Pancing.Net
July 27, 2014, 03:13:07 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Kaedah terbaik memancing dikawasan tambak(laut) sasaran-KERAPU  (Read 11632 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« on: August 07, 2009, 03:19:47 AM »

SAMEKOM..mintak tolong dari kawan2,camno caro nak mancing kat kawasan tambak(berbatu2 besar),
1)ciri2 pasang surut yang sesuai
2)sasaran balingan-ketengah atau dekat yo?
3)umpan terbaik untuk memikat-kerapu,atau spesies tambak batu
4)panjang perambut yang sesuai?single atau double yang lebih sesuai?
5)kalau double,bagaimana kaedah ikat perambut terbaik untuk mengelak berbelit(leh upload gambar skali tak?)
6)bila untuk menyentak joran ketika arus kuat?ketika henjutan pertama atau ketika joran melentik?selalu den ikut kata hati rasa cam dah melekat bila sentak takda pa...tolong... Cry
7)cara memasang umpan udang yang paling tahan dan sukar terlepas dari mata kail?

 itu yolah...harap ramai kawan datang membantu...timo kaseh yoo Kiss Kiss
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
Pancing.Net
« on: August 07, 2009, 03:19:47 AM »

 Logged
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #1 on: August 07, 2009, 11:47:08 AM »

1)ciri2 pasang surut yang sesuai
  - mula mancing masa air mula nak pasang sampai surut separuh, dari petang sampai awal pagi. kerapu aktif makan bila    persekitaran gelap

2)sasaran balingan-ketengah atau dekat yo?
  dekat je dengan tebing, atau mengoyan celah batu. ikan ni banyak kat perairan ada reba/struktur 

3)umpan terbaik untuk memikat-kerapu,atau spesies tambak batu
  udang... pasar atau udang hidup

4)panjang perambut yang sesuai?single atau double yang lebih sesuai?
   1-2kaki sajo, tapi perambut mesti material yang tahan geseran macam polyline braid sebab kerapu suka selit celah batu, single hook

5)kalau double,bagaimana kaedah ikat perambut terbaik untuk mengelak berbelit(leh upload gambar skali tak?)
   pakai double kat area batu berisiko tinggi untuk tersangkut batu...
 
6)bila untuk menyentak joran ketika arus kuat?
   bila arus kuat kat area tambak batu, cari spot air buak/lindung arus. ataupun mengoyan celah batu je. kerapu tak layan tengah
   arus sebab ikan ni pemalas... dia akan menyorok kat area air buak/lindung arus.


7)cara memasang umpan udang yang paling tahan dan sukar terlepas dari mata kail?
  kalau udang pasar, kopek kulit tapi kepala jangan buang sebab otak udang tu yang keluarkan aroma... cucuk mata dari tepi badan
  kalau udang hidup, cangkuk kat ruas pertama/kedua badan udang selepas kepala dia kalau mengoyan celah batu, kalau menjoran,
  sangkut mata kat ekor (2 ruas sebelum ekor)... jangan kene urat itam dia dan pakai mata yang shaft nipis supaya hayat udang tu
  panjang.
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #2 on: August 07, 2009, 12:00:54 PM »

walla,tenkiu ar bro...banyak benda dapat blaja dari diskusi ringkas nih..tenkiu bro.. Smiley Smiley
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
apis_bintulu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37


"Pui..pui..paKcik Baling,dUyUng Lawa saMbutla Yo!"


Email
« Reply #3 on: August 07, 2009, 12:12:16 PM »

bro,ade satu soalan lagi..tentang ikan alu2,
1)keadaan air yang sesuai?
2)cume boleh casting sahaja ke ikan ni?camno ngan bottom?
3)kalau bottom,panjang perambut?paling mustahak,umpan eh apo ikan ni?
4)kawasan permainan ikan alu2?owg kate kat tebing,tambak ni pon die main gak betoi ka?
itu jer bro...sorry nyusah kan kau yo...samo2 kito berkongsi ilmu,memajukan diri..insya allah.. Wink
Logged

"janGAn kAu merungut Kalau tak dapek Apo2..takdo Abah kau suruh POIe manciNG,kau yANG nak POIE..jangan kau bIsing Kalau muko Kau gOLAP,takdo OMAK kau SUrUH mancing,OmAK dEN kobar baek lepAk Spa muko Pun CanteK"
ikAn_kELah
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14



Email
« Reply #4 on: August 07, 2009, 12:52:27 PM »

hahahaha jumpa gak ku org bintulu hheh...
Logged

mancing lebih baik dari berjudi....
hidup kaki pancing!!!
si_diman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 757


dok makang tarang weh...sap okok lu ah..

si_diman@hotmail.com
Email
« Reply #5 on: August 08, 2009, 09:03:12 AM »

1)ciri2 pasang surut yang sesuai
  - mula mancing masa air mula nak pasang sampai surut separuh, dari petang sampai awal pagi. kerapu aktif makan bila    persekitaran gelap

2)sasaran balingan-ketengah atau dekat yo?
  dekat je dengan tebing, atau mengoyan celah batu. ikan ni banyak kat perairan ada reba/struktur 

3)umpan terbaik untuk memikat-kerapu,atau spesies tambak batu
  udang... pasar atau udang hidup

4)panjang perambut yang sesuai?single atau double yang lebih sesuai?
   1-2kaki sajo, tapi perambut mesti material yang tahan geseran macam polyline braid sebab kerapu suka selit celah batu, single hook

5)kalau double,bagaimana kaedah ikat perambut terbaik untuk mengelak berbelit(leh upload gambar skali tak?)
   pakai double kat area batu berisiko tinggi untuk tersangkut batu...
 
