Pancing.Net
July 31, 2014, 09:29:32 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: cam mano nak latih flower horn tumbuh benjol kek kepalo?  (Read 2989 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« on: July 31, 2009, 01:45:50 AM »

samekom laie skali,
sey ado mancing kek tasek stadium hari tu..ado dapek flower horn 'busuk' yang kek semenanjung melambak kek tasek2 idup sepermainan ngan pb tu lah kan...bukan apo,selain menyahut seruan kaki pancing ni lah untuk menghapuskan golongan chiclid nilah kan..so,,masalah eh ni bro,cam mano kito nak latih flower horn kito ni tumbuh benjol?sey ado yo lotak batu2 kocik kek lam akuarium tu...tapi....cam mano langkah atau tips yang paling menjadi nak tumbuhkan benjol eh tu?ikutkan hati hari2 sey nak jontik kepalo eh tu...welding ko..hikhik
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
Pancing.Net
« on: July 31, 2009, 01:45:50 AM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2024



Email
« Reply #1 on: July 31, 2009, 07:26:22 AM »

nak welding?  ganas tu.

flower horn yg berbenjol tu kalau tak salah sy ikan jantan.  yg betinanya tak ada benjol. sebab apa kita mmg tak tau.  kalau kita tengok kat dunia haiwan kebanyakan haiwan jantan mempunyai kelebihan dari segi warna dan rupa bentuk. kelebihan ini selalunya digunakan utk menarik perhatian specis betina. tujuan utama utk mencari pasangan. kalau kita fikirkan manusia pun mcm tu juga. tapi tak lah pula mempunyai benjol yg besar kat kepala  Grin
Logged

Banner Bersih Sungai
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #2 on: July 31, 2009, 07:56:51 AM »

betui tu bro pancing lama. haiwan jantan memang lebih menarik.
tp ada kawan saya ada benjoi gak kat dahi. tu pun pas ngorat
awek org. kesian
Logged

mengai jangan x mengai
Rizal JJ
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6884


Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

rizal_404@hotmail.com rizal_404@yahoo.com
Email
« Reply #3 on: July 31, 2009, 08:45:17 AM »

saya rasa kena boh 'tool' lam akuarium tu kot...
pandai2 la ikan tu nak buat benjol camner...

p/s jgn mare yea.... ini suma kerja Allah
Logged

JURI JEMPUTAN
tebaipipi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 203


p mengai d sungai


Email
« Reply #4 on: July 31, 2009, 10:02:31 AM »

Cuba bro letak cermin kat tepi akuarium..species ni kan kaki gaduh. So bilo dio nampak lain gang kek sebelah...kemungkinan akan berlaku 'penghentaman' kat kaca akuarium....so lamo2 benjol le kepalo dio...he..hee...bole ke???
Logged

There ain't much fun in medicine, but there's a good deal of medicine in fun....have fun..he..he...
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #5 on: August 02, 2009, 12:58:16 AM »

waaaaa.....brader tebai pipi,untuk pengetahuan brader,sey campur flower horn sey tuh ngan ikan blood parrot...ado 3 flower horn,5 blood parrot,,alhamdulillah setakat nih takdo laie lah yang dibungkus ngan kain kapan dan dicampak ke tebing(laporan misteri nusantara hari tuh)..so sey raso tak payah lah kot lotak cermin kek akuarium tuh...memang sey lotak blood parrot yang kaki tomoi kek lam tuh...alhamdulillah,setakat nih blood parrot monang sumo game..bapak sey kato daripado lotak blood parrot baek kau lotak ikan keli..ado yo faedah eh..ceramah yang selalu dikeluarkan oleh seorang bapa yang tidak minat membela ikan hiasan selain ayat2 pancing suruh aku ternak ikan keli yang memang aku malas...sememangnya anak dan bapak selalu tidak sehaluan... 8)hidup keli!
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #6 on: August 02, 2009, 05:11:43 PM »

tanduk flower hon ni  bukan bleh latih la bro...besar kecik tanduk dia tu berdasarkan baka ikan tu..kalau baka power maka power la ikan tu dari segi tanduk ke ape ke...susah2 sgt ko ketuk ja kepala dia ngan senduk hari2... Cheesy Cheesy Cheesy...lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........
Logged

ketaq lutut...
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #7 on: August 02, 2009, 10:48:09 PM »

hang main2kan jari kat permukaan air tu ... bila dia dah timbul, hang lekuk kepala dia 2-3 das ... seari 2-3 das, kalu 10 ari?... 20 ari?... 30 ari? ... kompom berbaloi-baloi berbenjol-benjol bro ...  Grin

Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
tebaipipi
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 203


p mengai d sungai


Email
« Reply #8 on: August 02, 2009, 11:02:52 PM »

hang main2kan jari kat permukaan air tu ... bila dia dah timbul, hang lekuk kepala dia 2-3 das ... seari 2-3 das, kalu 10 ari?... 20 ari?... 30 ari? ... kompom berbaloi-baloi berbenjol-benjol bro ...  Grin


Bkn benjol lagi bro....mampuih dah ikan tu.......he..he...
Logged

There ain't much fun in medicine, but there's a good deal of medicine in fun....have fun..he..he...
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #9 on: August 03, 2009, 10:19:41 AM »

heheee...lariiiiiiiiii yo lah kojo kau..dongan ikan2 koi sey hompuk guno senduk daaaa......ikan koi benjol...amacam?okie?hehee
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #10 on: August 03, 2009, 10:23:53 AM »

Laa ade lagi ke orang bela flowerhorn nih??
Logged
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #11 on: August 03, 2009, 11:50:48 AM »

ade ar bro...sey baru yo nak bolo ikan floer horn nih..cubo try lah namo eh ni...tak buleh ko pkcik try?kalau tak buleh pakcik nak welding yo kepalo eh tu..lompaaaaaaaaaatttt... Kiss
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #12 on: August 03, 2009, 11:58:20 AM »

ehh...ehh.. tak pernah sey kate tak buleh...buleh belako...kalo nak welding tu..pakai titanium plate..tahan lasak dan tak berkarat...okey..hahahahaha...
Logged
Rizal JJ
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6884


Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

rizal_404@hotmail.com rizal_404@yahoo.com
Email
« Reply #13 on: August 04, 2009, 10:50:04 AM »

haaa...haaa.....
bro Joe mmg lawak la...

nak suruh fokus pun tak sampai hatii....
biaq bro SK yg ckp....

heee... heeeee hemaa malini....
Logged

JURI JEMPUTAN
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #14 on: August 05, 2009, 12:39:20 PM »

white spot telah mengganas lam akuarium flower horn sey..haha...biarlah maleh sey nak lotak ubek...biar berkampung white spot kek kepalo eh...inisiatif tak kiro caro.. Cool
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
semilang karang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5065



« Reply #15 on: August 05, 2009, 01:29:52 PM »

haaa...haaa.....
bro Joe mmg lawak la...

nak suruh fokus pun tak sampai hatii....
biaq bro SK yg ckp....

heee... heeeee hemaa malini....

Napo2.. Tak fokus ke...
Logged

"Mengapa perlu mencari kesempurnaan jika diri juga x sempurna

Mengapa perlu mencari kejujuran jika diri juga tak pernah jujur"
amz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


Email
« Reply #16 on: August 05, 2009, 11:57:47 PM »

goreng je flower horn tu.... dah abis ikan flower horn... boleh letak kelah hijau ke... sebarau ke... x pun ikan bulan.... janji ikan tempatan... nak letak kelah merah... payah nak dapat.... heheh jgn marah bro... dulu kawan gila gak bela flower horn nie.. tapi kawan balik semula ke hobi lama.... habis sume flower horn kawan bagi kat orang... sekali ngan sepasang albino angel fish yg dah lebih 15 hasilkan anak2 baka albino tu...
Logged
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #17 on: August 06, 2009, 03:12:11 PM »

owh...kelah merah memang dah ade dah ...hehe..albino angel fish?upload ckit gmbar bagi pkcik tengok
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
arroyaziz
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 141

fishing for life


Email
« Reply #18 on: October 28, 2009, 07:45:49 PM »

amik losung batu yg bolah hujung skali gosok kek kepalo eh...
Logged

fishing forever
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal