Pancing.Net
October 23, 2014, 04:39:22 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Padang pancing 5 bintang di hujung tanjung negeri Sabah  (Read 4828 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« on: June 24, 2007, 10:54:44 PM »

Hari ni baru balik memancing disatu port baru (tempatnya terletak betul-betul dihujung tanjung utara Sabah).Hasil yang kami perolehi boleh dikatakan agak lumayan.ikut trip kali ini,sudah 5 kali kami memancing disitu.setiap kali memancing,hasilnya paling kurang 1 tong penuh(selalunya hasil tangkapan berlebihan).
Apa yang menariknya,bukan pasal kehebatan trip ini tetapi kehebatan pengurusan laut ataupun padang pancing yang telah dibuat oleh masyarakat perkampungan yang berhampiran dengan padang pancing tersebut.Jarang kita lihat golongan pemancing yang berada disitu,kalau adapun tak sampai 1 jam.mereka pancing untuk buat lauk saja.Sebagai sumber pendapatan harian,masyarakat disini menangkap udang kara(Lobster) dan spesis kerapu mahal yang ditangkap dipinggir Karang menggunakan bubu ataupun sebahagiannya diselam.part yang paling menarik disini ialah,kita dapat mencuba berbagai teknik pancingan.Semuanya dijamin mendatangkan hasil.Biasanya awal pagi hingga tengahari kami akan Trolling,sebelah petangnya casting dan malam pula pancing dasar dan Popping.Kawasan batu karangnya sangat luas dan amat cantik..
Logged
Pancing.Net
« on: June 24, 2007, 10:54:44 PM »

 Logged
Mr Lim Chai
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 12


« Reply #1 on: July 02, 2007, 05:55:48 PM »

gambar ada ka? klu ada lagi best di kongsi bersama  :lol:  :lol:  :lol:
Logged

ancing biar Betul....
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #2 on: July 02, 2007, 08:52:45 PM »

InsyaAllah,dalam proses...bukan apa,saya ni belum berapa pandai lagi nak uploadkan gambar,maklumlah gambar pun tangkap pakai handphone saja...
Logged
kutambak
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #3 on: September 19, 2007, 12:16:39 PM »

Boleh tolong bagitau nama tempatnya di mana? Dan macammana mau pigi tempat tu..

Saya baru jak join forum ni, baru juga berjinak-jinak dengan dunia pancing ni. Sekarang bertugas di kudat, ada masa boleh juga saya pigi try tempat pancing 5 bintang tu..
Logged
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #4 on: September 19, 2007, 12:24:34 PM »

Selamat datang... Sebenarnya tempat tu tak jauh dari Kudat,mungkin dalam 1 jam perjalanan menaiki bot... Kami selalu turun dari Pinggan-Pinggan,pitas... Kalau mau join kitaorang pun boleh,disini ( Pitas ) ada ramai kaki pancing yang Hardcore,nanti bolehlah kami bawa ke beberapa lubuk rahsia..
Logged
kutambak
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #5 on: September 20, 2007, 12:39:39 PM »

Terima kasih...

Biasa p mancing di sana berapa hari? Naik bot apa? Berapa anggaran kosnya? Saya di kudat ni ndak tau sangat tempat memancing. Kawan kaki pancing pun ndak ramai.

Sebulan dua masih takleh turun bermalam p laut lagi. Insya Allah dalam bulan 12 nanti baru ada kelapangan.
Logged
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #6 on: September 20, 2007, 02:29:45 PM »

Biasanya kami pakai bot kayu saja ( anggaran 3 orang muatan ).Kosnya sangat murah sebab pakai bot kawan saja,cuma minyak dalam Rm 50.00 saja,tapi itu boleh kongsi beli... Selalunya kami akan berada di sana selama 2 hari 1 malam.Berbagai teknik pancingan dapat dibuat disini dan kalau nasib tak baik ada kalanya mesin pancing boleh jem dan pecah ooo... Kalau berminat boleh join kami di sini..
Logged
ADZLAN79
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 6


Email
« Reply #7 on: May 15, 2010, 10:32:30 PM »

siuksiuk....bagussss.,.,.,.,nnt ada time kita try
Logged
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #8 on: May 15, 2010, 11:53:27 PM »

TAHNIAHHH WEIII...MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN ......... Wink Cheesy Cheesy
Logged



mad7044
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 661


mad7044
Email
« Reply #9 on: May 16, 2010, 08:47:32 AM »

Waaa...itu dekat dengan tempat saya lama bah...Pulau Banggi.....
memang saya akui...ikan kat situ.pergh....memang banyak...dn ganazzzz....
Logged

Pancing Ikan..bukan pancing anak dara orang....
My Contact: 019-3557044
Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #10 on: October 01, 2010, 10:01:07 AM »

Waaa...itu dekat dengan tempat saya lama bah...Pulau Banggi.....
memang saya akui...ikan kat situ.pergh....memang banyak...dn ganazzzz....

saya pun kudat jugak salu mancing di marina,esplanad sidek...ikan kecil2 je..
Logged
rizal_p2
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4170


0134261004


Email
« Reply #11 on: October 01, 2010, 10:08:22 AM »

Hari ni baru balik memancing disatu port baru (tempatnya terletak betul-betul dihujung tanjung utara Sabah).Hasil yang kami perolehi boleh dikatakan agak lumayan.ikut trip kali ini,sudah 5 kali kami memancing disitu.setiap kali memancing,hasilnya paling kurang 1 tong penuh(selalunya hasil tangkapan berlebihan).
Apa yang menariknya,bukan pasal kehebatan trip ini tetapi kehebatan pengurusan laut ataupun padang pancing yang telah dibuat oleh masyarakat perkampungan yang berhampiran dengan padang pancing tersebut.Jarang kita lihat golongan pemancing yang berada disitu,kalau adapun tak sampai 1 jam.mereka pancing untuk buat lauk saja.Sebagai sumber pendapatan harian,masyarakat disini menangkap udang kara(Lobster) dan spesis kerapu mahal yang ditangkap dipinggir Karang menggunakan bubu ataupun sebahagiannya diselam.part yang paling menarik disini ialah,kita dapat mencuba berbagai teknik pancingan.Semuanya dijamin mendatangkan hasil.Biasanya awal pagi hingga tengahari kami akan Trolling,sebelah petangnya casting dan malam pula pancing dasar dan Popping.Kawasan batu karangnya sangat luas dan amat cantik..
pro gile diaorg nih..respek  giler la...cmnih baru la stok ikan terpelihara...
Logged

adichrome
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1298


"Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"


WWW Email
« Reply #12 on: October 01, 2010, 10:23:17 AM »

menarik tertarik tempat mancing 5 bintang memang gembo hehehehehe...... ,

Tuan, bagi la info yg detail
Logged

Nik
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3230



Email
« Reply #13 on: October 01, 2010, 10:27:38 AM »

menarik tertarik tempat mancing 5 bintang memang gembo hehehehehe...... ,

Tuan, bagi la info yg detail

kalau xclap minggu lepas ada kes guru yg lemas (memancing)di laut area pitas..
Logged
blackrohu
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 147


Email
« Reply #14 on: November 25, 2010, 07:49:27 AM »

saya pnh keje di kudat selama lebih kurang 8 tahun..dan saya juga pernah memancing di hampir kesemua pulau dan perairan sebelah pantai barat kudat..hehehhe..maklumlah mmg kerja kat area pulau dan perairan sana pon..tak dinafikan mmg kudat antara port memancing terbaik di sabah..dan mgkin di malaysia..ikan dia adoi mak..mcm2 ada..pastu bagak2 pulak..pada saya port plg best mancing ialah kat perairan pulau mandi darah dan pulau tigabu..xlupa jugak pulau mantanani...mmmm..kudat d best...
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17849



« Reply #15 on: November 25, 2010, 08:00:03 AM »

Errrrr takleh ka pindahkan port Kudat tu ke Selangor ni  Grin Grin Grin
Logged

takda peduli, hentam saja
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal