Pancing.Net
October 21, 2014, 10:09:12 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 2 »   Go Down
  Print  
Author Topic: Perambut utk Rod Panjang  (Read 18398 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« on: April 09, 2008, 09:02:14 AM »

 Smiley Kepada kekawan sekalian....

Boleh tunjukkan camner nak buat perambut bg Rod panjang (>15").Lagi cantik sekali ngan gambar....pasal saya buat selalu terbelit ngan main line.. Huh

Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
Pancing.Net
« on: April 09, 2008, 09:02:14 AM »

 Logged
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #1 on: April 09, 2008, 01:23:07 PM »

Wah.... main surf casting nampak, Grin Minta ampun terhadap Bro Sham, kawe tak dapat tolong bab ni pasal kawe pun belum pass pasal casting dengan perambut panjang (menghadapi masalah serupa). Grin Minta bantuan kepada ahli-ahli yang mempunyai 'degree' bab ni. Saya pun nak belajar. Grin Grin Grin Grin
Logged

En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #2 on: April 09, 2008, 05:14:15 PM »

Bro..Rossifumi

Kawe...guna nak mancing kat pantai jer...kekadang berbelit perambut nie...geram sungguh.. Angry
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
Del Tahiro
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 954


Kih..Kih..Kih..


Email
« Reply #3 on: April 09, 2008, 05:36:00 PM »

Samo-samo masalah lah kito ha..ha..ha.., Jangan kato perambut terbelit, nak cast pakai bait caster pun hambo belum reti-reti lagi. Grin Grin Grin
Logged

En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #4 on: April 10, 2008, 09:52:54 AM »

 Grin KITA SERUPA...................hihihihihihihihihihi  Roll Eyes
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #5 on: April 13, 2008, 12:10:41 PM »

sibuk sikit minggu ni.  hari ni baru sempat nak berceloteh.



ada beberapa cara yg biasa digunakan.  kat kawasan sini ramai yg mengunakan perambut nombor satu (atas). selalunya ia dibuat sendiri. kalau dapat cari ranggun pendek kat kedai boleh juga digunakan.  yg bagus kalau buat sendiri batu ladung boleh bergerak, jadi kira sensitif sikit.  plastik tube yg digunakan selalunya diambil dari wire yg agak keras. lepas tu pin diikat pada plastik tube. pin memudahkan kerja menukar saiz batu ladung mengikut keadaan.  ranggun memastikan perambut berkeadaan lurus dibawa arus.  tak le berbelit2.

perambut kedua saya tak pernah lihat lagi orang guna kat malaysia.  saya pernah buat dari wire aluminum.  cuma bengkokkan seperti bentuk "J" dan diikat pada perambut. kerja mengikat ni remeh sikit.  kena buat kat rumah.  kalau kat site memang tak menjadi.  kalau kat UK dia orang memang ada jual ready made "bait clip".  siap dengan pelindung sekali (impact shield).  nak baling kita cangkukkan mata kail pada clip.  apa bila perambut di baling dan mengenai dasar,  perambut akan mengendur. ini akan melepaskan mata kail dengan keadaan teratur.  jadi kemungkinan utk berbelit adalah kurang.

saya selalunya guna patenoster biasa je, perambut dua mata dan batu ladung dibawah. perambut utk mata cuma dalam 1.5-2 kaki je.  kalau panjang memang berbelit.  tapi perambut ini tak berapa sesuai utk ikan yg cerewet dan suka main dengan umpan. 


Logged

Banner Bersih Sungai
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #6 on: April 14, 2008, 10:35:34 AM »

 Smiley Bro...Pancing...terima kasih bebanyak.......nanti saya akan cuba guna kaedah yg Bro bagi nie.......  Grin Grin
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
Poseidon
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 62


Email
« Reply #7 on: October 18, 2008, 02:36:17 PM »

Sama lah cara kwn dgn 'PANCING'...n then tambah swiwel kt prbt..
sb dalam air ,arus tak tentu hala..so guna swiwel bole buat prmbut
tak berbelit Smiley
Logged
PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2028



Email
« Reply #8 on: October 22, 2008, 06:26:27 AM »

sekarang tak bayah nak buat sendiri.  kat kedai pun dah ada ready made. senang2 saya postkan gambarnya. kadang2 turun kelaut pun saya guna ganti spreader. 
Logged

Banner Bersih Sungai
bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #9 on: October 22, 2008, 09:17:58 PM »

Sama lah cara kwn dgn 'PANCING'...n then tambah swiwel kt prbt..
sb dalam air ,arus tak tentu hala..so guna swiwel bole buat prmbut
tak berbelit Smiley

swiwel <-----  kalau bahasa melayu dia tanduk ke?  Kalau tanduk kerja mmg macam yang disebutkan... apa betui ke?
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #10 on: October 23, 2008, 08:27:03 AM »

swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?
Logged


En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #11 on: October 23, 2008, 09:24:56 AM »

swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?



Betul la tu....
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
Poseidon
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 62


Email
« Reply #12 on: November 09, 2008, 12:26:20 PM »

ah ah btul la tu...menda ni lah... Cheesy
Logged
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #13 on: November 09, 2008, 02:24:32 PM »

ah ah btul la tu...menda ni lah... Cheesy




ya betul...apa yg betul...entah ler...hehehheeee
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #14 on: November 11, 2008, 07:50:51 PM »

ada tak cra lain membuat perambut utk rod yg lebih 10 kaki.....?
Logged


bidan
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4556


"Mancen sampai Pensan"

aim87@yahoo.com
Email
« Reply #15 on: November 11, 2008, 09:14:59 PM »

swiwel = sejenis besi yg seolah2 berbentuk no8.....bole berpusing (free).......



betul ke ni..?



Betul la tu....

Maaf la abe abe otai semua.... ni kelemah bidan... pernah pakai tapi tak tahu nama... he he he.. mintaaak ampun pak....
Logged

Satu arah.... Satu Tujuan.... Satu citarasa!!

http://www.alatmanceng.blogspot.com
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #16 on: November 12, 2008, 11:50:57 AM »

takper abg bidan.......maap diterima..

yg penting tau cra nk guna.......

klau bab nama tu....lain tempat..lain la pulak panggilnya...hehehe..
Logged


latifbr
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 27


« Reply #17 on: November 17, 2008, 08:42:12 AM »

oohhh..mcm tu rupa nyer swevil (ejaan betul kut).. ni kat kg aku panggil cili..tapi tak pedas ni...
Logged
ma_d_dungun
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 648


.


Email
« Reply #18 on: November 17, 2008, 09:24:09 AM »

yer betul..... tu trg lh.
Logged

'slumber jer sokmo'
    013-9501991 @ 013-9986992
En. Sham
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 752


http://img212.imageshack.us/img2
WWW
« Reply #19 on: November 17, 2008, 10:22:11 AM »

Kalau ada sesiapa yg dah buat lengkap sila lah postkan gambar Perambut utk Rod panjang 15" keatas.. Grin
Logged


...........Ngail Sokmo.........
- 012 3685116 -

http://www.rm20segera.com/?r=jomlajoin
http://www.jutawanfreedom.com
speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #20 on: January 28, 2009, 03:37:25 PM »

oohhh..mcm tu rupa nyer swevil (ejaan betul kut).. ni kat kg aku panggil cili..tapi tak pedas ni...

kat Penang, kami panggil 'kili' (atau kekili)

Untuk surfcasting, kalau ada jual kat malaysia, bolehla cari ladung yang ada stopper tu.. taktaula nama dia apa, tapi dia ada stopper dan hook untuk letak mata kail, bila ladung tu cecah air, badu dia akan release mata kail untuk mengelakkan perambut berbelit.

Boleh cari kat youtube - Pendulum Cast 300ft, cari video no 2 (dia ada 4 video)
Logged

santap
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2724


Hidup Ibarat Roda


Email
« Reply #21 on: January 29, 2009, 06:31:00 PM »

aku main tibai ja buat perambut
Logged

mengai jangan x mengai
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13880


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #22 on: January 30, 2009, 01:16:01 PM »

mr speed tlg la masukkan video tu kesini..........
Logged


speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #23 on: January 30, 2009, 01:21:16 PM »

mr speed tlg la masukkan video tu kesini..........

satgi aku turun site aku letak youtube tu
Logged

speedrider
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 704


sikayzie
WWW Email
« Reply #24 on: January 31, 2009, 11:27:57 AM »

Intro
<a href="http://www.youtube.com/v/9u7-cy561nU&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/9u7-cy561nU&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


Buat Perambut
<a href="http://www.youtube.com/v/er6VC_WETGU&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/er6VC_WETGU&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


Cara Pakai Perambut
<a href="http://www.youtube.com/v/qj-o1MyHbkk&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/qj-o1MyHbkk&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


Cara Baling
<a href="http://www.youtube.com/v/0e0BiFAc6Uo&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/0e0BiFAc6Uo&amp;ap=%2526fmt%3D18&amp;rel=0</a>


seperti dijanjikan. Surf casting punya perambut.
cuma tak sure benda ni ada kat Malaysia atau tak.
Logged

rains
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 42


Email
« Reply #25 on: December 16, 2010, 06:28:23 AM »

sibuk sikit minggu ni.  hari ni baru sempat nak berceloteh.



ada beberapa cara yg biasa digunakan.  kat kawasan sini ramai yg mengunakan perambut nombor satu (atas). selalunya ia dibuat sendiri. kalau dapat cari ranggun pendek kat kedai boleh juga digunakan.  yg bagus kalau buat sendiri batu ladung boleh bergerak, jadi kira sensitif sikit.  plastik tube yg digunakan selalunya diambil dari wire yg agak keras. lepas tu pin diikat pada plastik tube. pin memudahkan kerja menukar saiz batu ladung mengikut keadaan.  ranggun memastikan perambut berkeadaan lurus dibawa arus.  tak le berbelit2.

perambut kedua saya tak pernah lihat lagi orang guna kat malaysia.  saya pernah buat dari wire aluminum.  cuma bengkokkan seperti bentuk "J" dan diikat pada perambut. kerja mengikat ni remeh sikit.  kena buat kat rumah.  kalau kat site memang tak menjadi.  kalau kat UK dia orang memang ada jual ready made "bait clip".  siap dengan pelindung sekali (impact shield).  nak baling kita cangkukkan mata kail pada clip.  apa bila perambut di baling dan mengenai dasar,  perambut akan mengendur. ini akan melepaskan mata kail dengan keadaan teratur.  jadi kemungkinan utk berbelit adalah kurang.

saya selalunya guna patenoster biasa je, perambut dua mata dan batu ladung dibawah. perambut utk mata cuma dalam 1.5-2 kaki je.  kalau panjang memang berbelit.  tapi perambut ini tak berapa sesuai utk ikan yg cerewet dan suka main dengan umpan. 





Saya ingin nak tanya, untuk perambut bait clip ni kat malaysia berapa lb tali( rig body) dan berapa lb hook length yang abang guna?
Logged

Memancing di England, layari
http://memancingblog.wordpress.com
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9924


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #26 on: December 18, 2010, 10:31:11 AM »

Aku pernah guna rig yg camni cuma sebab kalu 15' rod mesti energy masa casting tu banyak...so aku tambah shockleader antara perambut ngan main line...selalu main line 20lb-30lb (tengok keadaan larr ngan tempat ada batu ke tak) pastu sambung ngan shockleader dlm 30lb-40lb (kalu main line 20lb leh guna SL 30lb) lebih kurang 3-4 meter (ikut selera) aku tak reti ukur pakai depa2 ni...pastu baru sambung perambut guna kekili/kili bagi org Penang...aku biasa guna sambung running sinker (guna batu bujur ada lubang tengah)..dengan perambut terus ke cili/kili...utk dapat rasa yg lebih sensitif getuan ikan...sebab tak banyak ikan yg terus buka turbo lepas sambar umpan ni kecuali bapak belukang....nak best pakai udang hidup guna rig jenis ni...
Logged
Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34764



Email
« Reply #27 on: December 18, 2010, 02:48:30 PM »

terima kasih pada tuan rumah en.sham dan semua kawan2 P.NET yg berikan info diatas tajuk ini Grin Grin Grin saya pun tumpang sekaki dapat jugak belajar sama ngan tuan2 semua Wink Wink Wink terima kasih sekali lagi Grin Grin Grin
Logged
gymkhana
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4509


nett@gymkhana :-)


« Reply #28 on: December 26, 2010, 10:48:21 AM »

Risiko gak kalau tak alert surf casting ni... rod panjang, sinker plak lepas 2/3 rod... Lips sealed
Logged



nett@gymkhana 012 586 8363
mancasting75
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 9924


Call 0193962808 kalu nak ajak mancing...


Email
« Reply #29 on: December 30, 2010, 11:49:26 AM »

Nak casting tengok ada org lalu lalang tak kat belakang...mana tau, perambut putuih ke shockleader snapped ke kena org lalu .....masuk dlm gak jawabnye...
Logged
Pages: 1 2 »   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal