Pancing.Net
September 23, 2014, 12:12:27 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: ADA SAPA2 TAU CARA NAK SET UP AKUARIUM UNTUK IKAN BATU KARNAG TAK?  (Read 9543 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
joejoe
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« on: September 10, 2009, 08:41:54 PM »

aku berkenan sangat nak pelihara ikan air masin cam ikan nemo tu, atau lebih d kenali sebagai clown fish... hari2 datang ikano pnya pet shop... datang jer.. nak tnya pekerja dorng cam segan plak... so ak nak tnya korng yg ada pengalaman membela ikan marine, ikan air masin yg lawa2 tu, cam kt terumbu karang.. sape bole btau ak cara2 nak set up akuarium sume... tq..
Logged
Pancing.Net
« on: September 10, 2009, 08:41:54 PM »

 Logged
Joe
Pengendali Laman
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4681


Email
« Reply #1 on: September 10, 2009, 09:02:51 PM »

Biasa untuk setup aquarium air masin tu depa dah ada pakej dia dah...cuma sediakan "pulus" saja....Bro..introduce la sikit, amacam?? Shempoi??
Logged
Potocol
Mod.Laman Ini
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9847


PERAK DARUL RIDZUAN


WWW Email
« Reply #2 on: September 10, 2009, 09:03:01 PM »

aku berkenan sangat nak pelihara ikan air masin cam ikan nemo tu, atau lebih d kenali sebagai clown fish... hari2 datang ikano pnya pet shop... datang jer.. nak tnya pekerja dorng cam segan plak... so ak nak tnya korng yg ada pengalaman membela ikan marine, ikan air masin yg lawa2 tu, cam kt terumbu karang.. sape bole btau ak cara2 nak set up akuarium sume... tq..


Salam tuan Joejoe.
Topik ni kena yg pakar dlm penyediaan ikan air masin akurium.

Walaubagaimana sekali pun, sila ke link di bawah berikut sebelum kita berbual panjang.

http://www.pancing.net/index.php?board=73.0 dan

http://www.pancing.net/index.php?board=29.0

Selamat datang ke Pnet.
Logged

Selamat Menyambut Hari Raya Aidul Fitri. Maaf Zahir dan Batin dari saya sekeluarga.
joran maluri
SAPA
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22932


019 3100410 HJ SAARI -WP

joranmaluri@yahoo.com.my
« Reply #3 on: September 11, 2009, 12:01:26 AM »

KEJE MOD.... Grin Grin Grin

SURUH ORG BARU BERSILA DULU WEIIIIIII Grin Grin Tongue
Logged



euhammer
(BEST FORUMER)
AJK PNET
Marlin
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3704


EuHammer

nnaq27@yahoo.com
« Reply #4 on: September 12, 2009, 11:06:52 AM »

aku berkenan sangat nak pelihara ikan air masin cam ikan nemo tu, atau lebih d kenali sebagai clown fish... hari2 datang ikano pnya pet shop... datang jer.. nak tnya pekerja dorng cam segan plak... so ak nak tnya korng yg ada pengalaman membela ikan marine, ikan air masin yg lawa2 tu, cam kt terumbu karang.. sape bole btau ak cara2 nak set up akuarium sume... tq..

ko dok mana joejoe..
Logged

jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #5 on: September 12, 2009, 11:19:38 AM »

joejoe..yg betul2 minat saja boleh bertahan lama kalau nak bela ikan air masin ngan terumbu karang ni..merumitkan...kos nya pun sangat tinggi..ada ubat utk dicampurkan dlm air paip supaya jadi mcm air laut. Kalau nak ambik air laut betul pun boleh. lagipun air masin ni tak mcm air tawar..air masin tak boleh tukar2..skali masukkan kena jaga air tu supaya maintain selama sekurang2 nya 5-6 bulan..sebabnya persekitaran dlaman akuarium dgn batu karang memerlukan mikroorganisma yg boleh hidup lama dlm tu. Ianya penting utk wujud sebagai satu koloni dan boleh mengimbangkan kandungan garam, mineral serta oksigen...leceh lah..sesetangah tempat tu mcm restoran ataupun pejabat memang ada maintanance yg datang beberapa hari sekali utk check everything..biasa nya berkenaan dengan kandungan air, Ph, suhu air..dan mcm2 lagi..dia org tahu laa..kesemua ni memerlukan kos.
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
ijaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 577


unbeaten 2004 - 0127783662


Email
« Reply #6 on: September 12, 2009, 01:16:09 PM »

betul jat, jiran saya bertahan selama 4bulan sahaja, lps tu tukar pada air tawar pulak , kos dan penjagaan rumit, memang kena teliti sangat
Logged


"Victoria Concordia Cresit" ("kemenangan hasil harmoni")......The Gunners......
joejoe
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #7 on: September 27, 2009, 02:32:23 AM »

maaf yer mod2.. ak da kenalkan diri.. huhu...

abg jat, trima kaseh atas panduan2 anda.. tapi ak maseh tak cukup ilmu.. sbb cam sket je ko share tu.. haaa.. detail sket lg boley..?
sbb ak g kedai ikan, dorng kate mau at least 400 henget utk start.. tp ada org kate tak cecah 200hengget pon.. so melalui pengalaman ko sndri, agak2 apa yg perlu ak ada utk bela utk permulaan, 2ekor ikan nemo (clown fish) shj...? tambah sket ngn live rock.
apa kata anda..?
Logged
ijaz
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 577


unbeaten 2004 - 0127783662


Email
« Reply #8 on: September 27, 2009, 02:42:40 AM »

2ekor ikan nemo (clown fish), bagus utk permulaan
Logged


"Victoria Concordia Cresit" ("kemenangan hasil harmoni")......The Gunners......
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #9 on: September 27, 2009, 11:14:32 AM »

memang agak rumit sebenarnya bela ikan air masin dalam aquarium....btter kamu g la amik pkej ngan kdai aquarium tue dulu...tengok....blajo.....wat amali sket..faham ngan peel ikan tue...faham ngan keadaan batu karang...faham ngan ayor die.....pastue bila dah pndai leh la wat sendiri kan...benda cam ni cite je kadang tue tak kemane....so senang cakap...wat dulu....merasa cam ne buat bende tue...baru le tau susah ke senang.....cuma di ingat kan memang agak sukar nak bela ikan batu karang ngan btu krang hidup bagi yang tak tahu.....senang lagi nak bela ikan kelisa........
aku ingat kalau permulaan yang memang tak de ape2 trmasuk aquarium die mau dekat seribu....sebab aku dsign aquarium kosong saiz satu kaki untuk ikan guppy pun dah 200 termasuk ikan.....kalau air masin lagi tinggi kan....batu karang saje dah bape puluh......
Logged
jat
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10149


:Pt Klang - Psir Mas:


Email
« Reply #10 on: September 27, 2009, 11:53:37 AM »

memang mcm tu laa count sidratul..
tapi kalau jenis dah minat tu nak buat mcmana..mahal pun mahal lah kan.. Grin
untuk permulaan try ambik air laut dulu..ok kot..lama2 air jadi sikit tambah je air paip dan anti klorin..rasa nya ok.
Logged



'Berikan seseorang seekor ikan, anda memberi dia makan untuk sehari'.          
'Ajarkan seseorang menangkap ikan, anda memberi dia makan untuk seumur hidup.'
joejoe
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 3


Email
« Reply #11 on: September 28, 2009, 09:35:41 PM »

count.. urm ak da tnya pekerje2 dorng.. tp yg tak bestnye sume nk sugest bnda mahal2 jer... tu yg tak sronok.. kite org bru.. at least tunjuk ajar for beginer laa kn.. ney tak, sumenye nk makap.. sbnrnya bnda2 cmni tak cecah seribu pon..paling minima pon dlm 400ratus,.. tp ada org kate 2ratus da boley.. tu ak cm nk tnya samada antara korang2 ney pena membela tak.. ak rasa cam terpesona bila tgk hidopan kaler warna warni ney.. bila g kedai ikan jer cam kesian tgk ikan2 nemo cm terperangkap dlm akuarium diorg.. kesian kesian.. apa2 pon trima kaseh atas kerjasama korng.. pasni kalo ak nak bela ikan marlin dlm ruma bole laa cari ko.. ahahah.. ko kan tokey akuarium =p
Logged
count sidratul
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 931



Email
« Reply #12 on: October 06, 2009, 11:32:36 AM »

hahahaha....gile ape bela ikan marlin dalam rumah...aku duk bela kerandang kena dah besor terpaksa jugak lepaskn dalam paya....huhuhuhuhu.......
Logged
cdgtxx
♪♫~ROCKAPAK~♫♪
Global Moderator
Arowana
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13827


KAJANG ANGLER 1978


WWW Email
« Reply #13 on: October 06, 2009, 06:25:00 PM »

bolo marlin dlm ghumah......?

mak aih.....dasat geng2 p.net ni....
Logged


Muss
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 274


Aloq Setaq - Shah Alam - Tanjung Karang


« Reply #14 on: October 20, 2009, 01:24:37 PM »

Best tuh.. klu x dpt turun laut mancen (ribut ker, ujan lebat ker) bleh mancen kat dalam akuarium jer. Dapat pulak ikan marlin hehehe..  Cool
Logged

idup kena happy...baru bleh manceng...
azizi90
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 38


Email
« Reply #15 on: July 30, 2013, 08:47:14 PM »

Bela ikan saja senang..nk bela coral tu yg payah and cerewet..nk kne ade chiller..protein skimmer..
Logged
ultimatekeylogger2010
Tenggiri
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 300



Email
« Reply #16 on: July 30, 2013, 09:31:14 PM »


  Bolh rujuk blog saya utk rujukan.

  http://www.pancing.net/index.php?topic=29851.0

  http://marineaquaria.blogspot.com/#/
Logged

  
 Going fishing? sms/call 019-3332257
 Feels free to Visit www.marineaquaria.blogspot.com
ewak
Arowana
*
Offline Offline

Posts: 12138


Email
« Reply #17 on: July 31, 2013, 12:50:29 AM »

tuan tanah ntah ada lg @ tak..dr thn 2009 br 3 post je
Logged
kzkh9786
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2010


M.P.C - Jeng Krengg

kzkh9786
Email
« Reply #18 on: August 21, 2013, 05:25:05 PM »

jgn2 tuan rumah dh jd tukun kot..menyepi trus..
Logged



Melaka Phantom Caster [ M.P.C ]
ImranRembat
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 633



« Reply #19 on: August 21, 2013, 05:33:49 PM »





"ultimatekeylogger2010" ini Taiko aba banyak experience dlm "MARINE FISH " TEMAN belum katam lagi mengaji ngn sifu ni  Grin Grin Grin
Logged

"Sy Budak Baru Kenal Pancing,Nk follow gi Pancing"..Sila Perkenalkan diri..call,Whatapp saya deh
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal