Author Topic: Perambut utk Rod Panjang  (Read 20583 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Perambut utk Rod Panjang
« on: April 09, 2008, 09:02:14 AM »
 :) Kepada kekawan sekalian....

Boleh tunjukkan camner nak buat perambut bg Rod panjang (>15").Lagi cantik sekali ngan gambar....pasal saya buat selalu terbelit ngan main line.. ???


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline Del Tahiro

  • Marlin
  • *
  • Posts: 954
  • Gender: Male
  • Kih..Kih..Kih..
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #1 on: April 09, 2008, 01:23:07 PM »
Wah.... main surf casting nampak, ;D Minta ampun terhadap Bro Sham, kawe tak dapat tolong bab ni pasal kawe pun belum pass pasal casting dengan perambut panjang (menghadapi masalah serupa). ;D Minta bantuan kepada ahli-ahli yang mempunyai 'degree' bab ni. Saya pun nak belajar. ;D ;D ;D ;D

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #2 on: April 09, 2008, 05:14:15 PM »
Bro..Rossifumi

Kawe...guna nak mancing kat pantai jer...kekadang berbelit perambut nie...geram sungguh.. >:(

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline Del Tahiro

  • Marlin
  • *
  • Posts: 954
  • Gender: Male
  • Kih..Kih..Kih..
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #3 on: April 09, 2008, 05:36:00 PM »
Samo-samo masalah lah kito ha..ha..ha.., Jangan kato perambut terbelit, nak cast pakai bait caster pun hambo belum reti-reti lagi. ;D ;D ;D

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #4 on: April 10, 2008, 09:52:54 AM »
 ;D KITA SERUPA...................hihihihihihihihihihi  ::)

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #5 on: April 13, 2008, 12:10:41 PM »
sibuk sikit minggu ni.  hari ni baru sempat nak berceloteh.



ada beberapa cara yg biasa digunakan.  kat kawasan sini ramai yg mengunakan perambut nombor satu (atas). selalunya ia dibuat sendiri. kalau dapat cari ranggun pendek kat kedai boleh juga digunakan.  yg bagus kalau buat sendiri batu ladung boleh bergerak, jadi kira sensitif sikit.  plastik tube yg digunakan selalunya diambil dari wire yg agak keras. lepas tu pin diikat pada plastik tube. pin memudahkan kerja menukar saiz batu ladung mengikut keadaan.  ranggun memastikan perambut berkeadaan lurus dibawa arus.  tak le berbelit2.

perambut kedua saya tak pernah lihat lagi orang guna kat malaysia.  saya pernah buat dari wire aluminum.  cuma bengkokkan seperti bentuk "J" dan diikat pada perambut. kerja mengikat ni remeh sikit.  kena buat kat rumah.  kalau kat site memang tak menjadi.  kalau kat UK dia orang memang ada jual ready made "bait clip".  siap dengan pelindung sekali (impact shield).  nak baling kita cangkukkan mata kail pada clip.  apa bila perambut di baling dan mengenai dasar,  perambut akan mengendur. ini akan melepaskan mata kail dengan keadaan teratur.  jadi kemungkinan utk berbelit adalah kurang.

saya selalunya guna patenoster biasa je, perambut dua mata dan batu ladung dibawah. perambut utk mata cuma dalam 1.5-2 kaki je.  kalau panjang memang berbelit.  tapi perambut ini tak berapa sesuai utk ikan yg cerewet dan suka main dengan umpan. 


Banner Bersih Sungai

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #6 on: April 14, 2008, 10:35:34 AM »
 :) Bro...Pancing...terima kasih bebanyak.......nanti saya akan cuba guna kaedah yg Bro bagi nie.......  ;D ;D

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline Poseidon

  • Siakap
  • *
  • Posts: 62
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #7 on: October 18, 2008, 02:36:17 PM »
Sama lah cara kwn dgn 'PANCING'...n then tambah swiwel kt prbt..
sb dalam air ,arus tak tentu hala..so guna swiwel bole buat prmbut
tak berbelit :)

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #8 on: October 22, 2008, 06:26:27 AM »
sekarang tak bayah nak buat sendiri.  kat kedai pun dah ada ready made. senang2 saya postkan gambarnya. kadang2 turun kelaut pun saya guna ganti spreader. 
Banner Bersih Sungai

Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #9 on: October 22, 2008, 09:17:58 PM »
Sama lah cara kwn dgn 'PANCING'...n then tambah swiwel kt prbt..
sb dalam air ,arus tak tentu hala..so guna swiwel bole buat prmbut
tak berbelit :)

swiwel <-----  kalau bahasa melayu dia tanduk ke?  Kalau tanduk kerja mmg macam yang disebutkan... apa betui ke?
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #10 on: October 23, 2008, 08:27:03 AM »
swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?


Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #11 on: October 23, 2008, 09:24:56 AM »
swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?


Betul la tu....

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline Poseidon

  • Siakap
  • *
  • Posts: 62
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #12 on: November 09, 2008, 12:26:20 PM »
ah ah btul la tu...menda ni lah... :D

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #13 on: November 09, 2008, 02:24:32 PM »
ah ah btul la tu...menda ni lah... :D




ya betul...apa yg betul...entah ler...hehehheeee

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #14 on: November 11, 2008, 07:50:51 PM »
ada tak cra lain membuat perambut utk rod yg lebih 10 kaki.....?


Offline bidan

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4556
  • Gender: Male
  • "Mancen sampai Pensan"
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #15 on: November 11, 2008, 09:14:59 PM »
swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?


Betul la tu....
Maaf la abe abe otai semua.... ni kelemah bidan... pernah pakai tapi tak tahu nama... he he he.. mintaaak ampun pak....
Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #16 on: November 12, 2008, 11:50:57 AM »
takper abg bidan.......maap diterima..

yg penting tau cra nk guna.......

klau bab nama tu....lain tempat..lain la pulak panggilnya...hehehe..


Offline latifbr

  • Bilis
  • *
  • Posts: 27
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #17 on: November 17, 2008, 08:42:12 AM »
oohhh..mcm tu rupa nyer swevil (ejaan betul kut).. ni kat kg aku panggil cili..tapi tak pedas ni...

Offline ma_d_dungun

  • Marlin
  • *
  • Posts: 648
  • Gender: Male
  • .
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #18 on: November 17, 2008, 09:24:09 AM »
yer betul..... tu trg lh.
'slumber jer sokmo'
    013-9501991 @ 013-9986992

Offline En. Sham

  • Marlin
  • *
  • Posts: 752
  • Gender: Male
    • http://www.jutawanfreedom.com
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #19 on: November 17, 2008, 10:22:11 AM »
Kalau ada sesiapa yg dah buat lengkap sila lah postkan gambar Perambut utk Rod panjang 15" keatas.. ;D

...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com

Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #20 on: January 28, 2009, 03:37:25 PM »
oohhh..mcm tu rupa nyer swevil (ejaan betul kut).. ni kat kg aku panggil cili..tapi tak pedas ni...

kat Penang, kami panggil 'kili' (atau kekili)

Untuk surfcasting, kalau ada jual kat malaysia, bolehla cari ladung yang ada stopper tu.. taktaula nama dia apa, tapi dia ada stopper dan hook untuk letak mata kail, bila ladung tu cecah air, badu dia akan release mata kail untuk mengelakkan perambut berbelit.

Boleh cari kat youtube - Pendulum Cast 300ft, cari video no 2 (dia ada 4 video)

Offline santap

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2724
  • Gender: Male
  • Hidup Ibarat Roda
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #21 on: January 29, 2009, 06:31:00 PM »
aku main tibai ja buat perambut
mengai jangan x mengai

Offline cdgtxx

  • ♪♫~ROCKAPAK~♫♪
  • Arowana
  • *
  • Posts: 14022
  • Gender: Male
  • KAJANG ANGLER 1978
    • CDGTXX
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #22 on: January 30, 2009, 01:16:01 PM »
mr speed tlg la masukkan video tu kesini..........


Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #23 on: January 30, 2009, 01:21:16 PM »
mr speed tlg la masukkan video tu kesini..........

satgi aku turun site aku letak youtube tu

Offline speedrider

  • Marlin
  • *
  • Posts: 704
  • Gender: Male
    • Speedrider Networks
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #24 on: January 31, 2009, 11:27:57 AM »
Intro
http://www.youtube.com/watch?v=9u7-cy561nU

Buat Perambut
http://www.youtube.com/watch?v=er6VC_WETGU

Cara Pakai Perambut
http://www.youtube.com/watch?v=qj-o1MyHbkk

Cara Baling
http://www.youtube.com/watch?v=0e0BiFAc6Uo

seperti dijanjikan. Surf casting punya perambut.
cuma tak sure benda ni ada kat Malaysia atau tak.

Offline rains

  • Bilis
  • *
  • Posts: 42
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #25 on: December 16, 2010, 06:28:23 AM »
sibuk sikit minggu ni.  hari ni baru sempat nak berceloteh.



ada beberapa cara yg biasa digunakan.  kat kawasan sini ramai yg mengunakan perambut nombor satu (atas). selalunya ia dibuat sendiri. kalau dapat cari ranggun pendek kat kedai boleh juga digunakan.  yg bagus kalau buat sendiri batu ladung boleh bergerak, jadi kira sensitif sikit.  plastik tube yg digunakan selalunya diambil dari wire yg agak keras. lepas tu pin diikat pada plastik tube. pin memudahkan kerja menukar saiz batu ladung mengikut keadaan.  ranggun memastikan perambut berkeadaan lurus dibawa arus.  tak le berbelit2.

perambut kedua saya tak pernah lihat lagi orang guna kat malaysia.  saya pernah buat dari wire aluminum.  cuma bengkokkan seperti bentuk "J" dan diikat pada perambut. kerja mengikat ni remeh sikit.  kena buat kat rumah.  kalau kat site memang tak menjadi.  kalau kat UK dia orang memang ada jual ready made "bait clip".  siap dengan pelindung sekali (impact shield).  nak baling kita cangkukkan mata kail pada clip.  apa bila perambut di baling dan mengenai dasar,  perambut akan mengendur. ini akan melepaskan mata kail dengan keadaan teratur.  jadi kemungkinan utk berbelit adalah kurang.

saya selalunya guna patenoster biasa je, perambut dua mata dan batu ladung dibawah. perambut utk mata cuma dalam 1.5-2 kaki je.  kalau panjang memang berbelit.  tapi perambut ini tak berapa sesuai utk ikan yg cerewet dan suka main dengan umpan. 




Saya ingin nak tanya, untuk perambut bait clip ni kat malaysia berapa lb tali( rig body) dan berapa lb hook length yang abang guna?
Memancing di England, layari
http://memancingblog.wordpress.com

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10647
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #26 on: December 18, 2010, 10:31:11 AM »
Aku pernah guna rig yg camni cuma sebab kalu 15' rod mesti energy masa casting tu banyak...so aku tambah shockleader antara perambut ngan main line...selalu main line 20lb-30lb (tengok keadaan larr ngan tempat ada batu ke tak) pastu sambung ngan shockleader dlm 30lb-40lb (kalu main line 20lb leh guna SL 30lb) lebih kurang 3-4 meter (ikut selera) aku tak reti ukur pakai depa2 ni...pastu baru sambung perambut guna kekili/kili bagi org Penang...aku biasa guna sambung running sinker (guna batu bujur ada lubang tengah)..dengan perambut terus ke cili/kili...utk dapat rasa yg lebih sensitif getuan ikan...sebab tak banyak ikan yg terus buka turbo lepas sambar umpan ni kecuali bapak belukang....nak best pakai udang hidup guna rig jenis ni...

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34769
  • Gender: Male
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #27 on: December 18, 2010, 02:48:30 PM »
terima kasih pada tuan rumah en.sham dan semua kawan2 P.NET yg berikan info diatas tajuk ini ;D ;D ;D saya pun tumpang sekaki dapat jugak belajar sama ngan tuan2 semua ;) ;) ;) terima kasih sekali lagi ;D ;D ;D

Offline gymkhana

  • Marlin
  • *
  • Posts: 4539
  • Gender: Male
  • nett@gymkhana :-)
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #28 on: December 26, 2010, 10:48:21 AM »
Risiko gak kalau tak alert surf casting ni... rod panjang, sinker plak lepas 2/3 rod... :-X


nett@gymkhana 012 586 8363

Offline mancasting75

  • Arowana
  • *
  • Posts: 10647
  • Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...
    • Email
Re: Perambut utk Rod Panjang
« Reply #29 on: December 30, 2010, 11:49:26 AM »
Nak casting tengok ada org lalu lalang tak kat belakang...mana tau, perambut putuih ke shockleader snapped ke kena org lalu .....masuk dlm gak jawabnye...