6)bila untuk menyentak joran ketika arus kuat?
   bila arus kuat kat area tambak batu, cari spot air buak/lindung arus. ataupun mengoyan celah batu je. kerapu tak layan tengah
   arus sebab ikan ni pemalas... dia akan menyorok kat area air buak/lindung arus.


7)cara memasang umpan udang yang paling tahan dan sukar terlepas dari mata kail?
  kalau udang pasar, kopek kulit tapi kepala jangan buang sebab otak udang tu yang keluarkan aroma... cucuk mata dari tepi badan
  kalau udang hidup, cangkuk kat ruas pertama/kedua badan udang selepas kepala dia kalau mengoyan celah batu, kalau menjoran,
  sangkut mata kat ekor (2 ruas sebelum ekor)... jangan kene urat itam dia dan pakai mata yang shaft nipis supaya hayat udang tu
  panjang.


MMG OTAI ABIS BRO KOPI KITA NIH...HAHAHA
Logged

              
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #6 on: August 08, 2009, 04:03:24 PM »

MMG OTAI ABIS BRO KOPI KITA NIH...HAHAHA

yakkkk... hahahahahah... mano otainyoo... barbla (baru blajar) jugok jahh...  Grin Grin
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #7 on: September 08, 2009, 05:58:36 AM »

1. Memancing di tebing berbatu adalah kawasan berpotensi menjinakkan ikan. Batu atau karang di kawasan itu menjadi kegemaran ikan berlindung dan memburu mangsa. Namun begitu, karang dan batu turut mendatangkan masalah kepada pemancing lebih-lebih lagi jika kita memancing dari tebing atau pantai. Masalah sangkut adalah lumrah di kawasan sebegini lebih-lebih lagi jika memancing dasar. Ia hampir tidak dapat dielakkan sepenuhnya jika kawasan batu itu mempunyai karang dan teritip. Walaupun tiada jalan penyelesaian mutlak, pemancing boleh mengamalkan beberapa teknik bagi menewaskan ikan batu karang di dasar. Antaranya:

a) Gunakan teknik pancing apollo di mana ladung di bahagian bawah sekali. Jika tidak ingin kehilangan ikan, tangsi yang diikat pada ladung harus lebih kecil daripada perambut untuk mata kail. Oleh kerana ladung mencecah dasar, risiko untuk sangkut adalah tinggi. Jika tersangkut, pemancing masih dapat mata kail mahupun ikan kerana tali yang lebih halus akan putus terlebih dahulu apabila tersangkut.

b) Teknik tanpa pemberat. Teknik ini lebih sesuai jika kawasan berkenaan lemah arusnya atau arus menolak ke arah laut. Umpan seperti isi ikan dipasang terus hingga menutupi seluruh mata kail dan di lontar ke sasaran. Umpan ini akan mengambil masa untuk sampai ke dasar. Ketika ia menjunam, umpan mudah menjadi sasaran ikan dan pemancing perlu mengarau tali jika terdapat tanda ia disambar. Sambaran dengan teknik pancing begini biasanya berlaku pertengahan air dan kawasan di mana kadar sangkut mata kail adalah minimum.

c) Teknik menggunakan pelampung. Untuk teknik memancing dasar menggunakan pelampung, pemancing harus bijak menentukan kedalaman air setempat. Untuk teknik ini, jika umpan dapat dilabuhkan kira-kira 1 hingga 3 kaki dari dasar maka potensi ia disambar adalah tinggi. Jika terlalu rendah atau jauh ke dasar kemungkinan sangkut adalah tinggi.
Logged

Tocang
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5



Email
« Reply #8 on: January 01, 2011, 04:17:50 PM »

mR_o

bagus bunyinya tip2 ni..
thanks ya...berkesan juga..
Logged

Pengsan...
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #9 on: January 01, 2011, 05:21:29 PM »

mR_o

bagus bunyinya tip2 ni..
thanks ya...berkesan juga..
hehe..topic lame ni..sy cilok dr web mane nth..dah lupe..kui3
Logged

jenak bantal
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 210


born to fish..


Email
« Reply #10 on: March 19, 2011, 09:31:36 PM »

aku tak la pandai sangat...tapi bab perambut ni ade la fahaman  n skill ckit2...aku slalu ikut nelayan main kat pulau...kebiasaan diorng mancing bottom pakai tali 100 pound,perambut 60 pound....jangan gune tali benang buat perambut...sebab nye bila air tegak tali ,senakau senang sangkut karang,dan kerapu atau jenak suke bawak lari umpan bawah karang...kalau sangkut,bayang kan lah...tali seratus meter dah berape brader...senakau lagi,batu lagi...mata kail lagi...dengan formula gune line 100 pound dan perambut kurang dari tu boleh menyelamat kan tali ....untuk kite berkongsi idea...mekaceh(line 60 perambut 40 pound pun ok gak)
Logged
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17453



« Reply #11 on: March 20, 2011, 10:29:23 AM »

Dah banyak ilmu diturunkan oleh otai-otai, bro apis dapat ikan jgn lupa buat report baik punya !?
Logged

takda peduli, hentam saja
k0pi
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2907


• Jigging Karat • รักการตกปลา •


« Reply #12 on: March 28, 2011, 05:43:50 PM »

Dah banyak ilmu diturunkan oleh otai-otai, bro apis dapat ikan jgn lupa buat report baik punya !?

ilmu tak jadi... ngeh ngeh ngeh... last resort macam main tipu : pakai koyan, sambung mono 50lb, hook 1/0 chinu,  sangkut umpan selayang filet berdarah-darah kat hook, baling kat tepi celah-celah batu... pehtu tinggal je gi casting/botam ikan lain... kalau takde, memang takde ikan kerapu ler kek tambak tu... hak hak hak...
Logged

• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal