Pancing.Net
August 27, 2014, 04:48:26 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT  (Read 67671 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
besi hamis
Guest
« on: August 30, 2009, 01:50:20 PM »






BERSAMBUNG.......
Logged
Pancing.Net
« on: August 30, 2009, 01:50:20 PM »

 Logged
besi hamis
Guest
« Reply #1 on: August 30, 2009, 01:53:03 PM »



 BERSAMBUNG LAGIK....
Logged
besi hamis
Guest
« Reply #2 on: August 30, 2009, 01:56:06 PM »



  Sambung...
Logged
Sea_Prawn
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3550


## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##

hjadzhar@yahoo.com
« Reply #3 on: August 30, 2009, 03:13:59 PM »

Tgk gambar mmg senang, bila praktikal mmg susah nak jadi mcm tu....Maybe kita bleh buat masa kelas kita yang AJIBANAX suggest. Terbaik kalau boleh hands-on sekali.
Logged

Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??
besi hamis
Guest
« Reply #4 on: August 30, 2009, 03:28:09 PM »

Ini mungkin sebagai panduan untuk pengunjung / pemancing baru sahaja...
Kalo peratikan banyak sangat nak carik cara ikatan tapi apa yang kita buat...
suruh gi kat laman web lain....Camner lah Pnet nak berkembang....

 p/s: Kawan selama ni pun belajo ikatan dari gambo...so far...naik lah jugak ikan & yang penting ikatan
 tak lucut.... Smiley
Logged
Sea_Prawn
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3550


## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##

hjadzhar@yahoo.com
« Reply #5 on: August 30, 2009, 07:21:02 PM »

Ini mungkin sebagai panduan untuk pengunjung / pemancing baru sahaja...
Kalo peratikan banyak sangat nak carik cara ikatan tapi apa yang kita buat...
suruh gi kat laman web lain....Camner lah Pnet nak berkembang....

 p/s: Kawan selama ni pun belajo ikatan dari gambo...so far...naik lah jugak ikan & yang penting ikatan
 tak lucut.... Smiley

Betui...Betui...Betui...!!

Tu yang nak kena belajo ...takot takot masa tgh dok layan MEGATRON...terlucut sbb mungkin teknik kita salah Wink Wink Grin Grin Grin
Logged

Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??
namia_05
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1393


bangun mancing,tido mancing.013-6677199


WWW Email
« Reply #6 on: September 01, 2009, 09:15:41 AM »

ini betoi la kena bt praktikal nie..
bila tu ..
ni ilmu x baik makan sorng..
kena past2 kat member2..
almaklum la kawan nie baru celik nak belajar ikatan2 susah nie
Logged

versace_wrc
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 92


hamba mancing kt kolam sg. danga perling ajer...


Email
« Reply #7 on: September 01, 2009, 03:17:12 PM »

Salam kwan² yg dimuliakn..

tq maklumat yg dikongsikn.. menarik jer sliding snell knot
Logged

-pengail kolam kecil kecilan johor bahru-
wongaedan
Pelata
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 149


harimau malaya


Email
« Reply #8 on: January 22, 2010, 12:14:14 PM »



 BERSAMBUNG LAGIK....


salam.
ni ke cara ikatan tuk perambut pantai.
Logged

dah mula susah nak berenti.......
contact no: kosong1sembilan6sembilan3satu6kosong4
besi hamis
Guest
« Reply #9 on: January 22, 2010, 07:02:10 PM »

Salam jugak..
 Rasanya untuk pantai kurang sesuai kot...nih siap simpul2 nih lebih sesuai untuk kawasan berkarang...tapi kalau
nak guna pantai pun takde saper nak marah...hehehe...kawan kalau pantai biasanya guna perambut V tuh aje...
Logged
Budak kangaq(eDi)
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1188


Location: Taman Melati, Beseri, Perlis

seritongga@yahoo.com
Email
« Reply #10 on: January 22, 2010, 07:22:38 PM »

kawan pulak.. untuk ikatan kat atas nih. kawan guna bila turun ke laut. dok atas bot..
ikatan ni, ala2 APOLLO jugak.. kawan buat 3 mata.. bawah sekali letak batu.
tujuan di DOUBLEkan line tu sbb nak kuatkan strenght line tu dan
bagi mengelakkan hook dan main line sangkut..

berdasarkan pengalaman kawan laa..
Logged

A Bad Trip Is Better Than No Trip At All..So..Lets Go For Fishing.
abg_tegar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2875


kawan budak baru mancing....


« Reply #11 on: October 22, 2010, 04:53:24 PM »

cmne nak wat perambut V yg bese org mancing pakai umpan roti..pliz otai2 tunjuk skit..huhu..
Logged

nak makan makan...xnak makan makan...hehehe
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #12 on: October 22, 2010, 05:00:31 PM »

>>>  http://www.fish4fun.com/knots.htm  <<<

CUBA LAH CARI DI LINK NI...MOGA MEMBANTU TUAN.....TQ
Logged



nahzahani
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 307


"mancing jo"

nahzahani@yahoo.com.my
« Reply #13 on: October 22, 2010, 05:05:01 PM »

biasa perambut V untuk patin tue pakai braided.....dan mata sabit...2/0 - 3/0..
ikatan sama macam perambut apollo pintal tuh.
yang membezakan kan nya.... pintalan tuh yang disambung ke main lain... dan tak perlulah pintal sebab pakai braided....
so 2 cabang T tuh yang ikat mata kail..... dalam sejengkal ke dua jengkal dari T tuh...
harap dapat membantu....
pintalan T juga baik untuk kawasan karang supaya kekuatan tali perambut berganda dan tak mudah putus kalau kena ikan.. sebab satu lagi back up..
hahah silap silap bleh naik karang....
kih kih kih...
tempat belajar paling afdal masa turun trip atau masa mancing... terus masuk kepala bos....
Logged

nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal