Author Topic: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..  (Read 6166 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kail sejengkal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 617
  • Gender: Male
  • REMBAU-SEREMBAN-N.SEMBILAN
MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« on: July 12, 2009, 12:52:30 PM »
SALAM DAN KABARE..
SAYA INGIN BERTANYA PADA OTAI2 YG ADA KAT SINI..UJUNG BULAN NI SAYA DAN KAWAN TEMPAT KERJA ADA TRIP MEMANCING KAT MARANG..KAT SINI SAYA NaK MINTAK INFO2 DAN TIPS UNTUK MEMANCING KAT SANA(UMPAN TERBAIK)...LAGI SATU NAK TANYA ADA LAGI TAK MUSIM MENCANDAT SOTONG SEKARANG??TRAVEL AGEN YG SAYA CONTACT ARITU KATA MASIH ADA LAGI MUSIM MENCANDAT..TAPI TAK TAU LA BETUL KE TAK,MANA TAU KOT DIAORANG 'KONCING DEN'..
Biar Mata Kail,Jgn Mata Keranjang...
-012-6871809-

Offline si_diman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 757
  • Gender: Male
  • dok makang tarang weh...sap okok lu ah..
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #1 on: July 12, 2009, 02:40:35 PM »
salam..kail sejenkal...ape yg diman nak mencandat tue boleh lagi..sotong masih ade..tapi x semeriah musim dia lah..biasenye tekong boat dah sedia kan umpan...brape org ikut trip tue nanti...dan brape sewa boat tuh...
              

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #2 on: July 12, 2009, 02:56:01 PM »
mancing kat Marang jgn lupa bercuti d Pulau Kapas nanti ! snorkeling ke selam ke relak ke memang best !

misti try makan sotong goreng tepung, wooow sedapnya !


semoga dapat hasil tangkapan yg lumayan !
takda peduli, hentam saja

Offline si_diman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 757
  • Gender: Male
  • dok makang tarang weh...sap okok lu ah..
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #3 on: July 12, 2009, 03:07:00 PM »
mengendap x de dlm pakej tue ke...hahahahahahah
              

Offline kail sejengkal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 617
  • Gender: Male
  • REMBAU-SEREMBAN-N.SEMBILAN
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #4 on: July 12, 2009, 03:36:56 PM »
ok bro,,10q
dlm 50 orang jeee..stay kat kapas island resort..diaorg bg pakej rm210 satu kepala/..siap makang,bot dr jeti dan aktvt mencandat..mengendap tak tau la,ad port kerr??/hehehehhe ;D ;D ;D
Biar Mata Kail,Jgn Mata Keranjang...
-012-6871809-

Offline si_diman

  • Marlin
  • *
  • Posts: 757
  • Gender: Male
  • dok makang tarang weh...sap okok lu ah..
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #5 on: July 12, 2009, 04:06:52 PM »
ramai...tue....port pandai2 cari....hahahaha
              

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #6 on: July 13, 2009, 07:19:03 PM »
ok bro,,10q
dlm 50 orang jeee..stay kat kapas island resort..diaorg bg pakej rm210 satu kepala/..siap makang,bot dr jeti dan aktvt mencandat..mengendap tak tau la,ad port kerr??/hehehehhe ;D ;D ;D


bro, rm210 tu 3h2m ke ? resort tu 2 orang sebilik ke ? masa candat tu berapa jam ?
takda peduli, hentam saja

Offline kail sejengkal

  • Marlin
  • *
  • Posts: 617
  • Gender: Male
  • REMBAU-SEREMBAN-N.SEMBILAN
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #7 on: July 19, 2009, 03:20:55 AM »
2h 1 mlm je..sebilik 2 org..masa mencandat dr 7pm spi kul 12mlm..semua dah diuruskan oleh travel agency tu..plan nak turun mancing awal skit dalam kul 2ptg..(tak termasuk dlm pakej la)pastu malam baru try candat..kat area pulau tu takleh mancing ke bro??
Biar Mata Kail,Jgn Mata Keranjang...
-012-6871809-

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #8 on: July 19, 2009, 05:17:08 AM »
KAIL SEJENGKAL.....

MENGENDAP BERAPA NAK KENA BAYAR LAK .....

TRAVEL AJEN TU CHARGE ??? ......KWANNGG KWAANNGGG.... ::)



Offline Joe

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4681
  • Gender: Male
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #9 on: July 19, 2009, 09:23:50 AM »
kalo mengendap tak buleh ramai2 aji...depa charge pun murah aje...tapi kena tengok bulan dulu...takut PENYU tak naik..tak buleh la ngendap...hahahahahaha....

