Author Topic: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah  (Read 5768 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
    • Email
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« on: June 24, 2007, 10:54:44 PM »
Hari ni baru balik memancing disatu port baru (tempatnya terletak betul-betul dihujung tanjung utara Sabah).Hasil yang kami perolehi boleh dikatakan agak lumayan.ikut trip kali ini,sudah 5 kali kami memancing disitu.setiap kali memancing,hasilnya paling kurang 1 tong penuh(selalunya hasil tangkapan berlebihan).
Apa yang menariknya,bukan pasal kehebatan trip ini tetapi kehebatan pengurusan laut ataupun padang pancing yang telah dibuat oleh masyarakat perkampungan yang berhampiran dengan padang pancing tersebut.Jarang kita lihat golongan pemancing yang berada disitu,kalau adapun tak sampai 1 jam.mereka pancing untuk buat lauk saja.Sebagai sumber pendapatan harian,masyarakat disini menangkap udang kara(Lobster) dan spesis kerapu mahal yang ditangkap dipinggir Karang menggunakan bubu ataupun sebahagiannya diselam.part yang paling menarik disini ialah,kita dapat mencuba berbagai teknik pancingan.Semuanya dijamin mendatangkan hasil.Biasanya awal pagi hingga tengahari kami akan Trolling,sebelah petangnya casting dan malam pula pancing dasar dan Popping.Kawasan batu karangnya sangat luas dan amat cantik..

Offline Mr Lim Chai

  • Bilis
  • *
  • Posts: 12
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #1 on: July 02, 2007, 05:55:48 PM »
gambar ada ka? klu ada lagi best di kongsi bersama  :lol:  :lol:  :lol:
ancing biar Betul....

Offline MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
    • Email
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #2 on: July 02, 2007, 08:52:45 PM »
InsyaAllah,dalam proses...bukan apa,saya ni belum berapa pandai lagi nak uploadkan gambar,maklumlah gambar pun tangkap pakai handphone saja...

Offline kutambak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #3 on: September 19, 2007, 12:16:39 PM »
Boleh tolong bagitau nama tempatnya di mana? Dan macammana mau pigi tempat tu..

Saya baru jak join forum ni, baru juga berjinak-jinak dengan dunia pancing ni. Sekarang bertugas di kudat, ada masa boleh juga saya pigi try tempat pancing 5 bintang tu..

Offline MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
    • Email
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #4 on: September 19, 2007, 12:24:34 PM »
Selamat datang... Sebenarnya tempat tu tak jauh dari Kudat,mungkin dalam 1 jam perjalanan menaiki bot... Kami selalu turun dari Pinggan-Pinggan,pitas... Kalau mau join kitaorang pun boleh,disini ( Pitas ) ada ramai kaki pancing yang Hardcore,nanti bolehlah kami bawa ke beberapa lubuk rahsia..

Offline kutambak

  • Bilis
  • *
  • Posts: 3
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #5 on: September 20, 2007, 12:39:39 PM »
Terima kasih...

Biasa p mancing di sana berapa hari? Naik bot apa? Berapa anggaran kosnya? Saya di kudat ni ndak tau sangat tempat memancing. Kawan kaki pancing pun ndak ramai.

Sebulan dua masih takleh turun bermalam p laut lagi. Insya Allah dalam bulan 12 nanti baru ada kelapangan.

Offline MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Male
    • Email
Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #6 on: September 20, 2007, 02:29:45 PM »
Biasanya kami pakai bot kayu saja ( anggaran 3 orang muatan ).Kosnya sangat murah sebab pakai bot kawan saja,cuma minyak dalam Rm 50.00 saja,tapi itu boleh kongsi beli... Selalunya kami akan berada di sana selama 2 hari 1 malam.Berbagai teknik pancingan dapat dibuat disini dan kalau nasib tak baik ada kalanya mesin pancing boleh jem dan pecah ooo... Kalau berminat boleh join kami di sini..

Offline ADZLAN79

  • Bilis
  • *
  • Posts: 6
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #7 on: May 15, 2010, 10:32:30 PM »
siuksiuk....bagussss.,.,.,.,nnt ada time kita try

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #8 on: May 15, 2010, 11:53:27 PM »
TAHNIAHHH WEIII...MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN ......... ;) :D :D



Offline mad7044

  • Marlin
  • *
  • Posts: 661
  • Gender: Male
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #9 on: May 16, 2010, 08:47:32 AM »
Waaa...itu dekat dengan tempat saya lama bah...Pulau Banggi.....
memang saya akui...ikan kat situ.pergh....memang banyak...dn ganazzzz....
Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #10 on: October 01, 2010, 10:01:07 AM »
Waaa...itu dekat dengan tempat saya lama bah...Pulau Banggi.....
memang saya akui...ikan kat situ.pergh....memang banyak...dn ganazzzz....

saya pun kudat jugak salu mancing di marina,esplanad sidek...ikan kecil2 je..

Offline rizal_p2

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4208
  • Gender: Male
  • 0134261004
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #11 on: October 01, 2010, 10:08:22 AM »
Hari ni baru balik memancing disatu port baru (tempatnya terletak betul-betul dihujung tanjung utara Sabah).Hasil yang kami perolehi boleh dikatakan agak lumayan.ikut trip kali ini,sudah 5 kali kami memancing disitu.setiap kali memancing,hasilnya paling kurang 1 tong penuh(selalunya hasil tangkapan berlebihan).
Apa yang menariknya,bukan pasal kehebatan trip ini tetapi kehebatan pengurusan laut ataupun padang pancing yang telah dibuat oleh masyarakat perkampungan yang berhampiran dengan padang pancing tersebut.Jarang kita lihat golongan pemancing yang berada disitu,kalau adapun tak sampai 1 jam.mereka pancing untuk buat lauk saja.Sebagai sumber pendapatan harian,masyarakat disini menangkap udang kara(Lobster) dan spesis kerapu mahal yang ditangkap dipinggir Karang menggunakan bubu ataupun sebahagiannya diselam.part yang paling menarik disini ialah,kita dapat mencuba berbagai teknik pancingan.Semuanya dijamin mendatangkan hasil.Biasanya awal pagi hingga tengahari kami akan Trolling,sebelah petangnya casting dan malam pula pancing dasar dan Popping.Kawasan batu karangnya sangat luas dan amat cantik..
pro gile diaorg nih..respek  giler la...cmnih baru la stok ikan terpelihara...

Offline adichrome

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1295
  • Gender: Male
  • "Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"
    • http://fishingmemancing.blogspot.com/
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #12 on: October 01, 2010, 10:23:17 AM »
menarik tertarik tempat mancing 5 bintang memang gembo hehehehehe...... ,

Tuan, bagi la info yg detail

Offline Nik

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3230
  • Gender: Male
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #13 on: October 01, 2010, 10:27:38 AM »
menarik tertarik tempat mancing 5 bintang memang gembo hehehehehe...... ,

Tuan, bagi la info yg detail

kalau xclap minggu lepas ada kes guru yg lemas (memancing)di laut area pitas..

Offline blackrohu

  • Pelata
  • *
  • Posts: 147
    • Email
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #14 on: November 25, 2010, 07:49:27 AM »
saya pnh keje di kudat selama lebih kurang 8 tahun..dan saya juga pernah memancing di hampir kesemua pulau dan perairan sebelah pantai barat kudat..hehehhe..maklumlah mmg kerja kat area pulau dan perairan sana pon..tak dinafikan mmg kudat antara port memancing terbaik di sabah..dan mgkin di malaysia..ikan dia adoi mak..mcm2 ada..pastu bagak2 pulak..pada saya port plg best mancing ialah kat perairan pulau mandi darah dan pulau tigabu..xlupa jugak pulau mantanani...mmmm..kudat d best...

Online manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18250
Re: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah
« Reply #15 on: November 25, 2010, 08:00:03 AM »
Errrrr takleh ka pindahkan port Kudat tu ke Selangor ni  ;D ;D ;D
takda peduli, hentam saja