Author Topic: umpan udang galah  (Read 13053 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline orga

  • Jemuduk
  • *
  • Posts: 199
umpan udang galah
« on: August 28, 2009, 03:54:34 PM »
nak minta tlg MOD or sesapa yg tau mana nak cari link umpan terbaik udang galah dalam forum ni....tq ;D

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #1 on: September 15, 2009, 01:14:45 PM »
nak minta tlg MOD or sesapa yg tau mana nak cari link umpan terbaik udang galah dalam forum ni....tq ;D
sila ke link ini  http://www.pancing.net/index.php?topic=263.0

Offline PancingLama

  • Administrator
  • Marlin
  • *
  • Posts: 2065
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #2 on: September 16, 2009, 05:42:35 AM »
terima kasih mR_o.  ni lah yg kita hendak,  sama2 kita membantu.  kalau nak harap mod sahaja,  masak karilah jawabnya.   ;D
Banner Bersih Sungai

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #3 on: September 16, 2009, 06:01:12 AM »
hehe..same2 tuan pancing lame..xdok hal la ;)

Offline Abang Saiful

  • Arowana
  • *
  • Posts: 34771
  • Gender: Male
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #4 on: September 17, 2009, 10:02:04 AM »
salam ::) ::) ::)

pada pengalaman saya memancing udang galah di sg.kerian perak biasanya seperti anak udang sungai, umpum2 dan juga cacing biasa sahaja..

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4976
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #5 on: November 18, 2009, 12:37:16 PM »
betul2..ada sekali tu pakai perumpun bakau yang halus tu...dan sepupu pakai berudu (anak katak yang belum membesar lagi) pun udang galah balon..hehehe
lelap time.....bye2

Offline manba_nkk

  • AJK PNET
  • Arowana
  • ***
  • Posts: 18248
Re: umpan udang galah
« Reply #6 on: November 18, 2009, 01:04:30 PM »
ikan ke udang ke mood mereka lain dan tukar-tukar, hari guna cacing dapat esok try lagi dia langsung takmo !

i selalu juga guna cacing je tapi ada sekali try kulit ayam jenggo juga naik ! ;D dah rezeki !
takda peduli, hentam saja

Offline mR_o

  • Marlin
  • *
  • Posts: 5628
  • Gender: Male
  • ngail pah ceroh!!..ke guane?
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #7 on: November 18, 2009, 06:56:25 PM »
ikan ke udang ke mood mereka lain dan tukar-tukar, hari guna cacing dapat esok try lagi dia langsung takmo !

i selalu juga guna cacing je tapi ada sekali try kulit ayam jenggo juga naik ! ;D dah rezeki !
gune sosej pn dpt naikkan galah gk...hehehe

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #8 on: December 02, 2009, 02:59:32 PM »
sekadar info:
emm..actually ada mcm2 jenis umpan tgk kawasan la...
-kalau kt sg nitar, umpan ikan guppy (ikan stem) pastikan ujung matakail kat perut..
coz udang ngap perut..
-guna jantung ayam fresh pun ada gak, potong kecik la... 1 jantung tu leh dapat 6~8 hirisan.
-x pun pakai cacing, cacing ni kene bela dulu.. dlm 3~4 hari. tiap hari masukkan 1~2 sudu santan pekat. pastu ulang2 sampai 3 hari...
kompom pastu cacing tu lemak berkrim...

*sama mcm nak sedapkan lagi siput sedut... kita akan bela siput tu + kepala parut sehari dua..
pastu baru masak, kompom sedap kan.???  ::)
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline acim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #9 on: January 07, 2010, 09:37:30 PM »
umpan udang ni cerewet skit...
- kalau baru lepas ujan dalam 2-3 hari cacing atau pumpun paling mujarab. itupun kena rasuah bagi dia sihat walafiat dulu. Masukkan cacing dlm tong kayu pas tu tanam sama pisang masak...lepas 3-4 hari baru boleh guna

- Kalau ari panas gunakan anak udang. cangkuk dari ekor.. ujong mata kail ada kat kepala udang, pas tu cubit skit kepala udang biar otak dia keluar skit..

- Kalau sehari selepas ujan lebat umpan yg paling mujarab ialah x yah gi ngail... simpan aje umpan yg ada...

SEKADAR BERKONGSI ILMU....

Offline chikut

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1008
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #10 on: January 09, 2010, 12:03:12 AM »
kat tempat syer diorng banyak yg guner anak ikan longkang... lai besar ikn tu lai besoler udang yg dapat emmm... tapi kadang2 kumpau juger
kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari

Offline ~jenahak~

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1447
  • Gender: Male
  • golek iwak
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #11 on: January 14, 2010, 05:20:02 PM »
kat tempat syer diorng banyak yg guner anak ikan longkang... lai besar ikn tu lai besoler udang yg dapat emmm... tapi kadang2 kumpau juger

tul tu, ada org guna ikan longkang @ ikan stem...
cangkukkan ikan tu & ujung m/kail kat perut ikan tu...
udang akan 'serang' bahagian perut dulu....

*itupun otai yg bgtau, kwn x test lagi..
isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871

Offline acim

  • Bilis
  • *
  • Posts: 9
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #12 on: January 15, 2010, 10:38:05 PM »
Ayah aku dulu dia letak umpan anak udang dalam tarmos pelastik kecik isi air batu yang orang buat isi bekal makan... nak elak anak udang jadi merah bila kena panas....sekang aku anak udang dah merah menyala pun aku cangkuk gak kat mata kail....

pas tu aku  pelik kanapa ayah aku kalau pi mancen mesti hebat tangkapan walaupun dia konservatif.............

sekadar

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: umpan udang galah
« Reply #13 on: January 20, 2010, 02:46:16 PM »
salam :) ;) :D

berdasrkan pengalaman mancing, batu satu guna kulit ayam....dpat naikan si sepit biru ni...hambe mancen kat sungai kampar... :D :D ;)
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline Lepek

  • Pelata
  • *
  • Posts: 106
  • Alhamdulillah....REZEKI
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #14 on: January 20, 2010, 02:53:10 PM »
salam :) ;) :D

berdasrkan pengalaman mancing, batu satu guna kulit ayam....dpat naikan si sepit biru ni...hambe mancen kat sungai kampar... :D :D ;)

naik "SEPIT BIRU" je....udangnya x ada la tu  ;D ;D ;D

CALL @ SMS teman 012212136 / 0133033669...miscall SORRY

Offline batu satu

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2406
  • Gender: Male
  • Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"
Re: umpan udang galah
« Reply #15 on: January 20, 2010, 03:17:40 PM »
Tu la...sepit je dapt...udang nye tinggal dlm sungai... :P :P :P ;) :) :)
kecik mancen, dh besar pon mancen :)   
BorN to Be an Angler :)      
Malim Nawar, Perak mali :)
Fishing Engineer :)


Offline Layaran Liar

  • Siakap
  • *
  • Posts: 90
  • Gender: Male
Re: umpan udang galah
« Reply #16 on: February 11, 2010, 06:26:43 PM »
biasa sy pakai anak udang. hasil boleh tahan.  ;D
memancing mengajar kita menjadi sabar.......

Offline Ryzal Bawal hunter

  • SAPA
  • Marlin
  • *
  • Posts: 4976
  • Gender: Male
  • lelap time.....bye2
    • Email
Re: umpan udang galah
« Reply #17 on: February 12, 2010, 10:45:59 AM »
hari raya cina sudah hampir...rasa nak balik ke kg...kat parit buntar...ajak sepupu memancing udang galah....
lelap time.....bye2