Pancing.Net
September 23, 2014, 06:19:21 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: umpan tongsan power dicari  (Read 21208 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« on: September 01, 2009, 05:49:13 AM »

--------------------------------------------------------------------------------
pada otai2,jaguh2 tongsan 2 ajolah kt koi rahsia wat umpan tongsan,dah lama sangat koi nak rase jujutnye,bila koi wat umpan asyik
melohot je,mintak2 adalah yg sudi tunjuk ajo
Logged

mancen sampai lebam
Pancing.Net
« on: September 01, 2009, 05:49:13 AM »

 Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9847


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #1 on: September 01, 2009, 07:55:50 PM »

Cuba umpan ini....cuba ler...saya tak pernah buat! TETAPI, sy pernah buat seumpama itu...hehehe

1. Dapatkan tahi ayam (kalau dapat setengah guni lagi cun!!)
2. Gaulkan dgn dedak kasar (3 ke 4kg) dgn air sedikit dlm sebuah bekas - baldi
3. Taburkan kat spot yg nak dipancing dan tunggu 20minit
4. Kemudian labuhkan umpan dedak biasa (ramuan tepung dan dedak tu laa!!) - mata rambai

Cuba lerr!!!
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #2 on: September 01, 2009, 08:07:26 PM »

bro yategar cuba check kat posting LAPORAN TRIP MEMANCING
cari posting saya TEST MARKET UMPAN PANCING LAMA
then bleh try juga
campuran
dedak 929 seremban mari sahaja
dedak 920C
dedak 928
perisa pisang(cari di kedai jual bahan wat kek/pastri)
kalau main spring bancuhan pertama biar keras
bahcuhan kedua sederhana
selamat mencuba
Logged

Hampa Sungguh
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #3 on: September 01, 2009, 10:26:41 PM »

Cuba umpan ini....cuba ler...saya tak pernah buat! TETAPI, sy pernah buat seumpama itu...hehehe

1. Dapatkan tahi ayam (kalau dapat setengah guni lagi cun!!)
2. Gaulkan dgn dedak kasar (3 ke 4kg) dgn air sedikit dlm sebuah bekas - baldi
3. Taburkan kat spot yg nak dipancing dan tunggu 20minit
4. Kemudian labuhkan umpan dedak biasa (ramuan tepung dan dedak tu laa!!) - mata rambai

Cuba lerr!!!

bro protocol bebiyo bebenor..bro serius ke ni mcm nak kenakan koi je Shocked Undecided Roll Eyes
Logged

mancen sampai lebam
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #4 on: September 01, 2009, 10:32:54 PM »

bro yategar cuba check kat posting LAPORAN TRIP MEMANCING
cari posting saya TEST MARKET UMPAN PANCING LAMA
then bleh try juga
campuran
dedak 929 seremban mari sahaja
dedak 920C
dedak 928
perisa pisang(cari di kedai jual bahan wat kek/pastri)
kalau main spring bancuhan pertama biar keras
bahcuhan kedua sederhana
selamat mencuba

thanks bro,koi akan cuba mempraktikan resepi bro ni nanti ape2 hal koi akan rujuk kat bro balik

p/s-jasamu dikenang sampai koi penchen manchen Grin Grin Shocked
Logged

mancen sampai lebam
papamafia
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 275


Kuala terengganu - kertih - negeri sembilan

papa_mafia06@yahoo.com
Email
« Reply #5 on: September 01, 2009, 10:45:20 PM »

den selalu tengok org mancing tongsan kek kolam lah... pakai dedak 929 kepal bagi besar penumbuk.. pastu satu mata lagi masuk kan bali... dia org buat mcm tu pasal ikan tongsan ni jenis makan menyedut.. bila ia nak sedut dedak tu.. bali tadi akan masuk sekali ke dalam mulut dia..  bila tali tegang je terus setap... jgn lambat....

ikan tongsan ni mmg payah nak kena pancing kat mulut.. org kolam cakap selau tak bol.. he..he..he

den selalu tengok kek kolam UK ( ulu kelawang)
Logged

yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #6 on: September 02, 2009, 07:32:10 PM »

den selalu tengok org mancing tongsan kek kolam lah... pakai dedak 929 kepal bagi besar penumbuk.. pastu satu mata lagi masuk kan bali... dia org buat mcm tu pasal ikan tongsan ni jenis makan menyedut.. bila ia nak sedut dedak tu.. bali tadi akan masuk sekali ke dalam mulut dia..  bila tali tegang je terus setap... jgn lambat....

ikan tongsan ni mmg payah nak kena pancing kat mulut.. org kolam cakap selau tak bol.. he..he..he

den selalu tengok kek kolam UK ( ulu kelawang)

thanks papamafia kerana memberi tunjuk ajar kat koi ni tapi kalau dapat papamafia risik2 resepi power ape yg diorang pakai kat kolam tu untuk menarik perhatian tongsan lagi canteek,bole gak koi mengasah bakat koi yg tumpul ni Grin
Logged

mancen sampai lebam
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9847


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #7 on: September 02, 2009, 07:42:12 PM »

Cuba umpan ini....cuba ler...saya tak pernah buat! TETAPI, sy pernah buat seumpama itu...hehehe

1. Dapatkan tahi ayam (kalau dapat setengah guni lagi cun!!)
2. Gaulkan dgn dedak kasar (3 ke 4kg) dgn air sedikit dlm sebuah bekas - baldi
3. Taburkan kat spot yg nak dipancing dan tunggu 20minit
4. Kemudian labuhkan umpan dedak biasa (ramuan tepung dan dedak tu laa!!) - mata rambai

Cuba lerr!!!

bro protocol bebiyo bebenor..bro serius ke ni mcm nak kenakan koi je Shocked Undecided Roll Eyes

Tak..SERIUS!! Bukan GURAUAN!!! Bukan nak MENGENA!! Mmg betul...cubalah.
Semua jenis ikan lombong mmg suka umpan macam ni...pendek kata ianya ada "bau" mmg dia suka!
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #8 on: September 02, 2009, 09:22:58 PM »

Cuba umpan ini....cuba ler...saya tak pernah buat! TETAPI, sy pernah buat seumpama itu...hehehe

1. Dapatkan tahi ayam (kalau dapat setengah guni lagi cun!!)
2. Gaulkan dgn dedak kasar (3 ke 4kg) dgn air sedikit dlm sebuah bekas - baldi
3. Taburkan kat spot yg nak dipancing dan tunggu 20minit
4. Kemudian labuhkan umpan dedak biasa (ramuan tepung dan dedak tu laa!!) - mata rambai

Cuba lerr!!!


ok bro protokol,koi akan cuba resepi bro n,klo boleh bro tolonglh risik2,belek2 resepi kwn2 otai tok kolam,pepaleh nak gunakn resepi tongsan
bro ni kt kolam,  Smiley Cheesy Grin
p/s-tme ksh bro,tunjuk ajar otai2 lama mcm bro beguna utk p.beginer mcm koi ni Smiley Wink

bro protocol bebiyo bebenor..bro serius ke ni mcm nak kenakan koi je Shocked Undecided Roll Eyes

Tak..SERIUS!! Bukan GURAUAN!!! Bukan nak MENGENA!! Mmg betul...cubalah.
Semua jenis ikan lombong mmg suka umpan macam ni...pendek kata ianya ada "bau" mmg dia suka!
Logged

mancen sampai lebam
AJIB_banax
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1388


Team Impian Lake Fishing @ FB


Email
« Reply #9 on: September 02, 2009, 09:33:57 PM »

berdengung kolam tu kena taik ayam huhuhhuhu
mau tokey di karate ko huhuhuhu
ko try kat lombong jer umpan ni bro kalau nak try kat kolam berbayor kena jauh sikit ngan org huhuhu
Logged

Hampa Sungguh
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #10 on: September 02, 2009, 09:35:01 PM »

tongsan memberat je yategar..tak sedap sangat melayan..takde pecut2 mcm rohu atau pacu..harapkan badan je besar..kalau yg bawah 3 kg tu kuat lagi lari nya..kalau lebih dari tu mcm tarik bongkah kayu yg dihanyutkan air. pengalaman saya dgn ikan ni saya pernah mancing dgn roti canai..dia makan gak!
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #11 on: September 11, 2009, 10:54:31 PM »

tongsan kolam memang tarik macam tarik kayu.....kena tongsan lombong yang liar nye mau habis tali die tarik sampai ke tengah lombong.....kena lak lombong dalam lagi kaw nye die tarik.............

tapi nak detail macing tongsan ni kurang pasti la ape umpan nye....tongsan kepala besar dedak biasa pun penah dapat.....kena tongsan rumput pucuk ubi kayu kegemaran nye....tongsan hitam tak pasti sebab penah sekali je dapat pkai umpan lipas......tongsan susu plak macam tongsan kepala besar le...dedak biasa pun die balun.......
Logged
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #12 on: September 19, 2009, 05:37:43 PM »

tongsan kolam memang tarik macam tarik kayu.....kena tongsan lombong yang liar nye mau habis tali die tarik sampai ke tengah lombong.....kena lak lombong dalam lagi kaw nye die tarik.............

tapi nak detail macing tongsan ni kurang pasti la ape umpan nye....tongsan kepala besar dedak biasa pun penah dapat.....kena tongsan rumput pucuk ubi kayu kegemaran nye....tongsan hitam tak pasti sebab penah sekali je dapat pkai umpan lipas......tongsan susu plak macam tongsan kepala besar le...dedak biasa pun die balun.......


baru ni lah koi tau tongsan banyak jenis jenama rupenya maklumlah koi ni beginer la katakan tu la yg nak mintak otai2 dalam p.net ni ngajo koi umpannya Grin itu pun kalau sudi nak tengok koi jadi teror Grin Grin
Logged

mancen sampai lebam
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #13 on: September 19, 2009, 05:46:44 PM »

hai takkan le ye dak takde  otai2 dlm p.net ni yg teror mancin tongsan..koi ni teringin sangaaaat nak melabu tongsan puas dah mencuba macam resepi tongsan asik2 naik nya majal je harap2 prihatin la kat koi ni Sad Sad Embarrassed
Logged

mancen sampai lebam
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #14 on: September 24, 2009, 08:46:06 PM »

assalammualaikum........saya ni bukan la pandai sgt nak memancing tongsan ni....mane yang dapat pun mungkin secara tak sengaja....mungkin kawan ni biasa mancing kolam bayor kot ek yang nak mancing tongsan ni.....saya ni tak biasa sgt mancing kolam bayor.....tapi ade penah terjumpe ngan sorng otai mancing kolam ni...die biasa mancing tongsan.....di pendek kan cerita dulu ade skali sesaje ngikot mem g mancing kolam bayor.......saya bawak dedak padi......(amik free dari kilang beras)....biasa saya gunakan masa mancing rohu kat lombong2 skitar kinta ni.....tb2 sorg otai tgur saya mane dapat dedak ni.....stelah bercerita panjang ngan otai tue...
die pun bukak resepi......dedak padi(dedak hong) + ngan dedak biasa sket n campur ngan pewangi pandan+vanila+pisang.....perisa yang orang wat kueh tue......
nak main tongsan die kabo baling tak jauh....dedak2 je macam mancing rohu kat kolam.....tapi kepastian nye tak tau lagi....sebab tak penah cuba...kot2 la otai tue ranjit kan.....tapi di akhir pemancingan otai tue mintak sket dedak padi tue kat saya...hahahaha....

namun begitu masa pancing tue saya guna kan dedak padi tue campur ngan kelapa parut sket.....n hasil nye sekor patin mekong n 4 lagi patin biasa tue....ikan lain kat kolam nak lak jamah umpan tue.....



satu lagi info nye....umpan ni amak disukai kumbang n ulat tepung...so kena simpan leklok.....lau tak nant rosak....
Logged
yategar
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16



Email
« Reply #15 on: October 02, 2009, 03:27:51 PM »

assalammualaikum........saya ni bukan la pandai sgt nak memancing tongsan ni....mane yang dapat pun mungkin secara tak sengaja....mungkin kawan ni biasa mancing kolam bayor kot ek yang nak mancing tongsan ni.....saya ni tak biasa sgt mancing kolam bayor.....tapi ade penah terjumpe ngan sorng otai mancing kolam ni...die biasa mancing tongsan.....di pendek kan cerita dulu ade skali sesaje ngikot mem g mancing kolam bayor.......saya bawak dedak padi......(amik free dari kilang beras)....biasa saya gunakan masa mancing rohu kat lombong2 skitar kinta ni.....tb2 sorg otai tgur saya mane dapat dedak ni.....stelah bercerita panjang ngan otai tue...
die pun bukak resepi......dedak padi(dedak hong) + ngan dedak biasa sket n campur ngan pewangi pandan+vanila+pisang.....perisa yang orang wat kueh tue......
nak main tongsan die kabo baling tak jauh....dedak2 je macam mancing rohu kat kolam.....tapi kepastian nye tak tau lagi....sebab tak penah cuba...kot2 la otai tue ranjit kan.....tapi di akhir pemancingan otai tue mintak sket dedak padi tue kat saya...hahahaha....

namun begitu masa pancing tue saya guna kan dedak padi tue campur ngan kelapa parut sket.....n hasil nye sekor patin mekong n 4 lagi patin biasa tue....ikan lain kat kolam nak lak jamah umpan tue.....



satu lagi info nye....umpan ni amak disukai kumbang n ulat tepung...so kena simpan leklok.....lau tak nant rosak....

time kasih bro,koi harp resepi yg bro kongsikan gan saya ni hrp2 menjadi,jasamu dikenang sampai koi pencen mancing, Grin Shocked Wink Cheesy
Logged

mancen sampai lebam
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #16 on: October 28, 2009, 11:59:46 AM »

kalau nak cari tongsan,boleh pakai pisang embun yang masak ranum ,pastu potong bentuk dadu pasang kat mata kail 11,susun buat sate,kalau boleh perambut tu pakai 2-3 mata dengan jarak antara mata satu jengkal aje.Pisang embun tu kalau dapat boleh jadi king le,payah nak cari tuuuu.
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
tomman
Tenggiri
*
Offline Offline

Posts: 206


Mesin Katak Oh!katak kroooooooooooook


Email
« Reply #17 on: October 28, 2009, 12:09:56 PM »

Tongsan tu sifat dia herbivor,suka makan rumput rampai dalam air dan berasaskan tumbuhan,kalau pakai dedak tu cuma nasib mungkin dah takde makanan dalam kolam tu.Cuba try cari biji getah pastu pecahkan ambil isi dalamnya. pasang perambut kembar tau triple potong isi dalam biji getah tu bentuk dadu dan susun sate.nak best lagi peram isi tu dulu dalam air garam selama seminggu macam buat jeruk.Insya-Allah naik tongsan.tapi kalau ada jelawat kat kolam tu kompom payah nak dapat tongsan tu.sebab itu umpan killer nak jerat jelawat.jelawat gilerkan umpan tu.Ini umpan rahsia jelawat.
Logged

TOKOH BELIA NEGARA tu ! kui!kui!kui!
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #18 on: October 28, 2009, 09:20:38 PM »

memang tongsan bersifat herbivor.....tapi tak semua tongsan same diet dia tak silap sya......kalau tongsan rumput (tongsan sisik kasar) memang die dia tmbuh2an......sy sndri brpngalaman menternak spesis ni....memang die dia batang pisang yang telah di blender......

tapi tongsan kepala besar (tongsan sisik halus) plak diet dia palet tue je....bagi batang pisang tak plak dia mkan.......tongsan hitam plak kegemaran dia siput..........huhuhuhuhu....
Logged
zangzone
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1386



WWW
« Reply #19 on: February 24, 2011, 09:45:10 AM »

memang tongsan bersifat herbivor.....tapi tak semua tongsan same diet dia tak silap sya......kalau tongsan rumput (tongsan sisik kasar) memang die dia tmbuh2an......sy sndri brpngalaman menternak spesis ni....memang die dia batang pisang yang telah di blender......

tapi tongsan kepala besar (tongsan sisik halus) plak diet dia palet tue je....bagi batang pisang tak plak dia mkan.......tongsan hitam plak kegemaran dia siput..........huhuhuhuhu....
siput sedut ke siput "kerbau pendek"? huhu
Logged

Pancing Sampai Lebam
abg_tegar
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2875


kawan budak baru mancing....


« Reply #20 on: February 24, 2011, 05:44:55 PM »

sbb tu org kata kalo nak terangkan samai or lumut dalam kolam or tasik,bela la ikan togsan..cnfirm licin...tp x tau kenapa kt titiwagsa samai berlambak2..asenye bnyak gak ikan togsan kt situ..hehe
Logged

nak makan makan...xnak makan makan...hehehe
mior siput
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #21 on: March 02, 2011, 03:41:32 PM »

memang tongsan bersifat herbivor.....tapi tak semua tongsan same diet dia tak silap sya......kalau tongsan rumput (tongsan sisik kasar) memang die dia tmbuh2an......sy sndri brpngalaman menternak spesis ni....memang die dia batang pisang yang telah di blender......

tapi tongsan kepala besar (tongsan sisik halus) plak diet dia palet tue je....bagi batang pisang tak plak dia mkan.......tongsan hitam plak kegemaran dia siput..........huhuhuhuhu....
siput sedut ke siput "kerbau pendek"? huhu
uhuk3x...abang panggil saya ke??
Logged
rohu_hunterJR
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 623


blender rosak...baru umpan patin cak..cak..!!!!


Email
« Reply #22 on: April 08, 2011, 04:37:56 PM »

salam..tumpang lalu n tanya.....nak tanya bro2 sekalian...

ade beza ke 920 dgn 920c.....?.....cuba terangkan sesapa2 tahu.....
Logged

umpan dua suhu patin bagak!!!!!!!!!!!!!!
norwawi
Siakap
*
Offline Offline

Posts: 65


Email
« Reply #23 on: April 10, 2011, 10:55:32 AM »

salam..tumpang lalu n tanya.....nak tanya bro2 sekalian...

ade beza ke 920 dgn 920c.....?.....cuba terangkan sesapa2 tahu.....


920- pallet. 920 c- pallet yg sama tapi telah dihancurkan(diblend)
Logged
armaged
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1555


bawa joran..sembang pelan pelan.....


« Reply #24 on: April 10, 2011, 12:36:16 PM »

920    c = crushed, hancuran yg kasar
920  = pellet

920c
Logged

The Alpha and The Omega
rohu_hunterJR
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 623


blender rosak...baru umpan patin cak..cak..!!!!


Email
« Reply #25 on: April 10, 2011, 09:02:55 PM »

tq bro norwawi n bro armaged....... Cheesy Cheesy Grin
Logged

umpan dua suhu patin bagak!!!!!!!!!!!!!!
degawan
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 80



« Reply #26 on: April 11, 2011, 11:57:07 AM »

--------------------------------------------------------------------------------
pada otai2,jaguh2 tongsan 2 ajolah kt koi rahsia wat umpan tongsan,dah lama sangat koi nak rase jujutnye,bila koi wat umpan asyik
melohot je,mintak2 adalah yg sudi tunjuk ajo

aok org pahang yek??duk mane.. Grin
Logged

tiada beza antara manusia dengan manusia yang lain di mata ALLAH melainkan taqwa.. Wink
Brohantu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16

Kongsi apa saja tentang memancing


WWW Email
« Reply #27 on: May 22, 2014, 05:06:44 PM »

ni umpan terbaik ikan tongsan kolam. Beli bancuh dengan air dan guna

nak dapat umpan tongsan rahsia jom baca kat link

http://www.myrodreel.com/2014/05/umpan-ikan-tongsan-kolam.html
Logged

Kongsi apa saja tentang memancing
Brohantu
Bilis
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16

Kongsi apa saja tentang memancing


WWW Email
« Reply #28 on: June 11, 2014, 09:05:53 PM »

UMPAN IKAN TONGSAN TERBAIK


Mengumpan Ikan Tongsan Kolam Seterpa
Salam dan selamat sejahtera. Ikan tongsan, ikan air tawar yang sangat di gemari oleh kaki-kaki pancing selain ikan rohu, patin dan mekong. Disini saya nak kongsikan Umpan Ikan Tongsan Kolam, lombong dan tasik yang saya gunakan terbaik setakat ini. Umpan ikan tongsan kolam Rahsia ini bukan resepi saya tetapi dari sahabat saya. Baru-baru ini saya ada membeli beberapa kg Umpan Ikan Tongsan sisik halus dari sahabat saya tersebut. Umpan Ikan Tongsan ini dalam bentuk dedak halus yang sememangnya sesuai untuk memancing ikan tongsan kolam. Sukacitanya saya kerana hasil penggunaan dalam aktiviti memancing ikan tongsan sangat menggalakkan dari sebelum ini. Sebelum ini saya menggunakan ramuan sendiri terdiri dari beberapa ramuan dedak tetapi hasil pancing ikan tongsan tidak menggalakkan.Ikan Tongsan yang sangat hanyir tetapi sangat sedap di makan memang kegemaran kaki pancing kolam kerana kebanyakkannya sangat besar. Dedak atau Umpan Ikan Tongsan Kolam ini adalah Resepi rahsia sahabat facebook saya saudara Amran Tongsan. Nama dah Amran Tongsan tentulah sifu Umpan Ikan Tongsan sisik halus.

BACA SELANJUTNYA http://www.myrodreel.com/2014/05/umpan-ikan-tongsan-kolam.html
Logged

Kongsi apa saja tentang memancing
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal