Pancing.Net
July 31, 2014, 01:21:04 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: « 1 2 3 »   Go Down
  Print  
Author Topic: mata rambai vs mata bom  (Read 18543 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #30 on: September 15, 2009, 01:19:19 PM »

leh x mntak tlg post kn gmbo2 care2 nk buat mate rambai dgn mate bom..tlg sgt2..xreti lgsg pn..
Logged

Pancing.Net
« Reply #30 on: September 15, 2009, 01:19:19 PM »

 Logged
AKMAL
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 83


BANYAK REJA NI..SLALU TUNGGU CUTI NAK PI MENGAI

a-k-m-a-l ME
Email
« Reply #31 on: September 16, 2009, 04:26:06 PM »

mata rambai ....mata bom Huh Huh Huh Huh

penah nampak kot..cuma tak tau nama dia..haha
Logged
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 971


Email
« Reply #32 on: October 15, 2009, 10:48:42 AM »

 salam...saya dah mnta tolong ejoy postkan gambo nye....
 kalau nak belajor cara buat..saya leh tolong
 tapi kena pi dekat kolam pancing subang...free je...x de yuran penyertaan..

 cuma sediakan tali, mata kail je...ape-ape leh tel 019-2113949
Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #33 on: October 15, 2009, 05:43:55 PM »

salam...saya dah mnta tolong ejoy postkan gambo nye....
 kalau nak belajor cara buat..saya leh tolong
 tapi kena pi dekat kolam pancing subang...free je...x de yuran penyertaan..

 cuma sediakan tali, mata kail je...ape-ape leh tel 019-2113949

jauh la subang.huhu.. Embarrassed Embarrassed
Logged

hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 971


Email
« Reply #34 on: October 16, 2009, 01:19:29 PM »

  CONTOH NAK BUAT MATA RAMBAI....SORIII...LUKISAN CAKAR BABUN
  TANGSI YG PANJANG PERLU DISULAM SATU PERSATU, HABIS SATU....KE SATU LAGI
CARI TALI YG TERDEKAT DG TALI YG TERPANJANG
Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #35 on: October 16, 2009, 02:13:50 PM »

ni example yg sbnar
Logged

ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #36 on: October 16, 2009, 04:28:31 PM »

gambar yang detail insyaAllah balik keje ni saya upload...
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #37 on: October 16, 2009, 07:04:46 PM »

Gambar yang dikirimkan oleh tuan hairiveno







Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
hairiveno
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 971


Email
« Reply #38 on: October 19, 2009, 08:07:12 AM »

 terima ksih tuan ejoy atas bantuan...nanti nak mintak tolong lagi.........hahahaha...lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Logged
aku_zoul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 687


Email
« Reply #39 on: November 10, 2009, 12:18:49 PM »

mata kail guna gabus:
1.beli spring
2. mata kail jenama owner saiz 3 atau 4 (kerana mata ni lebih ringan)
3. gabus sepeket atau barli
4. tali braided 15lb keatas
5. getah gelang

ikat tali braided ngan mata kail untuk sepasang
then ikat terus kat spring tu
then masukkan gabus kat dalam mata kail (susun dalam 5 ke 6 gabus dalam 1 mata kail)
then potong sikit getah gelang masukkan ke dalam mata kail untuk menahan dari gabus terkeluar masa baling
pastikan tali ngan spring tu sesedap rasa ar suapay masa kepal dedak tu tak tersangkut tangan anda ngan mata kail......
masa balik satu mata kail sangkut pada dedak tu........

betul ker apa aku taip ni kalau salah kasi adjust sikit yer
aku pun beginer gak




ada sesape yang boleh postkan gambar rajah atau cara letak gabus.saya dah buat,
tapi tak jadi.macam mana gabus nak terapung,dedak tu kan berat.
mintak tolong ye semua kawan-kawan...
Logged
kerenggecrew
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 163


"Tak Kan Melayu Hilang Didunia"

kerengge_crew@yahoo.com
WWW Email
« Reply #40 on: November 10, 2009, 08:58:01 PM »

emmm letak gabus lak... ikan apa la yang bro nak mancing ni... emmmm den ada pernah ngok sekali masa game kat kolam wak nan tempoh hari... brader dari kl pakai... tapi dah tak minat pakai gabus ni, tetap minat pakai yang asas je... mata bom dan 2 mata (untuk mancing patin dan mekong) tu yang den tak ambik perduli tu...
Logged

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #41 on: November 11, 2009, 07:16:25 AM »

pendapat sy la..gabus ni bertujuan bkn sbgai plampung..ikan mcm tongsan(ikn kap pun same) ni die mkn

secara menyedut..so time die duk sedut2 makanan kt bomb tu,mate kail yg ade gabus akn masuk sekali dlm

mlut die(sbb gabus kn ringan)..time tu la kite setap.. Grin Grin Grin..itu dr pemahaman sy la..tak penah try lg sbb

jrg sgt nk mengail ikan tongsan ni. Cool Cool
Logged

mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



Email
« Reply #42 on: November 11, 2009, 10:30:36 AM »

betul 2. sy pun pakai teknik pelampung letak gabus.target ikan tongsan.sy guna mata kail jenis owner saiz 3/0.sbb mata kail ni ringan tp kuat n tajam sgt jd x yah letak gabus pun x pe.tp klu main dasar kenela letak gabus.sepanjang guna teknik ni, mmg x pernah gagal lg nak naikkan ikan tongsan.klu nak gambar InsyaAllah akan di uploadkan.
Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #43 on: November 11, 2009, 12:31:59 PM »

betul 2. sy pun pakai teknik pelampung letak gabus.target ikan tongsan.sy guna mata kail jenis owner saiz 3/0.sbb mata kail ni ringan tp kuat n tajam sgt jd x yah letak gabus pun x pe.tp klu main dasar kenela letak gabus.sepanjang guna teknik ni, mmg x pernah gagal lg nak naikkan ikan tongsan.klu nak gambar InsyaAllah akan di uploadkan.
nk gambo!! Grin Grin Grin Grin
Logged

tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #44 on: November 11, 2009, 02:43:50 PM »

Salam,

teknik yang kome bincang tu teman rase teknik apungan.ianya dah dipergunakan secara meluas di thailand untuk memikat patin megatron kat sane.teman pun kini dah beralih teknik tersebut kerana sambarannya cepat.teknik nie kalau betul cara merupakan cara yang ampuh untuk menjinakkan spesis patin dan kap nie.teman pernah naikan pati berat dalam 16-18 kilo menggunakan teknik nie.cuma cara ikatan perlu betul dan kuat supaya tidak terbuka sewaktu perentap dengan ikan tu.

P/s : teman tak dapat nak tunjuk dalam nie cara nak ikat ,sebab teknik nie perlu diajar secara berdepan.tetapi setiap penghujung spring pasang mata saiz 10 - 12 dan jarakkan tali perambut sepanjang 2 incin dengan spring.boleh gunakan gabus,barli atau macmellow untuk mengapungkan mata tadi,

try,jangan tak try
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
mejark
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 379



Email
« Reply #45 on: November 12, 2009, 09:48:42 AM »

Alamak...lupa plak nak amik gambo...sowy...tggu tgh ari ni...sowy sowy
Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #46 on: November 12, 2009, 10:00:01 AM »

Alamak...lupa plak nak amik gambo...sowy...tggu tgh ari ni...sowy sowy
ok bro..tarak hal la..hehehe Wink
Logged

tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #47 on: December 28, 2009, 11:58:53 AM »

wuuuyooo Grin Grin Grin Grin ;Dkome cerita pasai mata keramat teman nie...

Ok,kedua2 mata tu gunanya untuk pancingan kolan dan tasik dimana air tenang dan tidak bergerak laju.
selalunya mata rambai adalah pilihan teman yang utama kerana ianya tidak berat dan mudah dilontar jauh berbanding dengan mata bon.Ini adalah kerana mata bom nie kita kena kepal umpan kat spring dulu dan masukkan mata yang lain di dalam kepalan tadi oleh itu ia akan menjadi berat dan lontaran menjadi tidak jauh kecuali menggunakan teknik lontaran yang betul ia akan pergi jauh.

Untuk pengetahuan ikan rohu,patin,kap dan tongsan adalah ikan yang makan cara menyedut. dan memang bom adalah yang paling pratikal.namun ia memerlukan masa yang lama untuk mendapat shoot dari ikan.cara untuk test samaada ikan tu makan cara menyedut ialah gunakan teknik apungan menggunakan spring dan 2 mata gamakatsu octopus circle.Mata rambai adalah mata kegemaran teman kerana shoot cepat dan terdapat 2 jenis mata rambai iaitu tali merah dan tali wire steel hook.kalau boleh pakailah jenis fire eagle kerana tahan lama dan boleh disimpan.

;DHIDUP MATA RAMBAI Grin
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
SLiMER
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2307


iamslimer
« Reply #48 on: December 30, 2009, 10:20:01 PM »

cuba pakai mata bom..tapi...2 mata tu..buat la rambai..yg bwh dan mana2 lagi satu...takyah sumbat kat dedak tu...mcm ada buah ceri 2 bijik... Grin
Logged

-SLiMER-
never.stop.exploring
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2405


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #49 on: January 19, 2010, 07:28:57 PM »

salam abg tomman....leh tunjuk x cara wat mata rambai n mata bom Huh
nak tau sangat...xcukup ilmu ni.nak menuntut Grin Cheesy
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #50 on: April 06, 2010, 03:50:08 PM »

mate bom tu p die xleh nk blaja.
tp xpe.
eden torai...
rambai dah thu wat da.
4kail
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #51 on: May 19, 2010, 11:03:14 PM »

mintak tlg otai2 kt sini ajarkan cara nk buat ikatan cakar ayam utk mate rambai..plsss
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #52 on: May 20, 2010, 01:11:29 PM »

salam mR_o. besa mancen patin pakai mate rambai or bom???
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #53 on: May 20, 2010, 01:17:52 PM »

salam mR_o. besa mancen patin pakai mate rambai or bom???
bese2 dpt gune mate bom..tujuan nk ngail rohu tp kdg2 patin pn sebat jgk..hoho..xreti nk mancing si patin ni..memilih btul..dah la lmbt nk mkn umpan
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #54 on: May 20, 2010, 01:21:40 PM »

salam mR_o. besa mancen patin pakai mate rambai or bom???
bese2 dpt gune mate bom..tujuan nk ngail rohu tp kdg2 patin pn sebat jgk..hoho..xreti nk mancing si patin ni..memilih btul..dah la lmbt nk mkn umpan
oh. ok. tq mR_o  Wink
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #55 on: May 20, 2010, 01:23:02 PM »

bro snake head reti x nk ikat mate bom ni??
mintak tlg otai2 kt sini ajarkan cara nk buat ikatan cakar ayam utk mate rambai..plsss
eh silap taip..mate bom sy reti je buat..mate rambai x reti..huhu...ade org leh ajarkan dgn lbh detail x utk wat ikatan cakar ayam?..sy jehuh perati lukisan bro hairiveno tp still xphm..hahaha
Logged

aqie94
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 312



Email
« Reply #56 on: May 20, 2010, 01:26:45 PM »

Teman slalu pakai mata rambai jer......senang....umpan pun tak kena buh byk mcm mata bom....
lagi satu kalo terlucut umpan tu masa baling ader lagi yg lain...hehehe kalo bom abeh terus he
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #57 on: May 20, 2010, 10:06:32 PM »

bro snake head reti x nk ikat mate bom ni??

bole la kalau tuk diri sendiri. konsep die lbh kurang rambai je kan? beza dia spring kat tgh tu yg wat ltk dedak. betol ka?  Grin

Teman slalu pakai mata rambai jer......senang....umpan pun tak kena buh byk mcm mata bom....
lagi satu kalo terlucut umpan tu masa baling ader lagi yg lain...hehehe kalo bom abeh terus he

kalau umpan telucut suma cana tu bro? hehe. pakai rambai ni bro pakai batu ke x?
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

aqie94
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 312



Email
« Reply #58 on: May 21, 2010, 08:30:54 AM »

kalo terlucut semua kumpau balik la huhu buh umpan lain..huhuhu...
tak pakai batu pun....

slalu kalo teman nak p mancing,mata rambai ni teman standby sampai 4.....balik satu, buh umpan kat mata rambai lagi satu stanbay jer hehehe
Logged

snakehead precious
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1594


msg je 0123136952.


« Reply #59 on: May 21, 2010, 11:19:06 AM »

owh. kalau tmpt jenis lombong/tasik/empangan xyah pakai batu la kan? kalau kat sungai or air deras baru kena pakai batu. betul x tuan?
Logged

yang muda tu masa silam. yang tua tu masa depan. hormati la tua dan muda.

Pages: « 1 2 3 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal