Pancing.Net
April 18, 2014, 10:58:47 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Teknik skipping  (Read 1965 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MAN - CHING
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3062


Telepon saya klu nk g casting 0133994616


Email
« Reply #30 on: April 17, 2013, 02:54:51 PM »

nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon Grin Grin Grin
Logged


Pancing.Net
« Reply #30 on: April 17, 2013, 02:54:51 PM »

 Logged
eizam
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2614



Email
« Reply #31 on: April 17, 2013, 03:12:05 PM »

nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon Grin Grin Grin

slmt mencuba....
slmt menjamu selera .... Grin Cheesy Cheesy
Logged
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #32 on: April 17, 2013, 03:33:11 PM »

nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon Grin Grin Grin

Usaha tangga kejayaan tuan......
Seperti kata sifu torex pratice make perfect....
Sebelum terer org kata #@%&* punya caster
Dah terer menjadi idola....
Logged
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34390



Email
« Reply #33 on: April 17, 2013, 04:01:35 PM »

hehehe Cheesy Cheesy Cheesy
pernah buat skali...tapi lepas tuh ddk santai menghirup udara segar smbil bukak birdnest.. Grin
Logged
MAN - CHING
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3062


Telepon saya klu nk g casting 0133994616


Email
« Reply #34 on: April 17, 2013, 04:11:59 PM »

nnt petang try berdiri kt atas kerusi taman....kot2 bolih skipping bawah kerusi taman yg lain......

ada tempat duduk kerusi klu terkene beehoon Grin Grin Grin

Usaha tangga kejayaan tuan......
Seperti kata sifu torex pratice make perfect....
Sebelum terer org kata #@%&* punya caster
Dah terer menjadi idola....


casting kt taman.....................gilo ko apo....."ayat dlm hati".......klu ada org tegok laaa Cheesy Cheesy Cheesy
Logged


ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #35 on: April 17, 2013, 10:22:14 PM »

Biar la org nk kata gila ke pe...wt pekak je lyn cast utk teknik skipping ni...klu selalu practice mmg cpt jd klu bole jgn penuhka  sgt spool dgn braided klu nak selamat pakai mono dulu sbb teknik skipping ni bkn utk jauh tp lebih kpd ketepatan sbb casting ni ada 2 komponen utama iaitu gaya n teknik , gaya ni mcm distance cast,side cast teknik, teknik pula lebih kpd ketepatan(accurate)mcm flipping,pitching,skipping klu bole kuasai 2 perkara ni mmg dh bole di panggil mahaguru caster la pnya level pastu pakai gewang2 UL lg la macho n jaki je kwn2 tgk skill kiter..huhuhu
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #36 on: April 18, 2013, 01:44:39 AM »

Biar la org nk kata gila ke pe...wt pekak je lyn cast utk teknik skipping ni...klu selalu practice mmg cpt jd klu bole jgn penuhka  sgt spool dgn braided klu nak selamat pakai mono dulu sbb teknik skipping ni bkn utk jauh tp lebih kpd ketepatan sbb casting ni ada 2 komponen utama iaitu gaya n teknik , gaya ni mcm distance cast,side cast teknik, teknik pula lebih kpd ketepatan(accurate)mcm flipping,pitching,skipping klu bole kuasai 2 perkara ni mmg dh bole di panggil mahaguru caster la pnya level pastu pakai gewang2 UL lg la macho n jaki je kwn2 tgk skill kiter..huhuhu

Kata2 mahaguru torex menaikkan semangat teman....
Berlatih dan terus berlatih.... Wink
Logged
oscar
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 706


« Reply #37 on: April 18, 2013, 09:03:27 AM »

tuh dia..kata2 semangat dari torex
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #38 on: April 18, 2013, 09:51:20 AM »

Pembakar semangat
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
barbel
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 289


Email
« Reply #39 on: April 18, 2013, 10:35:08 AM »

Pembakar semangat
Teman dah try pki abu island cam tn bgtau..mmg menjadi...tp skip tu x byk le dlm 3,4 skip je..kn byk training..
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10136


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #40 on: April 18, 2013, 10:41:39 AM »

ooo baru ku tau mcm ni skipping ye..awak casting main hentam je..kalau ikan tak makan salahkan ikan..tu je lah. terima kasih tuan tanah mewujudkan rumah yg penuh info ni..boleh la ceduk ilmu Wink Grin
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
barbel
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 289


Email
« Reply #41 on: April 18, 2013, 10:55:31 AM »

Pembakar semangat
Teman dah try pki abu island cam tn bgtau..mmg menjadi...tp skip tu x byk le dlm 3,4 skip je..kn byk training..
Logged
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #42 on: April 18, 2013, 12:00:34 PM »

Tq tuan torex....skipping sy makin menjadi....cuma keyakinan perlu ditambah hahahhah
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #43 on: April 18, 2013, 03:57:52 PM »

Xpe lakukan bnyak latihan,.......pasti cpt dpt kuasai teknik ni..
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
rapala_sangkut
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 576



Email
« Reply #44 on: April 19, 2013, 08:18:46 AM »

bukan setakat skill skipping dan senaman tangan jer,skill meleraikan bihun pun buleh jd expert.  Grin
Logged

ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #45 on: April 19, 2013, 09:31:05 AM »

adatla dlm mempelajari sesuatu skilll baru...
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
cardeenz
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2871


Walaupun KDN melarang...Hak Memancing HAK kami!!!!


Email
« Reply #46 on: April 19, 2013, 09:31:45 AM »

adatla dlm mempelajari sesuatu skilll baru...
BETOL3X Grin Grin Grin
Logged

Jom g mancing..sms/wassap/wechat la no ni klo berani..
6012-2144509
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #47 on: April 19, 2013, 03:15:45 PM »

Xpe lakukan bnyak latihan,.......pasti cpt dpt kuasai teknik ni..

Dari apa yg saya praktikkan... untuk buati skipping
Beberapa faktor perlu d beri tumpuan...
Hujung rod pada kdudukan dicondongkan kebawah l.kurang paras lutut
Balingan dibuat paras air....semasa pertengahan balingan iaitu ketika lure mencecah air,
Hujung Rod diangkat sedikit demi sedikit sambil ibu jari mengawal spoo dgn lembutl hingga lure berhenti utk elak birdnest,

Komen skit mahaguru torex Grin
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #48 on: April 19, 2013, 10:01:52 PM »

Mcm ni la sbb len caster len caranya tp basic skill tu hampir sama...mc sy ckp klu nk skipping gewang ni ujung rod mesti hampir ke permukann air cast bwah paras pinggang...bru bole cast dgn cntik...gunakan rod yg lembut di hujung joran tp bila dh mahir bole tukar kpd yg lebih keras...lontar dgn pergelangan tgn  bkn dgn kekuatan seluruh tgn ...bg elakkan birdnest sbb skipping ni lebih kpd skiil bkn kuasa lontaran sbb tu dia bnyak guna pergelangan tgn utk wat lontaran...klu bole tgk video2 yg berkaitan dgn tekni ni utk menambahkan lg kefahaman n ilmu
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #49 on: April 20, 2013, 01:29:57 AM »

Mcm ni la sbb len caster len caranya tp basic skill tu hampir sama...mc sy ckp klu nk skipping gewang ni ujung rod mesti hampir ke permukann air cast bwah paras pinggang...bru bole cast dgn cntik...gunakan rod yg lembut di hujung joran tp bila dh mahir bole tukar kpd yg lebih keras...lontar dgn pergelangan tgn  bkn dgn kekuatan seluruh tgn ...bg elakkan birdnest sbb skipping ni lebih kpd skiil bkn kuasa lontaran sbb tu dia bnyak guna pergelangan tgn utk wat lontaran...klu bole tgk video2 yg berkaitan dgn tekni ni utk menambahkan lg kefahaman n ilmu

Setuju dgn tuan...selain itu kebaikkan yang saya dapat adalah apabila sidecast n overhead saya lebih tepat beehon dh xder walau kesemua centrifugal saya offkan semua...skipping mmg di akui sukar utk dipejari tetapi semasa proses  pembelajaran skipping ianya secara tidak lansung  banyak membantu membaiki teknik2 casting yang lain....mungkin org laen berbeza sebagaimana kata mahaguru torex...
Logged
tengasmerah
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34390



Email
« Reply #50 on: April 20, 2013, 08:46:09 AM »

perghhh bessslah, banyak info kat sini Grin Grin Grin.. terima kasih TT dan rakan2 yg lain Wink Wink Wink Grin Grin Grin
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #51 on: April 20, 2013, 09:32:49 AM »

Sekadar berkongsi ilmu tn tengasmerah..ilmu yg baik elok disebar2kan
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #52 on: April 22, 2013, 03:48:24 PM »

Sekadar berkongsi ilmu tn tengasmerah..ilmu yg baik elok disebar2kan

Tq banyak2 tuan torex....
Saya dah boleh buat skipping...
Ingin saya kongsi sedikit pengetahuan....
Lure yang paling sesuai  bagi saya adalah soft plastic dan janggut.....
Lain2 lure amat sukar nak buat skipping.....
Manakala umpan hidup katak adalah amat sesuai utk skipping....
Top water hingga kini masih belum menjadi.... Grin Grin Grin
Logged
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #53 on: April 22, 2013, 11:32:15 PM »

Trpulang pd individu itu sndri..ada yg selesa guna sp,ada yg selesa guna spoon,ada selesa guna crankbait,ada yg selesa guna minnow...mcm sy lyn semua gewang,sp,spoon belasah je guna teknik ni bila diperlukan terutama bila port tu bnyak halangan utk gewang sampai ke spot ikan berlegar2 gunakn la teknik ni...terpulangpd caster sekalian nk gunakan gewang jenis cmne....
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
ray_mie
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2897



« Reply #54 on: April 22, 2013, 11:51:50 PM »

As-salam.....

terbaik la info dr rakan2.....
kena rajin praktis baru bole bersahaja mcm mamat bawah niiii......

<a href="http://www.youtube.com/v/AB-rXm6PKHY&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/AB-rXm6PKHY&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


<a href="http://www.youtube.com/v/2Xb-BLysHV8&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/2Xb-BLysHV8&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


Logged



اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَ
ToReX
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 2382


Email
« Reply #55 on: April 23, 2013, 10:03:21 AM »

terbaik....ni dh kira hustler pnya teknik skipping...huhuhu
Logged

live.....life.....cool....hardcore caster
arif.aimi
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1547


Arif ~ 012-6899787


Email
« Reply #56 on: April 23, 2013, 12:33:58 PM »

Overhead dgn sidecast pun masih meehon. Grin
Rasanya kalau skipping ni lg la teruk jdnya.  Cheesy
Logged

Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #57 on: April 23, 2013, 01:05:54 PM »

Overhead dgn sidecast pun masih meehon. Grin
Rasanya kalau skipping ni lg la teruk jdnya.  Cheesy

Practise make perfect tuan.....
Jgn putus asa.....
Kalau berusaha mesti berjaya....
Mcm belajar overhead n sidecast pd mulanya sukar tp bila dah kuasai pejam mata pon no hal....
Skipping pon mcmtu juga....pada mulanya mustahil tp bila dah dpt rentak ia akan jd mudah...
Kalau betul2 training skipping dalam tempoh seminggu dah dapat asas bihun goreng pon dah kurang....
Utk dapat seni skipping tanpa mkn bihun lak mmg mkn masa....yg penting asas tahu. Behoon tu slow2 belajar.. Grin
Logged
arif.aimi
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1547


Arif ~ 012-6899787


Email
« Reply #58 on: April 23, 2013, 01:47:26 PM »

Betul2. Grin. Skrg ni tgh slow2 belajar cari teknik supaya tak meehon.  Grin
Logged

Deqmat
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 218


Email
« Reply #59 on: April 23, 2013, 06:48:16 PM »

Betul2. Grin. Skrg ni tgh slow2 belajar cari teknik supaya tak meehon.  Grin

Meehon ni byk perasa.....
Caster yg hebat kena rasa semua perasa ni.....
Tapi bila tuan dah kuasainya....
Meehon xkan jadi lagi....
Logged
Pages: « 1 2 3 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal