Pancing.Net
October 24, 2014, 01:09:06 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Go Down
  Print  
Author Topic: FG Knot, Ade sape2 leh ajar???  (Read 40367 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« on: June 10, 2009, 09:15:59 PM »

Salam Semua,

Kepada semua mods, otai dan rakan2 p.net yg tau mcm ne nak wat FG knot atau ade gambarajah mcm ne nak wat knot ni leh la tolong kwn... kwn try ikut buku tapi fail x jadik2  Undecided

jadi kalo ade yg mahir harap dpt la membantu ye

Tq
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
Pancing.Net
« on: June 10, 2009, 09:15:59 PM »

 Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #1 on: June 10, 2009, 09:19:36 PM »

ALAHHH SONANG JE...

JUMPO MUKA KELI.... DIO AJAR SEMUO IKATAN

DALAM BUKU HEHHEHEHE....RM 10.00 SAHAJA.. Huh
Logged



Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #2 on: June 10, 2009, 09:21:52 PM »

ALAHHH SONANG JE...

JUMPO MUKA KELI.... DIO AJAR SEMUO IKATAN

DALAM BUKU HEHHEHEHE....RM 10.00 SAHAJA.. Huh

hehehe tgk buku gak haji
kwn ade buku gak tp buku lame, pok mertue punye, edisi tahun 70an
gambaq x bape clear la Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #3 on: June 10, 2009, 09:50:03 PM »

haji terangkan cikit maner nak beli buku tu..
maner la tau kan boleh dikongsi..



.

Logged

ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #4 on: June 11, 2009, 12:24:49 PM »

Sumber Internet... Grin

The FG Knot does not have any bulges caused by overlapping of the mono leader, hence reducing the diameter of the knot considerably. This allows smooth, unrestricted flow of line out from the reel through the rod’s guide effortlessly. Initially I had doubts, if the knot would slip since there was nothing for the knot to slide against as resistance but its strength and integrity has been proven many times. The cross wrapping of the braided line over the mono leader causes the braided line to “bite” onto the mono leader more when pressure is applied on opposite ends of the knot. There have been many occasions during jigging when my jig was snagged onto a wreck or structure and upon breaking off the line, I found a burst mono leader but the FG knot connecting the braided line and mono leader stayed intact.

This knot takes a considerable amount of time to tie but its worth every effort put in. It may look complex but it is in fact, simpler than it looks. Besides its primary use for popping, it is also a suitable knot to use for jigging.

1.      Make a double of approximately 30 cm from the braided mainline.

2.      Wrap the open end of the braided double onto the little finger to form a loop.

3.      Spread the index finger and middle finger into the loop to form a taut line between the two fingers.

4.      Turn your hand over with the back of your wrist facing upwards. Insert one end of the mono leader into the loop between the two fingers.

5.      Without moving the mono leader, turn the left wrist to face upwards. This will create a cross wrap on the mono leader.

6.      A close-up view of picture no.5

7.      Point the mono leader upwards and twist the wrist again. After each twist of the wrist, point the mono leader end up or downwards depending on the cross wrap direction. After a few twist, you should noticed a wrap pattern developing along the mono leader. It is important to maintain the tension between the index and middle fingers to keep the wraps tight.

8.      Make about 10-15 wraps along the mono leader and then release the remaining line from the little finger. Tighten the wraps and while keeping tension, pull the mono leader end slightly forward with your teeth.

9.      Tie a half-hitch knot securely onto the mono leader.

10.  Continue to tie about 8 cross half-hitches, each with the threading end on a different direction, one after another.

11.  After about 8 cross half-hitches, hold the loose end of the braided line with your teeth and keep it tight. Lubricate the knot with some saliva. Wearing gloves, pull the mono leader end and the braided line end.. (text continuation in picture 12)

12.   in opposite directions as hard as you can to tighten the grip of the cross wraps and the half-hitches. It is normal to see some cross wraps expand and expose some of the mono leader on the top of half hitches.

13.  Continue to make about 5 or more cross half-hitches along the mono leader. Pull hard on opposite end again when done.

14.  Snip off the access mono leader to leave the approximately 5mm sticking out. Continue to make 8 or more cross half-hitches, this time, outside of the mono leader onto the braided mainline. This excess is to protect the knot during casting.

15.  Fold back the braided end onto the mono end. Using a lighter, melt the mono end of the leader near the knot to form a little bulb. This will insure the knot from slipping.

16-16.1 The completed FG Knot . A virtually knot-free solution to achieve a smoother casting experience.



Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #5 on: June 11, 2009, 07:04:53 PM »

wah tq bro ismikayz...
bleh la pactice wat FG knot lg hehe
 Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #6 on: June 11, 2009, 08:13:58 PM »

FG knot ni utk apa...?

buat shockleader ke..?
Logged


volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #7 on: June 11, 2009, 08:20:31 PM »

tima kaseh bro isk...
tu gambar sama dgn dlm majalah pancing tu...
kwn pun belajar dari situ bro daniel yg post kan...
FG Knot untuk elakan sambungan bergesel dgn cincin rod tu...
dgn ini kite boleh buat balingan yg lebih kemas dan lancar...
betul lah sambungan ni untuk shockleader dgn mainline braided lah...
sambungan tidak akan berbuku...
untuk casting,jigging dan popping sangat sesuai lah...
sebenar nya sangat mudah nak buat kalu kite ikut dgn cara yg betul lah... Grin
Logged

cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #8 on: June 11, 2009, 08:23:35 PM »

tenkiu brader volvo....

sy selalu suruh toke kdai tu je yg buat...heheh
Logged


Azmi bp
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15



WWW Email
« Reply #9 on: June 11, 2009, 08:29:12 PM »

yela FG Knot ni untuk apa hah...?
Logged

jengok2lah orang tua tu dikampung..
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #10 on: June 11, 2009, 08:31:32 PM »

BRO...

NAMIA CALL JE MUKA KELI....

DALAM ALAMAT DAN HP ADA LAH....
Logged



Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #11 on: June 11, 2009, 08:33:41 PM »

tima kaseh bro isk...
tu gambar sama dgn dlm majalah pancing tu...
kwn pun belajar dari situ bro daniel yg post kan...
FG Knot untuk elakan sambungan bergesel dgn cincin rod tu...
dgn ini kite boleh buat balingan yg lebih kemas dan lancar...
betul lah sambungan ni untuk shockleader dgn mainline braided lah...
sambungan tidak akan berbuku...
untuk casting,jigging dan popping sangat sesuai lah...
sebenar nya sangat mudah nak buat kalu kite ikut dgn cara yg betul lah... Grin

tq bro volvos Grin
kwn akan cube practice Wink
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #12 on: June 11, 2009, 08:34:57 PM »

tenkiu brader volvo....

sy selalu suruh toke kdai tu je yg buat...heheh
no hal lah bro cd...
kite kongsi ape yg kit etau lah...
tapi lebih baik kalu kite boleh buat sendiri...
bukan apa kalu putus masa trip kan senang... Grin
Logged

Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #13 on: June 11, 2009, 08:36:13 PM »

yela FG Knot ni untuk apa hah...?

main use dia utk smbg 2 tali berlainan jenis & saiz
kebiasaanya tali braided & mono...
sesuai utk casting, popping n jigging mcm bro volvos ckp Wink

kwn nak blajar sbb nak g casting siakap  Grin
ni 1st time nak try cr siakap Tongue
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #14 on: June 11, 2009, 08:42:31 PM »

yela FG Knot ni untuk apa hah...?

main use dia utk smbg 2 tali berlainan jenis & saiz
kebiasaanya tali braided & mono...
sesuai utk casting, popping n jigging mcm bro volvos ckp Wink

kwn nak blajar sbb nak g casting siakap  Grin
ni 1st time nak try cr siakap Tongue
dgn cara ini sambungan braided dgn mono tak perlu guna swivel tu...
dan juga kite boleh karau tali sampai ujung yg ada gewang atau umpan tu...
jadi senang untuk kite kawal semasa berlawan dgn pemangsa lah...
sangat sesuai untuk teknik jingging,popping,drifting dan casting lah... Grin
Logged

Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #15 on: June 11, 2009, 08:47:57 PM »

yela FG Knot ni untuk apa hah...?

main use dia utk smbg 2 tali berlainan jenis & saiz
kebiasaanya tali braided & mono...
sesuai utk casting, popping n jigging mcm bro volvos ckp Wink

kwn nak blajar sbb nak g casting siakap  Grin
ni 1st time nak try cr siakap Tongue

makasih bro volvos,
saje je blajar, mane tau bleh master  Grin
dgn cara ini sambungan braided dgn mono tak perlu guna swivel tu...
dan juga kite boleh karau tali sampai ujung yg ada gewang atau umpan tu...
jadi senang untuk kite kawal semasa berlawan dgn pemangsa lah...
sangat sesuai untuk teknik jingging,popping,drifting dan casting lah... Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13883


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #16 on: June 12, 2009, 08:01:45 AM »

tenkiu skali lg brader volvo.......

