Author Topic: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT  (Read 75985 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

besi hamis

  • Guest
PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« on: August 30, 2009, 01:50:20 PM »





BERSAMBUNG.......

besi hamis

  • Guest
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #1 on: August 30, 2009, 01:53:03 PM »


 BERSAMBUNG LAGIK....

besi hamis

  • Guest
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #2 on: August 30, 2009, 01:56:06 PM »


  Sambung...

Offline Sea_Prawn

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3550
  • Gender: Male
  • ## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #3 on: August 30, 2009, 03:13:59 PM »
Tgk gambar mmg senang, bila praktikal mmg susah nak jadi mcm tu....Maybe kita bleh buat masa kelas kita yang AJIBANAX suggest. Terbaik kalau boleh hands-on sekali.
Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??

besi hamis

  • Guest
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #4 on: August 30, 2009, 03:28:09 PM »
Ini mungkin sebagai panduan untuk pengunjung / pemancing baru sahaja...
Kalo peratikan banyak sangat nak carik cara ikatan tapi apa yang kita buat...
suruh gi kat laman web lain....Camner lah Pnet nak berkembang....

 p/s: Kawan selama ni pun belajo ikatan dari gambo...so far...naik lah jugak ikan & yang penting ikatan
 tak lucut.... :)

Offline Sea_Prawn

  • Marlin
  • *
  • Posts: 3550
  • Gender: Male
  • ## Taman Keramat / Setiawangsa / Sg Petani ##
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #5 on: August 30, 2009, 07:21:02 PM »
Ini mungkin sebagai panduan untuk pengunjung / pemancing baru sahaja...
Kalo peratikan banyak sangat nak carik cara ikatan tapi apa yang kita buat...
suruh gi kat laman web lain....Camner lah Pnet nak berkembang....

 p/s: Kawan selama ni pun belajo ikatan dari gambo...so far...naik lah jugak ikan & yang penting ikatan
 tak lucut.... :)

Betui...Betui...Betui...!!

Tu yang nak kena belajo ...takot takot masa tgh dok layan MEGATRON...terlucut sbb mungkin teknik kita salah ;) ;) ;D ;D ;D
Mengapakah Manusia Gemar Mencetuskan Pertelingkahan Sedangkan Manusia Itu Sendiri Dilahirkan Dari Sebuah Kemesraan ??

Offline namia_05

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1393
  • Gender: Male
  • bangun mancing,tido mancing.013-6677199
    • Email
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #6 on: September 01, 2009, 09:15:41 AM »
ini betoi la kena bt praktikal nie..
bila tu ..
ni ilmu x baik makan sorng..
kena past2 kat member2..
almaklum la kawan nie baru celik nak belajar ikatan2 susah nie

Offline versace_wrc

  • Siakap
  • *
  • Posts: 92
  • Gender: Male
  • hamba mancing kt kolam sg. danga perling ajer...
    • Email
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #7 on: September 01, 2009, 03:17:12 PM »
Salam kwan² yg dimuliakn..

tq maklumat yg dikongsikn.. menarik jer sliding snell knot
-pengail kolam kecil kecilan johor bahru-

Offline wongaedan

  • Pelata
  • *
  • Posts: 149
  • Gender: Male
  • harimau malaya
    • Email
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #8 on: January 22, 2010, 12:14:14 PM »


 BERSAMBUNG LAGIK....

salam.
ni ke cara ikatan tuk perambut pantai.
dah mula susah nak berenti.......
contact no: kosong1sembilan6sembilan3satu6kosong4

besi hamis

  • Guest
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #9 on: January 22, 2010, 07:02:10 PM »
Salam jugak..
 Rasanya untuk pantai kurang sesuai kot...nih siap simpul2 nih lebih sesuai untuk kawasan berkarang...tapi kalau
nak guna pantai pun takde saper nak marah...hehehe...kawan kalau pantai biasanya guna perambut V tuh aje...

Offline Budak kangaq(eDi)

  • Marlin
  • *
  • Posts: 1188
  • Gender: Male
  • Location: Taman Melati, Beseri, Perlis
    • Email
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #10 on: January 22, 2010, 07:22:38 PM »
kawan pulak.. untuk ikatan kat atas nih. kawan guna bila turun ke laut. dok atas bot..
ikatan ni, ala2 APOLLO jugak.. kawan buat 3 mata.. bawah sekali letak batu.
tujuan di DOUBLEkan line tu sbb nak kuatkan strenght line tu dan
bagi mengelakkan hook dan main line sangkut..

berdasarkan pengalaman kawan laa..
A Bad Trip Is Better Than No Trip At All..So..Lets Go For Fishing.

Offline abg_tegar

  • Marlin
  • *
  • Posts: 2875
  • Gender: Male
  • kawan budak baru mancing....
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #11 on: October 22, 2010, 04:53:24 PM »
cmne nak wat perambut V yg bese org mancing pakai umpan roti..pliz otai2 tunjuk skit..huhu..
nak makan makan...xnak makan makan...hehehe

Offline joran maluri

  • SAPA
  • Arowana
  • *
  • Posts: 22936
  • Gender: Male
  • 019 3100410 HJ SAARI -WP
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #12 on: October 22, 2010, 05:00:31 PM »
>>>  http://www.fish4fun.com/knots.htm  <<<

CUBA LAH CARI DI LINK NI...MOGA MEMBANTU TUAN.....TQ



Offline nahzahani

  • Tenggiri
  • *
  • Posts: 307
  • "mancing jo"
Re: PANDUAN & CARA ASAS MENGIKAT PERAMBUT
« Reply #13 on: October 22, 2010, 05:05:01 PM »
biasa perambut V untuk patin tue pakai braided.....dan mata sabit...2/0 - 3/0..
ikatan sama macam perambut apollo pintal tuh.
yang membezakan kan nya.... pintalan tuh yang disambung ke main lain... dan tak perlulah pintal sebab pakai braided....
so 2 cabang T tuh yang ikat mata kail..... dalam sejengkal ke dua jengkal dari T tuh...
harap dapat membantu....
pintalan T juga baik untuk kawasan karang supaya kekuatan tali perambut berganda dan tak mudah putus kalau kena ikan.. sebab satu lagi back up..
hahah silap silap bleh naik karang....
kih kih kih...
tempat belajar paling afdal masa turun trip atau masa mancing... terus masuk kepala bos....
nahza: 019 - 284 784 1 , Melampiaskan nafsu mancing sekadar kemampuan..........