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #10 on: July 19, 2009, 09:41:04 AM »
OOHHHH NAK NGENDAP PENYU PON NK BAYAR...???



Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #11 on: July 19, 2009, 10:05:42 PM »
bro kail sejengkal,
kalu tak silap, area Pulau Kapas tu adalah taman laut, maknanya takleh gail dlm linkungan ? nuatical batu .[ sorry, tak tau jarak sebenar ] tapi curi-curi ok kot !

masa i gi sana bulan 3 tahun lalu, tengok orang gail kat jeti Kapas Island Resort tu ok je !

i try juga dari pantai, yg kenit-kenit je dapat, saja layan boring semasa anak-anak gan isteri mandi laut.
takda peduli, hentam saja

Offline Pak Syed

  • Marlin
  • *
  • Posts: 825
  • Gender: Male
  • Boleh je call 012-2148135
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #12 on: May 14, 2013, 04:31:09 PM »
Aku nk hidupkan balik rencana ni.
So, ada apa2 perkembangan terkini mengenai hasil di marang khususnya candat?
Selalu musim je full jety tu, bulan 6 ni aku turun sini lg.
Mengai tu mengai jugak no, bab solat tu kena jaga tau. kalau hangpa tak ngaji hangpa ceroi

Offline Teja

  • Ahli Wanita
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2306
  • Gender: Female
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #13 on: May 14, 2013, 05:07:29 PM »
kena tanya kat tuan klang_gate nie..

dia baru balik dr mancing/candat kat marang sabtu lepas..
Some Stories Are Better Left Unsaid..

Offline - Nodri Selama -

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 4673
  • Gender: Male
  • 019-2291353
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #14 on: May 14, 2013, 05:44:42 PM »
 k_g cakap x berapa banyak lagi....heheheheheh

sis nanti pun kat sini juga kan?....cuti sambutan Wesak
BENDAHARI
PERSATUAN SAHABAT PANCING
SELANGOR DAN WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR ( SaPa )
NO.PENDAFTARAN:4763-11-SEL

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #15 on: May 15, 2013, 08:22:26 AM »
k_g cakap x berapa banyak lagi....heheheheheh

sis nanti pun kat sini juga kan?....cuti sambutan Wesak

Kalu otai dapat ikan sekoq 7~8 kilo pon kata curut, kalu nelayan dapat sotong 50kg pon kata sikit maka x berapa banyak tu kira camne ye tuan bendahari wei  ;D ;) ;D
takda peduli, hentam saja

Offline scot

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1567
  • Gender: Male
  • mencari pengalaman
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #16 on: May 15, 2013, 10:50:27 AM »
kena tanya kat tuan klang_gate nie..

dia baru balik dr mancing/candat kat marang sabtu lepas..

teman sama pegi ngn tuan KG...xleh mancin...kene tibai ribut..tgh malam time nak candat semua tido...pitam!..hahaha :'(

Offline Teja

  • Ahli Wanita
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2306
  • Gender: Female
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #17 on: May 15, 2013, 05:26:04 PM »
k_g cakap x berapa banyak lagi....heheheheheh

sis nanti pun kat sini juga kan?....cuti sambutan Wesak

teman sama pegi ngn tuan KG...xleh mancin...kene tibai ribut..tgh malam time nak candat semua tido...pitam!..hahaha :'(

tu arr..dengor cerita dia cuak gak nih

insyaallah..kalo takde aral melintang sampai la rombongan cik kiah sy kat marang cuti wesak nt
Some Stories Are Better Left Unsaid..

Offline - Nodri Selama -

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 4673
  • Gender: Male
  • 019-2291353
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #18 on: May 15, 2013, 06:12:53 PM »
kena tanya kat tuan klang_gate nie..

dia baru balik dr mancing/candat kat marang sabtu lepas..

teman sama pegi ngn tuan KG...xleh mancin...kene tibai ribut..tgh malam time nak candat semua tido...pitam!..hahaha :'(
to : abg Manba....ehheheheeheheheheh

scot: dah tau dah.........heheheheheehhe

kaklong : ok selamat semua hendaknya nanti......
BENDAHARI
PERSATUAN SAHABAT PANCING
SELANGOR DAN WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR ( SaPa )
NO.PENDAFTARAN:4763-11-SEL