bnyak ilmu dpt ni....
Logged


ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #17 on: June 12, 2009, 09:06:34 AM »

hehe..betul2...kawan tepek je...ilmu sama2 kita blajar...memang che wan ade ajar masa kitorang kat kong kong casting siakap aritu..tapi tak masuk kepala...ekeke...senang2 dia ajar guna albright knot je...ekeke...kuat gak..tapi tak sekuat FG Knot ni....memang takyah guna swivel dah....putus pun putus kat line..bukan kat smbungan...kuat wooo.... Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #18 on: June 12, 2009, 09:37:05 AM »

hehe..betul2...kawan tepek je...ilmu sama2 kita blajar...memang che wan ade ajar masa kitorang kat kong kong casting siakap aritu..tapi tak masuk kepala...ekeke...senang2 dia ajar guna albright knot je...ekeke...kuat gak..tapi tak sekuat FG Knot ni....memang takyah guna swivel dah....putus pun putus kat line..bukan kat smbungan...kuat wooo.... Grin Grin

oo itu mcm ka... nnt kwn praktikkan..
pe2 hal makasih semua.
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #19 on: June 12, 2009, 09:44:21 AM »

nak casting siakap kat mana bro? best la...siakap liar punye penangan tak sama dengan penangan siakap kolam...bilalah dpt g kong kong lagi... Huh Roll Eyes Roll Eyes
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #20 on: June 12, 2009, 09:46:16 AM »

nak casting siakap kat mana bro? best la...siakap liar punye penangan tak sama dengan penangan siakap kolam...bilalah dpt g kong kong lagi... Huh Roll Eyes Roll Eyes

ssshhh jgn ckp kuat2
kwn nak g kong2 la hehehe Grin Grin
1st time nak blajar casting siakap dgn otai..

p/s: x penah dpt lesen siakap Tongue
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #21 on: June 12, 2009, 09:48:49 AM »

haha....dah agak dah...turun ngan Raman atau Che Wan? sape lagi g? bape hrbulan? Grin Grin Grin
bestlah...nak ikutttt........ Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #22 on: June 12, 2009, 09:53:29 AM »

haha....dah agak dah...turun ngan Raman atau Che Wan? sape lagi g? bape hrbulan? Grin Grin Grin
bestlah...nak ikutttt........ Grin
ssshhhh ckp pelan2 hehe
x g dgn diorg, g dgn otai jebat hahaha Grin Grin
tp x tau bile nak g lg... blum dpt tarikh yg sesuai ikut air n poket Cheesy Cheesy Cheesy
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #23 on: June 12, 2009, 10:03:05 AM »

oh..otai JEBAT yang pernah menderhaka ropenye....hehe... Grin Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #24 on: June 12, 2009, 10:05:40 AM »

oh..otai JEBAT yang pernah menderhaka ropenye....hehe... Grin Grin Grin

hahaha btul la tu hehehe
skang dah tahap otai dah hahaha Cheesy Cheesy Cheesy
nak g dgn otai2 lain, bz dgn trip je, jd cr la 'otai to be' jebat Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
ag.karuk
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 308



Email
« Reply #25 on: June 12, 2009, 02:54:10 PM »

FG Knot ikatan dari main line ke perambut, biasanya mainline braided ke perambut tangsi,

kelebihan ikatan ni, selain terbukti antara ikatan yg cukup kuat, ikatan ni juga tdk menyangkut di cincin rod semasa balingan dibuat, sgt sesuai utk casting ataupun popping.

Video ikatan FG ni ada dlm DVD Ikan Terhandal  Malaysia episod 17 - Pemburuan GT Komodo, aku nak masukkan dlm ni pun masalah jgk pasal dorg ada hakcipta, karang tak pasal2 masalh lain plk timbul. Try bukak balik VCD lama2 tu..

Ikatan ni kena rajin berlatih pasal susah skit & byk kerja, kalau nak buat dlm perahu lg la masalah, harap2 info ni dpt membantu.
Logged
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #26 on: June 12, 2009, 03:39:40 PM »

salam semua...
betul lah tu dlm DVD dah ada...
mmg kena selalu praktis untuk dapat kemahiran nya...
insyaallah dah mahir nanti kat mane pun boleh buat...
mcmm kwn dulu gak masa lum mahir buat kat umah je...
apstu bila putus atas bot dah susah...
tapi alhamdulillah bila dah mahir atas bot pun senyum je buat...
ni lah kelebihan nya bila dah mahir...
alah bisa tegal biasa kan kan... Grin
Logged

Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #27 on: June 12, 2009, 09:36:22 PM »

tq semua
kwn akan practice smpi mahir
omputih kate practice makes perfect Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
volvos
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 3054


radzi_volvos
Email
« Reply #28 on: June 13, 2009, 12:47:08 PM »

tu lah sebaik nya...
yg paling penting setiap lilitan tu kena kemas sebelum lilitan seterus nya...
jgn putus asa cuba dan cuba insyaallah berjaya nanti... Grin
Logged

Kail^Perak
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1290


Wut Minds can conceive, body can achieve


Email
« Reply #29 on: June 13, 2009, 12:49:31 PM »

kwn dah try buat mlm td
berjaya dgn bantuan pok kwn
cume kurang kemas je... Tongue

p/s: kene tgk panduan, kalo ats bot mampuis x tau nak buat Grin
Logged


"Belajarlah Dari Yang Mahir Dlm Bidangnya Kerana Anda Tidak Akan Hidup Lama Utk Memikirkannya"
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal