Author Topic: info pasal siakap & kerapu....  (Read 7701 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline boy_85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
  • GiLez ManCeN
info pasal siakap & kerapu....
« on: August 19, 2009, 01:34:11 AM »
nk taw cam na nak mancing siakap dan kerapu dari segi...
perambut?
mata kail?
tali?
cara memancing??/
kalo taw area port mancing b`worth atau sungai petani.....
otai mancing penang takkan tak taw kot....... huhuhu ;D
-Mr.*fish-

Offline gelamapapan

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #1 on: August 19, 2009, 08:15:21 PM »
kalau kat b'worth tak taw,kat sp ada batu lintang,sg merbok,kelong bukit kecik,tapi payah dapat,ushar otai kat sana yang lama pun jarang dapat,kalau ada sampan,bolehlah menyusur sepanjang muara sungai merbok,tapi tak gerenti ada,payah la kalau dengar ada orang dapat siakap,esok mesti berceranggah pukat kat situ,kalau kerapu biasanya kat jeti sungai merbok,kat galeri paya laut,saiz besaq 3 jari....hehehe.....tapi berlagak,mau udang hidup ja

Offline Rizal JJ

  • AJK PNET
  • Marlin
  • ***
  • Posts: 6886
  • Gender: Male
  • Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #2 on: August 20, 2009, 12:51:55 PM »
Bro gelama...
kat sg merbok belah atas jambatan semeling tu
kita leh nampak byk sgt depa rentang jaring...
jd mana siakap nak main had belah tepi tu..
JURI JEMPUTAN

Offline boy_85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
  • GiLez ManCeN
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #3 on: August 20, 2009, 09:15:19 PM »
orait...tapi tu la toi gak brader cakap.....org nak mancing bukan nak tahan pukat.... hehehehe kasi can la sama toi tak???
-Mr.*fish-

Offline gelamapapan

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #4 on: August 26, 2009, 03:40:54 PM »
ntah lah bro suma,susah dah nak cari siakap belah utara nie,nelayan terlalu ramai,pantang dengar ada ikan best,macam jadi kat member saya di pulau gedong(sebelah pulau aman,penang)lebih tepat lagi kat lubuk batu payung,hari ni pancing dapat alu-alu panjang lebih kurang sedepa,siakap pun kasar kasar belaka,belum lagi nak balik pun dah ada nelayan pasang pukat.....apa nak buat,depa nak cari nafkah buat anak isteri,saya pun bukannya anti nelayan...

Offline k0pi

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2907
  • Gender: Male
  • • Jigging Karat • รักการตกปลา •
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #5 on: August 26, 2009, 08:38:30 PM »
krapu kalo cuba....

kat tambak Medan Selera Pantai Bersih (foodcourt kecik blakang flet yang ngadap pulau tu), cuba tenggek
kat ado satu jeti kecik, pakai umpan udang kopek, hanyutkan...

kat R&R Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE)... ada satu tambak lepas terminal kontena butterworth tu...
kat sini siakap pun ada jugak sebab saya pernah dapat, masa highway belum bukak lagi... (free access)

satu lagi tempat saya pernah landing kerapu, kat Bt. Feringghi, spot dia depan Tropical Spice Garden,
ada gerai nasi ayam 2-3 buah, turun ke pantai, pandang kanan... tuan akan nampak spot berbatu...
cuba casting ngan bottom kat situ... tapi jangan baling jauh-jauh macam surfcasting... sebab kat tepi
tu lagi dalam dari kat luar pantai tu... tapi tengok kalau ada memerang laut tengah meronda... takyah
mancing... ikan dah lari...
• TAKDIRLAAA TU.... PAHAM-PAHAM JELAAA... •
• finessefishingforfun •

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #6 on: August 26, 2009, 09:01:29 PM »
pnah pancing kay pulau aman,tp asyik penuh dgn pukat je keliling pulau...tension jer...kat batu payung pun pnah..tp ok la sikit...wlaupun ada pukat depan mata...tp kat pulau aman pnah ada org naikkan pari besau ngan kakap 5kg...tp skrng x tau la....

Offline fatalynx09

  • Siakap
  • *
  • Posts: 71
  • Gender: Male
  • niat kene betul....
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #7 on: August 27, 2009, 03:01:26 PM »
siakap ni cerewet cket....kalo nak makan tu dok pk 2-3kali...dah makan umpan kalo rase was2 buleh muntah kan balik :-\ ikut pengalaman men kolam ngan liar ;)

Offline hurias

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #8 on: August 28, 2009, 01:46:31 AM »
siakap kalau kat area butterworth...kat ngan area perlabuhan...aku mmg dah jadi pennuggu situ...ahahha...kerap....kerapu pun byk....siakap pun dalam sebulan boleh dgr 2-3 ekor org penaik..aku pernah nampak siakap kat 14 kilo...tapi tak mau makan umpan...walaupun aku bubuh udang besar fresh depan muka dia yang aku jala...belanak pun dia tak mau...yang tu pengalaman yang tak dapat aku lupa...kalau nak tahu senang ja...kau...malam minggu try lalu kat higway tepi perlabuhan..antara stesen bus butterworth ke perlabuhan...kau tgk kat kiri ada kilang bijih..lepas kilang bijih kau tgk kiri gak ada satu kawasan rumput kattepi higway..ada kereta parking..kereta yang parking situ semua mengail.la...
24 jam sentiasa ada org...kawasan sepanjang tepian berbatu tu..kalau kena air..tak larat kutip kerapu...kalau sapa kerap pergi situ mesti kenal aku...hehehe

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #9 on: August 28, 2009, 12:28:04 PM »
boleh specifickan x kat mana tmpt mancing kerapu 2?xpon taruk peta je...masih blom jelas ni..samar2 jee

Offline hurias

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #10 on: August 29, 2009, 05:56:16 AM »
kamu datang ja sampai perlabuhan kat butterworth..dah sampai dekat depan perlabuhan try tgk area tepi pantai mengadap penang....pantai kat sinie semua ditambun dgn batu....sbb tu kerapu banyak

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #11 on: August 29, 2009, 06:09:25 AM »


SAIZ NI....7 TAHUN SEKALI KUT....KEK PULAU KOTAM ;D ;D ;D




YANG NI SELALU...KEK TEPI 2 REBA...

MESTI BALING KEK TEMPAT SANGKUT2 KAYU  TEBING MUARA SUNGAI ... ;D ??? ??? ???

NAK GUNA PERAMBUT KERAPU EDEN CUBA REAK PERAMBUT NYA..OK JADIKLAH PULAK... ??? ??? :P

NAK LEBIH LANJUT MAI SINI KITO GI GAIL KEK PT KLANG...JE..HE HEH HHEHE..



Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #12 on: August 29, 2009, 03:47:46 PM »
pantai kat pelabuhan 2 ada yg x di timbun batu lg...sblum rnr 2 lom timbun batu kan

Offline boy_85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
  • GiLez ManCeN
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #13 on: August 29, 2009, 04:35:23 PM »
cantekk bro... nanti gua gie kat tempat tuh gua cari lu bro..... kita mancen sampai tak larat nak mancen... hehehehe.. leh otai tolong tunjuk ajarkan...
-Mr.*fish-

Offline hurias

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #14 on: August 30, 2009, 02:42:39 PM »
ada...semua situ dah ditimbun batu...sbb ada timbun batu yang kerapu banyak tu..tanda (jenahak) pun byk..RnR dah lepas dah....

nak bagi kau tahu senang ja...kau datang sampai betul2 depan penang port..pintu masuk perlabuhan tu..kau tgk ada reel keretapi..kau tgk reel keretapi tu datang dari mana..jadi kau akan nampak tempat mengai tu...sbb reel kereta api tu tepi pantai..sepanjang tu la..kau boleh mengai....situ ramai org tak tahu senangin saiz..ok-ok jugakk...hehehe

