk ilmu ;) ;D


'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'

Offline barbel

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 290
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #41 on: April 18, 2013, 10:55:31 AM »
Pembakar semangat
Teman dah try pki abu island cam tn bgtau..mmg menjadi...tp skip tu x byk le dlm 3,4 skip je..kn byk training..

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #42 on: April 18, 2013, 12:00:34 PM »
Tq tuan torex....skipping sy makin menjadi....cuma keyakinan perlu ditambah hahahhah

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #43 on: April 18, 2013, 03:57:52 PM »
Xpe lakukan bnyak latihan,.......pasti cpt dpt kuasai teknik ni..
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline rapala_sangkut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 576
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #44 on: April 19, 2013, 08:18:46 AM »
bukan setakat skill skipping dan senaman tangan jer,skill meleraikan bihun pun buleh jd expert.  ;D

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #45 on: April 19, 2013, 09:31:05 AM »
adatla dlm mempelajari sesuatu skilll baru...
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline cardeenz

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 2901
  • Gender: Male
  • Walaupun KDN melarang...Hak Memancing HAK kami!!!!
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #46 on: April 19, 2013, 09:31:45 AM »
adatla dlm mempelajari sesuatu skilll baru...
BETOL3X ;D ;D ;D
Jom g mancing..sms/wassap/wechat la no ni klo berani..
6012-2144509

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #47 on: April 19, 2013, 03:15:45 PM »
Xpe lakukan bnyak latihan,.......pasti cpt dpt kuasai teknik ni..

Dari apa yg saya praktikkan... untuk buati skipping
Beberapa faktor perlu d beri tumpuan...
Hujung rod pada kdudukan dicondongkan kebawah l.kurang paras lutut
Balingan dibuat paras air....semasa pertengahan balingan iaitu ketika lure mencecah air,
Hujung Rod diangkat sedikit demi sedikit sambil ibu jari mengawal spoo dgn lembutl hingga lure berhenti utk elak birdnest,

Komen skit mahaguru torex ;D

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #48 on: April 19, 2013, 10:01:52 PM »
Mcm ni la sbb len caster len caranya tp basic skill tu hampir sama...mc sy ckp klu nk skipping gewang ni ujung rod mesti hampir ke permukann air cast bwah paras pinggang...bru bole cast dgn cntik...gunakan rod yg lembut di hujung joran tp bila dh mahir bole tukar kpd yg lebih keras...lontar dgn pergelangan tgn  bkn dgn kekuatan seluruh tgn ...bg elakkan birdnest sbb skipping ni lebih kpd skiil bkn kuasa lontaran sbb tu dia bnyak guna pergelangan tgn utk wat lontaran...klu bole tgk video2 yg berkaitan dgn tekni ni utk menambahkan lg kefahaman n ilmu
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #49 on: April 20, 2013, 01:29:57 AM »
Mcm ni la sbb len caster len caranya tp basic skill tu hampir sama...mc sy ckp klu nk skipping gewang ni ujung rod mesti hampir ke permukann air cast bwah paras pinggang...bru bole cast dgn cntik...gunakan rod yg lembut di hujung joran tp bila dh mahir bole tukar kpd yg lebih keras...lontar dgn pergelangan tgn  bkn dgn kekuatan seluruh tgn ...bg elakkan birdnest sbb skipping ni lebih kpd skiil bkn kuasa lontaran sbb tu dia bnyak guna pergelangan tgn utk wat lontaran...klu bole tgk video2 yg berkaitan dgn tekni ni utk menambahkan lg kefahaman n ilmu

Setuju dgn tuan...selain itu kebaikkan yang saya dapat adalah apabila sidecast n overhead saya lebih tepat beehon dh xder walau kesemua centrifugal saya offkan semua...skipping mmg di akui sukar utk dipejari tetapi semasa proses  pembelajaran skipping ianya secara tidak lansung  banyak membantu membaiki teknik2 casting yang lain....mungkin org laen berbeza sebagaimana kata mahaguru torex...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #50 on: April 20, 2013, 08:46:09 AM »
perghhh bessslah, banyak info kat sini ;D ;D ;D.. terima kasih TT dan rakan2 yg lain ;) ;) ;) ;D ;D ;D

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #51 on: April 20, 2013, 09:32:49 AM »
Sekadar berkongsi ilmu tn tengasmerah..ilmu yg baik elok disebar2kan
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #52 on: April 22, 2013, 03:48:24 PM »
Sekadar berkongsi ilmu tn tengasmerah..ilmu yg baik elok disebar2kan

Tq banyak2 tuan torex....
Saya dah boleh buat skipping...
Ingin saya kongsi sedikit pengetahuan....
Lure yang paling sesuai  bagi saya adalah soft plastic dan janggut.....
Lain2 lure amat sukar nak buat skipping.....
Manakala umpan hidup katak adalah amat sesuai utk skipping....
Top water hingga kini masih belum menjadi.... ;D ;D ;D

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #53 on: April 22, 2013, 11:32:15 PM »
Trpulang pd individu itu sndri..ada yg selesa guna sp,ada yg selesa guna spoon,ada selesa guna crankbait,ada yg selesa guna minnow...mcm sy lyn semua gewang,sp,spoon belasah je guna teknik ni bila diperlukan terutama bila port tu bnyak halangan utk gewang sampai ke spot ikan berlegar2 gunakn la teknik ni...terpulangpd caster sekalian nk gunakan gewang jenis cmne....
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline ray_mie

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2946
  • Gender: Male
Re: Teknik skipping
« Reply #54 on: April 22, 2013, 11:51:50 PM »
As-salam.....

terbaik la info dr rakan2.....
kena rajin praktis baru bole bersahaja mcm mamat bawah niiii......

http://www.youtube.com/watch?v=AB-rXm6PKHY

http://www.youtube.com/watch?v=2Xb-BLysHV8



اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُ

Offline ToReX

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2400
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #55 on: April 23, 2013, 10:03:21 AM »
terbaik....ni dh kira hustler pnya teknik skipping...huhuhu
live.....life.....cool....hardcore caster

Offline arif.aimi

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Arif ~ 012-6899787
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #56 on: April 23, 2013, 12:33:58 PM »
Overhead dgn sidecast pun masih meehon. ;D
Rasanya kalau skipping ni lg la teruk jdnya.  :D

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #57 on: April 23, 2013, 01:05:54 PM »
Overhead dgn sidecast pun masih meehon. ;D
Rasanya kalau skipping ni lg la teruk jdnya.  :D

Practise make perfect tuan.....
Jgn putus asa.....
Kalau berusaha mesti berjaya....
Mcm belajar overhead n sidecast pd mulanya sukar tp bila dah kuasai pejam mata pon no hal....
Skipping pon mcmtu juga....pada mulanya mustahil tp bila dah dpt rentak ia akan jd mudah...
Kalau betul2 training skipping dalam tempoh seminggu dah dapat asas bihun goreng pon dah kurang....
Utk dapat seni skipping tanpa mkn bihun lak mmg mkn masa....yg penting asas tahu. Behoon tu slow2 belajar.. ;D

Offline arif.aimi

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 1616
  • Gender: Male
  • Arif ~ 012-6899787
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #58 on: April 23, 2013, 01:47:26 PM »
Betul2. ;D. Skrg ni tgh slow2 belajar cari teknik supaya tak meehon.  ;D

Offline Deqmat

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 227
    • Email
Re: Teknik skipping
« Reply #59 on: April 23, 2013, 06:48:16 PM »
Betul2. ;D. Skrg ni tgh slow2 belajar cari teknik supaya tak meehon.  ;D

Meehon ni byk perasa.....
Caster yg hebat kena rasa semua perasa ni.....
Tapi bila tuan dah kuasainya....
Meehon xkan jadi lagi....