Offline matjoran

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 207
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #19 on: May 16, 2013, 08:56:44 PM »
kawe baru je balik mencandat sotong.. naik jeti chendering pegi 2 buah bot (bot B-10org), bot C-15 org...
hasil bot B - sotong 25kg..ikan apollo 20kg..+ haruan tasik 10kg + kaci 1kg..
Bot C - sotong 10 ekor hahahah..tengiri 4kg + aruan tasik 5kg + ikan apollo 15kg

bot C (bot besar) problem tak boleh parking..sauh asyik hanyut..baru nak memancing dah kena karau balik..
alun ombak memang besar dan tinggi semua peserta tewas termasuk tekong..
sotong dan ikan memang banyak tapi kami tak mampu nak lawan kuasa alam...angin dan alunan ombak cukup kuat..
kalau tak hasil candat boleh dpt hingga 50kg...hehehe


*sapa2 yg buat trip tak cukup korum bagitau lah kawe..nak kena repeat ni...hehe 

Offline syam

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3029
  • Gender: Male
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #20 on: June 07, 2013, 11:12:07 AM »
MAAF TUAN TANAH, NAK TEPEK SIKIT EK:

Bot B, cukup selesa & bersih

Kebetulan bulan lepas pergi menyandat naik dari jeti LKIM Marang. Menyandat sekitar pulau kapas. Syukur kami beroleh sotong 70kg walaupun tak banyak (4 orang yang menyandat, yg lain terbongkang)




Candat yang berbentuk ikan warna biru:
Antara candat paling killer yang tekong beri pada kami (kalau tak silap brand Yo-zuri)

Offline ikan sembilan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 510
  • Gender: Male
  • 0126278240 tekong zai pulauketam/pulau angsa/paloh
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #21 on: June 07, 2013, 12:11:41 PM »
kawe baru je balik mencandat sotong.. naik jeti chendering pegi 2 buah bot (bot B-10org), bot C-15 org...
hasil bot B - sotong 25kg..ikan apollo 20kg..+ haruan tasik 10kg + kaci 1kg..
Bot C - sotong 10 ekor hahahah..tengiri 4kg + aruan tasik 5kg + ikan apollo 15kg

bot C (bot besar) problem tak boleh parking..sauh asyik hanyut..baru nak memancing dah kena karau balik..
alun ombak memang besar dan tinggi semua peserta tewas termasuk tekong..
sotong dan ikan memang banyak tapi kami tak mampu nak lawan kuasa alam...angin dan alunan ombak cukup kuat..
kalau tak hasil candat boleh dpt hingga 50kg...hehehe


*sapa2 yg buat trip tak cukup korum bagitau lah kawe..nak kena repeat ni...hehe 

harap 2 pada 22/6 ni angin tak ada lagi ....saya sendiri pon tewas pada 10 may 2013 trip matjoran
ruzani tekong  port klang sapadu
tekong zai

Offline xxparehxx

  • Bilis
  • *
  • Posts: 16
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #22 on: June 07, 2013, 01:17:27 PM »
tue la pasal arap2 angin baik bulan pun baik 22 jun nie.....aminnn
x sabo dah nie..

Offline Jakub Vagner

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 178
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #23 on: June 07, 2013, 02:20:39 PM »
bro kail sejengkal,
kalu tak silap, area Pulau Kapas tu adalah taman laut, maknanya takleh gail dlm linkungan ? nuatical batu .[ sorry, tak tau jarak sebenar ] tapi curi-curi ok kot !

masa i gi sana bulan 3 tahun lalu, tengok orang gail kat jeti Kapas Island Resort tu ok je !

i try juga dari pantai, yg kenit-kenit je dapat, saja layan boring semasa anak-anak gan isteri mandi laut.
[/quote

Btol tuan manba..2 batu dari gigi air pulau kapas xbole mancing..kwsan tman laut..kantoi dgn jbtn tmn laut bole kene kompaun woooo

Offline ikan sembilan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 510
  • Gender: Male
  • 0126278240 tekong zai pulauketam/pulau angsa/paloh
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #24 on: June 09, 2013, 05:36:03 PM »
tue la pasal arap2 angin baik bulan pun baik 22 jun nie.....aminnn
x sabo dah nie..

sama lah kita kau turun kat mana .....terenganu ?
ruzani tekong  port klang sapadu
tekong zai

Offline matjoran

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 207
    • Email
Re: MEMANCING DI PERAIRAN PULAU KAPAS,MARANG..
« Reply #25 on: June 17, 2013, 11:07:04 PM »
ramai gak turun candat 22 jun ni yerr..group kawe plak repeat pada 26 jun...naik kat chendering..harap2 hasil lumayan kali nie hehe