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #15 on: August 30, 2009, 02:55:21 PM »
tadi member cal..cino dah naik kerapu berat 1 kg 8 eko..pulaukotam..

malam ni selepas traweh eden repat .... :P :P :P



Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #16 on: August 30, 2009, 08:50:13 PM »
boleh mengail ka kat rail ketapi 2?kat belakang shell 2 ka?ari2 pnah gak mengail kat belakang shell 2.tp air kuat sgt...ladung berat pun kena bawak arus...kalo kat rail ketapi 2 nk parking mana?kat mana port senagin 2?

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #17 on: August 31, 2009, 04:35:33 PM »
bro hurias,tolong kasi kontek...nt balik kg nk minta tnjuk ajar..kita komplot sama2..

Offline hurias

  • Bilis
  • *
  • Posts: 15
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #18 on: August 31, 2009, 09:24:41 PM »
ya...kat shell tu...atas plantaq....tapi area situ senangin main time air mati saja....bila air linang...jernih senangin datang tepi...

kalau air kuat mmg ladung pun tolak...jadi tak payah baling jauh2 balik dalam 2-3 meter ja dengan plantaq.

kalau motor boleh masuk terus..sbb pagar dah kena tebuk ngan kaki pancing..hehehe...kalau kereta parking kat atas rumput tepi higway lepas shell..kena jalan sikitlah

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #19 on: September 01, 2009, 02:13:59 AM »
oooo
e 2 macam ka...mau test try tgk....

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #20 on: September 03, 2009, 12:29:22 AM »
bro hurias,bila nk g mancing kat shell?19 aribulan ok ka?air ok ka?

Offline zafran1604

  • Bilis
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Male
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #21 on: September 03, 2009, 05:35:36 AM »
weh, aku nk join jgk  ;D

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #22 on: September 03, 2009, 06:17:11 AM »
sapa lg nk ikot??tgk2 la air kat sana...jadi ka?

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #23 on: September 03, 2009, 06:54:23 AM »
nk ikotttttttttttttt 8)

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #24 on: September 03, 2009, 07:12:06 AM »
jd x jd ni?

Offline boy_85

  • Bilis
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
  • GiLez ManCeN
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #25 on: September 03, 2009, 08:43:35 PM »
nk join2 abang2 senior boleh tak??? saya ne tak berapa pandai lagi bab manceng neh...
-Mr.*fish-

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #26 on: September 04, 2009, 12:51:54 AM »
mana ada yg senior boy oi...kami ni lbeh kyrang je...nk join jom la...p kat blakang shell,tgk rezeki mcm mana,aiq nk besaaq ka aiq dh besaq xtau la 19 aribulan 2...

Offline gelamapapan

  • Siakap
  • *
  • Posts: 83
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #27 on: September 04, 2009, 01:31:24 AM »
19 haribulan dah malam raya,hangpa semua tak balik kampung ka?

Offline joran hilang

  • Marlin
  • *
  • Posts: 664
  • Gender: Male
  • 0194241734----->
    • Penang Fishing Malaysian
    • Email
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #28 on: September 04, 2009, 03:52:30 AM »
kampong kat sana...ala dekat je....sangap sgt dh...tp xbrani janji lg la...tkot mak x bagi...hahaha

tp kalo dh gian sgt p jugak...kasi ayat my mom baik2..mst bg punya...

Offline marley

  • Pelata
  • *
  • Posts: 112
  • Gender: Male
  • kesian kat ikan...
Re: info pasal siakap & kerapu....
« Reply #29 on: September 04, 2009, 03:59:26 AM »
haa..minggu lepas ada orang dapat siakap 2kg kt landasan ketapi tu..
aku tk penah dapat pun..kerapu selalu gak,guna pelampung umpan isi udang..
dapat lah kerapu besar tapak tangan 4-5 ekor.. ;D
PTT 0174883513