Pancing.Net
October 26, 2014, 03:40:42 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 »   Go Down
  Print  
Author Topic: mata rambai vs mata bom  (Read 19315 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« on: August 02, 2009, 11:03:29 PM »

salam semua  Smiley,

nak tumpang tanya ... manceng kolam pakai dedak biasanya kita guna samada mata rambai (tanpa spring) dan mata bom (ada spring) ... sebenarnya dari segi penggunaan yg mana satu lagi ok ... yg ada spring atau xde spring? ... ataupun masa bila nak guna yg ada spring dan masa bila nak guna yg xde spring?

terimakasih  Smiley
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
Pancing.Net
« on: August 02, 2009, 11:03:29 PM »

 Logged
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #1 on: August 03, 2009, 10:24:25 AM »

saya rasa 2,2 ade kegunaan dan kelebihan...bagi saya mata rambai ni sesuai untuk ikan2 yang mkn cara rentap...mcm ikan pacu,rohu dan patin....dan mata bom untuk ikan yang mkn cara menyedut....seperti kap rumput, koi, tongsan dll....terpulang target ikan yang tuan ingnkan..otai2 kolam, kalau salah tolong betulkan ye...
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #2 on: August 03, 2009, 11:31:25 AM »

saya rasa 2,2 ade kegunaan dan kelebihan...bagi saya mata rambai ni sesuai untuk ikan2 yang mkn cara rentap...mcm ikan pacu,rohu dan patin....dan mata bom untuk ikan yang mkn cara menyedut....seperti kap rumput, koi, tongsan dll....terpulang target ikan yang tuan ingnkan..otai2 kolam, kalau salah tolong betulkan ye...

ikan rohu bukan makan cara menyedut ke bang? ... saya ada baca kat mana ntah, dorang kata rohu ni jenis menyedut sama macam tongsan ... ntahle, kalu salah tulung betulkan
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #3 on: August 03, 2009, 11:32:24 AM »

huhu...entah...kene tnye orang yang lebih pakar...jenis kap sume jnis menyedut kut..hehehe
 Grin Grin Grin
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #4 on: August 03, 2009, 11:33:31 AM »

ismi ni pakar sedut lain. Roll Eyes Roll Eyes
Logged

mengai jangan x mengai
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #5 on: August 03, 2009, 11:39:34 AM »

ismi ni pakar sedut lain. Roll Eyes Roll Eyes

pakar sedut?  Grin ... kalau bab sedut duit terer x? ... kalau terer buleh saya menuntut  Grin
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
wawi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1327



Email
« Reply #6 on: August 03, 2009, 11:44:17 AM »

rohu mmg mkan sedut...selama dok mancing rohu ni mata bom paling baik la
Logged

ketaq lutut...
ismikayz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4298



« Reply #7 on: August 03, 2009, 12:04:51 PM »

ismi ni pakar sedut lain. Roll Eyes Roll Eyes

chet! yenna sollei...apperiayaa....chit!
Logged

'ikan di laut...asam di darat...dalam periuk...jadi asam pedas...'
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #8 on: August 03, 2009, 12:13:19 PM »

memang betul setiap perambut n mata tu ada kelebihannya............
ramai ni universal ar
mata bom ni khas untuk rasuah n menyedut
tapi banyak kolam mengharamkan mata rambai ni pasal takut ikan cedera kena rembat
so jalan yang mudah buat mata dua
kalau ada otai2 yang boleh mengajar ikatan boleh post ar caranya
errrrrrrr ada ker tempat untuk posting mengajar ikatan?HuhHuhHuhHuh? moderator tlg jawab..

santap pandai bahasa tamil ker?
santap vaa poi tani kudikallam .........(santap jom pegi minum)
ismi daa uker kullanava (ismi ada kat umah ko?)
Logged

Hampa Sungguh
aku_zoul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 687


Email
« Reply #9 on: August 03, 2009, 12:19:32 PM »

macam mana cara buat mata kail guna gabus tu?...
ada sesapa boleh ajar tak?...
Logged
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #10 on: August 03, 2009, 12:23:10 PM »

kena tanya otai2 ni



boleh la skit skit .

yenna kaci pookdikdek( pok dik pi mengai kaci)
inspektot sahabey ismi polistation mahure(ismi keja balai polis)
ajibanax cikguhe sekolehi(ajibanax cikgu kat sekolah )
Logged

mengai jangan x mengai
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #11 on: August 03, 2009, 12:26:27 PM »

mata kail guna gabus:
1.beli spring
2. mata kail jenama owner saiz 3 atau 4 (kerana mata ni lebih ringan)
3. gabus sepeket atau barli
4. tali braided 15lb keatas
5. getah gelang

ikat tali braided ngan mata kail untuk sepasang
then ikat terus kat spring tu
then masukkan gabus kat dalam mata kail (susun dalam 5 ke 6 gabus dalam 1 mata kail)
then potong sikit getah gelang masukkan ke dalam mata kail untuk menahan dari gabus terkeluar masa baling
pastikan tali ngan spring tu sesedap rasa ar suapay masa kepal dedak tu tak tersangkut tangan anda ngan mata kail......
masa balik satu mata kail sangkut pada dedak tu........

betul ker apa aku taip ni kalau salah kasi adjust sikit yer
aku pun beginer gak
Logged

Hampa Sungguh
aku_zoul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 687


Email
« Reply #12 on: August 03, 2009, 12:35:56 PM »

tak nampaklah.....
lukis bleh tak ?....
he,he,he...
Logged
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #13 on: August 03, 2009, 12:51:36 PM »

esok saya reply gambar2 nya k..............
Logged

Hampa Sungguh
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #14 on: August 03, 2009, 06:28:51 PM »

betulla saya rasa mcm kata tn. ajibanax tu ... patutla kat kolam saya peratikan, kalu geng2 yg manceng pakai mata rambai ni (tanpa spring) dorang main bila nampak straw/tanah liat gerak menegang sket je terus rembat joran tuh ... kalu geng2 yang pakai mata bom (ada spring) pulak dorang tunggu ikan tarik tali sampai tegang baru dorang rembat ... Grin

kiranya kalau manceng ikan yang x makan rasuah lagi bagus gune mata rambai dari mata bom pasai dia x makan menyedut so x perlu letak umpan rasuah ... betul ka? ...

bulehka kalau saya buat panduan cenggini:
patin = mata rambai (tanpa spring)
pacu = mata rambai (tanpa spring)
rohu = mata bom (ada spring)
tongsan = mata bom (ada spring)
leekoh = mata bom (ada spring)

kalau salah tolong tunjuk ajar ...  Grin

p.s: yang mata bom pakai gabus tu spesel untuk ngail tongsan kan?
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 973


Email
« Reply #15 on: August 04, 2009, 12:25:29 PM »

   Salam kwn2..
kalau kolam air tawar saya lebih suka mata rambai.....rohu je tergetnya. kadang-kadang rembat tongsan pun naik, apatah lagi ikan bandaraya...ha...ha.....
Logged
ajim
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 78


kail panjang sejengkal, konfem kena toman


« Reply #16 on: August 05, 2009, 03:20:08 PM »

BETULL...MATA RAMBAI NI MUDAH SIKIT NAK KENA....
KLU...MATA BOM...BNYAK GUNA DEDAK..MAKLUM LA BESAR SGT....HEHE
JGN MARAH PARA PEMANCING MATE BOM......HEHE
Logged
amz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


Email
« Reply #17 on: August 05, 2009, 11:41:11 PM »

kalu kolam.. kawan suka mata rambai je... mata bom tu rasa cam susah je nak bol heheheh
kalu mata 2 tu... umpan cacing ok laaa buat layan pacu time petang...
mungkin pakar kolam ada pendapat lain....
Logged
GENOSIDE
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1565


Biar gila manceng, jangan gila babeng

anybuddiez
Email
« Reply #18 on: August 05, 2009, 11:51:02 PM »

patut la selame haram aku tak penah dapat tongsan ke patin ke pacu ke rohu....nak kene tengok mate bom atom dengan buah rambai la pulak..memang kayu betol la aku bab manceng ikan sungai ni

trimas atas info berguna tu...semoga aku akan terus maju dalam pemancengan ikan sungai ni
Logged

"Pisang emas dibawa belayar
Masak sebijik di atas peti
Macam mana nak buat cekodok pisang
Kalau sebijik jek yang masak...

Kalau nak ajak MEMBANGAU, jangan segan2 arogen : 012 984 6864
ajim
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 78


kail panjang sejengkal, konfem kena toman


« Reply #19 on: August 06, 2009, 01:30:19 AM »

haha.... Grin
Logged
amz
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 20


Email
« Reply #20 on: August 06, 2009, 11:57:34 PM »

mata bom ada spring.... mata rambai bezanye xde buah rambai je....
baik ikat sendiri je dari beli kat kedai... boleh adjust guna matakail yg bagus skit.....
Logged
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #21 on: August 07, 2009, 01:07:41 PM »

untuk mata bom ...

1) ada yg gune cara letak gumpalan dedak kat spring lepas tuh cucuk jer matakail kat keliling dedak tuh ...

2) ada yg gune cara letak gumpalan dedak kat spring lepas tuh kat matakail keliling tuh bubuh dedak/pallet/gabus/barli ...

cara mana satu yg lebih mustajab antara dua kaedah ni?
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
ajim
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 78


kail panjang sejengkal, konfem kena toman


« Reply #22 on: August 07, 2009, 09:29:28 PM »

taktau....klu umpan bagus...smua ikan makan..
klu mancing kolam ni NO1 umoan dia...percent nak dpt ikan tggi..
Logged
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #23 on: August 17, 2009, 11:22:01 AM »

saya nasihatkan diri saya dan kengkawan2 ... kalu beli mata rambai @ bom yg kat kedai tuh especially yg tali kaler merah ... silalah ketatkan ikatan kat matakail tuh dulu ... pasai ikatan dia senang terbukak ... matarambai yg saya pakai aritu,daripada 5 mata ... last2 buleh pakai 2 mata jer ... syukurla ada bawak spare.
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 973


Email
« Reply #24 on: August 17, 2009, 11:41:07 AM »

  SAYO ADO BUAT RAMBAI ( PERAMBUT ), PERAMBUT JE TAU...MATA IKAT SENDIRI
  ADO SAPO NAK BOLI 5 UNIT 10 HINGGIT Grin Grin Grin
   
TALI JENIS CHAMPION : 20 LB PUNYO
   
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #25 on: August 17, 2009, 11:50:52 AM »

Setahu saya mata rambai ni dibuat atas satu perambut disusun secara menaik dan selari dlm 7 mata guna braided 60lbs ke atas. umpan dedak hanya digentel dan dilekatkan pada satu mata saja..yg lain dibiarkan kosong. Apabila ada ikan usik umpan saja pemancing terus zasss..sesuai utk teknik sembat..agak kotor sikit caranya!..ikan yg kna pulak selalunya mata kail melekat kat badan.
mata bom ni pulak sesuai utk ikan2 yg makan secara menyedut mcm rohu atau lekoh. Dibiarkan saja pancingnya dgn drag dilonggarkan..apabila ada strike tali akan terus keluar dgn laju nya dan layan. Kadang2 patin dgn pacu pun kena gak..nasib laa sape yg makan dulu.
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
pancing usang
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 438


173692971

nakhodaboy@yahoo.com
Email
« Reply #26 on: August 17, 2009, 12:24:52 PM »

bro aji...den da cubo da buek mato gabus ni...mmg terapung cantik da...tp dodak mirinda tu yg xjd2 ni...huhuhu bilo b'kelapangan buleh turun ajar kn bro...uhhhuuu

mata kail guna gabus:
1.beli spring
2. mata kail jenama owner saiz 3 atau 4 (kerana mata ni lebih ringan)
3. gabus sepeket atau barli
4. tali braided 15lb keatas
5. getah gelang

ikat tali braided ngan mata kail untuk sepasang
then ikat terus kat spring tu
then masukkan gabus kat dalam mata kail (susun dalam 5 ke 6 gabus dalam 1 mata kail)
then potong sikit getah gelang masukkan ke dalam mata kail untuk menahan dari gabus terkeluar masa baling
pastikan tali ngan spring tu sesedap rasa ar suapay masa kepal dedak tu tak tersangkut tangan anda ngan mata kail......
masa balik satu mata kail sangkut pada dedak tu........

betul ker apa aku taip ni kalau salah kasi adjust sikit yer
aku pun beginer gak
Logged

~illahi anta maksudi waredho kamartlubi~
battousai
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 170


« Reply #27 on: August 17, 2009, 12:37:14 PM »

  SAYO ADO BUAT RAMBAI ( PERAMBUT ), PERAMBUT JE TAU...MATA IKAT SENDIRI
  ADO SAPO NAK BOLI 5 UNIT 10 HINGGIT Grin Grin Grin
   
TALI JENIS CHAMPION : 20 LB PUNYO
   

bro ... tepekla sket sample nye kat sini ... barulah kengkawan buleh tgk rupe parasnya ... hensem ke tidak  Grin
Logged

"Jika kita tak boleh menjadi garam yang boleh menyelamatkan ikan dari busuk, maka janganlah menjadi lalat yang merosakkan ikan."
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 973


Email
« Reply #28 on: August 18, 2009, 10:05:25 AM »

 Grin Grin Grin LUPO LAH NAK BAWO...ESOK EDEN POST GAMBO NYO....
  YG ADO MATO DAN YG TAK BER MATO EDEN POST KAN...
 Grin

Logged
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #29 on: August 18, 2009, 10:11:16 AM »

bro aji...den da cubo da buek mato gabus ni...mmg terapung cantik da...tp dodak mirinda tu yg xjd2 ni...huhuhu bilo b'kelapangan buleh turun ajar kn bro...uhhhuuu

mata kail guna gabus:
1.beli spring
2. mata kail jenama owner saiz 3 atau 4 (kerana mata ni lebih ringan)
3. gabus sepeket atau barli
4. tali braided 15lb keatas
5. getah gelang

ikat tali braided ngan mata kail untuk sepasang
then ikat terus kat spring tu
then masukkan gabus kat dalam mata kail (susun dalam 5 ke 6 gabus dalam 1 mata kail)
then potong sikit getah gelang masukkan ke dalam mata kail untuk menahan dari gabus terkeluar masa baling
pastikan tali ngan spring tu sesedap rasa ar suapay masa kepal dedak tu tak tersangkut tangan anda ngan mata kail......
masa balik satu mata kail sangkut pada dedak tu........

betul ker apa aku taip ni kalau salah kasi adjust sikit yer
aku pun beginer gak
aji tu joran maluri aku ajib huhuhuhu
tu la aku kata nanti lepas raya ko spend time sikit ngan aku huhuhuh
Logged

Hampa Sungguh
Pages: 1 2 3 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal