Pancing.Net
October 22, 2014, 12:44:51 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 3 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Mesin "Bangla"....  (Read 13517 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« on: March 05, 2008, 12:36:39 PM »

Salam buat semua...
nak tanya pendapat ttg mesin bangla ni....
harap ada geng2 yg boleh bagi idea dan pendapat...
Aku nak beli bangla nih utk persediaan ke Api Boreng bulan 6 nanti...
member pakai bangla jenis Command x4... nampak mcm ok jer... tp
x berapa solid aku rasa.... brand2 yg lain aku x ingat plak..
budget dalam 2K ke 3K....
Joran yg sesuai?....PE6?..
harap tuan moderator sudi membantu....

Big Eye Angler Team, KLIA
Logged
Pancing.Net
« on: March 05, 2008, 12:36:39 PM »

 Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #1 on: March 05, 2008, 03:07:13 PM »

macam2 nama korang beri.  sampai saya pun confuse  Huh

terus terang saya kata kan saya kurang arif dengan reel yg baru2 ni.  memang tak dapat nak comment.  kalau klassik ka, antik ke boleh cerita. 

saya pasti ada kawan2 lain yg mempunyai maklumat yg boleh dikongsi bersama. 
Logged

Banner Bersih Sungai
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« Reply #2 on: March 06, 2008, 12:50:49 PM »

 Grin Grin Grin.... hehehe.... saya pun baru tau nama baru mesin elektrik nih!.... dalam Joran Berita Harian pun rencana yg pasal mancing kat api boreng tu pun dia tulis semua gunakan 'bangla' kecuali sorang je kawan dia yg gunakan multiplier manual!.... hehehe......
harap ada geng2 pancing yg boleh beri pendapat pasal mesin elektrik nih....
adios.... chowww.......
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #3 on: March 06, 2008, 02:39:27 PM »

Bangla utk orang tua je  Grin Grin ye lah nak jaga badan.  tak ada geng pilot ke ?  majority kalau tak salah dari jepun.  tengok kat sana pulak,  kot murah sikit. 

hang dgn skychef ke ?
Logged

Banner Bersih Sungai
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« Reply #4 on: March 10, 2008, 12:01:06 PM »

salam bro pancing.... semoga sihat selalu...
geng pilot ader.... tapi dah x jadi pilot... kenal ker ngan kapten karim..?
skrg dia kat MAS coporate safety...
wa mmg kat lsg skychefs.... kerja kat Ramp Safety department...
skrg ni tgh panas cerita MAS nak amik balik... dulu masa jual x pikir panjang...
hehehe... wa muda lagi beb... belum cecah 40 lagi!...
mesin bangla tu... nok standby utk pelantar jer dan kalau dlm keadaan air yg laju...
x larat beb kalau guna batu ladung sampai sekilo!.... letih...
 
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #5 on: March 10, 2008, 05:18:11 PM »

bukan apa,  kot tersadai kat KLIA tu boleh le juga borak2.  nanti sy beri hp no.
Logged

Banner Bersih Sungai
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« Reply #6 on: March 11, 2008, 12:49:36 PM »

Salam...
ok bro dah dpt no. tu...
nanti kalau ada apa2 nak tanya saya call ekk...
kalau tersadai kat KLIA boleh gak kita jumpa burak2... hehe
Ada buat trip kemana-mana ker?....
kot2 saya nak join... hehehe
Logged
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #7 on: March 17, 2008, 01:35:03 PM »

 ;DMinta maaflah kerana mencelah,.... Sebenarnya kalau nak betul-betul rasa kepuasan memancing ( fight dengan ikan ),pakai mesin manual saja,bukan apa.. apabila pertarungan itu berlaku,kita akan tahu kemampuan sebenar mesin,tali,joran,cili,perambut dan kekuatan ikatan yang kita gunakan juga sistem tegangan drag tang kita laraskan..Kalau di Barat,kebanyakkan pemancingnya menguji sepenuhnya kemampuan stamina dan mesin itu sendiri..barulah digelar " Game Fishing ". Macam cerita saya semalam (16/3/2008) Saya telah diuji dengan 5 ekor G.T purata bersaiz 9-10 Kg.setiap seekor.Saya cuma menggunakan mesin Shimano TR100G untuk menahan asakan ikan-ikan monster tersebut dengan kaedah Trolling.Kepuasan sebenar dapat saya rasai bila kesemua ikan tersebut dapat dinaikkan biarpun malamnya terus tertidur kepenatan.. Ini sekadar pendapat saya saja...apa-apa yang silap harap maafkan ye..
Logged
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« Reply #8 on: March 19, 2008, 10:23:59 AM »

salam.... buat semua...
hmmm... tks 2 Brother Mohd Ismail atas pendapat yg diberlkan.... mmg saya setuju... kalau betul2 nak layan mancing gunakanlah mesin manual..... 100% betul.... kalau saya beli mesin elektrik pun.. pasti satu joran manual ada kat tangan saya... fav saya shimano biomaster... mmg syok layan.
seperti yg saya katakan sebelum ni... mesin elektrik tu saya nak beli utk digunakan dlm keadaan seperti air berarus laju.. lagi pun mesin elektrik tu boleh main secara manual gak kalau mahu...letih beb nak naik kan batu ladung yg beso tu.. kalau sesekali boleh la...
so far... suma jenis mesin dan joran saya dah ada..... teringin plak nak pakai mesin elektrik ni... so pada kwn yg dah pakai atau yg tahu tentang mesin ni.... boleh la kongsi pengetahuan dgn saya... ok.
tq very much....
hv a nice day!!!
Logged
MOHD.ISMAIL MOHD.WAIDIN
Jemuduk
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 179



Email
« Reply #9 on: March 19, 2008, 01:27:58 PM »

Ada betulnya juga tu... macam satu kejadian hari tu bila kami mancing di perairan Pulau Banggi,sudahlah arus laju..batu pula alahai beratnya..pada masa tu terdetik dalam hati..kalaulah ada mesin elektrik ni kan mudah..
Kesimpulannya,pada pandangan saya...semua mesin pancing yang dibuat dan dikeluarkan tu memang berguna/berfaedah kepada kita,cuma padang pancing yang kita pilih saja yang menghadkan penggunaannya...
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9853


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #10 on: March 21, 2008, 11:19:12 AM »

salam.... buat semua...
hmmm... tks 2 Brother Mohd Ismail atas pendapat yg diberlkan.... mmg saya setuju... kalau betul2 nak layan mancing gunakanlah mesin manual..... 100% betul.... kalau saya beli mesin elektrik pun.. pasti satu joran manual ada kat tangan saya... fav saya shimano biomaster... mmg syok layan.
seperti yg saya katakan sebelum ni... mesin elektrik tu saya nak beli utk digunakan dlm keadaan seperti air berarus laju.. lagi pun mesin elektrik tu boleh main secara manual gak kalau mahu...letih beb nak naik kan batu ladung yg beso tu.. kalau sesekali boleh la...
so far... suma jenis mesin dan joran saya dah ada..... teringin plak nak pakai mesin elektrik ni... so pada kwn yg dah pakai atau yg tahu tentang mesin ni.... boleh la kongsi pengetahuan dgn saya... ok.
tq very much....
hv a nice day!!!
Guna bangla lebih banyak advantage...terutama jika tekong yg kerap bertukar spot. Di Koh Adang contohnya.....setiap 10 minit alih tempat...bayangkan jika 100 kali alih tempat dgn kedalamam 80 ke 100 meter.....macamana ler rasa lengan dan bahu kita..... Smiley Smiley Smiley Wink
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
skychef
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15

raymie1873@yahoo.com
« Reply #11 on: March 22, 2008, 09:55:23 AM »

Salam Bro Potocol juga semua kaki pancing se Melesia!!!....
tks sebab bagi pendapat.... so any suggestion pasal mesin bangla nih?... budget dlm 2K hingga 2.5K termasuk tali !!... harap sudi berkongsi maklumat....
 buat bro pancing... camner nak upload gambor kat sini ekk?... dah cuba... tp x menjadi la...

raymie@skychef
**BIG EYE ANGLER'S TEAM KLIA**
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #12 on: March 22, 2008, 12:32:45 PM »

Lihat panduan posting kat sini http://pancing.net/index.php?topic=417.0
Pilih aje gambar utk attachment tu.

inform saya kalau masih ada masalah.
Logged

Banner Bersih Sungai
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9853


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #13 on: April 18, 2008, 04:57:14 PM »

Salam Bro Potocol juga semua kaki pancing se Melesia!!!....
tks sebab bagi pendapat.... so any suggestion pasal mesin bangla nih?... budget dlm 2K hingga 2.5K termasuk tali !!... harap sudi berkongsi maklumat....
 buat bro pancing... camner nak upload gambor kat sini ekk?... dah cuba... tp x menjadi la...

raymie@skychef
**BIG EYE ANGLER'S TEAM KLIA**

Mesin eletrik ni mmg baik dan ada juga yg tak baiknya.
Yg baiknya ialah:-
1.   Kita tak penat
2.   Konsentrasi lebih fun!
Yg tak baiknya pulak:-
1.   Kalau salah setting drag tention alamatnya?pusssssss!!!!! Kerana tention pd drag adalah static terutama model CX4 Command.
Tapi bagi saya, jika pergi memancing dgn tekong yg rajin singgag lubuk?lebih baik guna reel. Dan bagi mereka yg ada mengalami sakit pinggang, lengan, bahu dan otot2 cepat lenguh?.adalah BAIK guna eletrik reel ni.

Kos 2k ke 2.5k tu kira okay ler jika dimuatkan dgn tali sulam 100lb. Bagi pendapat saya, CX4 tu dah kira OKAY bagi jika dibandingkan nisbah saiz ikan2 di Malaysia serta Asia. Cuma kita tahu bila dan bagaimana nak set drag supaya tention yg digunakan adalah betul dan tidak menjejaskan kemalangan seperti tali putus, hook bengkok/patah dan lain2.

Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
jongos
Guest
« Reply #14 on: November 13, 2008, 02:48:42 PM »

a.alaikum..

bangla tu nama jenis mesin pancing letrik ke. saya tak pernah lihat lagi bangla ni.
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #15 on: November 13, 2008, 05:40:24 PM »

sama la kita....saya igt kan bangladesh td...
Logged


BELUT
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 84


Mabuk free kat laut tak dosa.. jgn bayo kat darat.


WWW Email
« Reply #16 on: January 06, 2009, 04:09:41 PM »

aku rase orang bangla pun tak mancing pakai mesin bangla tu la.. hehe..
Logged

Nak Contact?? Cerita pasal pancing jer akan dilayan Cheesy
Hp : 0167400345
Email : Yazirobell1982@yahoo.co.uk
Web : http://persatuannelayanssi.blogspot.com
imranM
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 6


Email
« Reply #17 on: March 09, 2009, 02:03:04 AM »

salam to all kaki pancing sumer...name aku imran,dok kuantan area balok...ade saper2 yg dok same area ngn aku?
Logged
roslin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20


roslin_rahimi
Email
« Reply #18 on: March 13, 2009, 04:02:16 PM »

pasal mesin bangla,...ini pendapat saya...

saya guna mesin tanacom bull 1000fe...

utk budget 2k-3k...ada beberapa pilihan : utk command x4hp..harga sekarang rm1850..akan naik lagi,..mesin ni kira dah cukup kuat walaupun design nya kurang lawa...utk x5..utk speed tapi harga dia mahal skit.., x6 pula lagi lah mahal tapi ada mode jigging....tapi biasanya apabila seseorng tu dah buat survey utk mesin command ..dia akan ambil x4hp..sbb drag max sama ngan x5 dan harga lagi murah dari x5. utk x6..memang mahal rasa nya 3k ke atas klau tak silap lah.

utk daiwa pula...utk budget 2k -3k...1. tanacom bull 750 fe dan 1000fe..harga lebih kurang...beza dalam 100 ke 200. sekarang harga dalam 2200. kelebihan tanacom bull ni..mesin leh control speed, nak laju ke atau nak slow. ada timer..leh set cth: lepas 3 minit..mesin tu akan karau sendiri, pastu ada mode jigging. tapi klau ada budget lebih skit,.,baik ambil mt750 atau mt 1000, mt750 ni harga dalam 3k klau tak silap. kelebihan mt750 dan mt1000 ni pula, semua features yang ada kat tanacom bull ada kat dia cuma mesin leh pilih speed dan power, cth nya klau kena ikan bagak , mode power di perlukan. teringin nak pakai model ni tapi modal tak cukup lagi.

kelebihan pakai mesin letrik:
yang paling saya nampak skali lah..respond bila ikan makan, klau pakai manual bila ikan sentap, kita baru nak sentap joran, belum lagi karau mesin, pada masa sentap tu ikan tu dah boleh lari kedalam karang, tapi berbeza pula ngan guna mesin lettrik, bila ikan sentap, mesin terus karau sampai satu tahap selamat baru kita main ikan. peluang utk masuk ke karang atau kelubang amat-amat tipis,

ini berdasarkan pengalaman saya memancing di pulau jarak. org yang pakai mesin manual leh kira bape banyak ikan naik dan bape banyak yang rabut. tapi kebanyakan yang pakai mesin letrik peratus naik ikan lebih tinggi dari yang rabut.

saya tak nafikan, nak feel pakai manual, tapi pakai bangla boleh juga feel, jgn gunakan letrik, karau manual boleh juga. so dia ada 2 option, nak pakai letrik pun boleh, nak karau manual mcm mesin manual pun boleh. saya biasa lihat juga, ada yang pakai bangla, masa ikan sentap je dia guna letrik dan bila pada level selamat dia akan karau manual utk  mendapat kepuasan.

so..ini pendapat seposen saya. bak kata org,,,tepuk dada,,,jgn sampai bengkak dada,,lain jadi nya..
wassalam...
Logged
aruan_tasik
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 557



Email
« Reply #19 on: March 13, 2009, 04:19:50 PM »

macam mana ruper mesin bangla nii..........ado gambo tak...maklum laa newbie
tak salahkan bertanya
Logged

roslin
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20


roslin_rahimi
Email
« Reply #20 on: March 13, 2009, 04:33:43 PM »

klau nak tgk..tgk kat laman ni...

http://www.kakipancing.net/viewtopic.php?f=27&t=1703
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #21 on: March 16, 2009, 11:12:43 PM »

ni gambar daiwa 1000fe.

Logged

Banner Bersih Sungai
kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #22 on: March 16, 2009, 11:14:49 PM »

fuyooo....canggih nyer...hehehe
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #23 on: March 16, 2009, 11:19:53 PM »

Huiiiiiii.........mesti $$$$$$$ mahal harganya......dapat tengok gambar pon jadilah.. Grin
Logged

kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #24 on: March 16, 2009, 11:22:05 PM »

tu la psl...tapi...untuk seorang pemancen tegar...mesin musti kena ada...
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
ejoy_burger
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5921


ejoy_burger
Email
« Reply #25 on: March 16, 2009, 11:23:49 PM »

untuk menjimatkan kos...
korang gaji jer bangla tu sehari seratus...
soh dia bawak naik ikan tu... dah dekat baru korang layan plak... hehehe
kira murah tu... bangla tu plak kompom tak tolak... mahal korang bayar dia dari dia keje kt kilang...
Logged

Call: 018-4027040 / 010-2000577
Whatsapp: 018-4027040
BBM : 270AF59E
Facebook: https://www.facebook.com/faizulzahry.basri
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #26 on: March 16, 2009, 11:25:28 PM »

untuk menjimatkan kos...
korang gaji jer bangla tu sehari seratus...
soh dia bawak naik ikan tu... dah dekat baru korang layan plak... hehehe
kira murah tu... bangla tu plak kompom tak tolak... mahal korang bayar dia dari dia keje kt kilang...

Kah..Kah..Kah..munasabah tu..... Grin Grin Grin
Logged

kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #27 on: March 16, 2009, 11:26:35 PM »

untuk menjimatkan kos...
korang gaji jer bangla tu sehari seratus...
soh dia bawak naik ikan tu... dah dekat baru korang layan plak... hehehe
kira murah tu... bangla tu plak kompom tak tolak... mahal korang bayar dia dari dia keje kt kilang...
betoi jugak......
tapi bangla2 lani dah ramai demand...
tu yg susah tu...hehehe
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #28 on: March 16, 2009, 11:27:21 PM »

klu mesin burma mcm mana? Roll Eyes
Logged

mengai jangan x mengai
kunang_kunang
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1283


"ku masih tercari-cari......."


Email
« Reply #29 on: March 16, 2009, 11:29:58 PM »

mesin..burma..yg tu kena tanya ejoy...sbb dia terra..
Logged

"bersyukur lah pada apa yg ader......"
Pages: 1 2 3 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal